Slovenija

Skrivnostni preiskovalec

Ljubljana, 07. 02. 2008 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskavo o odtekanju informacij z MZZ naj bi vodil tesen sodelavec premierja Janše Aleksander Lavrih.

Nova afera redči lase Ruplu in Janši
Nova afera redči lase Ruplu in Janši FOTO: Dare Čekeliš

Svetovalec predsednika vlade za nacionalno varnost Aleksander Lavrih naj bi bil tudi eden od osmih moških, ki so diplomatu Marjanu Šetincu v njegovi pisarni zasegli računalnik, poroča časnik Dnevnik. Lavrih, ki je najbolj znan po tem, da je leta 2006 sprožil afero SOVA, naj bi bil v Šetinčevi pisarni skupaj s člani komisije za notranji nadzor odtekanja informacij z zunanjega ministrstva, ki ga je 25. januarja odredil minister Dimitrij Rupel. Bil pa je edini, ki se diplomatu Šetincu ni želel predstaviti, niti se ni podpisal pod zapisnik o zasegu računalnika. Kot še piše Dnevnik, je bil prav ta moški videti kot vodja skupine, v kabinetu predsednika vlade in na MZZ pa ugibanj o njegovi identiteti niso želeli komentirati.

MZZ v izjavi zagotavlja, da imajo vse pravne podlage za notranji nadzor in odvzem računalnika veleposlaniku Šetincu. Odločno pa zanikajo, da bi prisluškovali telefonskim pogovorom uslužbencev na ministrstvu ali novinarjem, pregledovali elektronsko pošto zaposlenih ali kako drugače posegli v osebnostne pravice uslužbencev MZZ ali tretjih oseb.

Na MZZ naj bi zaradi suma, da so komunicirali z novinarji Dnevnika, preverjali več kot deset uslužbencev; nekatere pa naj bi nadzirali že pred meseci. Ministrstvo za zunanje zadeve je vložilo tudi kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Preiskavo o kaznivih dejanjih lahko vodi samo policija, Šetincu pa so računalnik zasegli uslužbenci MZZ. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je sicer potrdil, da policija pri zaplembi računalnika ni sodelovala.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve FOTO: POP TV

Na zunanjem ministrstvu zagotavljajo, da med odvzemom računalnika diplomatu Šetincu niso kršili njegovega dostojanstva, zapečaten računalnik pa je lahko zavaroval s svojim podpisom.

Marjan Šetinc je medtem najel odvetnika Aleksandra Čeferina, ki je že napovedal odškodninsko tožbo in kazensko ovadbo. Čeferin poudarja, da je MZZ posegel v temeljne človekove pravice diplomata Šetinca, če je preverjal njegove telefonske številke. Teh se ne sme preverjati brez odredbe sodišča, tudi če je telefon last ministrstva.

V torek naj bi bilo znano, če sta nadzornika iz Urada informacijske pooblaščenke v notranjem nadzoru na MZZ odkrila kakšne nepravilnosti. Pooblaščena skupina Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa bo preverila, ali so telefonskim pogovorom novinarjev Dnevnika nezakonito prisluškovali.

Sicer pa po njegovem mnenju notranja preiskava nima nikakršnega pravnega učinka, saj postopek ni bil zakonit. Na MZZ bi morali najprej podati ovadbo, potem pa pridobiti odredbo, s katero bi lahko policija zasegla računalnik. Z računalnikom Marjana Šetinca se je lahko po zasegu dogajalo marsikaj, zato ni verodostojen dokaz v postopku, pravi odvetnik Čeferin.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnzeR
22. 05. 2008 11.13
Tonček Balonček
29. 02. 2008 09.51
Ob obletnici te šoijonske aferej bi morali na Igu odpreti spomisko sobo, kjer so gospod J. Janša, takrat še srčni bolnik, preživljali svojo robijo v službi naroda!!
politik70
09. 02. 2008 20.02
pajtlerblanka | 09.02.2008 | 02:54 In kaj si mi hotela povedati? Sem mar kdaj napisal da sem proti samostojnosti? Trgaš dogodek iz konteksta oziroma zavajaš! Zakaj sem napisal da mineva 20 let od afere oziroma dogodka JBTZ? Ti ni jasno da je ta primer objave diplomatskega dokumenta ki še oznak strogo zaupno ni nosil podoben tistemu izpred 20 let? Ti je to jasno ali ti moram še narisat? Pa prav je da so se študentje zbiral in še se bojo ! Saj imamo tako vlado da jo bi bilo treba prav z enimi pravimi študentskimi demonstracijami strmoglavijo Vlado!
Buena Vita
09. 02. 2008 02.54
politik70 pa vraga od kje si---2.oktobra 1982.leta so študentje v Zajčji dobravi ob 10 uri ,začeli odprto okroglo mizo-tipa haid-park..Jože Smole je bil gost ,ker je bil takrat prišelz anglije kjer je bil ambasador-.Študentje so ga povabili zaradi naprednih-pluralnih idej..Beseda demokracija se takrat ni uporabljala--prvič ponavljam prvič se je glasno razpravljalo o odcepitvi Slovenije-zdi se mi da je prenašal radio študent---taki kot ti politik so ves čas radi o ugašali-jaz sem ga prižigala.tisti dan smo trepetali za študente -.na-- vodmatu--koga smo imeli tam yugo-armado-škrtali so z zobmi ko hudiči-gostilna se ni in ni praznila----debata je bila ves ćas ista-----će danes ne zaprejo vsaj sto študentov-bo slovenija prej kot v desetih letih samostojna.tisti dan so padale stave,-stavili smo na slovenijo--ZATO politik70 nehaj- JBTZ, SO BILI SAMO PIKA NA IIIIIIII-----Zbirali smo se 1972---zbirali so se 1982---1992 passsssssssssssssssmmmmmmmmmmmmmmmmooooooooooooo bili samostojni---ŠE DANES GRE MNOGIM V NOS DA JE SLOVENIJA SAMOSTOJNA-----CVRITE SE
politik70
08. 02. 2008 21.46
Ja mineva 20 let od afere JBTZ ! Za obeležitev obletnice so pa res morali nekaj pametnega pripravit! Se bojo ljudje spomnili za koga so se zbirali na Roški? Bojo bojo! Se bojo ljudje spomnili zakaj je bila četverica zaprta? Ne vem ali pač...
neti
08. 02. 2008 21.21
Tonček Balonček ups, sem pa mislila, da bo nova pomlad .. No ja nekaj že bo .. Prijeten večer vsem .. Neti
Tonček Balonček
08. 02. 2008 20.54
Ta Šetinc je mislil, da bo s krajo dokumenta postal slaven kot Borštnar in da rešuje Slovenijo pred Washingtonom, ona novinarka z Dnevnika pa misli, da bo slavna kot Janša. Ta banda štirih so navadni komunajzarji, ki jih je treba pozapreti in pravično kaznovati!
jansa-arms
08. 02. 2008 20.52
pajtlerblanka :dans je kulturni praznik,pa bi lahko mal bolj kulturno pisala!
Adolph
08. 02. 2008 12.57
Je res dobro ,da le zelo malo ljudi na svetu zna citati slovenscino,drugace bi imeli se slabse misljenje o nam............
neti
08. 02. 2008 11.08
pajtlerblanka, ja, saj Dimsi "zmaguje" že 17 let, pa je bolj malo koristi od njegovih zmag .. Off topic: pa si nekako našla male tiskane črke, le uporabi jih in prenehaj s nasilniškim dretjem, ti bo uspelo?
Buena Vita
08. 02. 2008 10.52
branžarija sinoći na trenjih je zmagal rupel ---kaj to je malenkost.rdeči pale niste spali to noć..veste kaj --še tako rovarite proti sloveniji .-,slovenci--SLOVENCI SMO ZEDINJENI--LAHKO NAS CUKATE MALO LEVO MALO DESNO PA VEDNO OSTANEMO NA SVOJI POTI TAKO JE ŽE 1500-LET --NIKOLI NISMO NAPADALI-TERORIZIRALI-PA VEDNO ZMAGALI NE PRITLEHNOST ZADNJEGA SISTEMA .NE PANC.REVOLUCIJA-NE FEVDALSRENJA -NE RKC NIHČE NAS NI POHODIL--JA PLAČAMO SVOJE DAVKE DAVKE NAIVNOSTI---DAVKE VEROVANJA----BISTVO VSEGA OSTANE ---SLOVENEC JE BIL IN JE IN OSTANE SVOJ NA SVOJEM -,-,-,...,.,.-.-.-CVILITE-C V I L I T E ----CCCVVVIIILLLIIITTTEEE
politik70
08. 02. 2008 00.16
In še lapsus lapsusa... Osem moških za zaplembo enega lep topa? In da jih osem ni znalo nekaj po pravilniku narediti? Ja to kaže kako levi so Janševi služabniki! Sem napisal levi? Uf po mojem se mi že malo veliko spi! Lahko noč vsem posebno še tebi ...
SEJ BO
08. 02. 2008 00.04
V krogih blizu zunanjega ministrstva se govori,da je Rupel sam izdal dokument z namenom,da bi ga Janša odstavil,Rupel pa bi spet prestopil na levo stran in tako ostal minister do konca življenja.
politik70
08. 02. 2008 00.03
becanm | Ampak kašne pa ti danes prjavljaš? Kdo koga v žep pospravi? Tale Zmago naš kar z rokami naredi takoj z ritjo podre! Z njemu je konec! Mal bo še opletal do volitev potem pa ende! Škoda ga bo ga bom kar malo pogrešal!
bonsai9@email.si
08. 02. 2008 00.00
Manja pa kar naprej onanira, pa ne pride in ne pride, kajne manja. Najbol da pokličeš kr Rupija na pomoč. Povej raje manja ktero podjetje je zdaj na vrsti, ko pa jih že tko in tko zmanjkuje. Kaj ko bi kar prodal bolnišnico Polje?
politik70
07. 02. 2008 23.59
Kakor koli Janši in jegovim oprodam je odklenkalo! Vsem njegovim zagovornikom pa sprjaznite se da je konec zelo blizu! Imeli ste šanso ,ki pa je niste znali iskoristiti oziroma ste še poslabšali stanje! Zaradi vaše pohlepnosti bo prišla nova vlada ki bo čisto levičarsko usmerjena! Čeprav to ni njabolje za slovenijo toda krivi ste sami!
bema1201
07. 02. 2008 23.56
Prva dama LDS, čedna je res, ampak kar se tiče politike jo pa Zmago pospravi v mali žep, pa še kdo. Škoda jo je za politiko, pa stare dedce.
jansa-arms
07. 02. 2008 23.55
Zda nima smisla imet več za vzor ker tam demokracija razpada! Čeprav so američani najbolj butast narod,vse bolj spoznavajo kakšna gniloba je demokracija in kapitalizem! FBI je postal hujši kot gestapo!Lahko brez naloga in nenajavljeno vdirajo v domove! Na letališčih razgaljajo ljudi! 9-11 je bil izgovor za popolni nadzor nad ljudmi! Vse več je komunističnih združenj! Še kako je mel prav neki profesor da je tretjina sveta že dala skoz komunizem ostale pa to še čaka!
Cukercek Sladki
07. 02. 2008 23.47
deyvi.edini Zares se mi smiliš človek , da si tako slepo zaverovan v tega Rupeljčka , da je kar joj. Pa mi povej kaj je on naredil dobrega v 10 -ih letih razen to da je spokal med desničarje, ker takih bebotov ,ki nič ne naredij razen zdrah v levici ne potrebujemo
vedronebo
07. 02. 2008 23.40
Veš kaj, Prvo Borec, Kresalovi prav nič ne pomaga lepota. Njena zloba vse pokvari. Pa saj je bil tudi Kučan tako lep, pa tako lepe oči je imel...