Slovenija

Skoraj 310.000 evrov za obnovo

Ljubljana, 18. 07. 2007 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor bo dobil dve sodobno opremljeni sobi, namenjeni predvsem sejam delovnih teles.

Med največjimi investicijami DZ bo prenova velike in male dvorane na Tomšičevi, ki se bo zaključila oktobra.
Med največjimi investicijami DZ bo prenova velike in male dvorane na Tomšičevi, ki se bo zaključila oktobra. FOTO: POP TV

Strokovne službe državnega zbora so v prvem polletju letošnjega leta sodelovale pri izvedbi sedmih rednih in ene izredne seje DZ ter 198 sej delovnih teles, je ob predstavitvi dela parlamentarnih služb pojasnil generalni sekretar DZ Lovro Lončar.

Strokovne službe DZ, v katerih je zaposlenih 384 uslužbencev, so v prvi polovici letošnjega leta, poleg zagotavljanja podpore delu DZ, pripravile in izvedle tudi nekatere aktivnosti za izboljšanje pogojev za delo DZ ter aktivno sodelovale pri pripravi in izvedbi nekaterih pomembnih projektov, je povedal Lončar.

Med pomembnejšimi nalogami je izpostavil podpis dogovora z Radiotelevizijo Slovenija o medsebojnem sodelovanju na področju neposrednih prenosov sej za potrebe posebnega nacionalnega programa. Realizacija dogovora poteka, DZ pa bo svoj del aktivnosti zaključil predvidoma do oktobra.

Obnova med počitnicami

DZ se pripravlja tudi na predsedovanje EU prihodnje leto. Kolegij predsednika DZ je že sprejel okvirni predlog aktivnosti v času predsedovanja in določil odbore, ki bodo gostili srečanja odborov nacionalnih parlamentov. V letu 2008 DZ načrtuje približno 385.000 evrov dodatnih sredstev tudi nove zaposlitve. Službe DZ pripravljajo tudi nove spletne strani za čas predsedovanja, tehnološko in komunikacijsko opremo, prenovo nekaterih prostorov in izobraževanja zaposlenih.

Največja investicija DZ v letošnjem letu pa je prenova velike in male dvorane ter avle in vhoda na Tomšičevi. Dela so se začela junija in se bodo po terminskem načrtu zaključila v začetku oktobra. S to investicijo bo DZ pridobil dve sodobno opremljeni sejni sobi, namenjeni predvsem sejam delovnih teles. Televizijske prenose bodo omogočile daljinsko vodene kamere in dva sodobno opremljena video studia.

V času parlamentarnih počitnic bodo potekala še nekatera vzdrževalna in prenovitvena dela, kot so popravilo vhodnih vrat, popravilo oken in pleskanje. V pripravi je tudi izvedba projekta posodobitve tehničnega varovanja objekta DZ. Skupna vzdrževalna dela bodo predvidoma znašala 309.487 evrov, je pojasnil generalni sekretar.

Zaradi prostorske stiske, kij jih je povzročila ustanovitev novih preiskovalnih komisij in nove poslanske skupine, je DZ najel in opremil dodatnih 168 kvadratnih metrov na Beethovnovi. Poleg tega so delovnim telesom, ki obravnavajo gradiva zaupne narave, predali v uporabo nekdanji prostor za arhiv.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Metalm
18. 07. 2007 21.53
Kaj pa če bi raje dvignili plače ?
kriss714@amis.net
18. 07. 2007 20.20
Spet zapravljajo. Sem prepričan, da bi se vsa navedena dela dalo narediti za bistveno manj denarja, če ne bi bili zraven še kakšni zaslužkarski interesi.
Tonček Balonček
18. 07. 2007 20.15
Bivši rektor Mariborske univerze, potem pa veleposlanik v Vatikanu (zaradi tega se je dal celo cerkveno poročiti, prejšnjo zakonsko zvezo razveljaviti itd.) si je na rektoratu dal napraviti savno. Ne bi bilo napak, če bi pri sedanji predelavi tudi v stavbi parlamenta napravili kaj podobnega. V vročini bi si bistrili duha in paberkovali o naših problemih. Tudi kakšna ambulanta bi bila lahko tam, masažni salon ter wellness studio. Pa Gratel naj prekoplje celo hišo, da bodo imeli še oni optične kable za internet (kupido, ona-on, kupid, zasebni stiki itd.).
prisoten@email.si
18. 07. 2007 17.34
tam pa ni denarja za bolnike. sram naj jih bo. če bi bili pošteni bi prvo ta denar na menili za zdravstvo. saj če na malo slabših stolih sediš še te ne bo kap. sram naj vas bo.
prisoten@email.si
18. 07. 2007 17.26
nimamo denarja potem pa obnavljajo. če šparamo moramo šparati vsi. sami smrdljivci so tam gori
Matej Rojc
18. 07. 2007 16.32
kako lahko je zapravljati davkoplačevalski denar. Sramota!