Slovenija

Škofje darovali slovesne maše

Ljubljana/Maribor, 25. 12. 2006 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krščanski svet praznuje božič, za veliko nočjo največji praznik krščanstva in najbolj priljubljen cerkveni praznik.

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je maševal v stolni cerkvi
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je maševal v stolni cerkvi FOTO: POP TV

Slovenski škofje so na sveti večer v stolnih in nekaterih drugih cerkvah darovali slovesne maše. V skladu s prastarim običajem so na sveti večer v mnogih slovenskih krajih tudi pokropili in s kadilom pokadili domačo hišo, med kropljenjem pa molili rožni venec ali peli božične pesmi. Vrh praznovanja svete noči pa je bila polnočna maša ali polnočnica.

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je na sveti večer slovesno polnočno mašo daroval v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger pa je praznično sveto mašo daroval v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika.

Celjski škof Anton Stres je na sveti večer daroval polnočno sveto mašo v celjski stolnici sv. Daniela. Koprski škof Metod Pirih je na sveti večer daroval polnočno sveto mašo v cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Murskosoboški škof Marjan Turnšek je na sveti večer daroval polnočno sveto mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Novomeški škof Andrej Glavan je polnočno sveto mašo daroval v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu.

Božič je drugi največji, zato pa najbolj priljubljen krščanski praznik. Pri otrocih predvsem zaradi daril. V večini katoliških in protestantskih dežel namreč božiček na sveti večer, 24. decembra, še vedno nosi darila, pri pravoslavcih pa 5. januarja, na predvečer praznika epifanije.
Božič je drugi največji, zato pa najbolj priljubljen krščanski praznik. Pri otrocih predvsem zaradi daril. V večini katoliških in protestantskih dežel namreč božiček na sveti večer, 24. decembra, še vedno nosi darila, pri pravoslavcih pa 5. januarja, na predvečer praznika epifanije. FOTO: Dare Čekeliš

Drugi največji in najbolj priljubljen praznik

Okoli božiča so se spletli številni običaji in verovanja. Nastalo je veliko zgodb, pripovedk, legend, še več upodobitev in pesmi. Najstarejša znana slovenska pesem "Eno dete je rojeno" je bila na primer prvič tiskana v letu 1607, ljudstvo pa jo je pelo že v 15. stoletju. Najbolj znana božična pesem pa je zagotovo tudi pri nas "Sveta noč, blažena noč", ki je nastala leta 1818 in jo na božični dan pojejo po skoraj vsem krščanskem svetu.

Krščanski svet praznuje božič, za veliko nočjo največji praznik krščanstva in najbolj priljubljen cerkveni praznik, sicer pa zlasti simbol družinskega praznika z obdarovanjem. Svete maše so bile po cerkvah tudi na današnji božični dan.

Božič pomeni malega Jezusa (otroka, tudi malega Boga); na ta dan, verjamejo kristjani, se je namreč rodil Jezus Kristus in tako učlovečil božjega sina in Odrešenika, ki je, kot pridiga Cerkev, s svojim naukom in kasnejšim žrtvovanjem odrešil človeka. Rojstvo malega Boga so sicer verniki sprva praznovali ob različnih datumih, dandanes pa je 25. december zlasti simbol družinskega praznika z obdarovanjem.

Rojstni dan premaknili z maja na december

Novoletni okraski
Novoletni okraski FOTO: Reuters
Božični čas se začenja na predvečer praznika Gospodovega rojstva in traja do nedelje po prazniku Gospodovega razglašenja (6. januarja), torej do nedelje Jezusovega krsta.

Kdaj natančno se je rodil Kristus, ni znano. Skoraj gotovo je, da se je rodil vsaj šest let pred našim štetjem. Okrog leta 200 so božič praznovali 20. maja, kasneje, ko so se kristjani začeli zanimati za datum njegovega rojstva, pa so si izbrali 25. december in 6. januar za tista dneva, ko se je Jezus prvič pokazal. Tako je imela cerkvena občina v Rimu 25. december za praznik Jezusovega rojstva že leta 336, leta 354 pa je bilo po ohranjenih podatkih praznovanje božiča ustaljeno.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

it.sucks2@yahoo.com
27. 12. 2006 13.46
mislim da je to ena bl pomembnih stvarc a se vam ne zdi?
it.sucks2@yahoo.com
27. 12. 2006 13.45
ja samo še ena mala stvarca ... treba se jih je držat;)) žalostno ampak res...
jsmazarot@email.si
27. 12. 2006 11.29
Kako lahko potem omenjate fraze kot so pekel, vice in nebesa, če ne veste kaj pomenijo? Je kdo od vas kdaj prebral apokalipso ali razodetje? Zapovedi: veruj v enega boga, ne skruni božjega imena,spoštuj gospodov dan,spoštuj očeta in mater, da ti boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji, ne kradi, ne nečistuj, ne ubijaj, ne pričaj po krivem, ne želi svojega bližnjega žene, ne želi svojega bljižnega blaga! In še katoliška: ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe! Še kaj?
Neron
27. 12. 2006 02.31
Pekel je, ko me po naporni noči žena dobi, da sem skočil čez plot. Ne, čakajte, za tem pekel šele pride... :) (opozorilo: ta zgodba je izmišljena) Zdej mi pa povejte prosim Vi verniki, ki veste, katero zapoved sem s tem prekršil? 6 ali 9? Saj one vendar ni bila žena. Aja če sploh poznate zapovedi, Vi, Vi goreči verniki.
albertinum@excite.com
26. 12. 2006 21.16
Enkrat je bil pekel v eni risanki, mogoče je bil Tom in Jerry, in vse je bilo rdeče in vroče. Po pripovedovanjih pa pekel še danes uporablja cerkev za zastraševanje ovčic.
jsmazarot@email.si
26. 12. 2006 20.24
Pekel? hm...zanimivo? ali sploh veste kaj je pekel?
it.sucks2@yahoo.com
26. 12. 2006 18.47
no dragi victorius ... a si ze naredil kaj takega, ki ni v skladu z pravili katolika?hehe a boš šel v pekel?! glej jst verjamem da ne boš šel v pekel ... zakaj ... ker je larifari ... tudi v nebesa ne boš šel ... umrl boš in vesel boš lahko če boš živel v spominih nekoga ki te je imel rad!! ne kratim ti nobene pravice!! bodi katolik ... ampak bemti spoštuj vsako malo zapoved, ki jo moraš!! ker drugače nisi katolik ... si larifari!!
albertinum@excite.com
26. 12. 2006 18.31
A če škofje DARUJEJO maše, to pomeni, da pri takšni maši ne pobirajo neobdavčenega denarja v pušico?
Neron
26. 12. 2006 17.26
Aja pa še glede teh tvojih procentov. Vsak, ki so ga starši v mladosti kljub njegovi volji dali krstit, se verjetno zato prišteva za kristjana. Vendar, smešno, kako so to uredili v nam zgledni Evropi, v Nemčiji na primer. Uvedli so cerkveni davek, in kar poglej koliko zavednih kristjanov se je takoj izpisalo iz Cerkve. Ironično v bistvu:)
Neron
26. 12. 2006 17.18
No, victoriosus, če ti povem po pravici sem krščen in birman, tudi nimam nič proti krščanstvu, v bistvu sem mnenja, da je to bila nekoč prav dobra stvar, saj je ljudem dajala neko moralo, vrednote... Ampak ne prištevam se za kristjana, ker pač ne delujem v skladu z vero. Me pa zanima, če se Ti res še nisi nikdar zlagal, oz. kaj ukradel. Priznam pa, da sovražim RKC, vendar to nima kaj dosti skupnega z vero. Aja pa če že mam tak vzdevek to še ne pomeni da hočem biti tak kot on. Mi je pač zanimiva osebnost, eden najbolj v celotni zgodovini, a kaj bi tebi to pravil, očitno si poln predsodkov. In če se kdo briga za druge, si to ti.
victoriosus
26. 12. 2006 17.04
No, Neron, naj ti bo moj odgovor: za katoličane se je opredelilo (mislim da) 57 Slovencev. Od preostalih 43, ni nujno, da so vsi tako nastrojeni proti njej, kot si ti. Takih je pravzaprav bolj malo, ste pa glasni, to pa res. Kako je biti kristjan ali KAJ je biti kristjan je nekaj, kar se tebe prav nič ne tiče. Kakšni smo kristjani, kaj delamo in česa ne to tebe nič ne briga. Tako kot mene ne zanima ali je volivec LDS ali SD bolj desno usmerjen od sosednjega tovariša, ali je bolj ali manj odločno glasoval proti osamosvojitvi Slovenije. Jaz se v te zadeve nerad vtikujem, tako da ti drži gobec stran od naših internih zadev. In nobenih "utvar" ni, in ti jih ne boš ustvaril, ker ne bomo nasedli. Glede rimske zgodovine pa kdaj drugič, ker je ta forum premalo, da ti kaj več povem o njem. Me prav zanima, zakaj si si nadel takšen vzdevek: a si družino ubil? A boš Ljubljano požgal? Zate, itsucks: ja, ponosen sem na to, da sem veren in da sem Slovenec. Tako kot ti ponosno pljuvaš čez nas, vernike. Imaš vso pravico, tako kot jaz imam tudi svojo. Tebi isto kot Cesarju: Cesarju, kar je cesarjevega in Bogu, kar je božjega. In nič od tega, kar govoriš, se tiče tebe. Lp
Adolph
26. 12. 2006 16.59
@it.sicks in miha in ostali slicni brezveci@ Kadar Vas hudic jemlje,ce verjamete v njega ali pa ne ,klicete boga v pomoc in ne svoje kompanjone
jsmazarot@email.si
26. 12. 2006 16.47
Kako lahko vzameš za vzdevek človeka, ki je bil poročen z moškim? Mogoče si istospolno usmerjen? Kar pa ni nič narobe, za v prvo vrsto je tako ali tako dober vsak!
Neron
26. 12. 2006 16.25
victoriosus 2 razlagi sta. Če si pagan si ali nevernik, ali pa ne veruješ v Kristusa, ampak v karkoli drugega. In pri nas je takšnik, ki ne verujejo vanj vedno več. In na čem temeljijo tvoje utvare o več kot polovici kristjanov? Zame je pravi kristjan tisti ki tudi živi po vseh zapovedih, ljubček moj, ne morem ti jih našteti na prste ene roke. Da sploh ne govorim o tistih, ki ta nauk prenašajo na druge! Mislim da vem kdo je bil Neron, verjetno precej bolje kot ti. Drugače si verjetno ne bi nadel takšnega vzdevka. In če želiš češnje zobat z mano, ob štirih zjutraj v službi je težko pisati povsem zborno. Sicer pa to ni uradna stran RS, ampak samo komentarji. Mislim da je pri vsem tem najbolj pomembna komunikacija in razumevanje. Tako da ne vidim problema, zakaj tudi narečja nebi smela priti v poštev. Pa lp
it.sucks2@yahoo.com
26. 12. 2006 16.10
PS: vse kar je podano v številkah so procenti sam jih ne izpiše ...
it.sucks2@yahoo.com
26. 12. 2006 16.09
hehe victorius no le dej povej ... kako vas je zmerom manj ... ne mi o nekih 50 govort ... ker jih ni!! dvomim!! pa tudi če bi bli je 90 ali kar 99 od teh 50-ih procentov ljudi ki so verni vere sploh ne spoštujejo!! NAJBL NA ŽIVCE MI GRE KO SE VSI KATOLIČANI TKO PONAŠAJO Z NJIHOVO VERO!! SPOŠTUJE JE PA NE NOBEN!! ČE STE ŽE PRIPADNIKI MORATE POPOLNOMA!!! POPOLNOMA SPOŠTOVATI VSE KAR VAM VAŠA VERA NAREKUJE!!! potemtakem spada več ko 90 katoličanov med HINAVCE!!! to pa vsi vemo kam jih pelje!!! PEKELL ... če že verjamete da obstaja ... tja boste tudi potem šli!!
victoriosus
26. 12. 2006 14.37
paganus je latinska beseda, ki pomeni "vaščan" ali poljedelec, Izhaja iz besede pagus, us m., kar pomeni kraj. Ampak bolj podeželjski kraj. No, v glavnem, se je uporabljalo za ljudje, ki so častili npr. toteme v Ameriki, predvsem se pa nanaša na politeiste, ki so bili, kot vemo, Rimljani in Grki. No, Neron (a sploh veš, kdo je bil cesar Neron?), da te podučim: Če je pripadnik vere, ki ne priznava Kristusa, potem ni brezverec, ker že pripada veri, ki ne priznava Kristusa. Kiks. In če upoštevaš definicijo, ki sem ti jo jaz dal, ki je bolj dodelana od SSKJ, čeprav je moja, poganstva ne more biti vse več. Mogoče iz 5 ljudi je šlo na 10, super, to je porast 100. Katoličanov je še vedno čez polovico, in ne bomo delali zakonov samo za outsiderje, kot si ti. Malo se ti prilagodi, kot se npr. jaz prilagajam, ko se da denar za zgoščenko s podobo Marije in s podgano namesto Jezusa. Pač potrpi tudi ti. No, pa še češnja za konec: "uzami" ne obstaja, tako da ti raje VZEMI SSKJ, pa začni brat bolj na začetku, ker ti ne gre ravno najbolje. Lp
DebeliFranc
26. 12. 2006 14.37
Nisem bral vseh prispevkov zato ne vem, če je to že kdo omenil. Zmotil me je namreč naslov: Škofje "darovali " slovesne maše. Noben škof, kaplan, župnik itd ni ničesar daroval. Vse maše so bile plačane, nekatere celo nerazumno veliko. Vsi, ki so maševali pa so plačani za to kar počnejo. Po tej logiki bi lahko tudi dejali, da je prodajalka v trgovini v nedeljo darovala nam občanom nedeljski nakup. Lepo vas prosim. Redki so, ki nekaj dajo, da za to nič ne dobijo. Čast izjemam...
it.sucks2@yahoo.com
26. 12. 2006 11.21
hehe ja miha800 vedno več ljudi veruje v svojo sposobnost in srečo in nevemše kwa ... v glavnem verujejo v sebe! ne pa v take neumnosti kot je cerkev ... pa tudi će si gledal zadnje raziskave je ravno cerkev tista, ki SAMO izgublja zadnje čase! pa ne samo v sloveniji ampak po svetu!!;)) veselga pa zdravga;)
Neron
26. 12. 2006 03.55
miha800 ti si pravzaprav en zelo smešen možak. Najprej se sploh pozanimaj, kaj beseda pogan sploh pomeni v naši lepi materinščini. Če si tako napreden in imaš doma slučajno SSKJ, ga le lepo uzami iz police in, verjetno boš našel sledeči razlagi; pripadnik vere, ki ne priznava Kristusa za boga, ter brezverec oziroma brezbožnik. In mislim, da je poganstva pri nas dejansko vedno več. Se strinjam s tem, da je duhovnost pomemben faktor v človeškem življenju, vendar, če želim biti poduhovljen ne rabim nobenih papežev in rabinov oziroma bilo koli drugega, da mu bom moral seveda še plačevati za to. In tukaj se gre ravno o tem. O izkoriščanju Cerkve, o bogatenju na račun revnih, zaslepljenih, na račun vernikov. Mislim, da se je treba najprej zavedati dejstva sta Cerkev in Krščanstvo dva čisto različna pojma. In potem se delajo fine in lepe, ter nam polnijo srca s svojimi dobrimi željami, nam DARUJEJO maše. Joj, res so "tapravi" dobri možje. In to si osebno mislim o Božiču, dobesedno gabi se mi. pa lep pozdrav.