Slovenija

Škoda še večja?

Ljubljana, 08. 10. 2007 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Biba Jamnik
Komentarji
19

Država je Železnikom namenila milijon evrov začetnih sredstev. Na Celjskem, kjer so tudi utrpeli škodo, se počutijo pozabljene.

V občini Železniki je škode - po grobi oceni - za skoraj 70 milijonov evrov.
V občini Železniki je škode - po grobi oceni - za skoraj 70 milijonov evrov. FOTO: POP TV
Denar za prizadeta območja lahko nakažete na naslednje račune:
za Železnike na TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007, Namen: humanitarna pomoč;
za Kropo TRR: 07000-0000487321, sklic 290-12 Kropa, Namen: Za vodno ujmo Kropa 18. 9. 2007;
za Cerkno TRR: 01214-6000000063 sklic 00 014-2007, Namen: Pomoč ob neurju 2007;
za Bohinj TRR: 01204-0100008048, sklic 00 730.
Darujete lahko tudi preko Rdečega križa na TRR NLB 02922 – 0019831742, sklic 4026, s pripisom ''Poplave 2007''.
Uporabniki Mobitela in Si.mobila lahko pošljejo SMS sporočilo POPLAVE na številko 1919.
in Karitasa na TRR 02140-0015556761, sklic 00 6106, Namen: Poplave.
Uporabniki Mobitela lahko pošljejo SMS sporočilo KARITAS na številko 1919 in prispevajo 0,96 evra.
Poseben račun je odprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ): SI56 0222 2025 5564 305.
Račun je odprla tudi Skupnost občin. Odprt je pri Novi KBM: 04515 – 0001385183.

Država je za Železnike namenila slab milijon evrov začetnih sredstev za sanacijo področij, ki so jih prizadele uničujoče poplave. Kot je za 24ur.com povedal župan občine Železniki Mihael Prevc, v nekaj dneh pričakujejo prva nakazila. "Gre za začetna sredstva za interventno sanacijo,“ je pojasnil. Od ministrstva za okolje in prostor bodo za interventno sanacijo plazov dobili približno 250.000 evrov, Vodnemu gospodarstvu v Kranju, ki bo saniralo vodotoke, bo ministrstvo nakazalo 300.000 evrov, od ministrstva za lokalno samoupravo pa bodo za ceste, vodovodni sistem in kanalizacijo dobili dobrih 350.000 evrov.

"Denar bo šel za ureditev osnovne prevoznosti lokalnih cest ter za usposobitev vodovodnega sistema in kanalizacije,“ je pojasnil Prevc. Za dokončno ureditev vodovoda in kanalizacije bodo denar poskusili pridobiti tudi iz evropskega solidarnostnega sklada, iz evropskih kohezijskih in strukturnih skladov. "V tej smeri se že določajo projekti. Pri izdelavi projektov in kandidiranju na razpisih nam bo pomagala tudi informacijska pisarna ministrstva za okolje, ki jo je odprl okoljski minister Janez Podobnik.“

Odprli informacijsko pisarno

Podobnik je ob odprtju pisarne povedal, da bo imela tri osnovne funkcije, in sicer informacijo, svetovanje in koordinacijo. Namenjena pa ne bo le prebivalcem Železnikov, ampak vsem Slovencem, ki jih je prizadelo nedavno neurje. Ti lahko od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure zastavljajo vprašanja na brezplačno telefonsko številko 080 25 50 ali pa se oglasijo v pisarni, ki deluje v občinski stavbi v Železnikih.

Informacije, ki jih bodo lahko posredovali strokovnjaki, bodo odvisne tudi od sanacijskih programov, ki jih bo okoljsko ministrstvo pripravilo, potem ko bo sestavljeno končno poročilo o oceni škode. Ker je po ujmi nujno hitro ukrepanje, pa ministrstvo že pripravlja predhodni program sanacije, ki naj bi ga vladi posredovalo v prihodnjih dneh. Po sprejetju tega programa bodo nujni projekti imeli finančno pokritje iz državnega poračuna, je pojasnil minister.

Ervin Vivoda iz sektorja sanacij naravnih in drugih nesreč je povedal, da bodo s tem začasnim programom opredeljene prioritete in nosilci posameznih nalog za delovanje gospodarske javne infrastrukture ter lokalnega cestnega omrežja in za zagotovitev nastanitvenih zmogljivosti v primerih, ko so bile stavbe tako poškodovane, da so bili prebivalci izseljeni. Služil bo kot podlaga za usklajeno pripravo in izvedbo aktivnosti, tako s področja vodovodnega gospodarstva kot komunalne infrastrukture.

V Železnikih še vedno brez pitne vode

Trije strokovnjaki, ki zaenkrat delujejo v informacijski pisarni v Železnikih, so prejeli prva vprašanja oškodovancev, ki jih je zanimalo zlasti, kam odpeljati odpadni material in kako priti do humanitarnih sredstev.

Rezultati mikrobiološke analize, ki so jih na občini Železniki prejeli danes, medtem še vedno kažejo, da voda ni pitna, četudi jo prekuhate. Vendar pa so rezultati po županovih besedah spodbudni, saj pričajo, da se stanje hitro izboljšuje in bi mogoče konec tedna vendarle sporočili veselo novico o pitnosti vode s prekuhavanjem. Podobnik pa je še pojasnil, da je poudarek sanacijskega programa zlasti zagotavljanje pitne vode v Železnikih. "Ker je zajetje Plenšak vezano na sanacijo hudournika, je naša obveza, da bomo prednostno uredili ta vodotok, kar bo potem podlaga za izgradnjo vodohrama," je dejal Podobnik.

Direktorica direktorata za evropske zadeve in investicije Bernarda Podlipnik pa je dodala, da se bodo interventna dela, ki se bodo začela takoj, financirala iz sredstev za sanacijo, celovita obnova, ki naj bi se začela v drugi polovici prihodnjega leta, pa predvidoma iz kohezijskih skladov. Projekt vodooskrbe je namreč že pripravljen za kohezijsko financiranje in ga bo treba le delno dopolniti. Pri tem bo občini pomoč nudila tudi informacijska pisarna.

Župan Železnikov Prevc ob tem meni, da se država zaenkrat primerno odziva na posledice katastrofe. "Pomembno pa bo predvsem to, kako se bo država odzivala naprej. Mi za temeljito sanacijo škode namreč potrebujemo ogromno sredstev.“

Cerkno od države dobilo le 100.000 evrov

V torek bodo imeli sestanek operativne skupine, kjer se bodo dogovorili, kako bo s sanacijo Bolnišnice Franje. <I>"Država bo usmerjala zadeve in ona bo tudi kandirala za sredstva na evropskih skladih,“</I> je povedal Jurij Kavčič, župan občine Cerkno.
V torek bodo imeli sestanek operativne skupine, kjer se bodo dogovorili, kako bo s sanacijo Bolnišnice Franje. <I>"Država bo usmerjala zadeve in ona bo tudi kandirala za sredstva na evropskih skladih,“</I> je povedal Jurij Kavčič, župan občine Cerkno. FOTO: POP TV

Župan občine Cerkno Jurij Kavčič je za 24ur.com povedal, da morajo prizadete občine do 29. novembra zbrati vse račune, potem pa naj bi na podlagi izstavljenih računov dobili sredstva. "V prihodnjih dneh bomo od države dobili 79.000 evrov za sanacijo cest, 28.000 evrov pa za sanacijo plazov,“ je pojasnil.

Kavčič je še povedal, da so za sanacijo namenili 100.000 evrov iz občinskega proračuna, 50.000 evrov pa še iz obveznih rezerv. "Rad bi se zahvalil tudi darovalcem. Na našem posebnem računu se je namreč nabralo 15.000 evrov, precej darovalcev pa je sredstva darovalo tudi direktno prizadetim občanom,“ je povedal župan. Ostala sredstva bodo skušali dobiti preko raznih razpisov. "Najtežje bo z mostovi, ker jih moramo usposobiti takoj,“ je še pojasnil.

Večina vode v občini Cerkno je bila sicer na prvi analizi ustrezna. Te dni pričakujejo rezultate druge analize, če bo vse v redu, bodo krajani spet imeli pitno vodo.

Vroče na Celjskem

Ekološki sklad je pripravil predlog za ugodno kreditiranje občanov, ki so bili prizadeti v neurju. Sklad lahko iz lastnega premoženja ponudi dva milijona evrov za brezobrestne kredite. Hkrati pa bo pokril tudi stroške najetja kreditov, ki naj bi bila namenjena predvsem ogrevalnim sistemom na obnovljive vire energije, toplotni izolaciji ter obnovi oken in vrat.

V Celju pa so se krajani zbrali na seji mestnega sveta. Protestov ni bilo, krajani pa so se v malce večjem številu udeležili seje, pridružili pa so se jim tudi krajani drugih delov celjske občine, ki so prav tako utrpeli škodo. Vlado in občino pozivajo k ukrepom. Celjski župan Bojan Šrot na seji ni dal nikakršnih zagotovil, ''ker ne ve, kje bo dobil denar za sanacijo škode''.

Škoda, ki jo je na Celjskem povzročilo nedavno neurje, je sicer ocenjena na 35 milijonov evrov, država pa je do sedaj namenila le nekaj odstotkov za sanacijo. Šrot je še povedal, da bi na Celjskem potrebovali približno 3,8 evra za vzdrževanje vodotokov.

Rdeči križ zbral skoraj milijon

Do 8. oktobra se je na računu Rdečega križa za pomoč ljudem, ki jih je prizadela vodna ujma, nabralo 738.400,62 evra. Vsa zbrana sredstva bodo v celoti, neposredno in sprotno preko Območnih združenj Rdečega križa Slovenije, posredovana in porabljena za pomoč v ujmi prizadetim posameznikom in družinam.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 10. 2007 09.56
S temi Železniki je tako kot sicer v politiki, sodstvu, medijih itd. Osredotočijo se na en primer, ki ga gonijo in trajbajo v nedogled, vse ostalo pa gre medtem mimo, v pozitivnem ali negativnem smislu, stara in preizkušena taktika, ne le pri nas (Maddie, Simpson, cunami.com itd.). Koda briga, če v Sloveniji izgine na desetine ljudi brez sledu, otrke pri rejnikih zlorabljajo itd., nas zanima Maddie in Darfur, doma pa le Železniki in predsedovanje Evropi ter umor v Tekačevem. Log pod Mangrtom je že ad acta. "Bog daj še kakšno katastrofo, da se bo podpora vladi povečala!" Za eno ečto vojakov in NEVLADNIH gasilcev ter par mio EUR si podporo dvigneš kar za precej odstotkov!!
sarica81@gmail.com
09. 10. 2007 07.38
Ja meni tudi ni jasno...sam Železniki so očitno pomembni.....haloooooo, kaj pa vse občine na Celjskem.???? Neumna se mi je zdela že ideja, Trenja samo v Železnikih in za Železnike....kaj pa Celje, Vojnik, laško??? Očitno so gorenjci privilegirani, ali kaj??
sdspecy
09. 10. 2007 00.29
5R1+K | 08.10.2007 | 20:29 Acid wrote: "RKC je praktično na oblasti, ima polno rit denarja...prispevali niso pa nič..." Tukaj se motiš, saj je RKC preko Slovenske Karitas zbrala in že nakazala 1 krat več denarja kot RK Slovenije. Heheheheheh :D BRAVO, 5R1+K! Spet manipulacija!!! Dobro vam uspeva! Nikjer nisem, niti na straneh RKC zasledil, da bi RKC iz svojega žepa namenila kaj sredstev za prizadete v poplavah! Samo besedičenje, nakladanje in mlatenje prazne sleme >:\ Ja, seveda, tovornjaki nujne pomoči, zbrane pa iz donacij ljudi, ne pa iz sredstev RKC! Pa referenca na SLO Karitas (http://aktualno.rkc.si/?id=8161&fmod=13) A s tem me boste na led peljal al kaj???
piko2263
08. 10. 2007 20.49
Povsod bi vsi sam nekaj od nekoga. Vsem kar naprej rit odnašat. Nerečem, da država poskrbi za rečne struge, vodovod, ceste, ampak folk naj si sam zavaruje svoj premoženje. ne pa vedno in povsod čakat na pomoč. Mislim, nevem kaj naj rečem sej se mi smilijo, ampak če imajo denar za avto, pol nej še vsak najprej poskrbi za svojo eksistenco pol pa naprej. Ne pa vsaka familjija 2 avta pa nevem kaj še vse. Jih kar k gleda sedaj!!!!!!
Netman
08. 10. 2007 20.43
Ja pač ne bomo patrij kupli.. Al pa jih bomo dali v najem - kot npr. Falcona.. ejejej.. kam gre vse skup... v P.M.
Mawsyy
08. 10. 2007 20.37
Tale stran je cudna.
Mawsyy
08. 10. 2007 20.35
Kljub temu, da so me zbrisali, me zanima, koliko kesa od reklam, ki jih je vrtel med Trenji, je prispeval POPTV!!! Bolj kot me boste brisali, veckrat bom vprasala, dokler ne dobim odgovora!
5R1-K
08. 10. 2007 20.35
Moje mnenje je, da je država odreagirala zelo hitro, ne samo z denarjem, tudi z delovno roko (vojska, civilna zaščita, študentje, podjetja, premier JJ); žal so nekateri dejanja JJ zreducirali na golo nabiranje političnih točk, kar je do konca podlo. Kar se pa tiče denarja; za začetek je! Ne trdim, da je namenila dovolj za dokončanje, namenila ga je dovolj za najnujnejše: obnovo celotne infrastrukture: ceste, določene zgradbe.
5R1-K
08. 10. 2007 20.29
Acid wrote: "RKC je praktično na oblasti, ima polno rit denarja...prispevali niso pa nič..." Tukaj se motiš, saj je RKC preko Slovenske Karitas zbrala in že nakazala 1 krat več denarja kot RK Slovenije.
Tonček Balonček
08. 10. 2007 19.02
Dejstvo je, da veliko denarja, sicer proračunsko namenjenega za urejanje vodotokov, veče ali manj kanalizirajo za nove hidroelektrarne, tako se tam, kjer bi se moralo, ne dogaja kaj dosti, razen da morda kje med poplavo ljudem ob vodi narava dostavi drva in hlodovino. Tega se ee zavedajo niti prebivalci, oni veselo betonirajo, asfaltirajo, kupujejo avte, negujejo kapelce in podobno,če pa kdo reče, da so bile to stoletne vode, si bodo že do Božiča mislili, da so take poplave možne pač šele čez sto let! Zdrava kmečka pamet!! Škoda je, da se to ni dogajalo drugo pomlad, npre,. pol leta pred volitvami. To bi pa bilo nekaj cvenka. Zdaj je pa še prezgodaj!
Acid
08. 10. 2007 17.57
ananaska Točno tako! RKC je praktično na oblasti, ima polno rit denarja...prispevali niso pa nič...morda bodo čez čas prispevali travme kakšnemu dečku ali deklici...odvisno kakšn 'stil' ima lokalni župnik...
ananaska
08. 10. 2007 17.50
Cela Slovenija prispeva, posamezniki, društva, podjetja ... Nikjer pa še ni bilo objavljeno, koliko je prispevala podružnica največje svetovne multinacionalke, slovenska RKC? Spričo vsega, kar ji je bilo podarjeno zadnja leta - vrnjeno tudi, kar ni bilo njeno - bi se pa res spodobilo, da nakaže kak milijonček - vsaj za odpustke, da bo imela obraz pogledati drugim v obraz!
Jožajoža
08. 10. 2007 16.34
ne nakazujete denarja skladom,karitasu ali rdečemu križu. ta denar vedno nekje ponikne v žepih funkcionarjev.VSo ŠKODO naj plača država saj je je le za 0,1 promila vrednosti podarjenih sredstev cerkvi in domobrantski vladi v avstraliji, ki jo vodi gospod SAJOVIC.
mihec.zupopihec@email.si
08. 10. 2007 16.17
ja drugo leto bodo pa mogli tale miljov vpisat v davčno napoved pa državi davek na ta milijon plačat... slovenija je lopov.. od vsake naravne katastrofe ma dobiček!!! najprej dajo potem pa pr davku nazaj vzamejo.. izkoriščevalci!! naj jim dajo na roko denar da ne bo dokazov kolk so ga prejeli in nato tega ne bodo mogli obdavčit če upajo!!! odgovor je ne!!!! kradlivci
Tonček Balonček
08. 10. 2007 13.06
1 mio EUR ni malo, toliko znesejo že stroški za ena tri malo večja svetovanja državi, ene dva malo slabša nogometaša, nekaj sto stolov za predsedovanje Uniji ....
elektroncek
08. 10. 2007 12.31
@ mawsy79 ; no prav to mene tudi zanima! Pa dajte no ne me hecat miljon € ? Pa sej to ni normalno! Bogi narod je v blatu že en mesec ampak naša država zbere 1M € ... Nezaslišno! Pa dajte jim denar da se bodo lahko vsaj že enkrat normalno umili pa pojedli en pravi obrok hrane! (al pa raj kr naprej đamijo zidajte!!!)
zupancicevajama@email.si
08. 10. 2007 12.05
mawsy79 hahahaha..Zanimivo.Verjeten odgovor je, da so oni pac pomagali pri zbiranju denarja..hahaha Z tujim kurcem po koprivah?
Mawsyy
08. 10. 2007 11.00
mene bolj zanima kolk kesa je POPTV namenil za Zeleznike. Med Trenji so vrteli reklame vsakih 10 minut. In to maratonske bloke. Obenem pa veselo povedali, da je drzava namenila SAMO tolk denarja.
Tonček Balonček
08. 10. 2007 10.51
Ampak ti Železniki bodo kmalu dobili toliko kot je proračun kakšnega nogometnega prvoligaša. To je nezaslišano!! Zaradi teh poplav se lahko zgodi, da v Ljubljani ne bodo gradili še tretjega štadiona!