Slovenija

Škoda popisana

Ljubljana/Železniki/Bohinj, 19. 10. 2007 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
7

Mesec dni po vodni ujmi je škoda skoraj v celoti popisana. Zdaj mora država izdelati sanacijski program.

Škoda je popisana, zdaj sledi izdelava sanacijskega programa. Na podlagi tega programa pa bo država občinam dodelila sredstva za sanacijo.

Bojan Kuntarič, svetovalec za odnose z javnostmi pri upravi za zaščito in reševanje, je za 24ur.com povedal, da so njihove komisije skoraj povsod že končale z delom. "V glavnem so poročila že oddana. Poročila bo zdaj pregledala državna komisija in jih poslala najprej na vlado, vlada pa bo odločila o sredstvih, ki jih bo nakazala na občine.“

V Železnikih je škoda skoraj v celoti popisana.
V Železnikih je škoda skoraj v celoti popisana. FOTO: Dare Čekeliš

Zadovoljni smo s hitrim odzivom vlade

Mihael Prevc, župan občine Železniki, je za 24ur.com povedal, da so v Železnikih škodo v večini že popisali. "V tem trenutku se dogovarjamo še za nekaj malenkosti, ki smo jih pozabili, recimo mrliške vežice, sicer pa je škoda popisana in ocenjena,“ je povedal Prevc.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo 400.000 evrov, ki jih je v skladu s torkovim sklepom vlade prerazporedilo znotraj svojega proračuna, namenilo za sanacijo gozdnih cest po septembrskem neurju. S tem denarjem bodo sanirane nekatere poškodovane ceste v 29 najbolj prizadetih občinah, med njimi v očinah Železniki, Bohinj, Nazarje, Vransko, Cerkno, Tolmin, Braslovče in Žalec, so sporočili z ministrstva.

Končna ocena, ki zajema škodo na cestah, komunalni infra strukturi in objektih je 21 milijonov evrov. Od države so do sedaj prejeli 220.000 evrov za sanacijo plazov, 370 tisoč evrov za interventna dela na komunalni infrastrukturi. "Za vodotoke je koncesionar dobil okrog 300.000 evrov. Podpisali pa smo tudi pogodbo z ministrstvom za ceste za izgradnjo nadomestne ceste v Davčo v vrednosti 820.000 evrov,“ je pojasnil župan.

Prevc je še povedal, da jim je vlada zagotovila, da bodo sredstva nakazana. Kdaj se bo to zgodilo pa še ne ve. "Kar se tiče finančne pomoči lahko pohvalim hiter odziv vlade."

Bojimo se novega deževja

Anton Urh, podžpun občine Bohinj, je za 24ur.com povedal, da je komisija uprave za zaščito in reševanje pri njih že končala z delom. "Škoda je ocenjena, natačne številke ne vem, gre pa za škodo v vrednosti okoli 8,5 milijona evrov.“

Občina je nekaj sredstev že dobila in sicer od vlade 92.400 evrov, 12.750 evrov od ministrstva za okolje. "Največ smo dobili od ministrstva za šolstvo, 500 tisoč evrov. Smo pa izvedeli, da bomo morali za ta znesek plačati davek in sicer 120 tisoč evrov,“ je pojasnil Urh.

Urh je povedal, da imajo največ škode na vodotokih. "Ponekod so vodotoki široki še vedno široki 40 metrov namesto 4. To je katastrofa, lahko le rečem, da revež ostane revež.“ Z denarjem, ki so ga dobili so namreč uspeli financirati le najnujnejše intervencije, do sanacije sploh še niso prišli. "Zdaj plačujemo iz občinskega proračuna in shranjujemo račune ter upamo, da nam bo kdo povrnil ta denar.“ V občini so ustavili vse investicije, naredili rebalans proračuna in denar preusmerili na sanacijo škode. "Bojimo se dežja,“ je še povedal Urh.

Posojila Eko sklada

Sredstva bodo na voljo od današnje objave razpisa pa do 31. marca prihodnje leto oz. do porabe razpisanih sredstev. Dodeljevanje posojil se bo začelo po sprejemu poročila o oceni škode, ki ga bo vlada sprejela predvidoma v prvi polovici novembra. Razpisna dokumentacija z obrazci za vlogo bo objavljena na spletnih straneh sklada, občani pa jo lahko naročijo tudi na telefonski številki 01 241 48 20 ali 01 241 48 22 ali na e-naslovu ekosklad@ekosklad.

Eko sklad je danes v uradnem listu objavil javni razpis za dodeljevanje ugodnih posojil za okoljske naložbe v stanovanjske objekte, ki so bili prizadeti v neurju 18. septembra. Sklad je za brezobrestna posojila z odplačilno dobo do 10 let namenil dva milijona evrov, do njih pa so upravičeni občani, ki imajo stalno prebivališče v poškodovanih objektih in bodo v njih izvedli enega od v razpisu predvidenih ukrepov varstva okolja.

Eko sklad bo brezobrestnega posojila, brez dodatnih stroškov zavarovanja, odobritve ali vodenja posojila, dodeljeval za naložbe, kot so namestitev kotlov na lesno biomaso in sončnih kolektorjev, vgradnjo energijsko učinkovitih oken in vhodnih vrat, toplotno izolacijo poškodovanih stanovanjskih objektov, nakup gospodinjskih aparatov energijskega razreda A ali višje, namestitev naprav za čiščenje pitne vode ter za oskrbo s pitno vodo, kjer javna oskrba ni predvidena za občane.

Javni sklad predvideva dodelitev posojil za tiste stanovanjske objekte oz. zaključene dele objektov, za katere je izvedba naložbe utemeljena zaradi nastanka škode na ustreznih delih oz. napravah objekta, pri čemer posojilo ne more presegati zneska trikratnika ocenjene škode na teh delih oz. napravah. Najvišji znesek posamičnega posojila je 20.000 evrov, najnižji pa 2000 evrov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrhe2003
19. 10. 2007 18.43
Mislim, da je vlada z g. Janšo na čelu odreagirala zelo dobro, na kar smo lahko Slovenke in Slovenci zelo ponosni!
inesinin@gmail.com
19. 10. 2007 14.43
V tem primeru se je vlada res izkazala, nimam kaj reči.
inspektor
19. 10. 2007 14.32
tako slabo kot prejšnji vladi ob potresu v posočju res ne more iti, da se prebivalci še vedno niso vsi vseljeni v nove objekte. Seveda Da bi pa POKRADLI TOLIKO KOT SO TAKRAT, to bo pa težje, tisto jim je pa res uspelo kvalitetno izvesti.
Jethro
19. 10. 2007 14.08
Vlada: 92.400€ Ministrstvo za okolje: 12.750€ Ministrstvo za šolstvo: 500.000€ (DDV plača občina) Zanimivo...me zanima kdaj boso tile ljudje dobili CELOTNO pomoč, ki jo potrebujejo ne hitro, ampak TAKOJ!!! Zima trka na vrata, ohladilo se je že, sneg pa pride v teh dneh !!! Me zanima, če bi Murhle poplavilo in odneslo strehe, kako hitro bi bilo vse popravljeno?!?!?!??!?!? A mi zna kdo podat št. dni, ki bi jih rabili za to????? Pa lep dan še naprej.
Jožajoža
19. 10. 2007 13.10
ta vlada, rdeči križ,karitas si je na račun katastrofe spet finančno opomogla.še več takšnih katastrof si želi janša in ta vlada.
barbika51@gmail.com
19. 10. 2007 13.02
pohvalno za vlado in ostala minisitrstva. vidi se hiter odziv in velika pripravljenost na pomoč
Matej Rojc
19. 10. 2007 12.42
Ja kako naj sedaj JJ oblast izdela sanacijski program, če pa se ukvarja z arheološkimi najdbami :)))