Slovenija

Neurje: Škoda za tretjino presega ocene

Ljubljana, 23. 07. 2008 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ocena škode neurja, ki je nedavno prizadelo dobršen del Slovenije, je presegla prve ocene. Poškodovanih naj bi bilo kar 35 tisoč hektarjev površin.

Neurje v Kamniku
Neurje v Kamniku FOTO: Boštjan Košir

Po prvih vmesnih ocenah ministrstva za kmetijstvo je bilo v neurjih, ki so prejšnji vikend razdejala dobršen del Slovenije, poškodovanih preko 35 tisoč hektarjev površin. Toča in veter naj bi uničila skoraj 26 tisoč hektarjev površin s poljščinami, vrtninami in sadovnjaki, poškodovanih pa je tudi 9.270 hektarjev gozdov. Samo v gozdovih naj bi po ocenah ministrstva škoda znašala preko 17 milijonov evrov, saj je neurje poškodovalo 440.000 kubičnih metrov lesa.

Številka za kar tretjino presega prve ocene. Vlada bo za sanacijo gozdov namenila 915 tisoč evrov, od česar bodo kmetom za posek poškodovanega drevja sofinancirali 2,5 evra na kubični meter lesa.

Največ prizadetih kmetijskih površin je po podatkih Kmetijske svetovalne službe na območjih Murske Sobote (slabih 12 tisoč ha) in Ptuja (dobrih 6 tisoč ha). Trenutno občinske komisije na terenu ocenjujejo škodo, ki bo podlaga za pripravo programa odprave posledic škod.

Državna meteorološka služba Agencije za okolje bo v petek predstavila sistem opozarjanja na vremenske ujme ter priprave vremenskih opozoril v Sloveniji in enotni evropski sistem za opozarjanje javnosti na vremenske ujme – METEOALARM.

Poleg tega ministrstvo poziva vse pridelovalce, da v večji meri pristopijo k zavarovanju svojih posevkov in pridelkov, država pa bo v prihodnjem letu povečala stopnjo sofinanciranja. Država sofinancira tudi postavitev protitočnih mrež in namakalnih naprav.

Že v torek je Zavod za gozdove podal oceno, da je bilo med neurji po Sloveniji močno poškodovanih 8700 hektarjev, uničenih pa 570 hektarjev gozdov. Poškodovanega je bilo skupno 437.000 kubičnih metrov drevja, natančnejšo oceno pa bodo dobili po pripravi projektov sanacije.

Opozarjajo tudi na previdnost pri sečnji in spravilu v poškodovanih gozdovih ter na uporabo popolne zaščitne opreme, brezhibno delujoče motorne žage in usposobljenost za delo. Tudi rekreativci in drugi obiskovalci gozdov morajo biti pazljivi, saj je približevanje in gibanje po površinah s poškodovanim drevjem smrtno nevarno. Zavod svetuje, naj se obiskovalci poškodovanim gozdovom izogibajo.

Durs ponudil pomoč oškodovancem

Posledice divjanja neurja na območju Kamnika.
Posledice divjanja neurja na območju Kamnika. FOTO: Rok Markuš

Vsi davčni zavezanci, ki jim je julijsko neurje z viharnim vetrom in točo povzročilo škodo, lahko zaprosijo za odlog plačila, odpis, delni odpis ali obročno plačilo davka. V ta namen naj na pristojni davčni urad oz. izpostavo najpozneje do 31. 8. 2008 vložijo posebno vlogo, ki je brezplačno dostopna na vseh davčnih uradih in izpostavah, objavljena pa je tudi na spletni strani Dursa.

Največjo škodo povzročil prav nevihtni piš

Najhujšo škodo je utrpela vas Gozd nad Kamnikom.
Najhujšo škodo je utrpela vas Gozd nad Kamnikom. FOTO: Ivan Spruk

Nedeljsko neurje je najprej zajelo severni del Ljubljanske regije, nato pa se je začelo pomikati proti severovzhodu in zajelo severovzhodno in zahodno Štajersko, Koroško in Pomurje. Sunki vetra so dosegali hitrost okoli 90 kilometrov na uro. Največjo škodo je t.i. piš ob nevihtah, ki je presegal hitrost 120 kilometrov na uro, povzročil prav v vasi Gozd.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 07. 2008 19.41
Polovica prihrankov od notarskih tarif bodo zdaj občani namenili sanaciji škode, pa bo!!
Prvo Borec
23. 07. 2008 15.04
Sedaj so se še javili iz Avstralije ali kdo ?? Iz 8800 Ha na tako veliko količino ??
mega356648
23. 07. 2008 14.47
JJ je samo malo razvlečen Putin komandiral bi pa vse po vrsti
mega356648
23. 07. 2008 14.46
V čim večjem številu pojdimo volit pa bomo zamenjal JJ, sicer bomo kot v Rusiji prej kot v 4 letih. Že sedaj ima vse pod škornjem ta JJ.
srecnii
23. 07. 2008 11.45
Pri nas je pa včeraj odkrivalo streho na hlevu in podiralo drevo.