Slovenija

'Škoda časa in energije'

Ljubljana, 10. 08. 2006 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Janez Drnovšek se glede pisanja zdravnika Tineta Velikonje ne vznemirja.

Predsednik republike Janez Drnovšek je glede pisanja zdravnika Tineta Velikonje o njegovi bolezni dejal, da so nekateri že večkrat prekoračili mero okusa in da to ni nič novega. Zaradi tega se ne vznemirja, saj je veliko drugih aktivnosti, kamor je vredno usmeriti energijo.

Predsednik Drnovšek se glede širše razprave o svojem zdravstvenem stanju ne razburja, prav tako pa ne namerava nikogar tožiti
Predsednik Drnovšek se glede širše razprave o svojem zdravstvenem stanju ne razburja, prav tako pa ne namerava nikogar tožiti FOTO: Dare Čekeliš

Drnovšek je povedal, da Velikonje ne bo tožil in s tem izgubljal časa in energije. "Če bi tožil njega, bi moral že marsikoga, saj veste, kakšne neumnosti so nakladali že do sedaj," je še dodal. Ob tem pa upa, da se bo nivo zavedanja zdravnikov toliko dvignil, da do takšnih pojavov ne bo več prihajalo.

Politične stranke končno enotne

Na pisanje Tineta Velikonja o zdravstvenem stanju predsednika republike Janeza Drnovška in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta v časopisu Zaveza, so se odzvale skoraj vse politične stranke in nekateri zdravniki, ki menijo, da naj bi Velikonja kršil kodeks medicinske etike, s tem ko je razkril javnosti informacije o zdravstvenem stanju posameznika. Za zdravnike je tako zaupen odnos zdravnika do bolnika najpomembnejša vrednota zdravnikov.

Poslanka Mojca Kucler Dolinar meni, da je objava teh podatkov neprimerna, saj o zdravstvenem stanju Peterleta in Dnovška ni mogoče razpravljati na ta način
Poslanka Mojca Kucler Dolinar meni, da je objava teh podatkov neprimerna, saj o zdravstvenem stanju Peterleta in Dnovška ni mogoče razpravljati na ta način FOTO: Dare Čekeliš

Poslanka Socialnih demokratov (SD) Majda Potrata je komentirala pisanje zdravnika Velikonje in poudarila "Socialni demokrati štejemo za nedopustno kršitev vseh etičnih norm. Posamezniku napovedati v javnih občilih, kdaj se bo njegova življenjska pot iztekla, to je skregano tako z zdravniško etiko kot s kakršnokoli strokovno etiko in nenazadnje etiko javne besede." V tem primeru gre po mnenju Potrate za vprašanje poseganja v človekovo zasebnost na področju, kjer je človek najbolj ranljiv, to je njegovo zdravje.

Upokojeni zdravnik Tine Velikonja
Upokojeni zdravnik Tine Velikonja FOTO: POP TV

Glede članka se v poslanski skupini Nove Slovenije (NSi) strinjajo z vsemi, ki ugotavljajo, da tak način pisanja ni primeren, ne glede na to, da nobeden od prizadetih ni skrivnosten o svojem zdravju, je pojasnila Mojca Kucler Dolinar. "Ker pa je bil ta poseg s strani priznanega in uglednega zdravnika Velikonje, se nam zdi to še posebej začudenja vredno in vprašljivo," je dejala poslanka. "Življenje in fizično zdravje sta zagotovo dragoceni dobrini za vsakega posameznika in kot stranka, ki daje na eno izmed prvih mest človekovo dostojanstvo, smo prepričani, da je nešteto v nebo vpijočih tem, o katerih bi bilo dobro na široko razpravljati, vendar ne na ta način," meni poslanka.

Upokojeni zdravnik Tine Velikonja je v prilogi časopisa Zaveza Mi med seboj podrobno opisal zdravstveno stanje Drnovška in Peterleta. Napovedal jima je tudi skorajšnjo smrt, če bosta vztrajala pri alternativnih metodah zdravljenja.

Matjaž Hanžek, ki meni, da je to grob napad na posameznikovo zasebnost, zato predlaga Zdravniški zbornici Slovenije, da se opredeli do dogodka in ustrezno ukrepa.
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je napovedala, da bodo sprožili postopek v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov. Podatki po zakonu ne bi smeli krožiti niti med zdravniki samimi, meni Pirc Musarjeva in opozarja, da takšni primeri vedno znova pokažejo na neustrezno varovanje podatkov v naših zdravstvenih zavodih, kjer v veliki večini tudi ni zagotovljena sledljivost vpogledov v podatke.

Odgovor Kliničnega centra
V Kliničnem centru poudarjajo, da se tovrstna kršitev šteje za hujšo kršitev delovnih obveznosti
V Kliničnem centru poudarjajo, da se tovrstna kršitev šteje za hujšo kršitev delovnih obveznosti FOTO: POP TV

V Kliničnem centru (KC) poudarjajo, da so vsi zaposleni zavezani, da pri svojem delu upoštevajo etične kodekse s temeljno zahtevo po spoštovanju zasebnosti bolnikov in tajnosti njihovih zdravstvenih podatkov, o katerih so izvedeli pri opravljanju svojega poklica.

Na pisanje Tineta Velikonja so se odzvali tudi zdravniki Kliničnega centra in v sporočilu za javnost Nekdanji predsednik zdravniške zbornice Marko Bitenc je prepričan, da je profesor Velikonja kršil kodeks medicinske etike, saj naj bi bil zaupen odnos zdravnika do bolnika najpomembnejša vrednota zdravnikov.

Kršitev se šteje za hujšo kršitev delovnih obveznosti. Obveza varovanja podatkov pa ne preneha s prenehanjem delovnega razmerja v KC, še pojasnjujejo. V KC varujejo in hranijo podatke o bolnikih v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov in zakonom o varovanju dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trava@pinkponk.com
12. 08. 2006 10.37
Seveda tudi leti na Janšo in na Rupla,vendar glih tako na Drnovška saj on tudi zapravlja denar(davek) ki ga poberejo državljanom.A mar ni res.Kaj a se on afna s svojim .Če bi bilo to res velja za vse bi bolje gledali kam gre denar.Tako jim je pa vseeno in ga zapravljajo za brez vezne stvari.
tomazbodner
11. 08. 2006 13.12
Trava: Davke doloca vlada in ne predsednik, isto gre za vprasanje meje, ker se predsednika lahko samo dogovorita o necem, kar zgleda sprejemljivo za obe strani, potem morata pa to vladi sprejeti, ali pa ne, kot je primer v Sloveniji in na Hrvaskem. Tvoja kritika torej leti na Janso in Rupla, kaj ima torej Drnovsek s tem?
trava@pinkponk.com
11. 08. 2006 12.17
Veš kaj je zame pošteni spoštovani in pravični predsednik da se zavzame tudi za svoje državljane da jim pomaga tistim ki so pomoči najbolj potrbni.(če bi bil tako pošten,pravičen ne bi dvigovali davke ,seveda,ker pa so politiki tako zapravljivi morajo od nekod dobiti denar seveda najlažje od nas.Davki se večajo vse se draži,plače ostajajo niske.)Zakaj ne naredijo reda naprimer s Hrvaško.Stipe pa Drnovšek se samo nekaj dogovarjata naredita pa nič.Na koncu bomo dobili tak udarec da bo vse dobila Hrvaška in rekili bodo Slovenci so prodali vaše morje sedaj je pa naše.Kar pa se tiče našega predsednika pa niti zdaleč ni pošten in ima čiste namene.To je samo krinka.
trava@pinkponk.com
11. 08. 2006 12.03
Se srinjam z pavel.ferluga nič se ni spremenil.Res iga na naivnost ljudi ki mu slepo verjame.Jaz mu ne.Kot sem že enkrat napisala rad bi postal druga mati terezija ki pomaga revnim no drugim samo svojim ne.Pa še nekaj jimi.hendrix če ima on čiste namene da nič ne prikriva in da je on prvi politik ki je pošten sem potem jaz janez pavel iz rima.Ma ne me basat.Če je pošten zakaj je zahteval še dodatnih 180 miljonov denarja.Za koga.Tisto ki mu je pripadalo je že zapravil za kaj za potovanja,za obiske ki niso zaželeni vse to je plačal z našim denarjem.In to je za vas pošteni predsednik.Kaj si na glavo padel.
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 11.00
retema Hvala na tvojem intelektualno globokem odgovoru. Ker sem revez nisem razumel, kaj si zelel povedat.Nikakor nemorem povezati nekaksnih pekov,ad rem,solate na glavi in kurjih peres..Mogoce govoris o Vudu magiji? Se manj mi je jasna povezava med al kaido in darfurjem...in g. Drnovskom. Me zanima kako izgledas ti? Saj ti ne zamerim.Verjetno mrzis tudi sam sebe.
jimi.hendrix@email.si
11. 08. 2006 10.59
pavel.ferluga - to ni nobena promocija, pač pa to kar je en že pred mano napisal. Drnovšek je prvi politik, ki jima čiste namene in nič ne rprikriva in nekateri n žalost vidijo, da je to nevem kakšna komplicirana taktika, ampak dejansko je naš predsednik edini naš politik, ki je v tujini močno spoštovan. Takega spoštovanja noben JJ, pa tudi drugi ne bojo dosegli, če še deset let mešajo zrak v Lj. Lep pozdrav
pavel.ferluga@siol.net
11. 08. 2006 08.41
Vse postaja že smešno. Oba politika uporabljata bolezen v promocijske namene svojih ideologij. Drnovšek posebno cinično pritrkuje na duše naivnih državljanov z njegovo povsem lažno prikazovanje svoje osebnosti. Prav nič se ni spremenil. Vedno je isti Drnovšek predsedovanja Jugi in zato tudi njegovo gibanje uporablja le za destabilizacijo vlade, ki mu ne diši. Zelo zgovorna je polemika s tednikom MAG. Doktor Markeš je v zadnjem Magu lepo opisal političnega šamana Drnovška.
jernej.pavsek@slo-kabel.si
11. 08. 2006 07.35
gadni:to pa sploh ne morem,da verjamem,ker tist,ki si pa upa to dovolit,pa ne sme niti blizu ordinacije in prestopt zdravniškega praga,razen če on nujno rabi zdravniško pomoč.
gadni@email.si
11. 08. 2006 03.46
Moja teta je prišla k dr.Velikonji na pregled, in kaj ji je rekel: Postite prstane, verižico in uhane pri sestri na našem oddelku, ker na patologiji precej kradejo.
mustangfan
10. 08. 2006 23.47
Pustite Velikonjo prmer. A ne vidte da ne ve o čem govori glih najbolj? A je to alternativna medicina da začneš zdravo živet?? Se mi ne zdi fora, da Peterletu (član društva Preporod, ki promovira kulturo zdravega življenja) in Drnovšku, ka je vsem novinarjem 100krat povedu da nima opravka z "zdravilci" očitat neko alternativo...?? Mimogrede, mene so hotl dat 6 let nazaj pod nož, dva tedna posta pa je vse rešilo in dr. kdorkoli že, je sam debelo pogledou! Sliš se kar preveč simpl da bi blo res, a ne? Pa je še bol simpl kot si bi kdo mislu. In bi priporoču vsem da mal probajo kdaj, ni zastonj Jezus 40 dni postil. Kar se patiče odtekanja podatkov, je pa druga stvar. In da še reče da je zbiral podatke kar neki cajta, mau se je zagovoru pomoje, sej je to edina fora po kateri ga lahko bremenijo, druge je vse samo "morala in etika"...
doki007@email.si
10. 08. 2006 23.17
očitno bo treba tega velikonjo spravt tam kjer paše,...že na trenjih se je obnašal kot senilni starec na stopnji bebavega otroka.......
jaka37
10. 08. 2006 23.04
rijo27. Normalen? Drnovšek? Igranje na piščalko v džungli, plesanje obrednih plesov, poskus pogovarjanja s preprodajalci drog in Hezbolahom oz. teroristi. Čudna so pota "predsednikova".....
Rijad Proši?
10. 08. 2006 22.39
To je pa tako , ker smo navajeni vedno norih in lažnjivih politikov, sedaj, ko se je eden pokazal za normalnega je pa cel halo. Tko so nam pač sprali možgane.
Dijana Staki?
10. 08. 2006 21.21
Se popolnoma strinjam
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 21.08
yolly Oprosti motis se. Ljudje, kateri se tako odlocijo kakor g.Drnovsek ne potrebujej carobne palice.Carobno palico imas tudi TI v sebi.Vprasanje je samo za kaj in kako jo bos uporabil...Se strinjas? Verjami..tudi ti si lahko "carovnik"..ce bos verjel-a v sebe!!!! Hudo je ce zelimo biti podobni drugim..Noben plagijat ni original! hehehe tudi cena je drugacna. Zato obstajajo ameriski filmi kateri nam prikazujejo "resnico"!!! Vprasanje: Cigavo?
Dijana Staki?
10. 08. 2006 20.59
Bravo Zupancicevaj in Jimi h samo naš vrač iz zaplane mogoče rabi malo bolj močno čarobno palico da bi do konca uničil tiste ki so obžalovanja vredni in tiste ki so proti njemu
zupancicevajama@email.si
10. 08. 2006 20.42
RETEMA..Danes sem dobil nekaj po elektronski posti , kar zelim objaviti na tem forumu. Upam, da bos razumel. Mogoce samo to VRAC..pomeni modrec. G.Drnovsek vsekakor ni pojem lepote za manekenske revije, vendar je lep v dusi! Njegovo "podstresje je lepo in brez strahov..Kaksno je tvoje g." retema" No in se : Predstavljaj si banko, ki tvoj tekoči račun vsako jutro napolni z 86.400 tolarji. Vendar se vsota ne prenaša na drugi dan. Vsak večer banka zbriše ves preostali znesek, ki ga nisi utegnil porabiti med dnevom. Kaj bi storil? Zapravil bi vsak tolar posebej, seveda! Vsak izmed nas ima takšno banko. Imenuje se ČAS.Vsako jutro nam podari na razpolago svojih 86.400 sekund. Vsako noč se izbriše vsota, ki je čez dan nismo uspeli izkoristiti za dober namen. Ne prenaša se na drugi dan in ne dopušča prekoračitev. Vsak dan se za nas odpre nov časovno-bančni račun.Vsako noč se neporabljen ostanek zbriše in uniči. Če ne izkoristimo dnevnega nakazila na ta račun, smo na izgubi sami. Ni povratka nazaj in tudi na jutrine moremo računati.Živeti moramo v sedanjosti in porabljati našo dnevno vsoto nakazanega časa. Investirati ga moramo tako, da ga bomo maksimalno izkoristili. Čas teče. Izkoristi dan.. Prepoznaj vrednost vsakega trenutka, ki ga imaš na razpolago! In ovrednoti ga zato, ker ga deliš z nekom, ki ti je pri srcu, z nekom, ki je vreden tvojega časa. PODARI NASMEH IN DRUGI GA BOD PODARILI TEBI! Nisem se tega jaz izmislil, vendar mi je vsec!
jimi.hendrix@email.si
10. 08. 2006 20.06
retema- Gospod predsednik je zadnji , ki rabi takšno pomoč.
K_K
10. 08. 2006 18.07
žal se moram strinjati z ''vračem z zaplane'' ! 'Škoda časa in energije' (mojega), da se moram ukvarjat s to zaplankano kreaturo! janez d., predsednik slovenije, poišči si pomoč za svoje podstrešje !!!
yan333@email.si
10. 08. 2006 16.29
Čudež!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 8O Vlada in opozicija imata enako mnenje!!!