Slovenija

Sklenitev pogajanj na vrhu EU

Koebenhavn, 12. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Koebenhavnu se je začelo vrhunsko zasedanje EU, na katerem bo petnajsterica sklenila pristopna pogajanja z desetimi državami kandidatkami. Zunanji minister v odstopu Dimitrij Rupel je pred začetkom zasedanja povedal, da je Slovenija že dosegla minimum sprejemljivega.

Nove članice Evropske unije
Nove članice Evropske unije FOTO: POP TV

V Koebenhavnu na Danskem bo petnajsterica odločila o razširitvi unije, ter tako odprla vrata največji širitvi povezave v zgodovini, ki naj bi se začela maja leta 2004.

Slovensko delegacijo v Koebenhavnu vodi dosedanji premier Janez Drnovšek, v njej pa sta še vodja pogajalcev z EU Janez Potočnik in zunanji minister v odstopu Dimitrij Rupel, ki je pred začetkom vrhunskega zasedanja EU v Koebenhavnu dejal, da je Slovenija doslej na pristopnih pogajanjih minimum sprejemljivega že dosegla, vendar pa zgodba še ni končana. Pogajanj še ni konec in do konca bo Slovenija skušala svoj položaj še izboljšati, je še dejal Rupel.

Pri tem je ponovil znano stališče, da je z izkupičkom na področju kmetijstva država zadovoljna, polno pa Slovenije ne zadovoljuje ponudba unije glede splošnega proračunskega položaja Slovenije. Tako si država prizadeva na čim višjo stopnjo zvišati sedanjo evropsko ponudbo, po kateri bi v prvih treh letih članstva, od 2004 do izteka 2006, iz skupne blagajne EU prejela okrog 200 milijonov več, kot bi vanjo vplačala.

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: Dare Čekeliš

Janez Potočnik, je pred začetkom pogajanj izjavil, da pogajanja tokrat resda pomenijo nekoliko večjo negotovost, ker so pričakovanja na obeh straneh velika. »Hkrati pa se zavedamo, da smo tik pred zgodovinskim trenutkom, pred možnostjo, da dosežemo dogovor, ki bo sprejemljiv, in ugoden za obe strani. Ostajam optimist«, je še povedal Potočnik.

Kmetijski minister je zadovoljen

Kmetijski minister v odstopu Franc But se je kot predsednik SLS udeležil vrha evropske ljudske stranke (EPP) in po srečanju ocenil, da je pri zavzemanju za izboljšanje evropske finančne ponudbe Sloveniji dosegel nekaj podpore. Pri tem sicer ni upal napovedati, če bo podpora zadostna, da bo EU svojo sedanjo ponudbo tudi izboljšala. Slovenija je sicer z uspehi pri pogajanjih na področju kmetijstva zadovoljna, želi pa izboljšati evropsko ponudbo glede svojega neto prejemniškega položaja ob vstopu v EU.

V petek nadaljevanje pogajanj

V petek bodo sledili dvostranski pogovori s kandidatkami, ki z zadnjo ponudbo danskega predsedstva zaenkrat večinoma še niso zadovoljne -skoraj brez izjeme od EU želijo več denarja, nekatere, predvsem Poljska, pa tudi druge ugodnosti.

Prav tako bodo voditelji petnajsterice pozornost posvetili še pripravam unijinih institucij na delovanje v razširjeni uniji, v prvi vrsti se bodo ukvarjali z reformo sistema predsedovanja ministrskemu svetu EU.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA