Slovenija

Sklad za financiranje razgradnje nuklearne elektrarne bo vodil Urban Belič

Ljubljana, 03. 10. 2024 16.38 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada je za direktorja Javnega sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz nje imenovala Urbana Beliča. Štiriletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil v petek, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Nadzorni svet sklada je natečaj za direktorja sklada, ki ga od aprila 2012 vodi Darija Štraus Trunk, prvič objavil 6. junija ter ga nato 8. avgusta ponovil.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško FOTO: NEK

Sklad Neka je bil ustanovljen decembra 1994 na podlagi zakona, delovati pa je začel v letu 1995. Tako se je začelo sistemsko reševanje načina financiranja razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek), katerega lastništvo je razdeljeno med Gen energijo in družbo Hrvatska elektroprivreda (Hep), in trajnega odlaganja radioaktivnih odpadkov ter izrabljenega jedrskega goriva.

Na podlagi zakona se v sklad vplačuje delež od razlike med proizvodno in prodajno ceno vsake kilovatne ure električne energije, proizvedene v krški nuklearki in prodane v Sloveniji. Sprva je sklad plemenitil in večal sredstva, ki so se stekala vanj, z začetkom postopkov za gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov pa se je začelo obdobje investiranja zbranih sredstev.

Slovenija in Hrvaška sta sicer dolžni zagotoviti vsaka polovico potrebnih sredstev. Hrvaška je sredstva začela zbirati leta 2007 v svojem namenskem skladu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.