Slovenija

Sklad povzročil škodo?

Ljubljana, 03. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sklad kmetijskih zemljišč naj bi v enem primeru ravnal v škodo države, je sporočila ministrica Lukačičeva.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je v določenem primeru, pri katerem je šlo za promet s kmetijski zemljišči, ravnal v škodo države oziroma ni ravnal v skladu z ustreznimi zakonskimi določili, je povedala kmetijska ministrica Marija Lukačič. O tem bo Lukačičeva poročala vladi, ki ji sklad odgovarja za svoje delo. Vlada bo nato odločala o morebitnih ukrepih.

Sklad je odsvojil vinograd in zanj prejel manj vredno parcelo – travnik, je povedala Lukačičeva (Foto: POP TV)
Sklad je odsvojil vinograd in zanj prejel manj vredno parcelo – travnik, je povedala Lukačičeva (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

V navedenem primeru, ki so ga analizirali na kmetijskem ministrstvu, je šlo za menjavo kmetijskih zemljišč. "Sklad je v zameno ponudil vinograd v površini 639 kvadratnih metrov. Odsvojil je vinograd v tej površini in zanj prejel parcelo - travnik - v površini 400 kvadratnih metrov, za razliko v vrednosti pa je prejel nekaj več kot 210.000 tolarjev, kar je 800 tolarjev na kvadratni meter. To je nekajkrat manj, kot je povprečna tržna vrednost za vinograd na tem območju," je povedala ministrica.

"Res je, da je ceno ugotovil sodno zapriseženi cenilec, res pa je tudi, da je poslovna odločitev o prodaji na strani stranke, to se pravi na strani sklada. In sklad je bil dolžan kot dober gospodar ugotoviti, ali je ta cena v skladu s povprečno tržno vrednostjo na tem območju in po drugem cenilcu preveriti to vrednost," je še dejala Lukačičeva.

Brez odgovora

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS se je popoldne odzval na izjavo kmetijske ministrice, da je ravnal v škodo države oz. ni ravnal v skladu z ustreznimi zakonskimi določili. Kot so na skladu, kjer sklepajo, da gre za menjalno pogodbo Kromar, zapisali v sporočilu za javnost, je postopek potekal v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih in ob upoštevanju 45. člena tega zakona.

"Sklad sem pozvala dvakrat, da naj mi pojasni svojo poslovno odločitev, da naj mi predloži mapne kopije, iz katerih bo potrdil, da je sledil ciljem 45. člena zakona o kmetijskih zemljiščih o racionalni rabi," je pojasnila ministrica in dodala, da na to kljub urgencam ni dobila odgovora.

Zato je po njenih besedah možno iz vsega navedenega zaključiti, da je sklad izvedel menjavo v škodo države, da pri tem ni upošteval 45. člena zakona o kmetijskih zemljiščih in da ni upošteval prvega odstavka četrtega člena zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki nalaga skladu kot prvi cilj skrb za racionalno rabo.

Evidence bodo dopolnili

Evidence se bodo še dopolnjevale, obljublja Lukačičeva (Foto: POP TV)
Evidence se bodo še dopolnjevale, obljublja Lukačičeva (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Vlada je včeraj obravnavala in sprejela poročilo o aktivnostih za vzpostavitev evidence dokumentarnega gradiva o dodeljenih finančnih intervencijah za obdobje od leta 1991 do 2000 in za ureditev stalne zbirke dokumentarnega gradiva od leta 1996 do leta 2000, ki ga je pripravilo kmetijsko ministrstvo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pri vzpostavitvi evidenc dokumentarnega gradiva pozvalo več kot 100 pravnih oseb za posredovanje ustreznih podatkov, ker pa od vseh pravnih subjektov še ni dobilo odgovora, bo evidenco še dopolnjevalo in dograjevalo, je pred tem povedala Lukačičeva.

"Ocenjujemo pa, da smo uspeli vzpostaviti najmanj 95 odstotkov vseh podatkov, tako da bo ta evidenca, če bo sploh pomanjkljiva, le v manjši meri pomanjkljiva," je dejala ministrica. Dodala je, da je ministrstvo za kmetijstvo takoj po sprejetju sklepa vlade sprejelo vse ustrezne ukrepe za vzpostavitev evidenc in za to nalogo porabilo 3520 ur intenzivnega dela.

Obseg gradiva je po ministričinih besedah velik, saj obsega prek 13.500 strani formata A4. Obenem je tudi pojasnila, da je zanesljivost evidenc preverila na podlagi nekaterih medijsko najbolj izpostavljenih primerov v preteklosti in v vseh primerih dobila pozitiven rezultat.

SORODNI ČLANKI