Slovenija

Sistemska tehnika toži državo

Ljubljana/Ravne na Koroškem, 26. 06. 2006 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sistemska tehnika toži državo in Rotis ter zahteva razveljavitev 63 milijard tolarjev težke pogodbe o dobavi finskih oklepnikov.

Država je izbrala Rotis, Sistemska tehnika pa trdi, da izbira ni bila pravična.
Država je izbrala Rotis, Sistemska tehnika pa trdi, da izbira ni bila pravična. FOTO: POP TV
Ministrstvo za obrambo je na razpisu za dobavo pehotnih bojnih vozil (oklepnikov 8x8) za Slovensko vojsko izbralo podjetje Rotis, ki zastopa finsko podjetje Patria. Za nakup predvidoma 136 vozil, kolikor jih potrebuje vojska, je skupno predvidenih 63 milijard tolarjev proračunskih sredstev.

Koliko vozil bo ministrstvo za ta znesek dejansko dobilo, je odvisno od uspešnosti pogajanj. Povprečna cena vozila glede na opremljenost znaša 2,5 milijona evrov, najnižja pa 1,7 milijona evrov, je povedal minister za obrambo Karl Erjavec.

Sistemska tehnika je v petek na ljubljanskem okrožnem tožilstvu vložila tožbo zoper državo in podjetje Rotis, s katero zahteva razveljavitev pogodbe o dobavi pehotnih bojnih vozil, so danes sporočili iz družbe. Ker v Sistemski tehniki menijo, da so bili najugodnejši ponudnik v postopku oddaje naročila, s tožbo zahtevajo, da država pogodbo o dobavi oklepnikov sklene z njimi.
Prepoved podpisa pogodbe?

Sistemska tehnika poleg tega sodišču predlaga izdajo začasne odredbe. Z njo bi naj bi se zadržali vsi pravni učinki izbire najugodnejšega ponudnika, toženima strankama pa se prepovedal podpis pogodbe o dobavi pehotnih bojnih vozil in tudi dobava teh vozil.

Sistemska tehnika je že pred vložitvijo tožbe prek odvetnika Stojana Zdolška pred enim tednom na ministrstvo za obrambo vložila zahtevo za obrazložitev obvestila o oddaji naročila za dobavo oklepnikov. V njej je navedla postopkovne nepravilnosti, povezane z izborom. Poleg tega je ministrstvu predlagala, da odločitev o oddaji naročila zadrži in s trzinskim Rotisom ne sklene pogodbe, temveč začne pogajanja z obema ponudnikoma.

V torek pogajanja z Rotisom?

Na ministrstvu za obrambo s tožbo še niso seznanjeni, zato jo bodo lahko komentirali šele, ko jo bodo preučili, so pojasnili. Na ministrstvu so še povedali, da bodo pogajanja z izbranim ponudnikom, podjetjem Rotis, začeli predvidoma v torek.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
27. 06. 2006 07.09
Sistemska tehnika je nadol, pač nso dobra vozila, nej se sprijazni. Itak pa ne rabmo ta trapasta vozila čist nič.
Vegos
26. 06. 2006 20.09
Sprijaznite se. Čez nekaj mesecev bodo lokalne volitve. Zato pa je tako.
patriot_mika@yahoo.com
26. 06. 2006 15.24
Kolior razumem zeli ST le zagovarjati svojo ponudbo kjer bo razvidno kdo je ugodnejši in boljši. Mislim da jim ta pravica pripada. @yan333, kaj si ti bil prisoten na preizkusu??
bbcaf
26. 06. 2006 14.53
Kaj, davkoplačevalci pa naj plačamo razliko za dražje koroške oklepnike?
yan333@email.si
26. 06. 2006 14.52
Če je blo na preizkusu jasno vidno da krpan nima za burek kva se pol prtužujejo. bol nej naredijo pa bo kdo tud od nih kej kupu sicer pa gre nenazadnje za varnost slovenskih vojakov!
patriot_mika@yahoo.com
26. 06. 2006 14.51
Kaznivo, če postopki izbire niso bili zakonito izpeljani. Verjetno bodo morali tudi kaj dokazat. To bo še zelo dolgo in vroče poletje
sracko@mail386.com
26. 06. 2006 14.46
Ne morem verjeti. To, da niso izbrali določenega ponudnika, je pa že kar kaznivo. Ne vem, po čem v Sistemski tehniki sklepajo, da je njihova ponudba najugodnejša... No, morda pa obujajo spomine na stavko v železarni Ravne pred petnajstimi leti...