Slovenija

Sistemska tehnika noče sodelovati

Ravne na Koroškem, 22. 06. 2006 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sistemska tehnika je ponudbo Patrie, Rotisa in Gorenja k sodelovanju označila za neresno zavajanje.

Sistemska tehnika je ponudbo Patrie,Gorenja in Rotisa za sodelovanje pri izdelavi oklepnikov zavrnila
Sistemska tehnika je ponudbo Patrie,Gorenja in Rotisa za sodelovanje pri izdelavi oklepnikov zavrnila FOTO: POP TV

V Sistemski tehniki po sredini napovedi Patrie, Rotisa in Gorenja o ustanovitvi skupnega podjetja za slovenski program oklepnikov ponudbo, naj se v izdelavo vozil vključijo tudi oni, razumejo "kot neresno zavajanje". "Vsa podjetja, ki poznajo sistem vojaške proizvodnje po svetu, ne sodelujejo na takšnih projektih, saj gre za izjemno občutljivo področje vojaških tehnologij," so v tem koroškem podjetju zapisali izjavi za javnost.

Finsko podjetje Patria, njen slovenski zastopnik Rotis, ki ga je ministrstvo za obrambo izbralo za dobavo pehotnih bojnih vozil za Slovensko vojsko, ter velenjsko Gorenje so v sredo poudarili, da gre pri tem za povezovanje slovenske industrije, zato so vrata odprta tudi Sistemski tehniki.

V slednji pa jih navedbe Rotisa in Gorenja, da je takšno sodelovanje možno in da je možno delavce Sistemske tehnike enostavno kar vključiti v proces proizvodnje konkurenčnega vozila, motijo. "Naj poudarimo, da so takšna sodelovanja redka tudi na področju civilne avtomobilske industrije, pa še tam se partnerji o sodelovanju pogovarjajo izjemno dolgo," so zapisali.

Dodajajo, da primerov, da bi pri izdelavi istega vozila vojaške proizvodnje sodelovali konkurenčni podjetji, v svetu praktično ni, saj gre za izjemno občutljiv prenos konkurenčnih tehnologij. Kar pomeni, da bi morala Sistemska tehnika, ki je nosilka licence za vozilo krpan 8x8, spoznati vse tehnološke karakteristike konkurenčnega podjetja.


Sodelovanje tretjega podjetja se odgovornim v Sistemski tehniki glede na razpisne pogoje zdi "popolnoma neresno"
Sodelovanje tretjega podjetja se odgovornim v Sistemski tehniki glede na razpisne pogoje zdi "popolnoma neresno" FOTO: POP TV

Poleg tega se v tem koroškem podjetju čudijo nad tem, da naj bi ministrstvo za obrambo ter Rotis in Patria sklenili tripartitno pogodbo, saj sta v postopku oddaje naročila zaupne narave s svojimi ponudbami sodelovala le Sistemska tehnika in Rotis, ki sta na osnovi opravljenega izbora najboljšega ponudnika tudi edini možni pogodbeni stranki v tem postopku. Kot dodajajo v Sistemski tehniki, jih to, poleg že predstavljenih dejstev, "vedno znova prepričuje o nepravilnosti postopka izbire najbolj ustreznega ponudnika".

Sodelovanje tretjega podjetja se jim glede na razpisne pogoje zdi "popolnoma neresno", saj je bilo treba v prijavi ponudbe navesti, da bo pri projektu oz. pri izvedbah sodelovalo več podjetij. Kot pravijo v Sistemski tehniki, podjetje Rotis "v razpisni dokumentaciji zagotovo ni moglo navesti mešanega podjetja, ki naj bi ga ustanovili Rotis, Patria in Gorenje".

Protestniki pri premierju


Janša se z očitki Mladega foruma deloma strinja
Janša se z očitki Mladega foruma deloma strinja FOTO: POP TV

Mladi forum SD je v protest proti nakupu oklepnikov patria vladi podaril modele vojaških vozil za Slovensko vojsko (SV) in jo hkrati pozval, naj 63 milijard tolarjev raje nameni za druga področja. Mladi forum je prepričan, da je naša država na poti na sam vrh najbolj razvitih držav sveta in najprej potrebuje znanje in zdravje. Opozorili so, da država za štipendije dijakov in študentov nameni zgolj 23 milijard tolarjev in še enkrat zatrdili, da Slovenija kupuje vojaško opremo, ki je sploh ne potrebuje.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je v prostorih vlade v Ljubljani sprejel predstavnike podmladka SD, je zavrnil očitke Mladega foruma. Kot "učno gradivo" pa je Mlademu forumu podaril resolucijo o opremljanju SV.

Sicer se Janša s 'protestniki' deloma strinja. Ne strinja pa se s pristopom, ki v realnem svetu omalovažuje pomen obrambe, lastnih sposobnosti in odgovornost Slovenije, ki jo ima v sistemu kolektivne varnosti.

Janša je Mladi forum še opozoril, da odločitve za nakup oklepnikov nista sprejela sedanja vlada in parlament in kot dokaz navedel resolucijo o splošnem in dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki jo je leta 2004 sprejela prejšnja vlada in v kateri piše, da bo Slovenska vojska v prihodnosti nabavila srednja oklepna vozila. Konkretno odločitev za nabavo oklepnikov pa je na podlagi te resolucije sprejel prejšnji obrambni minister, kar je predsednik vlade potrdil tudi z ustrezno odločbo.


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
22. 06. 2006 19.40
No, očitno bodo imeli gospodje iz Sistemske tehnike vse življenje nos do tal. Najprej je poslanec Miro Petek zanje navijal, pa jim je tudi odrekel podporo, ko se je seznanil z argumenti za izbiro Patrie. JJ pa je z Mladim forumom opravil na diplomatski način.
Vegos
22. 06. 2006 17.47
Važno da ima raja novo kost za glodat, medtem ko se v zakulisju dogajajo stvari, za katere šefi mislijo, da "ni treba" da bi jih ljudje vedeli.