Slovenija

Širitve Partnerstva ne bo

Ljubljana, 27. 03. 2007 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janez Janša je po pogovoru z Lahovnikom sporočil, da formalne širitve Partnerstva za razvoj ne bo.

Formalne širitve Partnerstva za razvoj ne bo le zaradi Lahovnikovih stališč, temveč tudi zaradi pomislekov nekaterih drugih predsednikov strank
Formalne širitve Partnerstva za razvoj ne bo le zaradi Lahovnikovih stališč, temveč tudi zaradi pomislekov nekaterih drugih predsednikov strank FOTO: Kanal A

Predsednik vlade in predsednik največje vladne stranke SDS Janez Janša je po današnjem delovnem sestanku z vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Zares Matejem Lahovnikom novinarjem dejal, da je po sestanku jasno, da formalne širitve Partnerstva za razvoj ne bo. Lahovnik pa je dejal, da je Janša izrazil pripravljenost, da se identificirajo nekateri ključni projekti in da glede teh poiščejo najširši možni konsenz. To Lahovnik šteje za dosežek današnjega sestanka.

Poslansko skupino nepovezanih poslancev tvorijo poslanci, ki so izstopili iz LDS in njene poslanske skupine.

Po Janševih besedah formalne širitve Partnerstva za razvoj ne bo - ne le zaradi Lahovnikovih stališč, temveč tudi zaradi pomislekov nekaterih drugih predsednikov strank, ki sodelujejo v partnerstvu, pa tudi zato, ker projekt prehaja v zaključno fazo in ga je treba zaključiti tekom letošnjega leta.

"Pred nami je še en trd oreh, in to je reforma trga dela, kjer pa so se usklajevanja že začela in ponovno podpisovanje sporazuma in dogovarjanje o sami formi bi vzelo preveč časa," je dejal Janša. Tako so se po njegovih besedah dogovorili, da se ta projekt skuša s samostojno poslansko skupino usklajevati posebej. "S tega vidika je dosežen produktiven kompromis," je dejal.

Janša: Potrebno je rešiti vprašanje izbrisanih

Pogovarjala sta se tudi o projektih, ki za sprejetje zahtevajo dvotretjinsko večino, ali pa so takšne narave, ki presegajo aktualno delitev med pozicijo in opozicijo. Tu je na prvem mestu pokrajinska zakonodaja, je dejal Janša. Dodal pa je tudi, da je "naša ambicija rešiti vprašanje izbrisanih z ustavnim zakonom". Po njegovih besedah bodo naredili "še en poskus z vsemi poslanskimi skupinami, da bi dosegli dvotretjinsko soglasje".

Premier Janez Janša
Premier Janez Janša FOTO: Kanal A

Omenil je še priprave na predsedovanje Slovenije EU in tudi tu bo samostojna poslanska skupina vključena v vsa usklajevanja v okviru parlamentarnih strank, je dejal Janša.

'Očitno je slaba vest velika'

Na novinarsko vprašanje glede primanjkljaja v obveščevalno-varnostni agenciji SOVA je Janša dejal, da se pojavljajo razne insinuacije, ki nimajo zveze s tem, kar dela vladna delovna skupina. Čudijo ga "pretirane reakcije tistih, ki jih ni še nihče za nič obtožil in jih nihče ni nameraval obtožiti". "Očitno je slaba vest mnogo večja, kot pa se je predvidevalo," je dejal Janša.

Kaj je bil namen sestanka?

Lahovnik pa je novinarjem povedal, da je bil namen sestanka predstaviti predsedniku vlade njihove poglede o sodelovanju med pozicijo in opozicijo pri nekaterih ključnih temah, npr. pri odnosih s Hrvaško, umiku države iz gospodarstva in uvedbi pokrajin.

Kot je znano, je novica o Janševem povabilu poslanski skupini nepovezanih poslancev ter poslanski skupini LDS, naj se pridružijo partnerstvu, prišla na dan 10. marca. Poslanci LDS so Janševo povabilo že zavrnili.

Po Lahovnikovih besedah se njihov pogled glede rezultatov partnerstva razlikuje od Janševega. V takšno obliko partnerstva, ki je ne ocenjujejo tako pozitivno kot ostali, ne nameravajo vstopiti. A to po Lahovnikovih besedah ne pomeni, da izključujejo možnost sodelovanja s pozicijo.

Sporazum o sodelovanju v Partnerstvu za razvoj so parlamentarne stranke z izjemo LDS podpisale 18. aprila 2006. Premier Janša je tedaj poudaril, da je podpis sporazuma pomemben, ker predstavlja osnovni vsebinski okvir, v katerem bodo partnerji iskali konkretne rešitve in odgovore na slovenski razvojni izziv. S pristopom k partnerstvu naj bi se partnerji zavezali k tvornemu sodelovanju pri iskanju najboljših odgovorov na prihodnje izzive in iskanju soglasja pri sprejemanju reform in njihovi promociji v javnosti.


KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
27. 03. 2007 21.59
sd in zares - prihodnja zmagovita velika koalicija. jj, cao, nič nam ne bo žal. sd in zares, poznam vsaj sto takih, ki vam bodo dali glas:)
highlander
27. 03. 2007 17.17
Janši se vidi da je dober taktik in strateg ko jih je zavrnil. V nasprotnem primeru bi mu razni Gantarji in Širce delali "štalo", Lahovnik bi pa nato na vse skupaj kakšen vic povedal. Pahor je na tem področju bistveno bolj konsistenten.
max99
27. 03. 2007 16.32
JJ sedaj ko si Lahovnika in njegove odžagal, dobiš iz naše strani ne en glas ,ampak kar štiri.!
Jožajoža
27. 03. 2007 16.08
ljudje so v 1,5 leta spoznali, kako so se zmotili oz kako jih je prevaral janša (predsedniški avijon,irak,izbrisani,telekom..............)na račun teh laži si je pridobil volilce, ko je prišel na oblast, je na volilce pozabil, ni pa POZABIL na cerkev in domobrance v AVSTRALIJI. LDS NI NIKOLI LAGAL. 12 LET NA OBLASTI POVE VSE.VOLIJO VOLILCI IN RUŠIJO VOLILCI. JANŠA JE ŽE ZGODOVINA
kosir_maks
27. 03. 2007 15.08
Ma kakšno partnerstvo ! Pahor je vstopil v partnerstvo da si bi morebiti pridobil kakšnega naivnega volilca SDS oziroma desne opcije. Drugače pa je vse po starem. Bipolarnost političnega prostora bo trajna. Kakšne velike koalicije neki . Ja mogoče čez 20 let.
max99
27. 03. 2007 14.08
Ima i budale.....politika in lakomnost ne pozna meja!!!!!!!!!!!!!
highlander
27. 03. 2007 14.07
Pri teh poslancih, ki izstopajo ne moremo nikoli vedeti kaj bodo naredili. Kajti naslednji dan se že lahko premislijo. Če samo pogledaš Lahovnika, ki je bil še par let nazaj velik kritik LDS, dokler mu niso ponudili ministrske funkcije. Potem je pa takoj zamenjal ploščo. Sedaj ko LDS kaže malo slabše je pa takoj pobegnil in zaj*** vse, ki so se trudili da postal poslanec, svetnik, minister itd. In tako je tudi z ostalimi prestopniki.
zupancicevajama@email.si
27. 03. 2007 13.48
max99 hahaha ali se ti ne zdi, da bi bila taksna poteza tudi za politiko malo prevec radikalna?
max99
27. 03. 2007 13.41
Sedaj,ko nimajo več vodilnih funkcij,bo Lahovnik potegnil svoje društvo k SDS-u.In tako bo SDS zopet najmočmejša stranka. Vse skupaj prav močno smrdi!!!!!!!!!!