Slovenija

Širitev EU: Zadovoljni s poročilom

Ljubljana, 12. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijsko ministrstvo je zadovoljno s poročilom Evropske komisije o napredku Slovenije pri vključevanju v EU za področje kmetijstva. Na ministrstvu menijo, da se je treba osredotočiti na zaključek usklajevanja zakonodaje.

Evropska komisija je zadovoljna z našim prilagajanjem za vstop v EU
Evropska komisija je zadovoljna z našim prilagajanjem za vstop v EU FOTO: POP TV

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da je komisija poročala o "dobrem in stalnem napredku v zadnjem letu" in hkrati o "občutnem napredku od leta 1997 dalje" tako na področju izvajanja skupne kmetijske politike, prevzemu evropskega pravnega reda ter na področju vzpostavitve institucij za spremljanje in izvajanje le-tega.

Na ministrstvu so pojasnili, da po njihovih ocenah pozitivna naravnanost poročila izhaja iz dejstva, da ne omenja potrebe po znatnih naporih in nujnih nadaljnjih prilagoditvah, kar je "zelo pozitivno v primerjavi z drugimi državami kandidatkami". V prihodnjih mesecih bo ministrstvo usmerilo svoje napore na nadaljnjo krepitev administrativne usposobljenosti, da bo zagotovljeno izvajanje in nadzor nad izvajanjem pravnega reda EU.

Hvalnica kmetijski administraciji

Birokracija je pripravljena - so pripravljeni tudi kmetje?
Birokracija je pripravljena - so pripravljeni tudi kmetje? FOTO: Reuters

Sicer pa poročilo pozitivno ocenjuje napredek na naslednjih področjih: priprava agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) za izvajanje ukrepov evropskega kmetijskega usmerjevalnega in jamstvenega sklada, vzpostavitev podatkovnih baz za potrebe sistema IAKS, nadaljnji prevzem pravnega reda EU na področju skupnih tržnih ureditev, izvajanje programa Sapard in ukrepov razvoja podeželja, sprejem krovne zakonodaje in znatnega dela izvedbene zakonodaje za prenos veterinarskega in fitosanitarnega pravnega reda ter napredek na področju varnosti hrane.

Da bi Slovenija končala priprave na članstvo, se je po mnenju ministrstva potrebno osredotočiti na zaključek procesa prevzema pravnega reda in nadaljnjo krepitev administrativne sposobnosti. V tem smislu naj bi bilo potrebno okrepiti predvsem zaposlitve na ministrstvu in AKTRP, še posebej za izvajanje skupnih tržnih ureditev.

Pozornost je treba nameniti nadzoru na meji

Julij 2002, protest kmetovalcev: So tudi ti tako zadovoljni z doseženim?
Julij 2002, protest kmetovalcev: So tudi ti tako zadovoljni z doseženim? FOTO: Dare Čekeliš

Obenem poročilo komisije med nalogami, ki jih po Slovenija še morala izpolniti, navaja pravočasno vzpostavitev izvajanja veterinarskega in fitosanitarnega nadzora na bodoči zunanji meji ter pospešitev procesa denacionalizacije, ki bo omogočil nadaljnje prestrukturiranje kmetijskega sektorja.

Na področju ribištva omenjeno poročilo navaja znaten napredek v zadnjem letu, in sicer tako na področju zakonodaje kot administrativne usposobljenosti, od leta 1997 pa zadovoljiv napredek. Večjo pozornost bi bilo potrebno, tako ministrstvo, nameniti zagotovitvi nadzora nad tržnimi standardi v pristaniščih in na trgu na debelo, zbiranju in prenosu podatkov o cenah ter napredku na področju vzpostavitve registra ribiških ladij in sprejemu manjkajoče zakonodaje.

SORODNI ČLANKI