Slovenija

Sindikati znova grozijo

Ljubljana, 01. 10. 2007 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati vztrajajo, da bi bilo treba osnovne plače zaradi visoke inflacije dvigniti že za letošnje leto.

Predstavniki delodajalcev in sindikatov so danes v Ljubljani nadaljevali pogajanja o spremembi oz. o novi kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust. Delodajalci so zavrnili predlog sindikatov, da bi spreminjali obstoječo kolektivno pogodbo, in so se pripravljeni pogajati le o novi, za leti 2008 in 2009. Sindikati vztrajajo, da bi bilo treba osnovne plače zaradi visoke inflacije dvigniti že za letošnje leto.

Če 9. oktobra ne bo dogovora, da so pripravljeni dvigniti plače in jih poračunati, bo Pergam in, mislim, da vsi sindikati, šel na cesto," je dejal Rebolj.
Če 9. oktobra ne bo dogovora, da so pripravljeni dvigniti plače in jih poračunati, bo Pergam in, mislim, da vsi sindikati, šel na cesto," je dejal Rebolj. FOTO: POP TV

Vodja delodajalske pogajalske strani Jože Smole iz Gospodarske zbornice Slovenije je po pogajanjih dejal, da so osnovne plače eno ključnih vprašanj, pri katerem so mnenja zelo različna. Sicer je ocenil, da so danes dosegli "bistven napredek", saj da so se uspeli dogovoriti, da je treba najprej izkoristiti vse pogajalske možnosti, šele nato "druge oblike sindikalnega boja".

Po njegovih besedah so se dogovorili, da bo treba glede na naraščajočo inflacijo v plačni politiki 2008-2009 vgraditi mehanizme, ki bodo upoštevali po eni strani gibanje inflacije in spreminjajoče se gospodarske razmere, po drugi strani pa tudi razlike med posameznimi gospodarskimi dejavnostmi ter gibanje plač v posameznih podjetjih. Med slednjimi bi bila tista, ki že sama dvigujejo plače nad raven inflacije in produktivnosti, ter podjetja in tudi cele dejavnosti, ki so v težavah in ne bi mogla slediti rasti.

Smole je dejal, da mandata za spreminjanje letošnje pogodbe nimajo, da pa bi vprašanje zaostajanja plač za inflacijo uredili v okviru plačne politike za naprej. Na vprašanje, ali so pripravljeni na poračun plač tudi za letos, je odgovoril, da o tem še niso sprejeli nobenega zaključka.

Sindikati zahtevajo dvig osnovnih plač, ne le izhodiščnih, uskladitev plač z inflacijo že z letošnjim avgustom za 3,5 odstotka, da se poračun med dejansko inflacijo in dogovorjenim dvigom plač naredi februarja, ne šele avgusta, in da se pri dvigu plač upošteva tudi del produktivnosti na ravni dejavnosti, ne samo na ravni podjetij. Pogajalci se bodo ponovno sestali 9. oktobra.


Delodajalci: plačna politika dogovorjena

Delodajalci, ki so sindikatom danes posredovali pisni odgovor na njihove zahteve, pravijo, da je plačna politika za letos že dogovorjena. Na njeni podlagi so plače, tako GZS in Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS), kljub visoki inflaciji v prvem polletju nominalno zrasle za 5,6 odstotka, realno pa za 2,8 odstotka. Morebitno dodatno povečevanje plač bi imelo po oceni GZS in ZDS za posledico "povečana inflacijska pričakovanja, povečanje stroškov dela in s tem zmanjšanje konkurenčne sposobnosti gospodarstva ter postopno upadanje stopnje gospodarske rasti, zaradi inflacije in davčnega primeža plač pa bi bil praktično v celoti izničen učinek povečanja za zaposlene".

Delodajalci menijo, da morajo sindikalne in delodajalske organizacije "združiti napore predvsem v smeri zmanjševanja davčnega primeža plač oz. znižanja dohodnine na plače v smislu znanih sindikalnih zahtev ob sprejemanju nove dohodninske zakonodaje". Dodajajo, da usklajevanje plač s produktivnostjo "ne more in ne sme biti posledica statistično ugotovljeni produktivnosti v dejavnosti", ampak le dobri rezultati poslovanja posameznega delodajalca.

"Vztrajanje na njihovih stališčih pelje v konflikt in v to, da bodo sindikati šli na ulice," je povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj. Ocenil je, da so se delodajalci pripravljeni pogajati o poračunu inflacije februarja in o popravku plač, vendar še ni določeno, za kdaj. Še vedno pa ne pristajajo, tako Rebolj, na dvig osnovnih plač in dvig na podlagi produktivnosti.

"Če 9. oktobra ne bo dogovora, da so pripravljeni dvigniti plače in jih poračunati, bo Pergam in, mislim, da vsi sindikati, šel na cesto," je dejal Rebolj in dodal, da so se sindikati dogovorili, da bodo vztrajali pri dvigu vseh osnovnih plač, ne pa da "se pogovarjamo, kakšen bo sistem čez eno leto". Kot je znano, so sindikati za 17. oktobra napovedali protestni shod, če pa njihove zahteve ne bodo izpolnjene, za januar prihodnje leto napovedujejo splošno stavko.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
02. 10. 2007 10.57
kaj sindikati ,....?????? kaj pa naredi vlada RS za delavca ,.....???? nič ,..če se ne strinjaš z delodajalcem ,..marš na cesto !!!!!!! JANŠEV KAPITALIZEM ...
Felix2
02. 10. 2007 10.41
JA sindikati NA CESTE, sej itaq nič dobrega ne nardijo za delavce, sam za svoje riti gledajo tile mandeljci s slike!
doki007@email.si
02. 10. 2007 09.30
SINDIKATI NA CESTE ,....TO JE EDINA PAMETNA POTEZA KER TO VLADO NE ZANIMA ČLOVEK ,.....!!!!!!!!!!!!!
Matej Rojc
02. 10. 2007 07.14
zajcek21@email.si
02. 10. 2007 07.10
sedaj pa ne več goroziti ampak iti na cesto in dol vrst vlado! potem pa tako dolgo biti na cesti, da bo zivljenje v slo boljse! namesto da bi se cene znizevale pa rastejo! ocitno bo treba hudo konkurenco v slo pripelat pa bo , samo to ni mozno,ker jansa tuji konkurenci ne dovoli vstopa, ker je dober prijatelj mercatorju pa tusi pa sparu!
bonsai9@email.si
02. 10. 2007 05.54
Ja Slovenija je pač majhna. In pol se vsi "poznajo med sabo". Ampk hudiča, a ni spolni incest kaznivo dejanje?
killi-123@hotmail.com
02. 10. 2007 00.37
superboy,po besedah vlade ,se je le ta umaknila iz gospodarstva,samo kam. V NADZORNE SVETE.
Shiraz
01. 10. 2007 22.20
+0
superboy007 | 01.10.2007 | 22:18 Pozdravljeni vsi, Delodajalci so res križ in ne naklepajo nam čisto nič dobrega. Sam delam v zelo uspešnem podjetju, ki pa svoje zaposlene ne zna ravno najbolj nagraditi. Ves čas se krivi samo Vlado, kako nič ne naredi, vendar so tu seveda glavni problem ravno delodajalci. Če jim kaj ni prav, enostavno poberejo kovčke in zapustijo pogajanja. V našem podjetju smo naredili sledeče izračune in sicer za cca enako veliko podjetje v Nemčiji. Primerjava plač med nami in Nemci: univ dipl ing-----naša plačax količnik 5 teh......................................x3,5-4 ... del................................x 2-3 Seveda je še vse odvisno od časa zaposlitve, kje dela....... Tu res priznam, da bi Vlada morala močnejestisniti delodajalce, sam, kaj ko je večina direktorjev članov nekih političnih opcij,imajo odlična zaledja, so člani občinskih in mestnih svetov, kreirajo regionalno politiko....če pa vlada jih stisne, pa mediji takoj, JA KAJ SE SPET MEŠAJO V GOSPODARSTVO. Tak primer je bil sistemizacija delovnih mest, torej da bi plačali osnovo glede na izobrazbo...JOK BRATE...ODPADE, DELODAJALCI SO SAM ŠLI IN REKLI..K..VAS GLEDA, ....Ja takle mamao fantje in dekleta