Slovenija

Sindikati zbirajo podpise

Ljubljana, 15. 01. 2007 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZSSS se je pridružila evropski akciji zbiranja podpisov za kakovostne in vsem dostopne javne storitve.

Sindikati želijo zbrati milijon podpisov državljanov Evropske unije
Sindikati želijo zbrati milijon podpisov državljanov Evropske unije FOTO: POP TV

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se je kot članica Evropske konfederacije sindikatov pridružila akciji zbiranja milijona podpisov pod peticijo Za kakovostne in vsem dostopne javne storitve. S podpisi željo Evropsko komisijo prisiliti, da bi začela zakonodajni postopek za direktivo, ki bo zaščitila javni interes na tem področju.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič, bi sindikati želeli vplivati na nekatere procese v državah EU, ki bi, če bi se nadaljevali, ogrozili njeno socialno podobo. Pojasnil je, da gre za poskuse, da bi nekatere objektivno velike probleme na področju javnih storitev, denimo zdravstvenih ali socialnih, vse pogosteje reševali s sredstvi liberalizacije, privatizacije in načeli podjetništva.

V Evropski konfederaciji sindikatov opozarjajo, da storitve, kot so oskrba z vodo, energijo, shranjevanje in predelava odpadkov, zdravstvene in socialne storitve, obvezno izobraževanje in poštne storitve, ne morejo biti predmet liberalizacije. Državne oblasti pa imajo odgovornost, da zagotovijo preskrbo z njimi, ne glede na to, ali ustvarjajo dobiček ali ne.

Kot opozarjajo, je liberalizacija zmanjšala dostop in nemalokrat tudi kakovost javnih storitev, zahteve evropskih sindikatov pa so po besedah izvršnega sekretarja ZSSS za mednarodno področje Pavla Vrhovca prav visoko kakovostne javne storitve, zagotavljanje stalne oskrbe z njimi, dostopne cene in zagotavljanje dostopnosti do teh storitev vsem.

V Evropski konfederaciji sindikatov, v katero so združeni sindikat s skupno približno 60 milijoni članic in članov, ugotavljajo, da je bila doslej Evropska komisija "gluha" za njihove pobude za pripravo ustrezne zakonodaje; med drugim je negativno odgovorila na njihov predlog okvirne direktive o storitvah splošnega ekonomskega interesa.

Storitve, kot so zdravstvene in socialne storitve, morajo biti dostopne vsem
Storitve, kot so zdravstvene in socialne storitve, morajo biti dostopne vsem FOTO: POP TV

Zato so se odločili za peticijo in zbiranje podpisov najmanj milijona državljanov EU. Pri tem izhajajo iz evropske ustavne pogodbe, ki v 47. členu predvideva, da lahko najmanj milijon državljanov EU pozove Evropsko komisijo, da sprožil zakonodajni postopek na ravni EU.

Cilj je, da zberejo čim več podpisov v čim krajšem času, so povedali predstavniki ZSSS, ki bi želeli k akciji poleg svojih članov pritegniti tudi širšo javnost. Tako bodo za svoje člane v naslednjih dneh organizirali klasičen način podpisovanja peticije na posebej pripravljenih obrazcih, vsi ostali pa se s svojimi podpisi lahko vključijo v akcijo prek elektronskega podpisovanja peticije. Njena vsebina je objavljena tudi na svetovnem spletu, dostop do nje, kot tudi možnost oddaje podpisa, pa je omogočen tudi prek spletne strani ZSSS.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
16. 01. 2007 15.43
Tako se pač dela v Evropi. IN YOUR FACE!
theykilledKenny
16. 01. 2007 11.03
Takoj grem podpisat.
goso
15. 01. 2007 18.36
Odlično. Samo dodajam: tudi javna kontrola poslovanja mora bit zagotovljena. ENRON je preteklost. Dobra šola.