Slovenija

Sindikati za vsebinski okvir pogajanj

Ljubljana, 29. 06. 2006 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Socialni partnerji so nadaljevali pogajanja o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Znova se bodo sestali v torek.

Dušan Rebolj
Dušan Rebolj FOTO: POP TV

Socialni partnerji so nadaljevali pogajanja o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Po uvodni razpravi o sindikalnem predlogu vsebinskega okvira pogajanj, ki ni bil sprejet, je bilo največ pozornosti posvečene odpovednim rokom, odpravnini in višini nadomestila. Tega dela sprememb partnerji danes niso dorekli, ponovno pa se bodo sestali prihodnji torek, ko bo na mizi poleg ministrovega tudi predlog sindikatov.

Socialni partnerji so najprej razpravljali o predlogu sindikatov, da bi sprejeli protokol o vsebini pogajanj, stopnji soglasja glede sprememb zakona in ciljih sprememb. Kot je po pogajanjih povedal minister za delo Janez Drobnič, so način dogovarjanja dorekli že ob začetku dela delovne skupine.

In sicer, da gredo od člena do člena, da so vsi lahko odprti, da se pogovarjajo strpno in da "tam, kjer dosežemo soglasje, damo oznako soglasje, kjer ga ni, pa ostane odprto in bo šlo v naslednjem krogu ponovno v usklajevanje", je povedal Drobnič.

Delodajalska stran je svoje predloge že podala. Zavzemajo se za bistveno skrajšanje odpovednih rokov, in sicer na ne manj kot en mesec oz. toliko, kolikor se delodajalec s svojim programom prestrukturiranja odloči. Dobro razmerje med odpovednim rokom in odpravnino je po njegovem optimalna rešitev, možno rešitev pa vidijo tudi v ministrovem predlogu, da se namesto odpravnin uvede nekakšno nadomestilo ali odškodnina.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je dejal, da so po zavrnitvi protokola ostali na pogajanjih, saj so ministru "dali jasno vedeti, da je njegova odgovornost, če bo spremembe zakona izpeljal mimo socialnih partnerjev". Rebolj je dodal, da bodo o tem želeli spregovoriti na seji ekonomsko socialnega sveta.

Pri vsebinski razpravi je minister predstavil svoj predlog paketnega reševanja problematike odpuščanja, odpovednih rokov, odpravnin in nadomestila. Kot je pojasnil, je treba ureditev spremeniti tako, "da bi bila za delodajalce bolj prožna, da se zagotovi boljšo socialno varnost delavcem in hitrejše vključevanje v ponovno zaposlitev". Ministrstvo bo svoj predlog podalo tudi pisno.

Rebolj je glede ministrovega predloga, da bi se podaljšali odpovedni roki, ukinila odpravnina in da bi se povečalo nadomestilo za nezaposlene, povedal, da "črtanje odpravnin ne pride v poštev, ker bi s tem vse stvari prenesli na državo".

Dodal je, da bodo do torka predložili svoj predlog. Po njegovih besedah bodo predlagali podaljšanje roka za prejemanje nadomestil. "Problem je, da se v Sloveniji zelo počasi odpirajo nova delovna mesta in če jih ni, ne moreš črtati odpravnin," pravi Rebolj.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič je povedal, da bi z veseljem prisluhnili temu paketu. Delodajalci namreč ocenjujejo, da precejšnja rigidnost delovnega razmerja v Sloveniji vpliva na to, da nimamo dovolj novih delovnih mest in ni motivacije za prihod tujih investitorjev.

Visoke odpravnine z dolgimi odpovednimi roki in zapleteno proceduro odpovedi onemogočajo, da bi podjetje relativno hitro reagiralo na določene tržne spremembe, pravi Hribar Milič.

Sindikati za večjo fleksibilno varnost, ne le fleksibilnost

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: POP TV

V Sloveniji želijo delodajalci in vlada pod krinko fleksibilnosti z zmanjševanjem pravic in varnosti delavcev dvigovati dobičke lastnikov kapitala, je na očitke delodajalcev in vlade, da je sedanji zakon o delovnih razmerjih (ZDR) premalo fleksibilen, odgovoril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Predstavniki sindikatov so se strinjali, da bi morali govoriti ne le o fleksibilnosti, ampak predvsem o fleksibilni varnosti.

V ZSSS se strinjajo z vlado, da je potrebno ZDR v določenih delih spremeniti, saj ga je potrebno prilagoditi evropskim direktivam in urediti nekatere nedoslednosti, ki jih je pokazala sodna praksa, je povedal Semolič. Ne strinjajo pa se z ministrom, ki je odprl vse člene zakona, kar so izkoristili tudi delodajalci.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.