Slovenija

Sindikati za rast plač

Ljubljana, 16. 05. 2006 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konfederacija sindikatov javnega sektorja je predlagala 2,5-odstotno rast plač.

Branimir Štukelj, Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja
Branimir Štukelj, Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je poudaril, da so vladi danes poslali nov predlog orientacijskih delovnih mest, ki naj bi bila uvrščena v kolektivno pogodbo za javni sektor.

Glede uskladitve plač v javnem sektorju za leto 2006 so predlagali 2,5-odstotna rast, medtem ko bi bila po vladnem predlogu uskladitev s 1. julijem enoodstotna. Štrukelj je poudaril, da je enoodstotna uskladitev za njih premalo, saj je realna rast plač v javnem sektorju že tretje leto negativna.

Vlada
Vlada FOTO: POP TV

V skladu s predlogom orientacijskih delovnih mest pa bi bila delovna mesta na področju kulture postavljena nekoliko višje, je dejal. Po njegovih besedah bodo tudi "močno branili" delovna mesta v zdravstvu, ki niso zdravniška. Zagovarjajo tudi stališče, da je delo policistov zahtevnejše in odgovornejše od delovnega mesta mirnodobnega vojaka. Vztrajali bodo tudi pri tem, da se lahko za vrhunske poklice (univerzitetnega rednega profesorja in raziskovalnega svetnika) doseže zakonski maksimum.

Vladna pogajalska skupina je sicer s strani sindikatov že prejela predlog orientacijskih delovnih mest, ki pa po Štrukljevih besedah ni bil usklajen v sindikalni pogajalski skupini. Oblikovali so ga predstavniki sindikatov, ki niso vključeni v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, konfederacija pa se s tem predlogom ne strinja in je zato danes poslala nov predlog. Želimo si, da bi prišlo do poenotenja, je dejal Štrukelj.

Prav tako so danes poslali tudi svoje pripombe na vladni predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, pri tem pa upajo, da vlada zakonskega besedila ne bo pošiljala v državni zbor brez izjave o usklajenosti.

Poudarjajo, da naj se kriteriji in višina dela za dodatno delovno obremenitev določita v kolektivni pogodbi za javni sektor. Ne strinjajo se namreč s tem, da bi vlada ta pomemben del plače urejala z uredbo, torej enostransko, je dejal Štrukelj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.