Slovenija

Sindikati vladi očitajo počasnost

Ljubljana, 13. 11. 2007 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikate javnega sektorja skrbijo počasna pogajanja o aneksih h kolektivnim pogodbam. Zavračajo očitke o lastni krivdi.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Doro Hvalica je zaskrbljen zaradi poteka pogajanj o aneksih h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, ki naj bi odpravili krivično nesorazmerje med plačami v javnem sektorju.

Vlada si je zadala, da bo nov plačni sistem v javnem sektorju izpeljala do 1. januarja prihodnje leto, kar pa se po besedah sindikatov ne bo zgodilo.
Vlada si je zadala, da bo nov plačni sistem v javnem sektorju izpeljala do 1. januarja prihodnje leto, kar pa se po besedah sindikatov ne bo zgodilo. FOTO: Reuters

Čeprav si je vlada zadala, da bo nov plačni sistem izpeljala do 1. januarja 2008, pa so v sindikatih prepričani, da se to ne bo zgodilo. Prehod na nov plačni sistem bi omogočila do 5. novembra zaključena pogajanja, kar pa se ni zgodilo. Sindikati pri tem zavračajo očitke, da so za zastoje krivi sami, je dejal Hvalica.

"Po besedah vlade bi se lahko pogajanja zavlekla za kakšen mesec. To lahko pomeni tudi eno leto, kar pa je nedopustno," je dejal Hvalica. Za zastoje v pogajanjih sindikati krivijo vlado, saj naj bi zamujala z imenovanjem pogajalskih skupin. O naboru delovnih mest, ki so izhodišče za pogajanja, pa se sindikati še vedno pogajajo, je še povedal Hvalica.

Virant: Vlada je konstruktivna

Minister za javno upravo Gregor Virant je poudaril, da je vlada v pogajanjih konstruktivna, a ne bo popuščala neupravičenim in pretiranim zahtevam s strani sindikatov. Povedal je še, da s 1. januarjem 2008 v javnem sektorju zagotovo ne bo mogoče uvesti novega plačnega sistema, saj ta od sklenitve dogovora do implementacije potrebuje najmanj tri mesece časa.

Decentralizirana pogajanja so po Virantovem mnenju prešla večino tehničnih in interesnih zahtev.
Decentralizirana pogajanja so po Virantovem mnenju prešla večino tehničnih in interesnih zahtev. FOTO: POP TV


Minister je zavrnil očitke sindikatov, da pogajanja tečejo prepočasi, saj se zavzema za čimprejšnjo uvedbo novega sistema plač v javnem sektorju. Opozoril je tudi na možnost dogovora, da panoge v nov sistem vstopajo posamično, saj bi s tem omogočili uvedbo novega plačnega sistema vsaj v večini panog, kljub neuspelim dogovorom z vsemi.

Spomnil je, da plačna reforma teče že šesto leto in da je bil pomemben korak narejen julija letos, ko je bila parafirana splošna kolektivna pogodba za javni sektor, ki jo je parafirala velika večina sindikatov javnega sektorja. Nova kolektivna pogodba po besedah ministra predstavlja osnovo za nov plačni sistem. V njej so določene osnovne plače za preko 100 delovnih mest, ki predstavljajo sidra za vsa ostala delovna mesta. Minister je poudaril, da so s tem določena razmerja med plačami v javnem sektorju, pa tudi poenoteni dodatki za neugoden delovni čas.


"Smo v situaciji, ko moramo narediti še zadnji korak, to je uskladiti pogajanja po panogah. Pogajamo se o sklenitvi kolektivnih pogodb dejavnosti in poklicev, teh je 12. RTV Slovenija pa se pogaja neposredno s sindikatom RTV," je dejal minister in sindikatom javnega sektorja predlagal, naj bodo v zaključnem delu pogajanj zreli in naj ne iščejo krivde in krivcev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.