Slovenija

'Vlado pozivamo, naj spoštuje pravila o delovanju ESS'

Ljubljana, 28. 06. 2023 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.B., K.K., STA
Komentarji
128

Zastoj delovanja ESS, do katerega je prišlo, potem ko se premier Robert Golob ni udeležil za petek napovedane seje ESS, bi lahko vlada izkoristila za nadaljnje vlaganje neusklajenih predlogov zakonov, posebej zdravstvenih, v DZ, so opozorili predstavniki reprezentativnih sindikalnih central. "Vlado pozivamo, naj spoštuje pravila o delovanju ESS in omogoči dovolj časa za socialni dialog," je dejal sindikalist in predsednik ESS Jakob Počivavšek, ob tem pa je bil kritičen še do delodajalske strani, ki da "zavira postopek usklajevanja".

Pretekli petek je bila seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) po sporočilu delodajalcev, da se je zaradi odsotnosti premierja Roberta Goloba ne bodo udeležili, odpovedana. Delodajalci so namreč ogorčeni, ker pogosto prihaja do obravnavanja in sprejemanja zakonodajnih predlogov na vladi in v DZ "povsem mimo ESS" in ker vladna stran na sejah ne zagotavlja sklepčnosti ali pa je ta na meji. 

"Zahteva delodajalcev je posledica ugotovitev, da so prisotne težave pri socialnem dialogu," je danes povedal sindikalist in predsednik Ekonomsko-socialnega sveta Jakob Počivavšek. Na to so na zadnji seji tudi že opozorili, je pojasnil. "Niso zagotovljeni pogoji, ki bi omogočali, da bi se zakoni v socialnem dialogu ustrezno obravnavali. Pravila o delovanju ESS niso spoštovana," poudarja.

Razlog, da Zakon o delovnih razmerjih na seji ni bil obravnavan, pa po njegovih besedah ni bil zgolj to, da seja ni bila izvedena, pač pa tudi to, da so gradivo prejeli zelo pozno, manj kot 24 ur pred sejo. "Gre za pomemben zakon, ki vzpostavlja nov steber socialnega zavarovana, zato je nujno, da se ga predebatira na seji," je odločen.

"Reforme, sploh zakonske reforme, ki so napovedane, so spremembe, ki terjajo svoj čas. Zato mora biti danega dovolj časa za javno obravnavo in socialni dialog, da se rešitve lahko natančno pretehta, osvetli z vseh vidikov in da so tako boljše, bolj legitimne in da jih je lažje implementirati v praksi," je pojasnil in poudaril, da se je prav zato treba takšnim kršitvam vlade izogibati.

"Vlada bi lahko ta čas izkoristila za nadaljnje pošiljanje zakonskih predlogov v DZ mimo ESS"

Glede na to, da je delo ESS skladno z odločitvijo delodajalcev zastalo, dokler se seje oz. točke o socialnem dialogu ne bo udeležil Golob, in da imajo v sindikatih informacije, da bi lahko vlada ta čas izkoristila za nadaljnje pošiljanje zakonskih predlogov v DZ mimo ESS, je vlado pozval k spoštovanju socialnega dialoga, premierja pa, naj čim prej sporoči možne termine, na katere bi lahko prišel na ESS. Poziv mu je bil sicer posredovan pred približno dvema tednoma, a se nanj še ni odzval.

"Vlado pozivamo, naj spoštuje pravila o delovanju ESS, omogoči dovolj časa in naj se kršitve ne ponavljajo," je dejal in dodal, da to velja tudi za zakone, ki so trenutno še v delu. "V mislih imam tudi zakon, ki ga obravnava ministrstvo za zdravje," je pripomnil. 

"Socialno partnerstvo je presežek politične demokracije, je iskanje širšega konsenza o pomembnih vprašanjih glede skupnega dobrega, kar bi morali zasledovati vsi zakoni," je medtem menil sindikalist Branimir Štrukelj, ki je prepričan, da gre torej za zahtevnejše opravilo, ki potrebuje svoj čas. Predsednika vlade je pozval, naj pride na ESS in pojasni stališča oziroma odnos vlade do socialnega partnerstva. "Kar mene skrbi, je, da ima vlada nek zunanji odnos do partnerstva da je to nekaj, kar je sicer potrebno, a otežuje, da bi stvari potekale hitreje," je povedal in dodal, da bi bilo prav, da od vlade še enkrat slišimo, kako razume socialno partnerstvo. 

Iz kabineta predsednika vlade so sicer pretekli teden sporočili, da se zavedajo pomena socialnega dialoga in da usklajujejo datum, ko bi se lahko zasedanja udeležil tudi Golob.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je potrdila, da vlada socialni dialog vodi nedosledno, da sklici sestankov pogajalskih skupin prihajajo tik pred zdajci ali pa so tik pred zdajci odpovedani, da se na sejah ESS ali celo po njih spreminja vsebino predlogov.

Ne glede na to pa sindikalna stran ne pogojuje dogovarjanja na ESS z udeležbo predsednika vlade, se je obregnila ob delodajalce. "Zdi se, da je situacija nekako taka, da gre delodajalcem ustavitev na roko, ker gre za njihove žepe, vlada pa bo pa to situacijo izkoristila, da bo mimo ESS vlagala neusklajene predloge," je ocenila.

Kritični tudi do delodajalske strani: so dvolični

Počivavšek je bil glede socialnega dialoga kritičen tudi do delodajalske strani. "V zadnjih šestih mesecih je delodajalska stran ves čas zavirala postopek usklajevanja in zaključka usklajevanj Zakona o delovnih razmerjih. Podoben vzorec opažamo tudi, ko se govori o predlogu Zakona o urejanju trga dela," je povedal Počivavšek. 

Štrukelj je ob tem brez dlake na jeziku dejal, da je delodajalska stran dvolična. Skliceval se je na Zakon o delovnem razmerju, češ da so se delodajalci ves čas izgovarjali na procedure. "Gre za očitno manipuliranje, ki je kazalo na to, da niso pripravljeni zagrizniti v to jabolko, ki bi prineslo nekaj izboljšav delavski strani," je dejal. 

"Na tej točki očitam delodajalcem tudi dvoličnost. Spomnite se, da se v času prejšnje vlade niso nikoli sklicavali na procedure, tiho so podpirali to degeneracijo socialnega dialoga, ki je bila v času prejšnje vlade še intenzivnejša," meni. 

Do delodajalcev kritični tudi na ministrstvu

Na ministrstvu za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti trdijo, da razprava in pogajanja o predlogu novele še vedno potekajo na vseh ravneh. Pri tem so kritični so delodajalske strani, ki da je že večkrat odpovedala udeležbo na sejah pogajalcev. 

Na očitke, da vlada hiti z zakoni in da pri tem ni dovolj časa za razpravo, na ministrstvu odgovarjajo, da so bili predlog novele ZDR-1 v javno razpravo "primorani vložiti zaradi časovne stiske, ki je povezana s sprejemom dveh evropskih direktiv. Če jih ne sprejmemo do 1. avgusta, bo Republika Slovenija plačevala pogodbene kazni, na kar smo socialne partnerje tudi večkrat opozorili na pogajanjih". 

Tudi ministrska ekipa je opozorila na zaostanke pri socialnem dialogu zaradi čakanja na imenovanje članov delodajalske strani v pogajalsko skupino. Na pogajanjih, ki so se jih udeležili vsi deležniki pa da so prisluhnili pripombam obeh strani in ponudi dodatne termine za usklajevanje, trdijo na ministrstvu.

"V času te vlade je šlo mimo ESS kup zakonov"

Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber pa je opozoril, da je šlo v času te vlade mimo ESS "kup zakonov". Od premierja Goloba zato pričakuje, da se opredeli do tovrstnega ravnanja in da pride do jasnega nastavka za delo socialnih partnerjev. Kot je spomnil, so pred njimi veliki izzivi, med njimi se med večjimi kaže pokojninska reforma. Če bo vlada ostala pri trenutnem načinu delovanja, pri čemer sta, tako Lorber, posebej problematični ministrstvi ta zdravje in solidarno prihodnost, uskladitev pokojninskega zakona ne bo mogla uspeti.

Med izzivi, ki so pred socialnimi partnerji, so sindikalisti omenili še zakonske predloge s področja zdravstva ter pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen. Pogajanja o osnutku novele zakona o delovnih razmerjih so zanje zaključena, osnutek, ki je od ponedeljka v javni obravnavi, podpirajo.

Zakon o dolgotrajni oskrbi sindikate razburil, še preden je bil sprejet

Po hitrem postopku sprejet predlog zakona o dolgotrajni oskrbi je sindikate nekoliko razburil, še preden je bil sprejet, saj so bila že med seznanitvijo predstavnikov z zakonom mnenja o njem zelo deljena. Sindikati uvedbi sicer niso nasprotovali, so si pa želeli, da bi bila osnova za uvedbo novega prispevka širša oziroma da bi zajemala tudi druge vire, ne le plače.

Za novosti – torej oskrbovalec družinskega člana, dolgotrajna oskrba na domu in v instituciji, denarni prejemek in dve dodatni storitvi: e-oskrba in ohranjanje samostojnosti – bi viri financiranja v višini 190 milijonov evrov letno padli na državni proračun, upokojenci bi dali odstotek svoje neto pokojnine, odstotek bruto plače pa delavci in odstotek delodajalci, kmetje in samozaposleni pa dva odstotka.

Skrbela jih je tudi časovnica sprejemanja novega zakona, saj je bil v javni razpravi le nekaj dni. Vlada je hiter postopek sprejema utemeljila s tem, da ga "potrebujemo do 1. 1. 2024," je včeraj za 24UR ZVEČER razložil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. "Sam tudi težko sprejmem ta argument, da so to storili, ker se mudi, nenazadnje so več kot eno leto vedeli, da je zakon treba spremeniti,"  je opozoril Počivavšek.

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BWC Buyer
22. 07. 2023 11.41
tut jst sm delodajauc pa mi ni cist jasn kva b radi
apodgra
29. 06. 2023 08.12
+2
Vlada naj spoštuje pravila o delovanje ESS. Ti brihtneži v ESS naj uporabljajo malo več kmečko pamet in delajo v korist celotne družbe, vsak ščiti samo interes svoje interesne skupnosti , ki jo zastopa. Preprosto iščejo dlaku v jajcu . Skleniti takšen sporazum ,ki bo v interesu vseh nas , je v takšni sestavi zadetrek na loteriji.. V preteklosti so vsi poizkusi padli v vodo, razen ,kadar so vlade popustile zahtevam ESS. Državna blagajna bo vedno bolj osiromašena in vedno bolj bodo ugrožene socialne pravice tistih, ki to pomoč potrebujejo.
zibertmi
28. 06. 2023 19.59
+2
Denar za oskrbo starejšim bi lahko vzeli cerkvam! Naj bodo ločene od države!
Perivnik
29. 06. 2023 12.06
+1
zibertmi - Cerkev zelo veliko naredi za starejše. Če bi država toliko, bi imeli starejši precej lepše življenje. Duhovniki skrbijo za duhovno oskrbo, vsak mesec vsaj enkrat jih obiskujejo, pomagajo, .... Karitas, ki spada pod okrilje RKC, jim zelo veliko pomaga, finančno in socialno. Znotraj župnij se organizirajo skupine mlajših upokojencev, ki pomagajo starejšim, jih obiskujejo, prinašajo stvari iz trgovine, vozijo na sprehode, jih povezujejo z okoljem, .... Gospod, mogoče bi bilo dobro, da malo bolje spoznate aktivnosti RKC in vernikov, potem pa "bla_ti_te" in netite sovraštvo do nas pripadnikov RKC in Cerkve nasploh.
Castrum
28. 06. 2023 16.13
-1
Komedija te vlade je že v tem, da zahtevajo da se zakon o DO sprejeme po nujnem postopku. Tako pomemben zakon bi sprejeli na hitro.....grozljivo
apodgra
29. 06. 2023 08.19
+1
Žal ne grer drugače. Po rednem postopku se obetajo referendumi , ki jih nekaterer interesne skupine že najavljajo. Teh nekaj ljudi v ekonkomsko sociolanem svetu , delujejo tako, kot , da so najbolj pametni ljudje v državi . Pri nas sindikalisti delajo samo zgago in s takim ravnanjme samo sebi zagotavljaio svojo pozicijo , lagodno in brezdelno življenje . Obvladajo samo papagajsko retoriko in tu so pravi mojstri.
zibertmi
29. 06. 2023 08.53
+1
referendum bi težko padel na to temo.upokoijencev ,ki so v večini potem na tem nivoju ,ko potrebujejo pomoč,je dovolj ,da bodo oskrbo tudi potrdili,kar je tudi prav.mnogi nimajo na mesec,ko pride do potrebe pomoči,niti toliko,da jih obišče patronažna sestra,ki poskrbi za hihieno,preveze zaradi preležarin ali česa drugega
zibertmi
28. 06. 2023 15.41
+0
ko je janez uredil časovnico do leta 2025 brez navodil od kje bo vzel denar,je bilo čisto v redu.bomo pa zelo veseli,ko stranka preneha delovat
biggbrader
28. 06. 2023 14.11
+8
Vsi roke gor, kot na RTV, sedaj, ko so zminirali prejšnji zakon, ki je predvideval polnjenje vreče iz državnih presežkov in državnih profitov. Sedaj to odpade. Naš robi ne da svoje nagrade; bo raje lumpenproletariat obdavčil in firme spravil na kant !
zibertmi
28. 06. 2023 15.42
+2
mislim ,da si čisto narobe obveščen ,kot je to o vsem kar ni pod sds taktirsko palico
zibertmi
28. 06. 2023 15.43
-1
na kant je firme in ljudi spravila sds s tajkunskimi krediti,in luknjo v nlb,ki smo jo davkoplačevalci pokrpali.krpamo tudi minus teš 6 za katero je pogodbo podpisal vizjak
Castrum
28. 06. 2023 16.15
+0
Ti ki si star in moder, daj nam razloži prosim, kako lahko vlada podeli nekomu kredit?
zibertmi
28. 06. 2023 16.57
+2
pod čigavo taktirko so se delili krediti v ljubljanski banki brez zavarovanj,pod taktirko vlade sds,kdo je nuiral gl...davke in nagovarjal petana k neplačevanju,vsepovsod so neki strici,ki nekako nelegalno vplivajo na razplet dogotkov,seveda ne zastonj.za navadnega človeka,ki nekomu ne more nič dat si ne bo en politik ali pomemnež jemal časa.lahko ti povem ,da če si nekje v enem okviru uplivnežev pri dodelitvi neprofitnih stanovanj,ki jih baje ni,lahko v enem letu zamenjaš dva ali več in to na na novo urejenega,moraš bit pa pa pravi politični stranki kot firma ,ki je upravitelj stanovanj in ,ki je to postala po zaprtju matične družbe,in je leglo sami sds veljakov
VoxP
28. 06. 2023 13.43
+6
ne ker me resnično zanima kaj za boga si resnično pričakuje delodajalec? sprejme neko jokajočo mamico da naslednji dan gre na bolniško? nekoga ki po sprejetju takoj prične z raznimi zahtevami po kavomatih, pa čikpavze in to ne v 30 min malici, pa prihodi odhodi na delo po lastnih željah, kaj ti delodajalci si predstavljajo z višino stopnje izobrazne in smer izobrazbe. pa jim je všeč da zaposlen po internetu je na booking strani za dopuste, pa facebook, tiktok instagram da je na tekočem glede influencerji po mobijih pa se meni za kafič in kam. ja odlično. potem bo potrebno končat z vsemi eseji romani o kompetencah in enostavno povedat da pričakuješ zaposlitev kjer boš če boš kaj delal, se pogovarjal z vsemi o tazadnji modni a ja in ne pozabit da za tako potrebuješ vsaj 2000 in več.
Petur
28. 06. 2023 13.32
+7
zakaj torej osamosvojitev,želja po Švici kjer je treba redno,resno,do minute delati s konzervo v žepu??
St. Gallen
28. 06. 2023 14.27
+0
mnogo boljsa odlocitev je - gres v Svico....
biggie33
28. 06. 2023 13.29
-7
Če bi delodajalce poslušali, bi bila minimalna plača še vedno 500eur, ker drugače bi uspešna podjetja bankrotirala..
Julijann
28. 06. 2023 13.12
+10
Kaj vas sedaj moti? Kimajte!
VoxP
28. 06. 2023 13.12
+0
kaj delodajalci pri zaposlovanju nosečih žensk oz. žensk z 1 in več otroci prejema od države kako denarno nagrado, spodbudo je oproščen kakega davka????
JApajaDAja
28. 06. 2023 13.14
-2
JApajaDAja
28. 06. 2023 13.28
+1
Resnica v obraz
28. 06. 2023 15.03
+0
če nisi civil, te živi država, le zakaj imajo toiko otrok in nov bmw x
M_teoretik
28. 06. 2023 13.11
+4
Ja nč ESS, sindikati pa delodajalci na picikle!? Ni druge!?
M_teoretik
28. 06. 2023 13.01
+6
Upoštevanje ESS, da pol lahko kritizirajo časovnico!?
Ronald Finch
28. 06. 2023 12.40
+19
HJA ČE BI BILA KAKA DRUGA VLADA BI VI ŽE PROTESTIRALI IN ŠTRAJKALI KO NORI... TUKAJ PA KRŠIJO VSE DOGOVORE, SOLIRAJO IN VI SAMO POZIVATE IN OPOZARJATE... HINAVCI
brabusednet
28. 06. 2023 12.33
+15
Pa vi sindikalisti ste goloba v zvezde kovali pa ste dobili prst v rit prav vam bodi.
JApajaDAja
28. 06. 2023 12.53
+4
mnoogim je to želja...tisto zadnje kar si napisal :-)
zibertmi
28. 06. 2023 12.32
-5
Cigler Kralj laže na veliko ! Ugotavlja , da so z zakonom za dolgotrajno oskrbo obremenili plače in delodajalce ! Tudi oni so nameravali narediti nekaj takega ,vendar niso imeli jajc , da to naredijo ! Mislim , da se Cigler mora zavedati od kot je denar za bilo kakšno finansiranje države ! Še nikoli ni denar padal z neba , kar najbrž sedaj pričakuje , ker tisti , ki imajo več, nimajo nobenega sočutja do tistih, ki so to našo ljubo Slovenijo zgradili že dolgo pred "osamosvojitelji !
zibertmi
28. 06. 2023 12.33
-5
vse je začel,ker je zaradi desusa moral,počel že sds samo brez debate od kje denar,časovnica pa leta 2025
Krneki 00
28. 06. 2023 14.17
+0
zdej al si star 70 let pa si jugo nostalgik...al si pa socialni problem oz umetnik....ker treja opcija je d nis čist diht....neki od tega bo ane :-)
zibertmi
28. 06. 2023 15.48
+3
70 nisem sem pa davno v pokoju in sem del denarja dal za časa aktivnega življenja ,da ti in ostali lenuhi lahko hodite k zdravniku ,da imate internet itd,ker se je vsa infrastruktura v jugi ,ki jo še koristiš delala z samo prispevki in vlaganji našega denarja v te zadeve,da jih politika lahko privatizira in krade v tem času,diht niste vi ,ki nikoli razen iz tazadnje ,ni nikoli nič padlo
zibertmi
28. 06. 2023 16.18
+3
pa v jugi mi je bilo dosti bolje,ti tega verjetno ne veš zato se v tisto obdobje ne zaletavaj.neprofitnih stanovanj se je zgradilo še pa še,v tej državi politika v 32 letih ni naredila niti enega.če bi vedel.pa nisem edini,nebi potrdil plebiscita in nebi držal za puško ob osamosvajanju.pa to ne 10 dni temveč dokler ni šel zadnji jna vojak iz slovenije.puško sem pa skrival,kot mnogi doma v omari do dneva oasamosvajanja,.ti si se verjetno nekje v peskovniku igral ali pa še to ne.če si pa stareši kot letnih 80 si pa verjetno najnevarnejše dni preždel v avstriji kot petrle
ŠKIS
28. 06. 2023 12.29
-9
ta vlada je kot twitko ne spoštuje nobenih zakonov
Fatima 388
28. 06. 2023 12.29
+6
Včasih je bila pesem kopalnico imam sedaj je pa košarico imam.
Defragment
28. 06. 2023 12.28
+10
Hahahah…sindikati. Podaljšana roka SD-ja minira Golobu gnezdo.
Mnogo
28. 06. 2023 12.28
+9
Tudi Loredan pripravlja nekaj podobnega, da bi se vsak prispeval v zdravstvo kaksen % vec, saj ne veliko tam do 5%place, pac solidarno.
Perivnik
28. 06. 2023 13.39
-1
Mnogo - ZZZS #ustvarja" tako dolge čakalne vrste pri specialistih samo zato, da se večina bolnikov odloči za samoplačniške preiskave ali manjše posege. Oni pa denar lansirajo "bogvekam", mogoče donirajo političnim strankam ali "borcem NOV" ali neveladnikom, ... samo sprašujem?????? Če bi ZZZS javnim zdravstvenim ustanovam in koncesionarjem plačal večji obseg storitev na zdravnika na dan, bi oni tudi več delali na dan. Pa bi ne bilo toliko čakalnih vrst!!! Pa nočejo!! Zakaj????