Slovenija

Sindikati nezadovoljni z Drobničem

Ljubljana, 22. 06. 2006 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati pravijo, da vlada skuša spremembe doseči na silo, pri tem pa glavno vlogo igra minister Drobnič.

Sindikati za izostanek dialoga med socialnimi partnerji krivijo ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča.
Sindikati za izostanek dialoga med socialnimi partnerji krivijo ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča. FOTO: POP TV

Predstavniki vseh sindikalnih konfederacij so pred nadaljevanjem usklajevanj zakona o delovnih razmerjih opozorili na odsotnost dialoga med socialnimi partnerji.

Sindikati, ki so minuli petek predčasno zapustili pogajanja, za to krivijo ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča. Ta je v odzivu na očitke zatrdil, da ministrstvo spodbuja in podpira socialni dialog ter da ta nenehno poteka na različnih področjih.

"Spremembe zakona se skušajo sprejeti na silo, glavno vlogo pri tem pa igra minister Drobnič", je med drugim dejal predsednik KS 90 Boris Mazalin. Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar je zatrdil, da igra minister Drobnič v pogajanjih o zakonu o delovnih razmerjih vlogo "največjega nezagovornika tega področja", Slavko Pungeršič iz Solidarnosti je menil, da "minister Drobnič ne deluje kot minister za delo, ampak kot minister delodajalcev".

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je opozoril, da je zniževanje ravni socialnega dialoga v diametralnem nasprotju z usmeritvami v EU, kjer socialni dialog velja za najcenejši in najbolj varen način za gospodarski in socialni napredek.

"Socialni dialog ne pomeni, da lahko posamezna stran s pogojevanjem uveljavi svoje zahteve," je v odzivu na očitke zapisal Drobnič. Dodal je, da bo vztrajal pri ureditvi, ki bi omogočala bolj prožen trg dela, kar po njegovem pomeni več zaposlitev in s tem večjo socialno varnost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.