Slovenija

Sindikati: Kriv je Drobnič

Ljubljana, 23. 06. 2006 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati so znova protestno zapustili pogajanja z delodajalci. Drobnič razume odhod kot "beg pred odgovornostjo."

V sindikalnih vrstah so Drobniča danes označili za "ministra delodajalcev"
V sindikalnih vrstah so Drobniča danes označili za "ministra delodajalcev" FOTO: POP TV

Sindikati so znova protestno zapustili pogajanja o predlogu zakona o delovnih razmerjih. Sindikati pojasnjujejo, da na pogajanjih ne želijo sodelovati, ker ta ne potekajo v duhu socialnega dialoga, za kar krivijo ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča.

Sindikati želijo, da se najprej opredeli cilje zakona, in vztrajajo pri tem, da je novelo mogoče sprejeti le s soglasjem vseh socialnih partnerjev. Svoje zahteve so sindikati po besedah predsednika sindikalne centrale KNSS Neodvisnost Draga Lombarja posredovali tudi ministru Drobniču, vendar ta o njih danes ni želel razpravljati, zato so pogajanja zapustili. "Ne pristajamo na časovno omejitev mesec in pol, saj se pogajamo o zakonu, ki za nas predstavlja delavsko ustavo," je dejal Lombar. ''V zakonu se določajo plače, nadomestila, mi pa ne vemo niti, kakšna bo davčna politika,'' je pojasnil. 

Razlog za današnji protestni odhod sindikatov je ignoranca ministra Drobniča. Drago Lombar

Sindikati ministru očitajo, da ta v pogajanjih ne nastopa kot minister za delo, ampak, kot je včeraj dejal Slavko Pungeršič iz Solidarnosti, kot "minister delodajalcev". "Minister pozablja, koga kot minister predstavlja. Predstavlja šibkejše, njegovi predlogi pa so včasih radikalnejši od delodajalskih," je dejal Lombar.

Vlada je pripravila rešitve, ki bi ustrezale obema stranema in izzivom globalizacije. Janez Drobnič

Drobnič: Beg pred odgovornostjo

Minister za delo je njihov odhod z pogajanj označil za "beg pred odgovornostjo". Pogajanja so zahtevna in zahtevajo veliko vztrajnosti, po drugi strani pa so priložnost za končni uspeh vseh, je poudaril. 

Pogajanja je na novinarski konferenci ob 15. obletnici osamosvojitve Slovenije komentiral tudi premier Janez Janša. Kot je dejal, v vladi niso pričakovali, da bodo pogajanja lahka. Poudaril je, da si želi resnosti in odgovornosti, kakršna je na primer prevladala ob reformi trga dela na Danskem. "Zaostrovanje, zapuščanje pogajanj, medsebojno obtoževanje pač ne vodi nikamor. Tukaj ne obtožujem nikogar, vendar pa način, ko se protestira prej, preden se sploh predlaga kakšno rešitev, zagotovo ni partnerski odnos," je dejal.

Predlog sindikatov, da bi se postavil okvir dogovarjanja glede novele zakona o delovnih razmerjih, je moč razumeti kot način neprimernega manevriranja in zadrževanja, da se v Sloveniji ne bi zgodilo tisto, kar potrebujejo delodajalci, delojemalci in država, da bi odgovorila na izzive globalizacije, je povedal.

Glede očitkov, da je na strani delodajalcev, je povedal, da so nekatere predloge delodajalcev sprejeli, pretežni del pa zavrnili, tako da je ta pripomba "povsem neumestna". "Tiste rešitve, ki so dobre za vse, so prišle s strani delodajalcev; zagotovo jih bomo sprejeli," je poudaril. Ob tem je povedal, da je "v prvi vrsti zaščitnik tistih, ki so šibkejši, in za te se tudi dela spremembe".

Delodajalci bodo svoj predlog predstavili prihodnji teden
Delodajalci bodo svoj predlog predstavili prihodnji teden FOTO: POP TV

Milič: Pričakovan, a ne moder odhod

Po mnenju generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Sama Hribarja Miliča pa današnji odhod sindikatov s pogajanj "ni bil moder, ker se o procedurah in postopkih lahko še veliko dogovorimo". "Po drugi strani pa je bil pričakovan, ker oni doslej z isto vsebino, kot je v protokolu, ki so ga danes predlagali, niso uspeli pri socialnem sporazumu," je dejal ter napovedal, da bodo delodajalci svoj predlog glede zahtev sindikatov pripravili prihodnji teden.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gadni@email.si
24. 06. 2006 19.19
Seveda je jasno in hvala bogu, da se vsaj kdo bori za pravice delavcev in socialno državo. Če ni vsaj dveh strani tudi ni demokracije. To bi pa janševci najraje videli., in imeli "enostrankarsko" demokracijo. Kako je že rekel Hitler ? En narod, en firer..
knes
24. 06. 2006 10.59
gadni, nobenih skritih sovraznikov ni. dejstvo je, da je zimski protest soorganizirala SD (torej bivsa KP). vse je popolnoma jasno.
sracko@mail386.com
23. 06. 2006 22.09
Kako se tu nekateri spoznajo na moralne vrednote. Kar se pa Drobniča tiče, imam na njegov račun nekaj pripomb in se tudi pojavljajo ugibanja, ali ga bo Janša zamenjal. Za zdaj ga še ni, ni pa rečeno, da ga ne bo. Vendar se v tem primeru lahko poruši razmerje znotraj koalicije. JJ si ne more privoščiti razpada koalicije.
gadni@email.si
23. 06. 2006 17.50
Drobnič bi moral odstopiti ker je definitivno nesposoben. Takih ministrov ne potrebujemo. Da sindikati delajo po diktatu točno določenih in tudi znanih političnih sil, je pa taka trditev kakršne smo poslušali v socializmu. Povsod sami skriti sovražniki.
knes
23. 06. 2006 17.36
zakaj bi moral pa odstopiti? ker sindikati po diktatu tocno dolocenih in tudi znanih politicnih sil zapuscajo pogajanja?
gadni@email.si
23. 06. 2006 17.32
Drobnič bi morlal odstopiti, kar bi bilo edino moralno. Na žalost pa v tej vladi moralne vrednote ne pomenijo nič. Edina vrednota je oblast in denar.
knes
23. 06. 2006 15.21
sindikalisti so le lutke v rokah Kacina, Potrca, Kucana in ostalih partijskih trdorokcev
gadni@email.si
23. 06. 2006 14.27
Drobnič je le lutka v rokah JJ.
kgb@akcija.net
23. 06. 2006 13.11
Drobnić se obnaša kot je postala navada te vlade-ignorantsko do vseh nasprotnikov