Slovenija

Sindikati javnega sektorja ne sprejemajo predloga vlade

Ljubljana, 28. 09. 2009 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog vlade, ki naj bi služil kot podlaga za pogajanja o plačah v javnem sektorju je za Branimirja Štruklja nesprejemljiv. Ministrica Pavlinič Krebsova si želi ohraniti socialni dialog.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pojasnil, da jim je vlada poslala le en predlog z več postavkami, nekatere naj bi bile zelo nenanvadne. "Recimo, da bi en dan na mesec delali brezplačno, znižanje nekaterih pomembnih dodatkov za nočno delo, povečanje napredovalnega obdobja na štiri leta in še nekaj takih, ki ne morejo biti podlaga za resne pogovore," je dodal.

Glede morebitnega interventnega zakona pa je dejal, da bo v primeru, da se bo vlada zanj odločila, to pomenilo konec socialnega dialoga. Pri tem je opozoril, da nato lahko pride do konflikta, kakšnega pa ni želel komentirati. Je pa dodal, da si je vlada kot enega od ključnih načel postavila načelo socialnega partnerstva, kar pomeni strpen dialog s sindikati in predstavniki zaposlenih.

Ministrica si želi ohraniti socialni dialog

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je še pred začetkom pogajanj dejala, da si želi ohranitve socialnega dialoga in se tudi pogoditi o plačni politiki v letu 2010. Dodala je, da razmere v gospodarstvu niso rožnate in zato se zdi izvršitev plačne reforme iz leta 2008 popolnoma nemogoča. "Odgovorna vlada bo ne glede na uspešen ali manj uspešen socialni dialog danes oz. tudi v prihodnjih dneh morala na tem področju nekaj storiti," je pojasnila.

Že 24. septembra pa je ministrica govorila o interventnem zakonu. Kot je povedala, bi vlada s sprejetjem tega zakona odstopila od dogovora o kolektivni pogodbi za javni sektor. Slednja namreč predvideva, da se do konca leta 2010 odpravijo plačna nesorazmerja v javnem sektorju. Sprejetje interventnega zakona bi tako po njenih besedah pomenil prekinitev socialnega dialoga.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 09. 2009 19.40
Buena Vita
28. 09. 2009 19.39
tonček pojdi na elektrošok
Tonček Balonček
28. 09. 2009 19.28
Ne le Kučanov zet, tudi sicer je rdečkar! Takim menda ne bomo dovolili, da s eborijo za zvišanje plač! Naj jih dvignejo raje železničarjem in drugim poštenim Slovencem s pravovernim vodstvom, ne pa učiteljem in podobnim izmečkom tega naroda! Še sreča, da je Likovečeva že upokojena!
Buena Vita
28. 09. 2009 19.22
s tončkom sta tud v žlahti
Buena Vita
28. 09. 2009 19.00
Buena Vita
28. 09. 2009 18.59
HAHAHA ULTRA NESPOSOBNEŽI
zahod.west
28. 09. 2009 18.56
ne samo rdečkar , celo v sorodstvu s kućanom......
zahod.west
28. 09. 2009 18.55
še ena farsa
Tonček Balonček
28. 09. 2009 18.01
Kaj ni ta Štrukelj rdečkar, razumel bi, če bi se upirali železničarji (albert pavlič in podobni), ampka očitno je, da se bo spreobrnil tudi ta komunajzar! Izčrpava mogoče državo po nalogu Janševega štaba? Gre za tzaroto, ki je niti ne slutimo in se pripravlja veliki pok?! Bodo stavkali profesorji in študentje UL, tako Rizman kot Pejovnik sta levaka, slednji celo predsednik preostaline Drnovškovega proslulega Gibanja zta resnico in razvoj! Se nam res kaže zarja in lepši dan ter svetla popdočnost pod vodstvom velikega vodje Janeza Janše, ki je žal ujet v zakone demokracije in ima malo manevrskega prostora, volilcev za sestavo koalicije v tej n srečni demokraciji matematike pa globoko pod polovico, pa še takrat bi se moral spariti s tako nemogočim partnerji kot sta Žerjav in Jelinčič, Erjavec je seveda samodejno poleg!
nonna
28. 09. 2009 17.57
Zakaj ne sprejmejo raje zakona, s katerim bi se odpravila plačna nesorazmerja med javno upravo in gospodarstvom, oz. delavci v gospodarstvu?