Slovenija

Sindikati in delodajalci v nova pogajanja o plačni politiki

Ljubljana, 06. 01. 2010 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
7

Predstavniki sindikatov in delodajalcev so se sestali na uvodnih pogovorih o novi kolektivni pogodbi, ki bo urejela tudi sistem plač za tiste, ki v obstoječe pogodbe niso vključeni.

Dušan Rebolj
Dušan Rebolj FOTO: POP TV

Predstavniki delodajalcev in sindikatov so se danes sestali na prvih pogovorih o dokumentu, ki bi nasledil sedanjo kolektivno pogodbo o načinu usklajevanja plač za delavce, ki niso vključeni v kakšno drugo kolektivno pogodbo. Naslednji sestanek bo 19. januarja, ko naj bi bili na mizi že vsebinski predlogi.

Prvi pisni predlogi že 19. januarja

Kot je povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj, so se danes pogovarjali predvsem o veljavnosti nove kolektivne pogodbe. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je dodal, da bosta obe strani na sestanek 19. januarja prinesli svoje pisne predloge.

Obe strani se strinjata, da je tak dokument potreben, saj se je izkazalo, da je vrsta dejavnosti, ki niso pokrite s kolektivnimi pogodbami, in da je vse več primerov odpovedi kolektivnih pogodb dejavnosti, je dejal Smole. S tem pa se je pojavila možnost, da se obstoječe rešitve, ki so se izkazale za pomanjkljive ali neprimerne, nadgradi, je dodal.

Sindikati se po Reboljevih besedah zavzemajo za sprejem nove kolektivne pogodbe, ki bi veljala za tiste zaposlene, ki niso vključeni v kakšno drugo kolektivno pogodbo, in bi določala tudi minimalne standarde, ki bi veljali za vse zaposlene, če v kolektivni pogodbi dejavnosti niso določene. "Že sedaj je jasno, da bodo pogajanja trda," je ocenil.

Veljavnost sedanje kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in drugih osebnih prejemkih za leti 2008 in 2009 se je iztekla z novim letom, uporabljala pa se bo do konca leta oz. do novega dogovora.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedo974P8medo
07. 01. 2010 12.14
Kaj ti pomaga višja plača, če pa te odpustijo, ker podjetje propade zaradi višje plače večjih stroškov? Ok, vem, da ni dobro imeti samoo 500 € mesečno, ampak še vseeno bolje kot pa 0 €.
resslovenka
07. 01. 2010 07.47
Prava štala se šele pričenja. Delodajalci bodo težko popustili, kam nas to vodi pa vsi vemo. V proteste, stavke , če ne še kaj hujšega. Tega res ni treba. Če pa poslušamo g. Miliča je mogoče vse. Pa pa je, da s tudi delavci več ne uklanjamo. Dovolj manipuliranja je bilo. Pa kapitalizem gor ali dol.
alterego
06. 01. 2010 19.29
samo o plačni politiki se nima smisla pogajati, potreben je nov socialni pakt, ki bo vlado zavezal še za kakšne druge ukrepe za preprečevanje korupcije in tajkunizacije gospodarstva!
galiot
06. 01. 2010 19.17
Ko gre za delavca so vedno trda pogajanja.Vse skupaj je ena velika nesramnost in poniževanje delavcev...
CezDrnInStrn
06. 01. 2010 16.15
Naslednje sindikalne demonstracije bodo v nedeljo !
zoran13
06. 01. 2010 14.21
Tako kot je bilo rečeno za nekatere bančnozavarovalniške skupine, da si na vse načine prizadevajo za odpoved kolektivne pogodbe za zaposlene, se je 29.12.2009 to uresničilo v zavarovalnici AdriaticSlovenica d.d. in tako je uprava enostransko odpovedala kolektivno pogodbo, ki je bila v veljavi od leta 2007. To tudi hkrati pomeni, da naj bi se s sindikatom pogajali o sklenitvi nove kolektivne pogodbe, a v kolikor se to ne bi zgodilo, potem stopi v veljavo panožna zavarovalniška kolektivna pogodba. In seveda temu bi sledil scenarij tako nižanja plač in tudi napovedanega hkratnega mehkega odpuščanja.
M-teorija
06. 01. 2010 14.16
Upam, da so si slednji odpočili in se pripravili na nove CUNAMIJE.