Slovenija

'Treba je vedeti, kaj hočemo in kaj je mogoče'

Ljubljana, 12. 03. 2010 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada ocenjuje, da smo dovolj zunaj nevarnosti za novo recesijo, da si lahko privoščimo prve strukturne reforme, ki bodo zagotovile večjo konkurenčnost in socialno kohezivnost, meni Pahor.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Jani Dolinšek

Vlada izpolnjuje obljubo delodajalcem, da bo šla v spremembe na trgu dela. Ne gre za to, da bi trdovratno izpolnila obljubo v nasprotju z nekaterimi interesi sindikatov, vendar ti interesi ne morejo biti ultimativni, ne morejo blokirati procesov na trgu dela, je dejal premier Borut Pahor, ko je obiskal današnjo sejo Ekonomsko socialnega sveta (ESS). Na seji sicer predstavniki delodajalcev, sindikatov in vlade za zaprtimi vrati obravnavajo predlog novega zakona o urejanju trga dela in novele zakona o delovnih razmerjih.

"Realizira se obljuba, ki sem jo dal delodajalcem – da bomo šli v spremembe na trgu dela, da bomo skušali te razmere dinamizirati, fleksibilizirati," je dejal Pahor.

Premier se je, kot je povedal novinarjem, prišel zahvalit delodajalcem in sindikatom, da so ponovno sedli za pogajalsko mizo. "Na koncu je zmagala verodostojnost obljub vlade," meni premier.

Gre za to, ali dosežemo dogovor o tem, ali bomo imeli hitrejše odpuščanje, a tudi hitrejše zaposlovanje ali ne, pravi premier.

"Ekonomija je sedaj zelo dinamična. Ko pride posel, je treba ljudi zaposliti in tudi primerno plačati. Vendar ta posel ni večen in ko se konča, so ljudje do takrat dovolj dobro zaslužili, da imajo možnost iskati delo in da njihova socialna varnost ni vprašljiva," dodaja.

O nasprotujočih stališčih delodajalcev in sindikatov, ki tudi omenjajo možnost referendumov, Pahor pravi, da je to "diskurz, ki se spodobi za pogajanja med socialnimi partnerji", da pa je pomembno, da pogajanja tečejo. Treba je vedeti, kaj hočemo in kaj je mogoče, je dodal.

Pahor še pravi, da ne pričakuje več recesije. Slovenija bo nadaljevala z opuščanjem fiskalnih protikriznih ukrepov in šla v ukrepe za "makrostabilizacijo razmer. / ... / Vlada ta hip ocenjuje, da smo dovolj zunaj nevarnosti za novo recesijo, ker zaenkrat znakov za to na mednarodnih trgih ni, da si lahko privoščimo prve strukturne reforme, ki bodo dolgoročno posegle v našo socialno, gospodarsko, družbeno strukturo in bodo zagotovila večjo konkurenčnost in tudi večjo socialno kohezivnost," je še dejal Pahor, ki ocenjuje, da je čas za uvajanje teh ukrepov pravi.

Nadaljevanje pogajanj

Če delodajalci in sindikati ne bodo dosegli kompromisa, bo vlada sama predlagala spremembe.
Če delodajalci in sindikati ne bodo dosegli kompromisa, bo vlada sama predlagala spremembe. FOTO: Reuters

Dialog v okviru ESS se tako nadaljuje po prekinitvi, katere vzrok je bil sprejem dviga minimalne plače mimo ESS. Na mizi sta torej oba predloga omenjenih zakonov, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo in ki med drugim predvidevata skrajšanje odpovednih rokov in znižanje odpravnin ter zvišanje nadomestil za čas brezposelnosti in širjenje kroga upravičencev do teh nadomestil.

Nezadovoljstvo, a vlada odločena

Zadovoljni pa niso niti študenti, ki nasprotujejo ukinitvi študentskega dela, kar predvideva uvedba tako imenovanega malega dela. Kot so zapisali v elektronskem sporočilu, kar tretjina študentov dela, da lahko študira. Ob tem dodajajo, da bo novi zakon pomenil tudi velik upad sredstev za obštudijske dejavnosti. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) zato poziva k shodu pred ministrstvom za delo, kjer naj bi izrazili nasprotovanje s predvidenimi spremembami.

S predlaganim sicer niso zadovoljni ne sindikati ne delodajalci. Prvi pravijo, da bi bilo treba v krizi zaščititi delavce in da rešitev ni v nižanju stroškov, ampak v razvoju, drugi pa so pričakovali "globlje" spremembe, zato bodo na sejo prinesli nove predloge. Nobena stran danes ne pričakuje dogovora.

Ministrstvo za delo po drugi strani pričakuje hiter dogovor partnerjev, saj namerava predlagana zakonska predloga v postopek poslati po skrajšanem postopku. Pripravljeno je prisluhniti vsem pripombam in predlogom, a dodaja, da ima vlada v primeru, da kompromisa ne bo, odgovornost sama predlagati spremembe.

Temeljitejšo spremembo zakona o delovnih razmerjih naj bi po napovedih pripravili do jeseni, tako da bi jo lahko DZ sprejel še pred koncem leta.

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
12. 03. 2010 12.50
"......Ob tem dodajajo, da bo novi zakon pomenil tudi velik upad sredstev za obštudijske dejavnosti. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) zato poziva k shodu pred ministrstvom za delo, kjer naj bi izrazili nasprotovanje s predvidenimi spremembami." . Od kdaj je nov BMW X6 predsednika študentske organizacije "OBŠTUDIJSKA DEJAVNOST" ???????
stagehead7474
12. 03. 2010 12.39
Ni lepo da si vlada zatiska oči in še narod vleče v to......še slabše bo, se ve kje je potrebna reforma, in narod bo v tem primeru reformiral stanje, ker v vladi ni interesa za kaj takega...
SEBASTI
12. 03. 2010 12.28
"Vlada ocenjuje, da smo dovolj zunaj nevarnosti za novo recesijo, da si lahko privoščimo prve strukturne reforme" Pa kje živi ta pahor, kdo je zunaj nevarnosti za novo recesijo? Mi še stare nismo preživeli. Golazen, naj živijo z 500 eur na mesec in potem govorijo, da ni recesije. Lahko je njemu s polno ritjo srat.
laufer
12. 03. 2010 10.58
Sedaj pa bo potrebno študirati in ne goljufati države in davkoplačevalcev!
papermaker
12. 03. 2010 10.41
DELAVEC izumrla vrsta?
vetlan
12. 03. 2010 10.35
b77, "nislim da je postalo preveč "politikov " tudi med delavci!" To me ne preseneča. Večina z veseljem dela, dokler zasluži za človeka vredno življenje, z manjšim veseljem pa samo za hrano, položnice in kakšno malenkost, in z odporom, kadar dobi plačo ter že isti dan premišljuje kaj bi plačal in pri tem ne bi ostal lačen. Po drugi strani pa poslušajo vso informacijo kot npr. kako poslanci, ki jih oni (mi) plačujejo iz svojega žepa, da potrjujejo za nas zakone, kradejo milijone (npr. zdaj Prijatelj, sicer so vsi taki) in normalno iščejo krivca za svojo bedo. Samo problem je z delavskim razredom, ker nima vpogleda v doganja na "visokih nivojih", zato ga lahko vsak naplahta. Sklepa lahko samo na podlagi sporočanja medijev in govoric. Od tukaj pa tudi prihajajo komentarije o levih in desnih, ki jih tukaj vidim, čeprav osebno trdim, da tukaj ni levih oz. desnih strank, če malo pomislimo, kakšna stališča zavzemajo.
SEBASTI
12. 03. 2010 10.28
b77 ZANIMIVO: Pride nekdo sem gor, preber neki tekst, razmisli malo z nečem, z glavo verjetno ne, ker bi v tem primeru kaj bolj pametnega napisal, in označi slovenski narod z lenuhi. Res fenomenalno. Prodajalca, ki dela petke in svetke vprašaj če je lenuh, gradbinca, ki pozimi zmrzuje poleti pa teče iz njega vprašaj če je lenuh, keramičarja, ki cele dneve preživi na kolenih vprašaj če je lenuh, peka, ki se poti cele noči vprašaj če je lenuh, delavca v proizvodnji za tekočim trakom vprašaj če je lenuh itd... Pa to niso poklici, ki bi se jih človek moral sramovati, to so le nekateri od poklicev, brez katerih družba ne bi obstajala. Družba bi pa zelo lahko obstajala brez raznoraznih odvečnih birokratov, ki se naslanjajo na svoje mize, se zalivajo z kavicami in podobno. To so lenuhi nesposobni, zajedalski. In to, da je celoten narod len, to lahko izjavi samo nekdo, ki ne premisli kaj govori. Zato prosim te ne označuj pridnih slovenskih delavcev z lenuhi. Brez njih te ljube države sploh ne bi bilo !
b77
12. 03. 2010 10.06
vetlan Deloma se strinjam z tvojim odgovorom , vendar nislim da je postalo preveč "politikov " tudi med delavci! Preveč razglabljanja in premalo dela in odgovornosti! Vsekakor pa zgledi vlečejo!!!!
b77
12. 03. 2010 10.00
sebasti sklepam po takih kot si ti
vetlan
12. 03. 2010 09.43
b77 12.03.2010, 09:12 Čeprav imam visoko izobrazbo, bi rekel, da so delavci v Sloveniji zelo pridni (normalno, da nii brez izjem) in odgovorni. Kar se pa tiče visokoizobraženega kadra in politikov je pa gnoj od gnoja, očitno diplome ni dovolj, sicer to tudi vemo. Žal, premalo znanja in nobene inteligence. Precej z njimi delam in moram reči, da imajo katastrofalno znanje, leni pa so sto na uro. V drugih državah če je treba opraviti nujno delo ne razmišljajo o smučariji ali morju, dokler delo ne opravljeno, tukaj pa najprej smučanje, morje, barvanje jajc ipd. Znajo ceniti celo svoj dr**, tujega dela pa ne, pa tudi zaničujejo navadnega delavca, brez katerega sicer nič ne morejo. Tukaj pa imaš prav.
franceljtancelj
12. 03. 2010 09.38
Naj vlada neha izvajati nasilje nad lastnim narodom. To kar se pri nas dogaja je nezaslišano, očitno še ne znamo prepoznavati nasilja.
SEBASTI
12. 03. 2010 09.18
b77 Ne sklepaj drugih po sebi !!!
b77
12. 03. 2010 09.12
slovenci smo delavni za šankom in v gob...... ostalo pa samo gladamo kako za čimveč dela dobiti oziroma si prilastiti čim več smo narod lenuhov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Franci Bajde 1
12. 03. 2010 08.12
KO BODO ODLOČALI, NAJ VEDO, DA SMO SLOVENCI NAJBOLJ DELAVNI NAROD, VENDAR IMAMO NAJBOLJ NESPOSOBEN VODILNI KADER. TU NAJ ZAČNEJO.