Slovenija

'Ženske bodo največje žrtve pokojninske reforme'

Ljuubljana, 26. 07. 2010 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
66

"Če bo vlada šla v parlament z neusklajeno reformo, se zna zgoditi, da bomo tudi mi prišli z reformo vlade," pravijo v sindikatih, kjer v primeru sprejetja neusklajene reforme pokojninskega sistema napovedujejo referendum.

Sindikati in vlada o pokojninah
Sindikati in vlada o pokojninah FOTO: Blaž Garbajs

Sindikalne centrale so si enotne, da predlog pokojninske reforme z zdajšnjo vsebino za sindikate ni sprejemljiv. Če bo takšno besedilo sprejeto v državnem zboru, vsaj v Zvezi svobodnih sindikatov napovedujejo zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

"Prišli smo do točke, ko predlogi sindikatov nič ne štejejo," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Sindikati po njegovih besedah nasprotujejo predlogu vlade, ki bi "dramatično poslabšal pogoje za pridobitev pravice do polne pokojnine".

"Predlagani pogoj 43 let pokojninske dobe za moške in 41 let za ženske je nepravičen in krivičen do večine delavk in delavcev," je dejal in dodal, da takšna zahteva ne upošteva niti zdravstvenih razmer delavk in delavcev niti razmer na trgu dela, ko je med brezposelnimi 30 odstotkov, starejših od 50 let.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj
Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj FOTO: POP TV

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je opozoril, da vlada sprejema ukrepe na račun delavstva, zlasti najslabše plačanih. Po njegovi oceni vlada potrebuje socialni dialog le zato, da "navzven pokaže socialno prijazen obraz". "Če bo vlada šla v parlament z neusklajeno reformo, se zna zgoditi, da bomo tudi mi prišli z reformo vlade," je dejal.

Zdenko Lorber iz Alternative je dejal, da pot za reševanje pokojninske blagajne in težav zaradi demografskih problemov niso le pokojninske spremembe, temveč tudi drugi viri, kot npr. prispevki od vseh dohodkov, zajezitev dela na črno in bolj učinkovita izterjava prispevkov. Izpostavil pa je še problematiko poklicnih pokojnin, saj sredstev za te pokojnine ni dovolj, vladni pristop pa ne obeta ničesar za njeno rešitev.

Predsednik konfederacije sindikatov KNSS Neodvisnost Drago Lombar je dejal, da če je glavni problem pokojninska blagajna, "potem pustimo pokojninsko reformo in se lotimo pokojninske blagajne". Tako bi bilo po njegovih besedah treba izenačiti prispevno stopnjo delodajalcev in delojemalcev, očistiti blagajno "vseh navlak" ter pobirati prispevke od samostojnih podjetnikov, ki zdaj plačujejo le minimalni prispevek, "minimalca".

Predsednik Konfederacije javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj
Predsednik Konfederacije javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik Konfederacije javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je opozoril na položaj žensk, ki bodo "z izenačitvijo upokojitvenih pogojev največje žrtve pokojninske reforme". Pri tem je spomnil na slab položaj mladih izobraženk, ki najprej delajo po pogodbi in šele pozneje dobijo redno zaposlitev.

Predsednik Solidarnosti Branko Celinšek je menil, da bodo vladni predlogi med ljudi prinesli strah in nezadovoljstvo, vlada pa pri reformi pozablja tudi na problematiko zaposlovanja mladih. "Na nujnost zaposlovanja mladih se kar malo pozablja," je dejal.

Bojan Žvigelj iz KS 90 je izrazil bojazen, da bo težave jeseni poleg predloga pokojninske prinesel tudi predlog zdravstvene reforme. "Ko bo objavljena tvoja parta, boš izvedel še, da greš v penzijo," je dejal.

Najbolj trdovratno vprašanje je dolžina pokojninske dobe

Ekonomsko-socialni svet je 21. julija sklenil, da se pogajanja o pokojninski reformi nadaljujejo. Osnutek pokojninskega zakona bo pripravljen do konca julija, pripombe socialnih partnerjev pa bodo možne do konca avgusta. Če ne bo konstruktivnih predlogov, bo vlada besedilo pripravila za obravnavo v DZ, je po seji sveta napovedal predsednik vlade Borut Pahor.

Najbolj trdovratno vprašanje ostaja dolžina pokojninske dobe. Vladna stran predlaga, da se moški lahko za polno pokojnino upokojijo pri 65. in ženske pri 63. letu starosti. Po dopolnjenem predlogu bi brez odbitkov lahko moški polno pokojnino dobili tudi stari 60 let in ženske 58 let, a bi morali imeti moški v tem primeru 43 let pokojninske dobe in ženske 41.

Sindikati ne odstopajo od zahteve, da mora ob 60. letu starosti 40 let pokojninske dobe za moške in 38 za ženske zadostovati za polno pokojnino. Po njihovem mnenju je pogoj vlade prestrog, saj ga številni ne bodo mogli doseči tudi zato, ker ni delovnih mest za starejše.

Po veljavni pokojninski reformi iz leta 2000 je polna upokojitvena starost za moške 63 let, za ženske pa letos 56 let in osem mesecev, po koncu prehodnega obdobja pa bo 61 let.

Socialni partnerji so intenziven dialog o predlogu nove reforme začeli sredi aprila pri premieru Pahorju, julija pa nadaljevali na Ekonomsko-socialnem svetu.

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neewa
27. 07. 2010 20.23
Me zanima, kdaj se bodo moški nehali boriti za moje pravice? Sem ženska, bližje 50 kot 40 in ne razumem, zakaj bi morala biti v primerjavi z moškimi, ki so, kot vsi vemo, pravzaprav šibkejši spol, priviligirana. Zato, ker sem se dvakrat po 9 mesecev raztegovala in se imela ob tem skrajno luštno ne potrebujem odpustkov - zato sem že bila dvakrat doma... Drugače pa smo v naši družini enakopravni - vsi delamo vse - ne glede na spol, šteje samo čas, ki ga kdo ima. Mislim in upam da so časi, ko so gospodje prišli iz službe in se zavalili na kavč že zdavnaj mimo! Zdaj (vsaj normalni) doma nosijo svoj del odgovornosti in so zato "kaznovani", me bomo pa na vekomaj "ubožice" - zakaj že?
picajzel
27. 07. 2010 08.05
Kolikor vem je z ustavo prepovedana nestrpnost do drugačnih (nacionalna. verska...), sedaj pa ustvarjajo nestrpnost med spoloma ... kaj bi radi res dokončno uničili slovenski živelj... Pokojninska reforma naj bo pravična do obeh spolov in ne samo do pokojninskega sklada...vsak naj dobi toliko kot je vplačal in glede na pokojninsko dobo...nobenih malusov in podobnih fin prisile pred upokojevanje... KO ODDELAŠ 40 let GREŠ V POKOJ, pa tudi, če imaš samo 55 let - torej si delal od 15 leta... Ni pravično, da gredo v pokoj vsi pri 65 ... eni bodo do takrat vvplačevali v pokojninsko blagajno 50 let, drugi pča 15...HALOOOOOOOOOOOOOOOOOo
Buena Vita
26. 07. 2010 23.14
PLAČE PO UČINKU,PODJETJEM MOŽNOST DELA NE PA VLADINE BARIKADE V PLAČILNEM NEREDU TRI TEDENSKE PLAČILNE ROKE NAJ UZAKONIJO ,IN FINANČNO DISCIPLINO UREDIJO PA BODO UPOKOJENCI,CESAR, BOG IN RAJA IMELI VSEGA ZA ŽIVLJNJE DOVOLJ
periot
26. 07. 2010 21.45
Cilj vlade je da gre človek iz delovnega mesta v grob!!!!!!!!
Frane Šajn
26. 07. 2010 21.37
Oče naš ki si v nebesih vrni nas v srečna leta socializma.
Frane Šajn
26. 07. 2010 21.35
Uboge reve po vseh mukah v življenju se vam je zgodil še lepi borot.
dodoman23
26. 07. 2010 21.32
predlagam vsem moškim, da nehajo skrbet za otroke, nehamo kuhat, nehamo se nasplho ubadat z gospodinstvom.. ker koliko boste to počeli boste podrli idealni svet ovc, da mora ženskat biti ubožica, ki rabi potuho na vsak koraku.
dodoman23
26. 07. 2010 21.31
vsi ki pravite, da ženske delajo dvojno pojdite na pregled možganov.. dandanes je razmerje v gospodinjstvu izenačeno, saj oba starša skrbita za otroke po najboljših močeh. Večino del v admiinstraciji, sociali in ostalih sedečih delih so delovna mesta razpisana zgolj za ženske, medtem ko so za moške razpisanaa predvsem fizično težja dela, kjer 65 letnik nebo zmogle delati. Še kako je pokojninska reforma slaba za moške, medtem k ženskam ni nič kaj hudega. Vsak, ki trdi, da j ženskam težje je slepa ovca, ki vse verjame medijem in ni sposobn preveriti podatkov v živo. Po vsej logiki bi moški morali delat vsaj 2 leti manj kot ženske, večina žensk pa se celo strinja z izenačitvijo dob, saj se teorijam, da moški sam sedi doma vedno bolj smejejo... ampak dokler boste vsi tko praznoglave race bot žal tko kot je...ovce hlapčevske, loi vsemu verjamete kar vam mediji nabutajo.
12345s
26. 07. 2010 21.29
Če bodo od tajkunov denar uzeli ter jih magar takoj upokojili, bo država zopet socialna.
nightangel
26. 07. 2010 21.12
ZATO LAHKO PRIČAKUJEMO LE, DA SE BO SISTEM, KI BI SE MORAL SAM VZDRŽEVATI, ZAČEL ZADOLŽEVATI, VLADA PA BO ZAČELA V OBLIKI DAVKOV POBIRATI VSEM, KI ŠE KAJ IMAJO, DA BO LAHKO OHRANILA TRENUTNI POKOJNINSKI SISTEM (Z NEKAJ KOZMETIČNIMI POPRAVKI). NIHČE PA SE OČITNO NE ZAVEDA, DA BO ZVIŠANJE STAROSTNE MEJE ZA UPOKOJITEV IN BONITETE ZA DELO PO TEJ STAROSTI ŠE DODATNO SKRČILO ŽE TAKO OZEK IZBOR KVALITETNIH DELOVNIH MEST ZA MLADE. KO POSLUŠAŠ NEKATERE PREDSTAVNIKE OBLASTI, SE NIKAKOR NE MOREŠ ZNEBITI OBČUTKA, DA JE NJIHOV CILJ ČIM KRAJŠI ČAS MED UPOKOJITVIJO IN POGREBOM, ZARES OPTIMALNO PA BI BILO, ČE BI LJUDJE UMRLI KAR NA SVOJ ZADNJI DELOVNI DAN! .
nightangel
26. 07. 2010 21.09
Ne vem,če je že kdo dobil to po mailu,je pa vredno prebrati! VSAKEMU IZMED NAS SE ZDI SAMO PO SEBI UMEVNO, DA ODVAJA DOLOČEN DEL PLAČE ZA SVOJO POKOJNINO,REDKI PA SO IZRAČUNALI,KAJ DEJANSKO PLAČUJEMO IN PREDVSEM, KOLIKO! KOT OSNOVO VZAMEMO NETO PLAČO 1000 €, KAR JE PRIBLIŽNO 50 € NAD POVPREČNO NETO PLAČO. V IZRAČUNU VZAMEMO PROGRAM ZA IZRAČUN PLAČE,RACUNOVODJA.COM, ZA IZRAČUN OBRESTI PA KATEROKOLI SPLETNO STRAN BANKE, KJER SMO KOMBINIRALI NAMENSKO VARČEVANJE Z VEZANO VLOGO. PO GROBI PRIMERJAVI SO BILI IZRAČUNI VSEH BANK SKORAJ IDENTIČNI. KOT OSNOVO SMO VZELI SEŠTEVEK PRISPEVKA, KI GA PLAČUJE POSAMEZNIK (236 €),TER TISTEGA,KI GA PLAČUJE PODJETJE (134 EVRA),KAR ZNESE SKUPAJ 370 EVRA.NATO TA ZNESEK S POMOČJO INTERNETNE APLIKACIJE NAJPREJ NAMENSKO VARČEVALI,PO 5 LETIH PA VEZALI NA OBDOBJA PO 6 LET IN ZAČELI NA NOVO NAMENSKO VARČEVATI ISTI ZNESEK.REZULTAT TAKŠNE KALKULACIJE JE BIL ŠOKANTEN.ŽE PO 23 LETIH BI PRIVARČEVALI SKUPAJ 146.850EVROV,KAR BI OB VEZAVI ZNESLO LETNO 4.919 € OBRESTI, KAR POMENI MESEČNO 410 €. S TAKŠNO POKOJNINO DANES ŽIVI KAR NEKAJ UPOKOJENCEV,KI SO DELALI VSE ŽIVLJENJE. PO 29 LETIH BI TA ZNESEK ZNAŠAL SKORAJ 211.000 €, KAR BI OB VEZAVI PRINESLO KAR 7.068 EVRA LETNO ALI 590 EVRA MESEČNO.TAKŠNA BO VERJETNO VIŠINA NAŠE POKOJNINE PO OBSTOJEČEM SISTEMU. PO 35 LETIH BI TA ZNESEK ZNAŠAL SKORAJ 300.000 € (NATANČNEJE 292.208 €),LETNE OBRESTI PA 9.787 EVRA ALI 815 EVROV MESEČNO. TO PA JE KAR ZA 212 € VEČ,KOT JE DECEMBRA 2008 ZNAŠALA POVPREČNA POKOJNINA (602,90 EVRA,PODATEK JE S SPLETNE STRANI SPIZ). ČE PA IZRAČUNAMO, KAJ BI TO POMENILO PRI 40 LETIH DELOVNE DOBE, PRIDEMO DO VRATOLOMNEGA ZNESKA 382.128 €. TAK ZNESEK BI NAVRGEL 12.800 € OBRESTI LETNO ALI KAR 1.066 EVROV NA MESEC. TO PA JE VIŠINA POKOJNINE, KI SMO JO SLIŠALI V OBLJUBAH NEKATERIH STRANKARSKIH PRVAKOV. ČE BI TOREJ ŽELELI IMETI MESEČNE PREJEMKE PO ZAKLJUČKU DELOVNE DOBE ENAKO VISOKE,KOT JE VAŠA PLAČA,NI POTREBNO NIČ DRUGEGA,KOT UKINITI POKOJNINSKI SISTEM,KI GA POZNAMO IN NAMESTO TEGA UVESTI LE OBVEZO, KOLIKŠEN DEL OD PLAČE JE POSAMEZNIK DOLŽAN VARČEVATI ZA SVOJO STAROST. SEDAJ PA ŠE GLAVNA RAZLIKA MED PREDLAGANIM IN OBSTOJEČIM SISTEMOM. MESEČNI ZNESEK 815 €, KI BI GA UPOKOJENEC PREJEMAL PO 35 LETIH DELOVNE DOBE, BI BILE LE OBRESTI, KAR POMENI, DA BOSTA DEDEK IN BABICA PO SVOJI SMRTI ZAPUSTILA DEDIČEM CELOTNO GLAVNICO V ZNESKU 584,416 EVRA,S ČIMER BI LAHKO NPR.VSAK OD ŠTIRIH VNUKOV KUPIL LUKSUZNO STANOVANJE ALI HIŠO ZA 146.000 EVROV! RAZLIKE MED OBSTOJEČIM IN PREDLAGANIM SISTEMOM LAHKO STRNEMO V TRI TOČKE: 1. MESEČNI PREJEMEK UPOKOJENCA BI ZNAŠAL V POVPREČJU ZA 30% VEČ KOT SEDAJ. 2. UPOKOJEVALI BI SE LAHKO V POVPREČJU 5 LET PREJ BREZ OBREMENJEVANJA DRŽAVE 3. PO SMRTI BI ZA UPOKOJENCEM OSTALO V POVPREČJU 292.208 € GLAVNICE. ZELO POMEMBNO VPRAŠANJE, KI LOGIČNO SLEDI IZ ZGORNJE KALKULACIJE, PA JE: KAM IZPUHTI 292.208 € GLAVNICE PO VSAKEM UMRLEM UPOKOJENCU? ČE UPOŠTEVAMO STATISTIČNI PODATEK, DA JE V LETU 2008 UMRLO 18.308 OSEB, IN ČE PREDPOSTAVIMO, DA JE BILO MED NJIMI 10.000 UPOKOJENCEV, JE Z NJIMI VRED NEZNANO KAM IZPUHTELO KAR 3 MILIJARDE EVROV ALI PRIBL.TRETJINA DRŽ.PRORAČUNA! ZATO PREDLAGAMO VLADI, DA DOSEDANJI POKOJNINSKI SISTEM UKINE IN NAMESTO TEGA UZAKONI OBVEZNO VARČEVANJE V ZNESKU DOSEDANJEGA PRISPEVKA! STROŠKOV ZA SISTEM TAKO NE BO VEČ, NJEGOVO VLOGO BODO PREVZELE BANKE IN ZAVAROVALNICE, KI BODO Z DOBRO NALOŽBENO POLITIKO TUDI KAJ ZASLUŽILE IN DRŽAVI PRINESLE NOVE DAVKE. POSLEDICE TAKŠNEGA SISTEMA BI BILE NASLEDNJE: 1. ZARADI ZGODNJE UPOKOJITVE BI VEČ MLADIH DOBILO ZAPOSLITEV, 2. ZAPOSLENI BI SE UPOKOJILI PO 35 LETIH DELOVNE DOBE IN BI ZDRAVI UŽIVALI STAROST, 3. S PRIVARČEVANO GLAVNICO BI LAHKO REŠILI STANOVANJSKI PROBLEM MLADIH ZA VEČNO, 4. IZRAČUN POKOJNINE BI BIL JASEN IN PREDVIDLJIV, PREDVSEM PA NEODVISEN OD VLADE. A RAVNO ČETRTA TOČKA JE TISTA, KI POLITIKI NE MORE BITI PO GODU,SAJ BI S TEM POKOJNINE POSTALE JASNE IN UREJENE IN NIHČE VEČ NE BI MOGEL PRED VOLITVAMI OBLJUBLJATI 1.000 € NAJNIŽJE POKOJNINE ALI S TO OBČUTLJIVO POPULACIJO KAKOR KOLI DRUG
tali?ni tom
26. 07. 2010 20.36
poglej kako gre v naši pahorskotajkunski državi! prespektivnih podjetij v sloveniji ni! -zraven tega služb ni -mladi so zato na cesti al pa delajo na šverc -ker je to narobe delavci , pravzaprav tako , čedalje manj delavcev dela čedalje več da jih bo po izračunu veljakov čim prej pobralo, da bo zanje ostalo kaj cvenka -ko si bolan te itak vržejo na cesto in ko nimaš dnara za mal bolšga zdravnika te pustiji da počasi al pa hitro crkneš pa je spet za elito. -če pa že nekak guraš zdrav bojo podalšal delovno dobo da boš itak krepnu preden dobiš penzijo- greš po vladnem načrtu v POKOJ. -delati pa bi morali vsi 40 let in žene nevem 37let? pol bi pa vse laufalo ne pa da poslanc ne dela nič pol ko je konc mandata bi pa penzijo, pa tut drugih tipov takih je dost pri nas le mal bi moral raziskat in jim začet izplačevat penzije na dejanska leta službe ker jih kar nekaj poznam ki so šli pri nas v službo pri 45 letih prej so pa fušali pa majo penzijo že 20 let al pa več po 700ali več evrov kar ni pošteno do tistih ki so oddelali polno dobo dobijo pa 300. - bolanim pa seveda ni treba nič vzet saj nihče noče da je bolan in bi bil zdrav verjetno rajši zatzo take pustit! -tujce nehat uvažat ker nas je dost za delat doma , tisti ki pa noče, pa je zdrav naj ne dobi nič podpore, pA BO ŠLO POL MANJ DENARJA GARANTIRANO IZ MALHE! -tajkuni pa naj začno razmišljat tudi za svoje otroke da bojo imel od česa živet ne pa gledat sam za svoje riti pa bo tut boljše za nas delavce! -inšpektorji in to davčni le kje ste? pri nas podjetnik prodaja pijačo od vrat do vrat pa nič računa!! tam kjer delam jaz pa visi redno to pa zato ker šef ni v nobeni stranki in tega je dost! mislim prodaje pod roko v sloveniji in to rešit pa bo denarja kot pečka! - enostavno pa je nekak treba vzpodbudit potrošnjo drugače nam bo še trda predal ! al povečat plače al pa cene dol pa bo zihr zalaufalo ker tak pat položaj po kmečki logiki mni dobr in je bil dvig minimalne plače čisti blef in nateg raje ki itak pade na vsako finto! -NUJNO ZAMENJAT VLADO ALI PA VSAJ NESPOSOBNE Z POSLANCI VRED! -PRIGULJUFANO PREMOŽENJE ZAPLENIT IN PODRŽAVIT!, LOPOVE PA ZAPRT ZA KAR CAJTA!
adjav
26. 07. 2010 19.51
Koliko sidikalnih veljakov skup pa nebo iz njih nič. Na vladni strani pa en človek pa jih zmelje.
Jimi1
26. 07. 2010 19.43
Hja meni se pa zdi da bomo največje zrtve moški, saj glede na statistiko velika večina penziona sploh ne bo dočakala...
titovka
26. 07. 2010 18.58
SAMO TITO NAM JE DAL PRAVICE!!!!!
CARLOTA
26. 07. 2010 18.58
Kaj pa šivilja, zakaj pa dela? Ja že ne bi, raje bi posadila Gandžo in jo prodajala poslanskim in ministrovim otrokom. Ko bi me pa zaprli bi pa imela zastonj hrano.
POVOJ
26. 07. 2010 18.48
Dragon_13 26.07.2010, 17:26 Povej mi kaj pa ti narediš doma da je tvoji ženski bolje?, ženske naredijo ravno toliko, če ne več kakor moški v življenju. Ne bluzi o enekopravnosti, ženske nosijo vedno večje breme življena kakor moški. Ne rečem, da ni izjem, je pa v večji meri tako.
davkoplacevalka
26. 07. 2010 18.13
partizan71 : Koga pa ti raje vidiš za šankom, mlado kelnerco al 65 let staro mamo,ki že pri mizi pozabi naročilo,trese pa se tako, da pol špricarja polije ?
hint
26. 07. 2010 17.40
Če bo obveljala zahteva sindikatov potem Slovenija res nebo več socialna država. Očitno ne razumete, da bo brez reforme življenje za upokojence še težje saj se bodo že tako nizke pokojnine nižale še naprej. Razumite, da je lažje najti premestitev za delavce, ki so stari nad 60 let na lažje delovno mesto kot pa državi krpati miljarde veliko finančno luknjo brez zadostnega števila prispevkov.
sumarum
26. 07. 2010 17.28
Ojej, Slovenija... Kam toneš... Še večina tistih, ki dela, ima take plače, da se temu sploh plača ne more reči... Mogoče miloščina. To bi bil primernejši izraz. Najboljše, da kar priznajo, da bomo delali do smrti, da pokojnin sploh ne bo, ker so preveč nakradli, da naenkrat ni več za pokojnine. Kam pa gre denar, ki ga vplačujemo??? Kam??? Odgovorni naj odgovorijo na to vprašanje. Namesto, da bi se mladim omogočila zaposlitev, bodo stari delali in to vsi zgarani, skoraj obupani od izčrpanosti ter ob pogledu na plačilno listo in katastrofalno nizko plačo, praktično do smrti. Če se to zgodi, pa tudi jaz grem iz te države, ker imam počasi te ljudi, ki jo vodijo, poln kufer. Vse drugo bi bilo smotrneje in pametneje storiti. Tudi povišati tale pokojninski prispevek, če je že taka "kriza", ki je bila itak "umetno narejena", da se lahko še več pokrade. Da zvišujejo delovno dobo, to je nenormalno in neodgovorno dejanje. Sigurno obstaja kakšna alternativa, na katero pa seveda oblastniki niti ne pomislijo. Samo, da se še naprej krade, laže, zavaja in podtika. To jim je edino pomembno. Vse slovenske dosedanje vlade pa so največja sramota naše države. Vse te politike, ki so vodili našo državo, bi morali izgnati iz nje, če bi bilo seveda kaj pravice na tem svetu, pa je očitno žal več ni več.