Slovenija

Sindikati: Če pade reforma, naj pade vlada!

Ljubljana, 27. 12. 2010 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikalne centrale so v boju za referendumsko odločanje o pokojninski reformi strnile vrste. Če bo reforma na referendumu padla, naj pade tudi vlada, pravijo.

"Tudi, če bo referendum preprečen, zgodba za nas ne bo zaključena!" pravijo sindikati, ki zatrjujejo, da se bo njihova enotnost nadaljevala tudi pri ostalih napovedanih reformah.
"Tudi, če bo referendum preprečen, zgodba za nas ne bo zaključena!" pravijo sindikati, ki zatrjujejo, da se bo njihova enotnost nadaljevala tudi pri ostalih napovedanih reformah. FOTO: Blaž Garbajs
Točno se ve, za kaj gre. Gospodje želijo z vsemi sredstvi uporabiti vse institucije, da ne bi prišlo do referenduma. Sedaj producirajo misel, da je referendumov preveč, a mi imamo čisto vest. V vsem razvoju naše države sta bila le dva delavska referenduma. Dušan Semolič, ZSSS

Potem ko so poslanci na izredni seji po odložilnem vetu minuli teden vnovič potrdili pokojninsko reformo, je danes prav vseh sedem sindikalnih central strnilo vrste ter napovedalo hud boj za odločanje na referendumu. Vlada pravi, da bo moralo pobudo za referendum najprej potrditi ustavno sodišče, sindikati pa odgovarjajo, da je to še en poskus premierja Boruta Pahorja ter ministra Ivana Svetlika, da bi preprečila odločanje ljudstva.

"Ustavno sodišče naj se vpraša, kdo tvori državo!"

"Za nas referendum ni vprašanje! V kolikor bo preprečen, zgodba za nas ne bo končana!" je dejal predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar. Izrazil je zgroženost nad izjavo ministra Svetlika, da ljudje na morebitnem referendumu ne bodo vedeli, o čem odločajo. "Niti upokojenci niti mladi niso tako neumni, da ne bi vedeli tega. To je sramota!" je dejal in dodal, da se mora ustavno sodišče v primeru, da bo odločalo o tem, ali bi referendum oškodoval državo ali ne, vprašati, kdo tvori državo. "Kdo predstavlja to državo? Je to vlada z ministri ali so to ljudje?" se sprašuje in poziva vse, ki bodo poskušali referendum preprečiti, naj že danes zastavijo svoje ime, ter "v primeru, da njihov poskus pade, padejo tudi sami".

Pahor v Preventu - 1
Pahor v Preventu - 1 FOTO: Damjan Žibert

Rebolj: Če bo reforma zavrnjena, naj predsednik vlade odstopi!

V primeru, če bo reforma na referendumu zavrnjena, naj predsednik vlade odstopi, je dejal predsednik Pergama Dušan Rebolj. "Bežijo pred odgovornostjo!" pravi in dodaja, da so sindikati za dialog, a ne za vsako ceno.

Sindikati nasprotujejo zaostrovanju upokojitvenih pogojev, ki jih po njihovem mnenju velika večina delavk in delavcev ne bo mogla izpolniti. Še zlasti se ne strinjajo z zahtevano pokojninsko dobo, ki jo bodo morali imeti tisti, ki so začeli delati zgodaj. Ti se bodo namreč lahko upokojili mlajši od 65 let, in sicer moški pri starosti 60 let in ženske pri starosti 58 let. Vendar je zahtevana pokojninska doba v tem primeru 43 let za moške in 41 let za ženske."Za delavce na težkih delovnih mestih je to zelo težko dosegljivo, za nekatere skupine delavcev, na primer za tiste za tekočim trakom, celo nedosegljivo," je opozoril.

"43 let delovne dobe je premierjeva iluzija"

Predsednik KS90 Peter Majcen je temu dodal, da je 43 let delovne dobe iluzija premierja in ministra, ko gleda v svetle zvezde. "Te so v resnici črne luknje!" je dodal. "Pozivam vlado in Državni zbor, da razmislijo, v kaj so se podali, in omogočijo referendum, da se končno vidi, kakšna je volja državljanov. Mi bomo storili vse, da tak zakon odnesemo na smetišče zgodovine," je zaključil.

ZSSS - 2
ZSSS - 2 FOTO: Blaž Garbajs

Reforma ne upošteva realnih razmer na trgu dela, zdravstvenega stanja starejših delavcev in nujnosti oblikovanja novih kakovostnih delovnih mest, je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. S podaljševanjem delovne aktivnosti za tri leta bo več invalidskih upokojitev in bolniških staležev ter tudi brezposelnih med starejšimi bo več, saj delodajalci nimajo delovnih mest zanje in jih še nekaj časa ne bodo imeli, je poudaril.

Glede odločanja na ustavnem sodišču je Rebolj dejal, da "ustavno sodišče ni politično sodišče, da bi se lahko opredeljevalo do teh političnih projektov. A vlada pač potrebuje zaveznike, ker se boji tega odločanja".

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril, da pri pokojninski reformi ni bilo doseženo soglasje s socialnimi partnerji. "To bi lahko pomenilo tudi enak vzorec za naslednje reforme, kot npr. zdravstveno in trga delovne sile," je dejal. Predsednik vlade in minister za delo sta se po njegovih besedah odločila za politično soglasje na škodo socialnega. "Pokojninska reforma se ne dogaja v vakuumu in povsem možno je, da državljani, delavci izražajo splošno nezadovoljstvo tudi skozi pokojninsko reformo," je dejal.

Sindikati odločno proti reformi

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Slovenske zveze sindikatov Alternativa in Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost so že na skupnem sestanku 17. decembra potrdili enotno stališče proti pokojninski reformi.

Sindikati protestirali pred DZ - 1
Sindikati protestirali pred DZ - 1 FOTO: Blaž Garbajs

Zveza svobodnih sindikatov je sredi decembra oddala več kot 22.100 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o reformi. Predsednika DZ Pavla Gantarja pa so pozvali, da določi 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma.

V kabinetu predsednika državnega zbora so povedali, da se v četrtek izteče sedemdnevni rok, v katerem je še mogoče vložiti zahtevo ali pobudo za začetek postopka za razpis referenduma. Potem bo Gantar razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov.

Državni zbor je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju po odložilnem vetu državnega sveta potrdil 23. decembra.

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mihela Peši?
06. 01. 2011 21.46
Kam pelje ta svet.zaradi mene ministri lahko delajo do 100 leta, kajti tam v sejnih sobah bodo čist lahko izdržali pa še dober so plačan. navaden delavec,ki dela na normo 8 ur pod takim tempom kot je sedaj ,bo bolj teško dočakal polno delovno dobo.ali pa tisti,ko ima 12 ur lopato v roki.S 500 eur plače tudi ne moreš kaj veliko pričakovati od penzije.kdaj bojo začeli ministri razmišljati ,kak bi pomagal navadnim delavcem,ki počasi tudi ne bomo imeli ali pa nimamo za golo preživetje.Ta vlada, ki je sedaj na oblasti je čisti pogreb.namesto da bi šlo na boljše gre vsako leto na slabše.Je pa tudi tako hoteli smo v evropo sedaj pa imamo......
Jože Zaplati?
03. 01. 2011 19.26
Sindikalisti že pred 2. letoma bi morali vlado vrečt ne sedaj, ko je vse na koncu
61810
31. 12. 2010 13.46
Sploh nisem vedel, da imajo sindikalni poverjeniki takšno imuniteto, lepe plače in prav vsi so zaposleni za nedoločen čas. Namesto, da bi pomagali malemu človeku, pa samo delajo zdravo. Pred časom so lahko šli v pokoj stari i 48 let z nakupom delovne dobe. Vsak ta drugi je lahko šel v invalidsko penzijo, zdaj pa ti raznašajo časopise in delajo od zore do mraka. Sprašujem se kje je bi,takrat sindikat. Meni je šlo takrat na bruhanje.Tudi SDS ni takrat naredila prav ničesar pametnega. Prav zaradi takih moramo mi nositi posledice.
Javoje
28. 12. 2010 16.10
Slovenski državljani smo do sedaj na vsakih volitvah izvolili parlament in v skladu z volitvami je bila sestavljena vlada. Sedanja Vlada in parlament sta reformo potrdila. Od kod pravica sindikalnih funkcionarjev, da nasprotujejo oblasti, ki je demokratično izvoljena in odločitvi parlamenta? Kdo jim daje legitimiteto za takšno ravnanje? Zakaj imamo parlament, če lahko sindikalni funkcionarji "rušijo" njegove odločitve? Je to sploh dovoljeno (morebiti kaznivo)?
faconi
28. 12. 2010 12.00
dokler bomo mel politične stranke bo slovenija gagala,.... ------zato rabimo ljudi ki so nestrankarski in imajo znanje ,..takih je v Sloveniji ogromno ,...!! ------POLITIKA ZMERAJ NAREDI ŠKODO LJUDEM !!!!!
prašek
28. 12. 2010 11.56
Je jelo = je zelo
prašek
28. 12. 2010 11.55
Jimi1 A tole si pa spregledal ???: »•Kazalniki dohodka in revščine, Slovenija, 2009 (vir: Statistični urad RS) « Daj malo povprašaj strica googla ! Je jelo prijazen stric, pa ti bo lahko marsikaj povedal !!
Jimi1
28. 12. 2010 10.27
prašek 28.12.2010, 08:17 Nekako močno dvomim v verodostojnost tvojih podatkov.... Posebej oni o REVŠČINI v državi je napačen. Po Avstrijskih kazalnikih je le-ta pri nas več kakor 75%. Sploh pa se stanje od 2007 ves čas poslabšuje.
korintos1
28. 12. 2010 09.13
CSI-Morost Imaš prav. Prižgi svečo, si malo roke pogrej, ker pri novi ljubljeni vladi si ne boš svetil, pa grel se boš samo poleti.
beri66
28. 12. 2010 09.11
res boš moral moliti CSI, ker potem nas spet čaka temačno obdobje zgodovine allias Janša in com....spet bodo brezplačniki, vinjete, in Bajuk pijani minister....vsi bomo zmolili.
CSI-Morost
28. 12. 2010 09.08
Jaz sem že kupil svečo in jo vozim s seboj v avto. V trenutku, ko bo objavlejna radostna novica, da je vlada padla, parkiram, jo prižgem in zmolim očenaš, po indijansko, če bo potrebno.
beri66
28. 12. 2010 09.02
itak da vsak drugi nebo izvoljen, in zakaj potem tvegati, so neumni a tako pa spet ne....in po dveh letih si ne bodo reveži našli službe in še eno leto vlekli nadomestilo plače(beri 90% plače).
korintos1
28. 12. 2010 09.01
prašek Sedaj si pa enim pokvaril dan. Če ni pri nas najslabše?
korintos1
28. 12. 2010 08.58
JanezNovakJohn Tudi opozicijski poslanci imajo lepe plače. A misliš da bodo v drugo izvoljeni?
beri66
28. 12. 2010 08.56
Ja,Janez Novak, prav imaš,me res zanima kateri od 42-43 poslancev opozicije se bi bil pripravljen odpovedat še dveletnemu ugodnnemu življenju na plečih ljudi...ga ni,ne med opozicijo ne pozicijo...miši ne gredo z sira,dokler ga ne pož...rejo...tako je to Janševo klobasanje o predčasnih volitvah navadna dimna bombica za njegove privžence...misli itak ne resno.
beri66
28. 12. 2010 08.53
SLOVENIJA POTREBUJE TEHNIČNO VLADO, KATERO BODO SESTAVLJALI STROKOVNJAKI, NE GLEDE NA POLITIČNO PREPRIČANJE,NAJBOLJE NESTRANKARSKI LJUDJE...LE TO NAS LAHKO REŠI....A JE ŠE KAJ TAKIH LJUDI? IN ALI SO TO POSLANCI SPOSOBNI NAREDIT 2 LETI PREDČASNO? DVOMIM.
JanezNovakJohn
28. 12. 2010 08.49
TO VLADO ALI KATEROKOLI DRUGO JE LAHKO ZRUŠITI. NAJ VSI OPOZICIJSKI POSLANCI ODSTOPIJO. PA NE BO ŠLO, KER SO KORITA PREPOLNA. OPOZICIJA BLEBETA NE MISLI PA RESNO.
murinar
28. 12. 2010 08.43
Ja ,sindikati železnic-tolpa lopovov z največjim lažnivcem pavličem na čelu
prašek
28. 12. 2010 08.36
faconi 28.12.2010, 08:30 Govora je bilo o Evropskih državah !!
ivo55
28. 12. 2010 08.36
Prašek! BDP je v RS 2- 3x napihnjen zaradi nerealnih kalkulacij in tolikokrat preplačanih javnih projektov! Aktualen primer so cene BIO plinarn v RS in svetu! Dolg pa verjetno lažje plačuje tisti, ki ima v povprečju 3x večjo plačo ( prim. RS - Nemčija ). e.c.t. ... upoštevati je potrebno tudi relativna števila pri nastajanju BDP-ja...