Slovenija

Sindikat za nov obratovalni čas

Ljubljana, 09. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S./T.V.
Komentarji
0

Sindikat trgovinskih delavcev poziva poslance, da podprejo predlog zakona o obratovalnem času, po katerem bi bile trgovine odprte šest dni v tednu. Poslanci bodo predlog zakona obravnavali šele po parlamentarnih počitnicah.

Ob nedeljah bomo še vedno nakupovali
Ob nedeljah bomo še vedno nakupovali FOTO: 24ur.com

Gospodarsko ministrstvo je po enoletnih pogajanjih s sindikatom vendarle pripravilo predlog novele zakona o trgovini. Ta na novo ureja obratovalni čas prodajaln, po katerem naj bi bile trgovine odprte ob nedeljah le izjemoma. Odločitev je v rokah poslancev, ki naj bi predlog zakona obravnavali šele po parlamentarnih počitnicah.

Sindikat trgovine se s predlogom zakona strinja, kljub temu da bodo prodajalne, če bo zakon sprejet, lahko odprte tudi ob nedeljah. "Želeli smo, da bi bile nedelje povsem izključene iz obratovalnega časa, a žal to v državi ni mogoče. Smo pa sprejeli kompromis, da je vsaj en dan v tednu zaprta, kar nas zadovoljuje," pojasnjuje predsednik Sindikata trgovine, Sandi Bartol.

Zakon bo dopuščal tudi sedemdnevni delavnik

Kljub skrajšanemu delovnemu času s sedmih dni na šest, pa bi lahko trgovine obratovale tudi sedem dni v tednu, če bi trgovec ocenil, da je to potrebno in dobil soglasje predstavnikov delavcev, kar pomeni, da so vsa ta vprašanja prepuščena delodajalcu.

Za sedemdnevni delovni čas bi moral delodajalec po zakonu zaposliti dodatne delavce, koliko, pa zakon ne določa. "Delodajalec sam, glede na potrebe svojega delovnega procesa, določi število delavcev, ki je nujno potrebno, da se lahko delovni proces vse dni v tednu tudi opravlja," dodaja generalni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, Janez Šinkovec.

Prav zaradi dodatnih zaposlitev pa se s predlogom novega zakona ne strinjajo delodajalci, ki trdijo, da besedilo predloga ni kompromis med vlado in združenjem trgovine, saj pri usklajevanju sploh niso sodelovali.

"Trgovcem bi morali dati prosto izbiro, kdaj bodo imeli odprto, še posebej zato, ker je država tista, ki maksimalno kontrolira in kaznuje tiste, ki ne spoštujejo delovnopravne in ostale zakonodaje," poudarja Jože Kovač, sekretar Združenja trgovine. Poudarjajo še, da je novela nejasna in nikakor ni v prid ne trgovcem ne potrošnikom.

Janez Šinkovec
Janez Šinkovec FOTO: POP TV

Omejitev obratovalnega časa na šest dni ne bo veljala za lekarne, bencinske servise, bolnišnice, hotele, trgovine na transportnih terminalih in vse tiste prodajalne, ki bodo na dan uveljavitve zakona že obratovale 24 ur na dan.

Zaposleni v negotovosti do sprejetja zakona

Zaposleni v trgovinah bodo tako od 28. julija pa vse do sprejetja zakona prepuščeni volji delodajalcev, saj zanje do takrat ne bo veljalo popolnoma nobeno pravilo o obratovalnem času. Na vprašanje, kateri dan bi najraje imeli prost, so se večinoma strinjali, da bi bil najprimernejša nedelja. Ravno obratno je s potrošniki, saj jih velika večina nakupuje prav ob sobotah in nedeljah.