Slovenija

Sindikat za krajevno omejitev možnosti odprtih trgovin ob nedeljah in praznikih

Ljubljana, 11. 08. 2023 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat delavcev trgovine vlado poziva, naj krajevno in časovno omeji možnost odprtja prodajaln ob nedeljah in praznikih po uničujočih poplavah. Dobronamerni ukrepi se prepogosto izrabljajo, kar so storili tudi nekateri trgovci, ki bodo trgovine odprli tudi na neprizadetih območjih, so zapisali v sindikatu.

"Pozivam trgovce in državljane, da razmer ne izkoriščajo za splošno potrošništvo in ustvarjanje lastnih dobičkov. Trgovina je lani ustvarila največje dobičke v zgodovini samostojne Slovenije. Tudi zato smo zgroženi nad zahtevami trgovinske zbornice po refundaciji nadomestil plače za zaposlene, ki ne bodo delali na dan solidarnosti, 14. avgusta," je navedel generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri ZZZS Ladi Rožič.

Delavci v trgovinski panogi, med njimi tudi žrtve naravne katastrofe, so pripravljeni priskočiti na pomoč, a pozivajo k razumnosti in smotrnosti ter k spoštovanju težko izborjenih pravic, tudi pravice do počitka ob nedeljah in praznikih, je dejal. Po njegovem je zato, ker je preskrba na ogroženih območjih nujna, čas za koordinirano akcijo tudi v trgovinski panogi.

V sindikatu delavcev trgovine so ob tem trgovcem predlagali, naj ponovno pregledajo svoje marže in spustijo cene nujno potrebnih dobrin oz. preverijo lastne možnosti donacij. "Visoka inflacija je v zadnjem letu marsikoga pomaknila na rob preživetja, danes pa ni več čas za ustvarjanje dobičkov, pač pa čas za solidarnost in pomoč ljudem v stiski," je še navedel Rožič.

Trgovina
Trgovina FOTO: Shutterstock

Kot je znano, bo v skladu s posebno odredbo za čas intervencije po poplavah več trgovin odprtih tudi to nedeljo. Večinoma gre za trgovine z živili in s tehničnim blagom na prizadetih območjih.

V ponedeljek bodo medtem poleg tovrstnih trgovin v nekaterih trgovskih centrih s skrajšanim urnikom odprte tudi trgovine z otroško opremo, izdelki za nego in gospodinjstvo, lekarne in lokali s hrano. Nekaj trgovin trgovca Tuš na prizadetih območjih bo odprtih tudi v torek, ko praznujemo Marijino vnebovzetje.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
11. 08. 2023 17.22
+3
Sindikat naj bi raje pomagal ljudem, ne pa da se Igra s tem ,katere trgovine naj bi bile odprte in katere zaprte!!!
zvoneti
11. 08. 2023 16.27
+4
Danes sem se pogovarjal z trgovko v Hofer-ju v Ljubljani. V ponedeljek imajo zaprto, delati pa morajo v nedeljo. Upam, da nebo nihče hodil po nakupih in da bodo imeli vsi trgovci, ki niso na poplavnem območju prazne trgovine.
pekoči paradižnik
11. 08. 2023 14.49
+8
Kdo drugi kot trgovci,... izkoristijo vsako priložnost da lupijo svoje zaposlene in kupce,... istočasno pa vodilni v trgov zbornici jokajo, da bi jim človek dal za kos kruha.
jutri_pa_res
11. 08. 2023 15.08
+0
Pusti oderuške trgovce! Pojdi na tržnico in kupi poceni direktno od kmeta!
pekoči paradižnik
11. 08. 2023 15.21
+4
Kupujem na tržnici,.... ne ravno poceni., so tudi kmetje postali trgovci.
mackon08
11. 08. 2023 16.09
+2
jutri_pa_res
11. 08. 2023 20.46
-1
Ja kako, če pa kmetje stalno vpijejo, kako so v celotni verigi prav trgovci nejvečji zaslužkarji.