Slovenija

Sindikat vodstvu Darsa očita poskuse ustrahovanja delavskih predstavnikov

Ljubljana, 26. 08. 2024 14.14 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat delavcev Darsa upravi družbe očita neprimerne metode zastraševanja in razkazovanja moči nad delavskimi predstavniki. Vodstvo pozivajo, naj nemudoma preneha z nedopustnimi praksami ter vzpostavi odprt in konstruktiven dialog za reševanje dejanskih težav, s katerimi se sooča podjetje. V Darsu očitke odločno zavračajo.

"Kljub temu da se naš sindikat zavzema za pravične in konstruktivne rešitve v prid vseh zaposlenih in same družbe Dars, se soočamo z nezaslišanimi poskusi ustrahovanja, diskreditacije in sankcij s strani vodstva," so danes v sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu delavcev Darsa.

Posamezniki znotraj uprave po njihovih navedbah na zahrbten način zlorabljajo službo za skladnost poslovanja in integriteto za obračunavanje z delavskimi predstavniki. "Takšno ravnanje je v popolnem nasprotju z načeli pravičnosti in integritete, ki bi morala biti temelj vsakega delovnega okolja, še posebej pa družb v državni lasti," so poudarili.

Med ključnimi težavami podjetja so izpostavili izredno slabo organizacijsko klimo, prenizke plače in pomanjkanje ustreznega kadra. "Kljub tem težavam že drugo leto zapored na postavki stroškov dela ostaja velik znesek neporabljenih sredstev, ki bi jih lahko namenili izboljšanju delovnih pogojev in plač zaposlenih," so zapisali.

Nad dogajanjem so ogorčeni tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, pod okrilje katere sodi Sindikat delavcev Darsa. "Namesto, da bi delodajalec spričo velike podpore sindikatu prisluhnil upravičenim pričakovanjem zaposlenih, so se pogajanja čez poletje praktično zaustavila in naj bi se nadaljevala šele konec tega meseca, v tem času pa je delodajalec začel postopke zoper vidne predstavnike sindikata," so zapisali.

Protest DARS
Protest DARS FOTO: Aljoša Kravanja

V Pergamu so, kot so dodali, seznanjeni z vsaj dvema postopkoma, pri čemer je najnovejši postopek usmerjen v izredno odpoved delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku, "kar je še veliko bolj grozljiv poskus zatiranja sindikalnega delovanja, kot so bile v preteklosti zlorabe opozoril pred krivdnimi odpovedmi delovnega razmerja, na kar smo slovenske sindikalne centrale večkrat opozarjale".

Tako Sindikat delavcev Darsa kot Pergam vodstvo Darsa pozivata, naj nemudoma ustavi sporne postopke in pristopi h krepitvi socialnega dialoga.

"Prepričani smo namreč, da je grožnja z izredno odpovedjo oziroma izredna odpoved, če bo do nje slučajno prišlo, povsem neutemeljena, pravi razlog delodajalčevega postopanja pa poskus utišanja, discipliniranja in celo uničenje sindikata, ne pa domnevne kršitve, ki naj bi jih posamezniki storili," so zapisali v Pergamu.

Pričakujejo, da bo k ravnanju skladno z akti, ki opredeljujejo korporativno upravljanje družb v državni lasti in etičnim kodeksom, vodstvo Darsa pozval tudi upravljalec kapitalskih naložb v državni lasti Slovenski državni holding (SDH). Od slednjega tudi pričakujejo, da bo v primeru nadaljevanja postopkov resno razmislil o zamenjavi vodstva Darsa.

"Dars je javna delniška družba, ki deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja. Vse posle vodi samostojno in neodvisno njena uprava, za imenovanje uprave, nadzor uprave in poslovanja družbe pa je samostojno in neodvisno odgovoren njen nadzorni svet," so se na poziv sindikata odzvali v SDH.

V Darsu so očitke o izvajanju poskusov ustrahovanja delavskih predstavnikov, odločno zavrnili. "Uprava z vsemi socialnimi partnerji neprekinjeno vodi socialni dialog, v katerem si prizadeva ugoditi vsem zahtevam delavskih predstavnikov. Upravi je uspelo doseči dogovor z dvema od treh reprezentativnih sindikatov," so zapisali.

Potrdili so, da je bilo v zadnjem obdobju vloženih več prijav domnevnih kršitev s področja korporativne integritete, med katerimi se nekatere nanašajo tudi na predstavnike Sindikata delavcev Dars. Postopke s tega področja vodijo v službi za skladnost poslovanja in integriteto, ki deluje neodvisno, so dodali.

Postopki s področja korporativne integritete, ki se nanašajo na predstavnike sindikata, se obravnavajo v skladu z zakonom in internim aktom. "Postopki še niso zaključeni in jih zato ne moremo komentirati," so še zapisali in dodali, da so vsi razgovori potekali korektno in strokovno, kar po njihovih navedbah dokazuje tudi dejstvo, da je pri enem izmed njih sodeloval tudi predstavnik Pergama, na potek razgovora pa ni imel pripomb oziroma se je z izvedenimi procesnimi dejanji strinjal.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bc123456
27. 08. 2024 14.23
+2
PODBORŠEK čitam komentarje, če imaš jajca razjasni obtožbe, sicer je res to kar pišejo, policija in tožilstvo to je informacija za postopek.
karolinakarolina
27. 08. 2024 08.45
+3
Očitno se sindikat Pergam sploh ne zaveda koga podpira, največjega zdraharja Podborška. Daleč od tega, da bi si vodstvo Darsa zaslužilo takih obtožb glede na to, da Podboršek z družino potuje po Ameriki, kar ni nič spornega je pa sporno na čigav račun in se katerim denarjem.
Miki KP
27. 08. 2024 12.43
Majhne ribice so ujele Ribiča.Kazenske ovadbe so v pripravi
bc123456
26. 08. 2024 21.54
+4
Vodstvo DARS-a , leglo korupcije in kriminala ki ga podpira VLADA SLOVENIJE
karolinakarolina
27. 08. 2024 11.09
+0
Ne vem če bi se ravno strinjala z vami, da je vodstvo Darsa leglo korupcije, problem so veliki apetiti Podborška za luksuzna potovanja in žal je eden od treh sindikatov podlegel zdrahami Podborška ostala dva sindikata sta se že zdavnaj pogodila z vodstvom.
karolinakarolina
26. 08. 2024 20.03
-1
To je maslo Podborška, kjer dela zdrahe kot že večkrat. Le en sindikat mu je podlegel od treh tako da verjamem, da ne more biti tako hudo kot napihujejo.
prijooovic
26. 08. 2024 19.47
+0
Ko boste zaposleni v državnih podjetjih imeli plače na stopnji javne uprave, takrat štrajkajte. Tako pa ste lahko zadovoljne, da je kakor je. Sicer pa kolikor vem, je v ozadju zdrah na Darsu spet Podboršek, kateremj gr eupor sindikata najbolj na roko.
iziizi
26. 08. 2024 19.26
+0
Hahaha baje je najmajnša plača na darsu 2000 eir s je to res
grumf
26. 08. 2024 18.55
+2
Bravo, firma ima skoraj milijardo evrov prenesenega dobička v predalu, z zaposlenini se krega za dvig plač. Vmes je pa v zadnjih par letih samo zaradi inflacije izgubila čez prst 200 milijonov evrov. Super vodstvo, ni kaj...
frenk707
26. 08. 2024 17.54
-14
Ne more preboleti kolesarjev. Zdaj nagovarja belo elito, traktoriste, upokojence, gasilce, modre angele, prebivalce obmejnih mest, komike, poštarje, zaposlene na UE, Konjeniški klub Stožice, slehernike, sindikaliste na DARS-u, rome in še koga. ..
karolinakarolina
26. 08. 2024 17.27
+3
Tukaj je problem ko en dela za svojo korist in dela zdrahe povsod en sindikat od treh je problem, ker je delavski direktor z njim vleče vse niti.
Damir Lisic 1
26. 08. 2024 18.21
+7
Zelo zanimiv komentar, kot da ga je napisal kdo iz uprave ;-) Ta sindikat, ki dela zdrahe, smo ustanovili lani, ker ostala dva sindikata veljata za sindikata uprave in vedno podpišeta karkoli jim uprava ponudi, kot so storili tudi tokrat! Podpisala sta za delavce zelo slab dogovor, ki najbveč prinese šefom. Sindikat delavcev DARS smo v enem letu pripeljali do reprezentativnosti in je že sedaj večji kot oba druga skupaj, to pove o temu koga delavci dejansko podpirajo. Zelo glasne so tudi govorice, da se je eden od predsednikov sindikatov ki sta podpisala dogovor, na skrivaj dogovarjal z upravo za dobro plačano delovno mesto. Kakorkoli zaposleni zelo dobro vedo kdo dela za svojo korist in kdo dela za delavce in vaš beden poskus nekega manipuliranja z javnim mnenjem je točno to, beden.
Zoja Kolenc
26. 08. 2024 15.54
-3
Z dvema sindikatoma so se brez problemov dogovorili, s tretjim pa nikakor ne najdejo skupne rešitve. Se pravi, ni problem v vodstvu DARSa?
Damir Lisic 1
26. 08. 2024 17.56
+6
Sindikat delavcev DARS smo ustanovili bivši člani ostalih dveh sindikatov, ker ostala dva sindikata vedno podpišeta karkoli uprava ponudi. Poleg tega se eden od predsednikov teh dveh sindikatov na skrivaj sestaja z upravo med pogajanji brez vednosti ostalih. Problem je ravno v vodstvu Darsa, ki se raje gre raznih spletkarjenj in ustarhovanja, namesto da bi se ukvarjala z resnimi težavami, ki pestijo Dars. O temu kako dobra je uprava Darsa priča najboljše vsakoletna anketa ki prikazuje najslabše rezultate v zgodovini podjetja ravno pod upravo katero zagovarjate.
ivan z Doba
26. 08. 2024 15.50
+11
Dats je skupek politično nastavljenih aparatčikov, ki jih vsakokratna vlada postavi na vodilna mesta, da vlečejo predobre plače. Strokovnost je sekundarnega pomena!
frenk707
26. 08. 2024 15.34
-11
Kateri sindikat?,... na darsu sta farški in janšistični. En hodnik je za farške, drugi za janšistične zaposlene,.... uprava pa med dvema ognjema in naj dela red med temi primitivnimi prostaki.
Potouceni kramoh
26. 08. 2024 15.43
+9
Enako je na slovenskih železnicah in pri dokorski kasti.Živel pasztir Janez diktator in primitivec.
13klu?
26. 08. 2024 15.23
+9
A Snežič še kasira za SDS na darsu
zoran pušenjak
26. 08. 2024 15.20
+9
Pač sami lopovi, ki sebi polnijo žepe, ceste pa kot kolovozi
Smuuki
26. 08. 2024 15.02
+14
Povsod kjer se vrti velike zneske je enako. Dars,zdravstvena zavarovalnica, zavarovalnice, železnice
Petur
26. 08. 2024 14.41
+6
preveč je tam denarja,tako da je dre za ti v njih tudi nevarno,vsaj za manjše ribe..
mackon08
26. 08. 2024 14.30
+11
Pokvarjeni šefi Darsa. Zadnjič mi je eden zaposleni povedal takole. Če kaj poveš ti takoj zabrusij, da nimaš kaj govorit, ker so oni za to. Pa nima veze če imaš prav ali pa ne.