Slovenija

Simobil zahteva revizijo postopka

Ljubljana, 05. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Operater mobilne telefonije Simobil je pri vladi vložil zahtevek za revizijo razpisa za dodelitev koncesije za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije v Sloveniji.

Zapleti okrog podelitve koncesije za opravljanje storitev UMTS se vrstijo. Simobil je vladi predlagal, naj izvede revizijo postopka, saj naj bi ta potekal nezakonito.

Simobilu se zdi sporno, da je postopek tudi v ponovljenem razpisu vodila vlada. Preden so namreč razpis ponovili je začel veljati nov zakon, ki določa, da je za takšne razpise pristojna Agencija za telekomunikacije. Poleg tega pa jih moti, da je vlada koncesijo podelila Mobitelu, ki je v njihovi lasti. Tako je vlada koncesijo kupila kar sama od sebe.

Ministrstvo za informacijsko družbo je razpis za podelitev koncesije za UMTS ponovilo junija, potem ko je na marca objavljeni razpis prispela le ena ponudba. Ponovljeni razpis, v katerem je vlada koncesijsko dajatev znižala s 27 milijard tolarjev na 22 milijard tolarjev, je uspel, saj je tokrat zadoščala že ena sama prispela ponudba - poslal jo je največji slovenski operater mobilne telefonije Mobitel. V Simobilu so pojasnili, da je zahtevana višina koncesijske dajatve občutno previsoka, sodelovanju na razpisu se je odrekel tudi slovenski tretji operater mobilne telefonije Western Wireless International.

Državni sekretar na ministrstvu za informacijsko družbo Tomaž Kalin je s Simobilovo zahtevo za revizijo razpisa seznanjen, vendar je ne želi komentirati. "Odločitev o zahtevi za revizijo bo sprejela vlada, ki je za to pristojna, dotlej pa zahteve ne morem komentirati," je pojasnil. Kako se bo odločila vlada, pa je odvisno od mnenja komisije za revizijo oz. upravnega sodišča, Kalin namreč še ne ve, komu bo vlada odstopila Simobilovo zahtevo v preučitev.