Slovenija

Silvestrovanja dobro obiskana

Ljubljana, 01. 01. 2007 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V številnih slovenskih mestih so prebivalci novo leto 2007 dočakali na silvestrovanjih na prostem.

Za dobro razpoloženje je poskrbel bogat razvedrilni program, ponekod pa so prehod v novo leto zaznamovali tudi ognjemeti. K dobremu obisku prireditev je svoje prispevalo tudi vreme.

Bučen začetek novega leta v Ljubljani
Bučen začetek novega leta v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Ljubljančanom voščil Janković

V Ljubljani so silvestrovanje pripravili na Prešernovem, Mestnem in Kongresnem trgu. Na vsakem od trgov so nastopali znani in priljubljeni glasbeni izvajalci, glasba pa je razlegala vse tja do 2. ure. V prestolnici, kjer je obiskovalcem srečno novo leto 2007 voščil župan Zoran Janković, so prihod novega leta pričakali tudi v znamenju slovesa od tolarja in prihoda nove valute - evra. Večtisočglava množica je namreč točno opolnoči, hkrati z bučnim začetkom novoletnega ognjemeta, pokanjem petard in odpiranjem steklenic s peninami, v zrak izpustila več tisoč rumenih in modrih balonov, namenjenih počastitvi uvedbe evra v Sloveniji.

Mariborčane nagovoril Kangler

Nekaj tisoč Mariborčanov se je od starega leta poslovilo na Glavnem trgu. Množično silvestrovanje se je začelo okoli 22. ure in trajalo do zgodnjih jutranjih ur. Za zabavo je med drugim poskrbela pevka Nuša Derenda. Nekaj minut pred polnočjo so Mariborčane nagovorili župan Franc Kangler ter trije podžupani. Leto 2007 se je v štajerski prestolnici začelo z ognjemetom s starega mostu. Mariborski policisti niso zabeležili večjih kršitev javnega reda in miru.

Množično silvestrovanje je v Mariboru trajalo do zgodnjih jutranjih ur
Množično silvestrovanje je v Mariboru trajalo do zgodnjih jutranjih ur FOTO: Jani Dolinšek

Koprčani so se zabavali s skupino Šank rock

V Kopru, kjer se je po ocenah organizatorjev zbralo več kot 10.000 ljudi, so se zabavali v Taverni s skupino Šank rock in Tuljem Furlaničem. Obiskovalce je razveselil tudi ognjemet.

Kranjčanom voščil Perne

Osrednje silvestrovanje na prostem je na Gorenjskem potekalo v Kranju. V središču mesta se je od starega leta poslovilo več tisoč ljudi. Na Slovenskem trgu, kjer je v času prireditve veljala stroga prepoved pirotehničnih sredstev, so se udeleženci tradicionalnega silvestrovanja na prostem zabavali ob zvokih skupine Duble Truble. Prve minute novega leta, ko je izzvenel ognjemet, je občanom in občankam mestne občine Kranj ter vsem drugim, ki so silvestrsko noč preživeli na Slovenskem trgu, srečno novo leto voščil kranjski župan Damijan Perne.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marino.cesek@siol.com
03. 01. 2007 18.56
Prvega januarja (novo leto) ob cca pol enih zjutraj sem se pojavil na prizorišču nore zabave sredi Prešernovega trga. Tam je narod že na veliko norel na poskakovanje Danijele. Gledam, vidim bolj malo. Poslušam slišim še manj. Tako katastrofalnega ozvočenja že dolgo ne. Kot da bi poslušal tranzistor, ki sem si ga kupil leta 1975. Ampak tisti je stal manj kot koncert Danijele. Še bolj žalostno je to, da sem kasneje slišal komentarje kako super da je na prešercu. Kaj ljudje res nimajo nobenega okusa več? Rad se zabavam in velikokrat smo z družbo zarajali do jutra. Toda kar sem videl v tej "najboj nori" noči, nima veze z zabavo. To je navadno, brezmejno nalivanje z alkoholom do zvijajočega se konca nekje ob kakšnih stopnicah, ki prinesejo odrešitev ob neokusnem bruhanju, vsem mimoidočim v "veselje".
GSG-9
03. 01. 2007 15.16
Rabili bi komisijo za šund če mene vprašate ;)
pomi@auspuh.com
03. 01. 2007 14.56
Zadnji čas, da dobimo cenzorja, ki bo ta nezaveden balkaniziran narod poslovenil.
rosomoh@email.si
03. 01. 2007 14.19
Kakšen je bil honorar teh jugo umetnikov,ki so prepevali po želji volivcev ljubljanskega župana?
?rni panter 1
03. 01. 2007 14.10
Hehe, sami izvolili srbskega župana,...
tomi.passion@gmail.com
03. 01. 2007 07.15
Vse skupaj je bila ena velika neumnost, ki si jo je zamislil Janković. Drugič naj si Graša in Danijelo odpelje domov pa naj mu tam pojeta. Po eni strani je prva stvar, ki jo naredi 44 podražitev parkiranja, potem pa za rajo priredi dva ali tri koncerte, ki jih tako plača za "svojo dušo" iz naših žepov in se hodi kazat na oder, češ kako dober sem. Sramota in tako neumno populistično. Žal mu nekateri še vedno vrjamejo in mu naivno sledijo, a se število manjša. Še dve ali tri podražitve pa bomo volili novega župana, ki bo za Ljubljano res kaj naredil, ta do danes, razen podražitve, ni nič.
matjaz40@email.si
03. 01. 2007 06.26
Ognjemet v LJ pa res zanič v primerjavi s prejšnjimi leti nizki efekti pa brez povezave učit nej se grejo na koprsko noč .Vcasih je raketo tako razgnal da je zapolnila pol neba zdej pa je blo vse skup kar neki k da bi se en neki igral.
El Kapitano
01. 01. 2007 17.06
Dej ne deli se pametnega z neumestnimi komentarji
Tonček Balonček
01. 01. 2007 16.33
V Ljubljani mi je bilo ob prelomu leta najbolj všeč, da smo lahko poslušali Danielo, hrvaško popevkarico, pesmi v "hrvaščini", ki nas je osrečila v začetku tega srečnega leta, ko se bomo pripravljali na predsednikovanu Evropi. S tem smo dokazali svojo odprtost, ne le do Evrope ampak tudi do bodočih članic te skupnosti, doletela nas je še sreča, da smo ukinili ta brezzvezni tolar in poslujejo z EUR-om. Res napredek, predvsem na področju multikulture in globalizacije, zaenkrat sicer omejene na Evropo, upam pa, bomo prej ali slej prešli na dolar. Držimo pesti!! Naprej Slovenci!