Slovenija

Šibka podpora kandidatki

Ljubljana, 13. 12. 2006 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatno-volilna komisija je podprla predlog imenovanja Čebašek Travnikove za varuhinjo človekovih pravic.

Čebašek Travnikova za izvolitev potrebuje 60 poslanskih glasov.
Čebašek Travnikova za izvolitev potrebuje 60 poslanskih glasov. FOTO: POP TV

Člani parlamentarne mandatno-volilne komisije so odločali o predlogu predsednika republike Janeza Drnovška, da bi državni zbor za novo varuhinjo človekovih pravic imenoval Zdenko Čebašek Travnik. Mandatno-volilna komisija je odločila, da bo državnemu zboru predlagala, da za dobo šestih let za varuhinjo človekovih pravic izvoli Čebašek Tratnikovo.

Državni zbor bo o predlogu razpravljal predvidoma na seji 20. decembra. Podporo kandidatki so že napovedali v SD, SLS in DeSUS, kjer ocenjujejo, da je imela kandidatka med predstavitvijo svojega programa poslanskim skupinam dober pristop. Poslanec Ivan Jelen je kot pozitivno ocenil predvsem to, da je politično neopredeljena in da je ženska. SNS Čebašek Travnikove sprva ni podprla, po srečanju kandidatke s poslanko SNS Barbaro Žgajner Tavš pred tednom dni pa so odločili, da bodo kandidatko podprli.

Poslanska skupina LDS se bo o morebitni podpori dokončno izrekla pred glasovanjem v državnem zboru. Cveta Zalokar Oražem je sicer ocenila, da je Drnovškov predlog dober in premišljen, kandidatko pa je ocenila kot svež veter, predvsem zato, ker je "bolj naivna in politično nepokvarjena". Boljšega predloga pa po njenem mnenju ne bodo dobili. Poslanci SDS in NSi bodo o kandidatki za novo varuhinjo človekovih pravic glasovali po svoji vesti.

Kandidatka za novo varuhinjo človekovih pravic, sicer psihiatrinja in pomočnica strokovnega direktorja za izobraževalno dejavnost na Psihiatrični kliniki v Ljubljani, si je do zdaj zagotovila podporo 44 poslancev, za izvolitev pa potrebuje 60 od 90 poslanskih glasov. Poslanske skupine sicer moti predvsem način, kako je predsednik republike Janez Drnovšek posredoval predlog v DZ - to je naredil brez predhodnega posvetovanja s poslanci.

Zdajšnjemu ombudsmanu Matjažu Hanžku šestletni mandat poteče 21. februarja 2007, za vnovični mandat pa se Hanžek ne poteguje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomis5
20. 12. 2006 18.44
Končno je nekaj šlo po zdravi pameti!