Slovenija

Shod za višje plače

Ljubljana, 15. 10. 2007 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na delavskih demonstracijah bo sodelovalo 6 sindikalnih central, podporo shodu pa so napovedali tudi študentje in upokojenci.

17. novembra se obetajo delavske demonstracije
17. novembra se obetajo delavske demonstracije FOTO: Dare Čekeliš

Na delavskih demonstracijah 17. novembra v Ljubljani bo sodelovalo šest sindikalnih central. Predstavniki delavcev, ki na shodu pričakujejo množično udeležbo, tudi s podporo upokojencev in študentov, upajo, da bodo s protestom pri delodajalcih prebudili razum in pripravljenost na dogovor o dvigu plač in spremembi plačne politike. Sicer so odločeni januarja pripraviti splošno stavko.

Ob visoki gospodarski rasti, visokih dobičkih in visoki produktivnosti je pravi trenutek, da sindikati zahtevamo, da se glede na razmere v Sloveniji in prispevek delavstva to pozna tudi pri standardu delavk in delavcev, je povedal Semolič. Pričakujejo, da bo shod dovolj močan opomin lastnikom kapitala.

Pričakujemo kompromis

"Pričakujemo razum in pripravljenost za razumne kompromise. Da bodo v delodajalskih organizacijah prevladali razumni glasovi delodajalcev, ki vendarle vedo, da je gospodarsko bolje s sindikati skleniti razumne dogovore, kot pa iti v konflikte," pravi Semolič in dodaja, da bo, ko bodo stekle priprave na stavko, če bo potrebna, "ta voz zelo težko zaustaviti."

Danes bodo sindikati predsedniku vlade Janezu Janši poslali prošnjo za pogovor, na katerem bi mu pojasnili razloge za protestni shod.

Višje plače

Shod sindikatov za višje plače
Shod sindikatov za višje plače FOTO: Dare Čekeliš

Sindikati zahtevajo višje plače in spremembo plačne politike. In sicer da bi spremenili obstoječo kolektivno pogodbo o načinu usklajevanja plač tako, da bi se dvignile vse osnovne plače, da bi bil dvig teh plač za letošnje leto 3,5-odstoten, da bi se uskladitev z letošnjo inflacijo naredil že februarja prihodnje leto in ne šele avgusta, ter da bi se pri dvigu plač na ravni dejavnosti upoštevalo tudi del produktivnosti, je povedal predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Dušan Rebolj.

Predsednik KS 90 Boris Mazalin meni, da se inflacije ne da zaustaviti, ne da bi kogarkoli obremenili. Zavzemajo se za to, da bi se ta obremenitev pravičneje razdelila. Zavedajo se nevarnosti inflacije, zato bodo pri zahtevah 'realni in zmerni', vendar trdno odločeni, da imajo tudi delavci pravico do pravičnega mesta pri delitvi 'družbenega bogastva'. Meni, da bo shod prvi preizkus za nedavno podpisani socialni sporazum.

Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar je poudaril, da delodajalci glede na ankete, opravljene v EU, zanikajo, da so naši delavci med najbolj obremenjenimi v Evropi, da delajo največ v Evropi. Ob rasti cen nujnih življenjskih potrebščin bi morali imeti delodajalci 'toliko človeškega posluha'' in dvigniti plače delavcem, saj jih ti zaslužijo. Od demonstracij pričakuje viden rezultat.

Shod proti delodajalcem

Podporo shodu so napovedali tudi upokojenci in študentje
Podporo shodu so napovedali tudi upokojenci in študentje FOTO: Dare Čekeliš

Generalni sekretar Solidarnosti Slavko Pungeršič je dejal, da je protestni shod usmerjen izključno proti delodajalcem, ne proti vladi. Opozoril je, da na pogajanjih o kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač zaenkrat ni videti, da bi lahko dosegli dogovor.

Tudi predstavnik Alternative Zdenko Lorber je dejal, da so jih delodajalci skušali prepričati, naj pritisnejo na vlado. "Kot da bi zmanjšanje davčnega primeža in ostali elementi dali delodajalcem dovolj manevrskega prostora, da bi morebiti zvišali plače," je dejal Lorber. Opozoril je na ignorantski odnos delodajalcev, saj se o vsebinskih zadevah od julija, ko so jim poslali predlog za pogajanja o omenjeni kolektivni pogodbi, niso pogovarjali.

Podporo shodu so že napovedali v Študentski organizaciji Slovenije in Zvezi društev upokojencev Slovenije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrhe2003
16. 10. 2007 23.05
Kot kaže, sej je zadeva uredila! Upam, da je prišlo do kakšne pomote oz. napake. Sedaj je vse urejeno ... in moj članek je objavljen.
mrhe2003
16. 10. 2007 22.56
Vprašati želim moderatorja, zakaj sta že dva moja komentarja izginila? Že dvakrat sem danes sem na to stran poslal komentar, ki se je objavil, vendar nato izginil. V njih ni bilo nobenih žaljivk oz. vulgarnih besed, vse, kar je bilo je bila napodpora shodu in podpora vladi. A je to vladni pritisk na medije, da če delo vlade pohvališ, tvoj komentar izgine? Prosim za pojasnilo ... upam, da ne gre za načrtno cenzuro! Prosim, da moje komentarje vrnete na splet. Vse to bom v nasprotnem primeru posredoval naprej ...
mrhe2003
16. 10. 2007 21.26
Pahorček, zadel si v bistvo! Gospodarstvo je bilo skoraj 15 let na n let podlage v rokah LDS in njegovih ljudi, kamor štejem tudi ZLSD oz. dan. SD. Vse, kar se danes spremeni, je po njihovem velika napaka, dejansko pa je to le izboljšava slov. gospodarstva. Rezultati so bili že navedeni.
pahor?ek
16. 10. 2007 19.29
hinko.murovec...mislim, da so se zadeve v teh letih odvile nekoliko drugače... Če je na politični ravni uspelo novim demokratičnim silam (Demos) prevzeti oblast v obdobju, ki ga omenjaš, jim ni nikoli uspelo, ustrezno njihovim zaslugam za samostojno Slovenijo, vplivati na gospodarstvo. To je ostala nedotakljiva trdnjava, s katero je Kučan v naslednjih letih uspel z restavracijo satrega sistema, ko se je ena politična opcija - ELDEESOVSKI KLAN - polastila države in vseh njenih atributov. Zgleda, da si pozabil (mogoče namerno), da je Slovenijij vse do 2004 vladala leva politična sila z LDS-ovskim klanom na čelu.
matjaz@artoblikovanje.net
16. 10. 2007 19.20
Nihče ne mora zanikat, da so minimalne plače, bi jih lahko preimenoval v pomen besede '' izkoriščevanje ''. Ne samo minimalne plače. Nasploh so pri nas Eu cene, Eu dobički, plače pa 3-4x manjše kot v Eu. Enostavno za videt, da se pač kapitalisti bašejo z denarjom in bogatijo na račun poceni delavne sile. Štrajkat bi že mogli kdaj in ne imeti nekšnih sobotnih protestov, in štrajkat tako dolgo da bodo plačo minimalno zvišali ne za 3 ali za 10 Euro-e ali nek šrot, ampak bi jo mogli kar za 200 Eurov ( vsako leto ) že potakem bi komaj čez par let !, dosegli Evropske minimalne plače. Tudi mediji pri nas, so nekako še zmeraj bolj na Jugo kot Eu standardu. O Janšovi blaginji in kako super gre narodu v Slo. malo govorijo in še manj vladi sploh kdo postavlja vprašanja v zvezi z našo blaginjo in ostalim izkoriščevanjem. Kot, da je vse v najlepšem redu tu in tam pač malo koga potipajo. Če gledam Nemce,.... kriza, kako se tile začnejo dret in vlačijo politike po tv, časopisih,.... če narodu kaj ne paše.
hinko.murovec@siol.net
16. 10. 2007 15.35
EXIM , 08:47, in kaj dela ta čas JJ, Bajuk, vsi lastniki nekoč Slovenskih podjetji , Slovenskih gozdov, Itd. Tudi tvoj idol JJ ni imel nič, dokler ni najprej izkoristil enega nato drugega in tako vedno več za vedno več. Če ne bi bilo takoj leta 91-92 in potem sedaj teh oblastnikov, bi Slovenskemu delavcu še kaj ostalo. Tako so Petrle in njegovi začeli s pomočjo in podporo Vatikana to kar danes JJ uspešno končuje, rop Slovenije in Slovencev v večini, nekaj cca 15-20 procentov jih bo iz tega križarskega pohoda odneslo miljardne vsote , ostali bodo živeli v lastni deželi v razmerah nekakšnega sodobnega aparthajda. RKC jim bo lepo pridigala, da je oblast od boga, božjo vlogo pa bo za poenostavitev prevzel kar JJ z takimi oprodami kot si ti Spoštovani zavedni Slovenec. LP
Joško82
16. 10. 2007 13.47
zupancicff, res, kera svinja. Kako se more zavzemat za višje plače? U keho z njim!!!
Felix2
16. 10. 2007 13.44
Semolič - poslanski kandidat za volitve na listi Združene liste. A to res nobenmu nič ne pove? :)))))
pahor?ek
16. 10. 2007 13.40
veljo, sam zagovarjam, da si delavec zasluži višjo plačo, če zaenkrat to še ne gre, lahko vsaj participira pri delitvi dobička. Strinjam se tudi s tem, da se ga mora bolj spoštovati, ker je pomemben del določene gospodarske panoge. Kaj nam bodo menedžerji, če ni nikogar, ki bi njihov načrt izpeljal? Se strinjaš, a ne?! Drugače pa menim, da je ta stavka politično sprovocirana s strani opozicije in drugih nekdanjih partijcev (Semolič je eden izmed njih), ki se več ne morejo izpostavljati kot politični subjekti!
veljo@email.si
16. 10. 2007 13.33
torej vi debilcki ki ste proti strajku in vsem za kar se delavca dobro pise mi lahko poveste kako bi vi resli problem...ce ne gre z lepa z strajkom ki lahko na lep nacin naredimo/jo kompromis in nam zvisajo place tako kot jih imajo drugje da bo narod lahko normalno zazivel....ne mi ti exim o nekem da je treba delat in bos dobil svoje...eni delajo po 5x vec kot pa ti in jaz pa se vedno ne dsezejo svoje neto place ki je tako zvesto poptvjevci objavljajo...slovenci smo delovni narod in vedno bomo...ampak to kar se sedaj dogaja ti ap da postudirat ali bi se sploh delal za ta drobiz ko tako in tako sam ves da na koncu mesca ti ne ostane nic...delamo ko biki da bi zasluzli kaj a zakaj ko se dobicki delijo samo na visjih stolckih..torej tam ko ti sedis ko pojma o pojmu nimas...ce pa seveda nebodo z lepa sprejeli ta kompromis potem boste pa sami vidli kaj dela narod ko se mu spipa in ko je na koncu z vsem...exim le glej da (ce si privatnik ali podjetnik) da se nebo najdo ker ki ti bo vse dol pozgal ali pa okradel...seveda se bo zacelo z kriminalom in vsen kar mu sledi...sami iscejo/te probleme in tudi nasli jih boste...DAJTE DELAVCU KAR MU PRIPADA IN PIKA!!!!!! politika smrdi lp...veljo
pahor?ek
16. 10. 2007 13.15
Tukaj se popolnoma strinjam z mrhe2003, kajti ima popolnoma prav. Zakaj? Sklicevanje na sindikate kot civilno družbo v Sloveniji spominja na nekdanje sklicevanje na Socialistično zvezo delovnega ljudstva. S TEM DEJSTVOM SE STRINJA TUDI PAHORJEVA SD!
jebi ga
16. 10. 2007 11.55
exim:po tvoji logiki,bi morali biti tiho in delati,pa bit srečni če bi se nas delodajalec usmilil in nam dal tistih par evrov plače.pol nam pa argentinski minister laže,da se nam materialno stanje izboljšuje.komu me zanima?mene ne briga statiska,gosp.rast,itd.,mene zanima samo znesek na plačilni listi in kaj lahk dobim za to.
Prvo Bore
16. 10. 2007 09.42
uno11 žalostno in resnično. To je JJ politika vzdigovanja plač.
kawasakimen
16. 10. 2007 09.39
To je del obvestia z nase oglasne deske v tovarni! Tudi letos bomo ze z isplacilom za september dvignili place nasim delavcem.Vendar je imel september dva delovna dneva manj,zato povecanje place na prvi pogled morda ne bo opazno. Gotovo pa smo stakim ravnjanjem eno od redkih podjetjih v nasi drzavi,ki poskusa takoj,v naprej reagirati na poslabsane zivljenske razmere nasih delavcev. Eta-uprava (to ni zivilska idustrija,da ne bo pomote) Zdaj se pa sprasujem kaj naj delam s tako nevidno placo? Naj omenim,da delavci v tovarni dobimo minimalno zajam eno placo 500 eurov.Popraviti bi morali minimalne place.Vodilni imajo place s katerimi se imajo zelo dobro medtem,ko drugi le zivotarimo.
Prvo Bore
16. 10. 2007 09.07
Exim pa zi jagode !! Marš dol s strani. Edino kar imaš prav, da Semolič & company niso že prej napravili štrajka. Kaj pa ima una tvoja ..... ne bom napisal , ker me bo takoj zbrisal, saj veš škrlatna barva. Zaradi nesposobnh manegerjev, ki se jim jebe za ljudi imamo tako majhne plače !!! Nesposobnost vodilnih kadrov in korupcija v državi nam jemljeta denar za dostojne plače. Če bi naTV dali vse ljudi, ki životarijo: Ajoj , kdaj bi pa naše mamice, tete, stare mame in ves ženski kapital gledale svoje španske žajfnice. Naj naredijo film : Mesec Slovenskega delavca !! Pa ne zopet iskat nekoga, ki imata oba skupaj 2000 €. Tista, ki sta zaradi lakomnosti določenih ljudi, vsaj en izgubil službo, ker neprekinjeno nam pošiljajo floskule, da smo socialna država. Saj smo, ampak v socialnih problemih in ne v socialnih pomoči. VI vsi verjamete, kakšne so to pomoči, ampak jih ni veliko za navadne Slovence, mogoče za argentinske priseljence
exim@t-2.net
16. 10. 2007 08.47
Ljudje so kot ovce. Neverjetno, kako nasedajo tistim, ki od njih živijo: Semolič, Pegam ,...Kaj, recimo, dela Semolič kot sindikalist že uhuuuuuuu vrsto let? kaj si je izpogajal za delavce? Nič, raja, nič si ni izpogajal. Pa , ljudje, vi veste, kakšno bogatijo ima Semolič? Zaradi vas in vaših neumnosti. Prepričan sem, da ni potreben noben "sindikalist", potrebno je samo delati. Hja, negativčki, PrvoBorčki in ostali zafrustriranci, komentarje, prosim!
KLIPAN71
16. 10. 2007 08.41
kriss714, najbolj srečni pa so lahko v Slovenski krščanski cerkvi, katerim "dušnim pastirjem" mi plačujemo popolnoma vse prispevke. Če ob tem vemo, da je RKC najbogatejša ustanova v Sloveniji (na kakšen način je skozi zgodovino prišla do tega bogastva je že druga zgodba), je to totalna kraja. Se pravi, davkoplačevalec - delavec z nekaj sto evri plače z svojimi davki plačuje prispevke "zaposlenim" v najbogatejši ustanovi v Sloveniji!?!?!?! Prav tako pa bo tej isti ustanovi financiral delovanje "zasebnih" šol. Poleg tega pa financira še šririkolesnike za Slo. vojsko, katere nikoli ne bomo uporabili za to za kar so namenjeni- za bojevanje. To so samo trije primeri ob katerih te prime, da bi se razjokal ali pa bi vzel puško in v gozd. Vsaka čast sindikatom.
kriss714@amis.net
16. 10. 2007 01.41
Prvoborac, niso delodajalci tisti, ki poparazitirajo vsak zaslužen dinar, pohlep države je preprosto prevelik.
Prvo Bore
16. 10. 2007 01.23
Tako kot DB sindikati, ki se ne pustijo je**t. Klerikalni stavkokazi pa navijajo za delodajalce.
LLLoLLLL
16. 10. 2007 01.13
In kaj naj potem naredijo, če še s stavko ne bodo nič spremenili? Je potem že čas za teroristične napade ali revolucijo? Ali pa bi kdo celo svetoval, da naj delavci raje stisnejo zobe in obsedijo doma na kavču, ker nadrejeni pa ja vedo kaj je dobro za vse? : )