Slovenija

Shod za čistejši zrak

Tenetiše, 31. 10. 2007 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Nataša Markovič
Komentarji
15

Krajani Mlake in Tenetiš zahtevajo zaprtje deponije odpadkov, ki zastrupljajo vodo in zrak in je locirano sredi krajinskega parka.

Krajani Mlake in Tenetiš zahtevajo zaprtje deponije odpadkov, ki zastrupljajo vodo in zrak in je locirano sredi krajinskega parka.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
01. 11. 2007 18.33
+1
Tudi jaz se peljem tam mimo in voham smrad kmetov, ki zlivajo gnojnico. Nima veze z deponijo.
blue-art.org
01. 11. 2007 17.38
Večkrat se vozim skozi Tenetiše in Mlako, kakorkoli, za to kakršen zrak je včasih tam okoli so upravičeni do alternativne rešitve ali odškodnine, Nekako moramo tudi za svoje odpadke poskrbeti, vendar uveljavljanje svojih človekovih pravic ne more biti razlog za neutemeljeno kršenje tujih.
sdspecy
01. 11. 2007 15.23
albertinum@excite.com
01. 11. 2007 15.18
Guro, težave na Tenetišah izvirajo iz starega deponijskega polja z začetkom v letu 1974. Takrat v Jugoslaviji se je na Tenetišah in na vseh drugih deponijah odlagalo vse mogoče. Teh težav pa ni na novem polju in od tam ni nobenih izcednih voda v okolje. Teh težav tudi ne bo na novem centru. Ravno zato, ker je tam problematično staro polje, je pomembno, da se zgradi nov regijski center, ki bo skrbel tudi za monitoring in ukrepe glede starega polja. Če se sedaj vse zapre, kot hočete okoliški prebivalci, bo staro polje še vedno ostalo!
guro
01. 11. 2007 14.48
albertinum: upam da tvoje besede pozlatijo in ne bo sežigalnice. Budda: če bi živel v bližini bi vedel da so bile zapore že pred 10 leti. Da se je folk že pizdil. Da so bile dane obljube iz vseh strani da naj potrpimo še teh nekaj let. Leta 2004 naj bi se pa vse zaprlo. Golnik je res oddalje kar nekaj km. Ni mi treba vrjeti. Vendar ko se je obstoječe smetišče začelo graditi so vprašali koliko je lahko visoko da v primeru vetra proti severu nebi slabo vplivalo na bolnike na golniku. Glede denarja nas je pa Perne hotel podkupiti(nekatere je (člane KS)) z denarjem od letne rente 50.000 eurov in gradnjo infrastrokture...pa smo prebivalci še vedno proti ker se nam NE gre za denar temveč za ustavno pravico živeti v čistem okolju. lp p.s Včasih je bil potok ki teče mimo ribogojni. Potem ko so v treh letih ribe nekajkrat pocrkale potok ni več ribogojen. Le kako je to mogoče če ni izpustov? Če je vse po standardih? Ko enkrat to postane v privatnih rokah je nadzor še veliko težji in manj učinkovit. lp
budda
01. 11. 2007 13.19
smešno je to, da so se šele zdaj začeli pizdit. mogoče je pa le to tista standardna fora, dej mal keša pa bomo vsi tih. žvim v bližini in lahko rečem, da je zelo veliko novih hiš na tem področju in zakaj so se odločili živeti poleg odlagališča? kar se pa tiče golnika je pa lociran dovolj stran od tenetiš. kr neki
albertinum@excite.com
01. 11. 2007 13.17
Sežigalnice ne bo in je ni nikjer v Sloveniji. Je pa v središču Dunaja. Če bodo kje sežigali karkoli, bo to bližje mestu, da ne bo prišlo do toplotnih izgub na toplovodu.
guro
01. 11. 2007 12.16
Res pomeni zaprte objekte za predelavo. Vendar odpadki ki ostanejo niso čisto nedolžni. Vseeno imajo vpliv na okolje. V načrtu so tudi kompostnice, bakle in v drugi fazi tudi gradnja sežigalnice ki ima velik vpliv na okolje. Po koncu letošnjega leta ne bodo smeli blata ki nastane v čistilnih napravah več voziti na smetišče in jim vstane samo še sežig. To so potrdili tudi v ČN Zarica v Kranju. In vrjemi mi, da se bo delala sežigalnica v okviru regiskega centra.
albertinum@excite.com
01. 11. 2007 11.39
Kolikor vem, nov center pomeni zaprte objekte za predelavo in odlaganje samo inertnih odpadkov, ki ne vplivajo več na okolje.
guro
01. 11. 2007 11.00
Deloma se strinjam s teboj. Vendar če ti že 30 let govorijo da je smetišče po standardih jih še celo presega... potem ne verjameš več. Komunala kranj se v bližni prihodnosti hoče sprivatizirati(če vrjameš ali ne) In če pride v privatne roke ni več takega nadzora kot bi moral biti. Se strinjaš? Glede na to da sem domačin da sem prehodil gozd in prcele kjer to nameravajo graditi mi vrjemi da so to močvirnata tla. Čez obstoječe in čez na novo predvideno smetišče teče potok. To ni nikjer na svetu. V sloveniji se do 40 procentov vode razgubi po javnih vodovodih, tukaj naj bi panaredili vse 100% varno in neglede na to da bi ga gradili nad potokom naj nebi bilo nobenih izlivov v potok. Če bi bilo vse po standardih 110% in bi bil nadzor tudi 110% in nebi prišlo do osebnih interesov lastnikov tudi jaz podpišem da ga naredijo. Ko bo pa nekaj narobe pa nihče nebo pripravljen prezeti odgovornosti. lp
albertinum@excite.com
01. 11. 2007 10.47
Še enkrat: obstoječa deponija nima nobene zveze z načrtovanim regijskim centrom, ki bo povsem nova tehnologija po vseh evropskih standardih.
guro
01. 11. 2007 10.17
Dober dan Glede cene zemljišč, ki jih je prodajala mestna občina Kranj (cena ni bila tako nizka) z klavzul v pogodbi da smetišče ostane do leta 2004. Naša hiša stoji že vsaj 10 let več od smetišče. Je v okolici 400m. In vrjemite da ni tko nedolžno kot hoče prikazati občina. Inšpekcije že 30 let nd delujejo kot bi morale. Za občinske inšpekcije je vse dobro,ko pa pride državna se pa takoj najdejo napake vendar nič ne ukrenejo. V bližini je bolnišnica za pljučne bolezni Golnik ki je že za obstoječe smetišče priporočilo maksimalno velikost da nebi vplivalo na bolnike. Smetišče je za nenevarne odpadke pa vseno že 2leti vozijo AZBEST. Vozi se ga nezaščitenega marsikdaj pade tudi kakšna plošča na tla. Problematika regiskega centra je pa še v tem da se smetišče poveča za vsaj 5X. Poveča se tudi promet. Res je smetišče nekje mora biti. Vsi proizvajamo smeti, vendar smo prebivalici Mlake in Tenetiš že dosti bremena vzeli na svoje ramena saj je smetišče v našem okolju že več kot 30 let. Kot ste pa slišali v prispevku, obstoječe smetišče od danes NIMA VEČ OBRATOVALNEGA DOVOLJENJA. In to je eden od razlogov da bomo zaprli cesto. So pa tudi drugi razlogi. Da ne omenjam kako se mestna občina obnaša do nas lokalnega prebivalstva. Ko je CERO primerjal 5 lokacij za regiski center (v primerjavi je bilo 5 parametrov) so se tenetiše v 4 primerih uvrstile na zadnje mesto. Le v enem primeru so bile 1 ali 2. (v primeru urejene infrastrokture) Lp p.s Nikomur ne želim usiljevati svoje mnenje, vas pa prosim da pogledate na primer še s kakšnega drugega zornega kota.
albertinum@excite.com
01. 11. 2007 00.32
Kolikor vem, Kranj hoče postaviti regijski center za vso Gorenjsko. Ta regijski center nima nobene zveze z obstoječo deponijo, torej se lokalci bunijo v prazno. Nekam je odpadke pač potrebno voziti, ali ne?
ZPog
31. 10. 2007 20.39
Najbolj se pritožujejo tisti, ki so pred "nedavnim" kupili zemljo v bližini deponije in na njej zgradili hiše. Sedaj jim pa smrdi. Pa saj so vedeli kje gradijo zato ne zastopim zakaj se sedaj bunijo. Če bodo deponijo zaprli, bo morala Kranjska Komunala najti deponijo drugje (Celje, Jesenice, Logatec...?), in to bo pa povečalo stroške in bodo položnice večje- lahko tudi do 10x. Me zanima če bodo potem zadovoljni.
hinko.murovec@siol.net
31. 10. 2007 19.43
Koga bosta pa sedaj JJ&Mate pregnala ?? Strojanove so nagnali z lastne zemlje zaradi par starih avtomobilov in nekaj pleha, tu je na stotine ton vsega mogočega , a ker Občina služi ne bo nihče nagnal župana in njegovih oprod. Ja dragi Hanžek, pravna država je šla v franže. LP