Slovenija

Seznam je potrjen

Ljubljana/Zagreb, 20. 09. 2007 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na območju mesta Buje prodajajo okoli 1800 parcel, med njimi pa so tudi zemljišča ob Dragonji, ki so last Slovenije.

Mestni svetniki v Bujah v hrvaški Istri so v sredo zvečer nepravnomočno potrdili seznam kmetijskih zemljišč, namenjenih za najem ali prodajo, je danes potrdil predstavnik mestne uprave v Bujah Mauricio Sinković. Dodal je, da ne pričakujejo nobenih težav za območje ob Dragonji pri Kaštelu, ker mestni svet za to območje ni prejel ugovorov ali pritožb.

Sinković je napovedal, da bo končna odločitev o teh zemljiščih znana do konca oktobra, saj mora hrvaško ministrstvo za kmetijstvo potrditi prodajo, nato pa še državno pravobranilstvo
Sinković je napovedal, da bo končna odločitev o teh zemljiščih znana do konca oktobra, saj mora hrvaško ministrstvo za kmetijstvo potrditi prodajo, nato pa še državno pravobranilstvo FOTO: Kanal A

Sinković je napovedal, da bo končna odločitev o teh zemljiščih znana do konca oktobra. Prodajo mora namreč potrditi še hrvaško ministrstvo za kmetijstvo, ki je lastnik omenjenih parcel, bujski mestni svet le posreduje v tem primeru, je poudaril Sinković. Če bo kmetijsko ministrstvo potrdilo seznam parcel, mora prodajo potrditi tudi državno pravobranilstvo.

Kot je danes poročal Radio Slovenija, na območju mesta Buje prodajajo okoli 1800 parcel, med njimi pa so tudi zemljišča ob Dragonji, za katera slovenska stran poudarja, da so v lasti sklada kmetijskih zemljišč in torej del slovenskega ozemlja. Sinković je potrdil, da so med ponudniki tudi slovenski državljani, ki imajo bivališče na Hrvaškem. Nekaj jih ima od slovenskega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov v najemu tudi Joško Joras, ki je prvi opozoril na sporno početje hrvaških sosedov.

Med ponudniki za nakup zemljišč je tudi Urban Cerar, lastnik hrvaške igralnice Molino, ki se nahaja tik ob meji. Po neuradnih podatkih naj bi ponudil najugodnejšo ceno, na zemljiščih pa naj bi med drugim uredil rekreacijske površine.

Slovenski MZZ se na odločitev v Bujah zaenkrat ni odzval, je pa že ob objavi razpisa za prodajo zemljišč reagiral z diplomatsko noto, v kateri je nasprotoval takšnemu ravnanju, hrvaško zunanje ministrstvo je takrat slovenske navedbe zavrnilo, je še poročal Radio Slovenija.

Včeraj se je iztekel pritožbeni rok razpisnega postopka, s katerim Hrvatje prodajajo parcele slovenskih lastnikov, vpisane v slovenski kataster. S tem bodo Hrvatje te iste parcele lahko brez ovir prodali interesentom, posledično pa bo ena in ista parcela dobila dva različna lastnika. Ponudbe za slovenska zemljišča se še vedno stekajo v Zagreb. Tako pa se nadaljuje možnost novih slovensko-hrvaških konfliktov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
20. 09. 2007 23.09
Pravica veta je pravica veta! Problem je, ker bo EU "izsiljevala" Slovenijo, v primeru da jo nebi sprejeli kot naprimer z odvzemom finančne podpore. Jst bi jim pa reku: Plačejte tok pa tok, pa damo glas da ste notr...
Spectator
20. 09. 2007 19.05
"brez nas ni EU" - ce je bilo to misljeno v smislu da hrvaska ne bo vstopila v EU ce mi ne bomo privolili je to nekako teoreticno sicer mozno, ampak ko se bo 494 miljonska evropa odlocila sprejet nove clanice bo prej al slej sprejela tudi hrvasko in sigurno ne bo drugace ker 2 od 494 miljonov tega noceta. sej uradno bojo uposteval nase blokade samo neuradno bojo nase spravil na to da bojo umaknil blokado, ce bi ze bila. pac v stilu "pravico imate do blokade, vendar to ni smiselno, ce pa boste vztrajali pri blokadi bomo pa mi..." in potem bomo lepo morali umakniti blokado ker preprosto nismo dovolj mocni.
Boštjan Grafenauer
20. 09. 2007 18.30
bo kupu bajuk, da mu ne bo treba u argentino bežat
Domoljub
20. 09. 2007 18.08
Naša vlada-> posrančki!! Imamo pa vse karte v rokah.. brez nas ni EU.. Kar pa zna hrvateke privest v gospodarsko stisko.. Naši bučkasti politki pa rep med noge.. Smešno je to res :S
doki007@email.si
20. 09. 2007 18.04
ma kaki to so dogovori ,..janša- sanader ,...sanader ma volitve ,...in to mu paše da prodaja slovensko ozemlje ,....janša pa pusti ker ma ogromno grehov na grbi z orožjem ,......to je vsa poanta ......
damirg@email.si
20. 09. 2007 17.52
al pa ce bi pocakal, da prvo prodajo zemljisca, potem bi pa izgnal hrvate, ce bi posegal v zemljo.
flozo
20. 09. 2007 17.52
LOL?! Kak se lahko prodaja ozemlje druge države? Oo Ja nič... grem pa sosedovo stanovanje prodat... kakšnih 30 tisočakov (€-da nebo pomote) mi nebi škodilo... za koktice pa kakšno čokoladico bo že...
doki007@email.si
20. 09. 2007 17.34
kako lahko hrvatarji prodajajo slovensko ozemlje ?????
Matej Rojc
20. 09. 2007 17.26
To je po vsej verjetnosti spet dogovorjen manever med Sanaderjem in JJ, da bi pridobival pred volitvami :)) Veliko se bo govorilo in se delalo da se nekaj rešuje, potem pa bo tako kot da ni bilo nič :))