Slovenija

Težave na UE Sežana: 'Vloge so zmeraj nepopolne, postopki se vlečejo'

Sežana, 12. 07. 2024 11.02 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kraški podjetniki so obupani. Zaradi izjemno dolgotrajnih postopkov pri izdaji gradbenih in uporabnih dovoljenj na upravni enoti v Sežani močno trpi njihov posel. Težave imajo tudi posamezniki, občine pa skrbi, ali bodo uspele počrpati evropska sredstva, govora je o milijonih evrov. Upravni enoti očitajo, da je cokla v razvoju celotne regije. Tam pa se branijo, da jih pesti kadrovska stiska, kljub temu pa delujejo zakonito. Kaj pa na to pravi pristojno ministrstvo?

Alen Kalšek je podjetnik na področju gradbeništva in gradi objekte tako na Obali kot tudi na Krasu, prav pri slednjem pa ima največ težav. Če običajno na uporabno dovoljenje čaka 30 dni, na gradbeno pa od tri do šest mesecev, ima upravna enota Sežana povsem drugačne roke. "Na Upravni enoti Sežana čakaš na uporabno dovoljenje tri do šest mesecev, za gradbeno pa leto do leta in pol," se pritožuje Kalšek. 

A to ni osamljen primer. Tarnajo namreč številni podjetniki, ki se po pomoč obračajo na obrtno zbornico. "Zadeve se čakajo leta, vloge so nepopolne, vedno so nepopolne. Zahtevajo se večkratne dopolnitve in namesto da bi pri prvi dopolnitvi vse zahtevali, je potem dopolnitev na dopolnitev po dopolnitvi in postopki se vlečejo nenormalno dolgo časa," pa komentira Marko Svetina, direktor Obrtne zbornice Sežana.

Zaradi tega trpijo posamezniki, ki čakajo na vselitev v nove objekte ali na povsem enostavna dovoljenja in dokumentacijo, trpi pa tudi posel, opozarja Svetina, ki upravni enoti očita, da je cokla v razvoje regije. Drugod gre vse skupaj bistveno hitreje.  

"Delujemo v skladu z zakonom. Ker smo mi po obsegu tretja največja UE v državi, saj pokrivamo štiri občine, s štirimi različnimi prostorskimi akti, se ne moremo realno primerjati s sosednjimi UE. Poleg tega imamo vse UE podobne kadrovske probleme," pisno sporoča načelnik upravne enote Sežana Dušan Krt.  

A prekipelo ni le podjetnikom, pač pa tudi občinam. Koordinacija županov kraške regije ugotavlja, da so postopki nedopustno dolgi, zaradi česar bi lahko tudi sami izgubili sredstva z evropskih razpisov, gre za več milijonov evrov. "Drži, tudi sami imamo prav konkreten primer pri črpanju evropskih sredstev. Gre za izgradnjo glasbene šole, zaradi nepravočasno izdanega gradbenega dovoljenja je to sedaj pod vprašanjem," komentira Maja Ravbar Nusdorfer, direktorica občinske uprave Sežana.

Sami predlagajo, da bi se zakon spremenil in bi lahko gradbena dovoljenja izdajale tudi upravne enote, ki sicer pokrivajo druga območja. Marsikdo poskuša stvari z mrtve točke reševati s pomočjo odvetnikov, zaradi česar nastajajo še dodatni stroški. Po mnenju Kalška pa bi moralo na tej točki ukrepati ministrstvo. 

A na ministrstvu za javno upravo, kjer sicer zaznavajo težave, pravijo, da so te v večini pogojene prav s kadrovsko stisko, zato bodo, kot pravijo sami: "nadaljevali z izvajanjem ukrepov, ki se osredotočajo na zagotovitev dodatnih kvot dovoljenih zaposlitev na upravnih enotah, pred tem pa bo ministrstvo za javno upravo skupaj z načelniki na novo opredelilo prioritete zaposlovanja."

Koliko dodatnih zaposlenih bodo odobrili, predvsem pa kdaj bi ti lahko priskočili na pomoč pri reševanju postopkov, ki se vlečejo leta, pa še ni jasno.  

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
12. 07. 2024 13.09
+3
V Sežani oz.Tomaju je edina svetla točka Krasa.Naš veliki Nesrečko Kosovel je kot prvi na svetu napisal leta 1920 pesniške algoritme.Kapo dol.
Mateja88
12. 07. 2024 12.30
+2
V Britaniji če si imel v lasti zemljo si lahko zgradil kar se ti je zaljubilo brez bilo kakšne birokracije, vse dokler ni Socialistom in Komunistom začelo iti lastništvo posameznikov v nos, oni imajo seveda rajši rent a flat, podložnike. Dan danes imaš hordo pesantnih ljudi brez pravic in tako pač ne gre da bi bil vsak 'landlord'. Ljudje na odročnih krajih kot so Afganistanske gore, Ruski gozdi itd,.. živijo bolje, čeprav skromno. Z lokalnimi pridelki in odklopljenostjo od infraskture, so več ali manj neodvisni.
Frzenk
12. 07. 2024 12.28
+10
to je zato, ker se jim fučka.....na vseh enotah je isto.....prideš tam z papirji in ti nekaj manjka.....zrihtaš še tist, greš nazaj in spet neki manjka.....une frajle pa z očmi zavijajo, češ kako smo mi nesposobni.......lenuhi leni nesposobni
roten
12. 07. 2024 12.19
+7
En drugega iščejo vse zamenjati
IvanJaJo
12. 07. 2024 11.59
+12
Upravno enoto Tržič ste pa pozabili... Gradbeno dovoljenje se čaka do treh let 😏 #kavni sektor ☕
Nace Štremljasti
12. 07. 2024 11.58
+0
če imamo za ukrajinske nacije moramo imeti tudi za naše ljudi,dober gospodar najprej doma porihta potem pa gre šele drugam naši se pa bojijo jenkijev pa gredo najprej drugam potem je pa doma revščina ter brezvladje
Panter 63
12. 07. 2024 11.54
-1
Treba priložiti se mirovni sporazum med Ukrajimo in Rusijo po tem lahko se upa da bodo poplne.
Castrum
12. 07. 2024 11.54
+7
Ni panike, bo Emilija digitalizirala in potem bo vse šibalo sto na uro....
wsharky
12. 07. 2024 11.44
-9
če je vloga nepopolna jo je potrebno dopolnit in če podjetje misli, da bo z upravnimi enotami tako kot v poslu, malo pod roko - žal tako ne gre dragi podjetniki - čisti papirji čisti računi, ne pa kar nekaj po 'prešernu'
Razumnež
12. 07. 2024 11.40
+10
Če že gospodarstvo drži javno upravo gor, bi bilo od nje lepo vsaj to, da se ne bi norca delala iz njega.
Banion
12. 07. 2024 11.34
+8
to sem doživel na ue žalec, ko je bila vloga trikrat nepopolna in zadnjič samo za to ker gospa ni do konca prebrala mneja občine. Pri tem ne dobiš prvič kaj vse je treba dopolniti temveč vsakokrat nekaj. Na dopolnitvi ni nobenega pravnega poduka kam se lahko pritožiš, se pravi birokrat j bog, kar si zmisli mu moraš ugoditi. Dovolj bi iblo da se uvede sistem da se za vsako vlogo lahko zahteva doponitev samo enkrat
mackon08
12. 07. 2024 11.23
+9
Če se to dogaja samo pri njih so nesposobni ali leni, morda pa oboje.
Gutenberg
12. 07. 2024 11.20
+9
Rezultati debirokratizacije in digitalizacije v Sloveniji - še več čakanja.
Houdre
12. 07. 2024 11.12
+11
ju se stalno povecuje, kvaliteta dela pada,roki se daljšajo….nekaj tle ne štima!So pa super volina baza rdeckarjev