Slovenija

Sever: Pojasnila ne sprejmemo

Ljubljana, 31. 10. 2007 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zveza Policijsko veteranskih društev Sever pojasnila Protokola RS ne sprejema, saj naj ne bi šlo za neljubi dogodek.

Društvo Sever se ne strinja s trditvijo Protokola RS, da ''je v procesu priprav na polaganje vencev in usklajevanju scenarija tega dogodka očitno prišlo do neljubega nesporazuma, posledica katerega je bil zaplet pri sami izvedbi slovesnosti''.

Janša je že v torek položil venec na Žalah.
Janša je že v torek položil venec na Žalah. FOTO: POP TV

Društvo Sever trdi, da ni bilo prav nobenega nesporazuma. ''Vse kar smo se dogovorili na usklajevalnem sestanku in kasnejših pogovorih, je bilo korektno zapisano v scenarij, ki ga je pripravil Protokol RS. Pri izvedbi pa smo bili iz ceremoniala popolnoma izločeni. Naše sodelovanje je bilo tolikšno, kot od vseh ostalih naključnih udeležencev slovesnosti. Prav tako se ne moremo strinjati s pojasnili glede praporov. Kar precej funkcionarjev vseh sodelujočih veteranskih organizacij lahko potrdi, da prapori veteranskih organizacij niso mogli sodelovati v izvedenem ceremonialu, ko je venec polagala vladna delegacija.''

Zapleti na grobu

Pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve, po Sloveniji in zamejstvu potekajo številne spominske slovesnosti. Spomin na mrtve se običajno obeleži s polaganjem vencev in sveč na grobove.

Predsednik vlade Janez Janša je z ministrico za delo, družino in socialne zadeve Marjeto Cotman, ministrom za notranje zadeve Dragutinom Matetom, ministrom za obrambo Karlom Erjavcem, generalnim direktorjem Slovenske policije Jožetom Romškom in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Albinom Gutmanom že v torek položil vence na tri osrednje spomenike na Žalah, in sicer na spomenik vojni za Slovenijo leta 1991, na spomenik borcem NOB in k Lipi sprave.

Prav pri polaganju venca na Žalah pa se je zapletlo. Spremembe protokola so namreč razjezile Zvezo policijskih veteranskih društev Sever, saj je do sprememb po njihovih navedbah prišlo "v zadnjem trenutku".

Kot pojasnjujejo v zvezi, so bili tik pred začetkom slovesnosti obveščeni o spremembah protokola. Tako jim je vodja protokola Ksenija Benedetti sporočila, da bo vladna delegacija položila venec, kot je bilo predvideno, da pa bodo lahko veterani svoj venec položili šele, ko bo odšla vladna delegacija in se bo umaknila tudi častna enota garde Slovenske vojske. Protokol ni dovolil niti navzočnosti veteranskih praporov, opozarjajo v zvezi. "Začudeni, jezni in razočarani smo v dežju obstali na ljubljanskih Žalah in nemo opazovali odvijanje ceremoniala," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Tako je polaganje vencev k pomniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah prvič po letu 1991 potekalo brez igranja žalostink in brez vojaških časti, v zvezi Sever pa se sprašujejo, kdo je v zadnjem trenutku spremenil protokol in s kakšnim razlogom, prepričani pa so, da se sprememba ni zgodila naključno. Prav zato odločno protestirajo proti takšnemu ravnanju in pričakujejo javno pojasnilo za takšno ravnanje.

Predsednik RS Janez Drnovšek z delegacijo bo vence na Žalah položil 1. novembra, predsednik državnega zbora France Cukjati pa je dan spomina na mrtve obeležil v Teharjih, v Starem piskru v Celju in nenazadnje v Frankolovem.

Odziv Protokola RS

Protokol Republike Slovenije obžaluje, da je pri polaganju vencev k pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na ljubljanskih Žalah v torek prišlo do nesporazuma z veteranskimi organizacijami, ki so se prav tako poklonile spominu na padle za samostojno Slovenijo. "Protokol RS obžaluje neljubi dogodek in se vsem veteranskim organizacijam zanj tudi iskreno opravičuje," so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

"V procesu priprav na polaganje vencev in usklajevanju scenarija tega dogodka je očitno prišlo do neljubega nesporazuma, posledica katerega je bil zaplet pri sami izvedbi slovesnosti," so zapisali v sporočilu. Navajajo, da je bil namreč vseskozi predlog, da najprej venec položi delegacija vlade, nato pa še predstavniki veteranskih organizacij. Ti so bili pri polaganju vencev tudi navzoči, "nikakor pa ne drži, da bi jim bili prepovedali nositi veteranske prapore", je navedeno v sporočilu za javnost.

Polaganje venca na Žalah
Polaganje venca na Žalah FOTO: POP TV


Protokol RS poudarja, da nikoli ni imel kakršnega koli namena izključevati vojnih veteranov, saj se zaveda pomembne in odločilne vloge, ki so jo ti imeli pri nastanku in obrambi Republike Slovenije. "Njihova nesebična dejanja iz začetka devetdesetih let so trajno zapisana v vrednostno središče slovenskega naroda ter pomenijo tudi trajen in zgodovinski prispevek k življenju prihodnjih generacij," je še navedeno v sporočilu za javnost.

Potrpežljivo okoli pokopališč

Zaradi prihajajočega praznika je v okolici pokopališč tudi povečan promet. V Ljubljani v okolici Žal je spremenjen prometni režim, prav tako v okolici pokopališča Pobrežje v Maribora.

Na Žalah med prazniki pričakujejo okoli pol milijona obiskovalcev, ki lahko parkirajo na petih parkiriščih v okolici Žal ter na desni polovici enosmerno urejene Tomačevske ceste in je v času praznikov brezplačno. Na progah mestnega potniškega prometa tako kot vsako leto veljajo posebni vozni redi.

Polaganje vencev tudi v zamejstvu

Venec v spomin vsem žrtvam v taborišču v Šarvarju na Madžarskem so že v ponedeljek položili, spomin na mrtve pa so ta dan obeležili s polaganjem vencev tudi v Spominskem parku v bivšem italijanskem taborišču Kampor na Rabu. Slovenske delegacije, ki jih sestavljajo ministri ali predstavniki državnega zbora oziroma državnega sveta, na žalnih slovesnostih v spomin na vse žrtve te dni polagajo vence na osmih osrednjih lokacijah v Italiji. V Gradcu pa bo v petek, 2. novembra, ob osrednji slovesnosti položil venec ob spominsko obeležje slovenski veleposlanik na Dunaju Ernest Petrič.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2007 19.47
No killi, tega ne bi trdil niti za tiste v parlamentu ki mi gredo najbolj na živce. In kljub vsemu nam gre bolje iz leta v leto. Bravo prašek, tukaj se strinjava - 11. SEPTEMBRA bo opozicija zmagala! Hura, bravo!! Tako pokvarjenega kot je Rop ali Bandelj ne najdeš, pa če ga z baterijo pri belem dnevu iščeš - mislim, da se tu strinjava? Dokić, ministerŽerjav odstopa v oddaji Svet. Sklep: ne glej Sveta. Konflikti so v vseh vladah in prav je tako, se vsaj kaj naredi. Upam da po tej izjavi ne boš še kdaj trdil, da ta vlada zganja enoumje... DARS so pa LDS in SLS kadri predolgo zasedal in bo potreben temeljitega čiščenja, ker tam so pa res sami lopovi. Zato je pa Božič letel, ker jih je futral. Jožica, osamosvojitelji so nosili kokarde Slovenske vojske. Z jugozastav (ki jih na borčevskih veselicah tako radi ragrinjate) pa so izrezali zvezde.
killi-123@hotmail.com
01. 11. 2007 17.06
Vsa politicna strutura,ne samo leva ali desna,je pokvarjena. Delijo sebe in s tem podzigajo ljudi. Mar nam je treba domobrancev,komunistov,klerikalcev in ateistov? Voda na njihov mlin. Lahko na veliko zapravljajo,ce pa mi bijemo 2ww. Kaj lepsega,ukvarjamo se z bedarijami,politiki pa uzivajo v blaginji in to z nasim denarjem. Nisem pristas te vlade. Katera opcija bo delala za blaginjo ljudi? NOBENA. Zakaj pa bi? Eni in isti ljudje sedijo ze 16 let na udobnoh stolckih,vlecejo mastne place in provizije. Mi smo pa tisti,ki jih vsake 4 leta volimo in podpiramo ,mislec ,da bo bolje. NIKOLI. Vsi mislijo samo na svoj stan,od M.Podobnika do Golubica. Saj politika je najboljsi biznis,a ne?
doki007@email.si
01. 11. 2007 16.19
temacni ,......vidm da je vlada v kondiciji ,....minister za promet odstopa ker ga noben ne uboga ,....no sej je že čas da odstopi sej je že predolgo na položaju ,...!!!!! konflikti bajuk- janša ,....žerjav -slak - DARS ,.....same manipulacije ,....kraje denarja,... DARS leglo mrhovinarjev ,....denarja nikoli dost ,....!!!!!!??????
Jožajoža
01. 11. 2007 16.14
a se kdo spomni, kakšne oznake so imeli naši fantje na kapah leta 91 namesto peterokrake???????za mladiča vemo.
DarthRevan
01. 11. 2007 16.10
Jazst bi tudi mel kristalno kroglo!!!
123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2007 16.09
prašek, dokić, vlada je v prav super kondiciji pred predsedovanjem. Opozicija pa se krha na vseh koncih (Zares, krščanski socialisti, Rop sem in Rop tja,....). In spet ne bo zmagala, ker slovenske volivce še vedno smatrate kot debile, ki so se l. 2004 zmotili.
123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2007 16.05
Hja, killi, če si dobro prebral post od jožice, potem si ugotovil, da naša levičarska javnost podvige policistov v Severju označuje kot "nekakošno ne bi ga bilo treba revolucijo, katere žrtve so bile nepotrebne", borili pa so se le za "peščico sedaj najbogatejših". Če si prebral moje poste si pa ugotovil, da spoštujem in sem hvaležen tako TO-jevcem kot miličnikom, da so nas osamosvojili (in ne neki kučanovci v Beogradu). Me pa jezi, da nekateri nek nesporazum okrog protokola izrabljajo za diskvalifikacijo JJ in celo špekulacije o njegovem odklonilnem odnosu do organizacije Sever v celoti. provoborac: 1.) na slikahg fašisti in nacisti koljejo Slovence 2.) zakaj so partizani sodelovali s temi koljaškimi fašisti pri napadu na Grčarice in Turjak septembra 1943? 3.) Zakaj je VOS na Gorenjskem in v Ljubljani pobijala Slovence in nobenega nacista ali fašista? 4.) Zakaj je partizansko vodstvo izdalo ukaz, da se fašiste po septembru 1943 varno pospremi do Italije - ko pa se je že tedaj vedelo, da so počeli takšne zločine kot na slikah?? 5.) Zakaj se je po vojni v odsotnosti sodilo Slovencem, ne pa fašistom, ki so jo prešerno podurhali v Italijo?? Grazioli, Roatta, itd... pa cela kohorta črnosrajčnikov???
doki007@email.si
01. 11. 2007 15.31
janša SDS and,....... ,.....razpada počas ,.......koalicija počas šepa in gnije ,...!!!! bliža se predsedovanje ,...opozicija zdej pa v akcijo ,.....!!!!
killi-123@hotmail.com
01. 11. 2007 15.29
Kdo je zasluzen za osamosvojitev,se ve.Brez politicnih dogovorov ,je vprasanje ,koliko zrtev bi se bilo,ce bi letala iz Splita poletela. Dopuscam tudi moznost razlicnih interpretacij o zaslugah politikov,koncno smo se osamosvojili. Zdi se mi pa mizerno zanikati zasluge dolocenim ljudem in skupinam,ki so v teh 10 dneh dali svoje zivljenje na kocko. Menim,da to ni posteno,predvsem do njih.
Prvo Bore
01. 11. 2007 15.27
Degenček Tukaj imaš nekaj za tebe in tvoje somešljenike. Odtipkaj Mučeniška pot k svobodi v brskalnik in pazi, po tvoje je to vse fotomontaža. Politični vrh je vedel, kaj se dogaja in zaardi ljubega miru so dovolili prevzeti oblast klerikalcem. Kaj se je jim je zgodilo, to pa že vemo.
123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2007 15.21
Ja seveda jožica, Kučan nas je osamosvojil. Forum 21 je pa ustanovil Janez Janša. AHAHAHAHAHAHAHAHAHA! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Jožajoža
01. 11. 2007 15.09
osamosvojitev je naredil milan kučan in takratni politični vrh v beogradu.ker bi domobranci,belogardisti in pomagači fašistov s takim dogovorom ostali brez vsega, so plačanci janša,letališče pušnik, cipresa peterle in ostali izrabili slovenske fante in naredili nekakošno ne bi ga bilo treba revolucijo, katere žrtve so bile nepotrebne..kučan je osamosvajal za vse slovence, peterle,janša in ostali plačenci pa samo za peščico sedaj najbogatejših.
killi-123@hotmail.com
01. 11. 2007 15.01
Sicer pa,kje si v mojem postu zasledil JJ,bele ali rdece? To je zraslo v tvoji domisliji. Se pa ne bi cudil,da negiras prispevek policistov v borbi za Slovenijo. Tebi podobno.
123_Zoke_vec_ni
01. 11. 2007 14.48
Prvoborac, kilić, dokić in drugi čefurji... me veseli, da ste na isti valovni dolžini kot pisec članka. Dojeli ste zadevo tako kot vam jo je subtilno sporočil. Svaka čast, pri neuporabi samostojnih mislenih procesov ostajate strogo dosledni. Pa Janša ne bo nič države zapuščal - brez njega je sploh bilo ne bi. In vi bi veselo "čavrljali na srpskom". dbuser1 se strinjam s tabo. Prašek, kaj že??....
dbuser1
01. 11. 2007 12.52
Temacni, imaš prav. Morda sem prehitro odreagiral oziroma takoj na prvo žogo. Kar se tiče vloge milice v spopadih - vsaka čast in tudi padli so med njimi. Njihova zasluga v letu 1991 je popolnoma enakovredna ostalim, nekje pa so se še bolj izkazali (napr Trzin ) itd. Gre za politizacijo tega društva, čeprav se ZVVS ne godi nič bolje. Obe zvezi iz 1991 sta pod budnim očesom partije in ZZB v bistvu zadevo kar uspešno nadzira. Samo ime Sever je tisto, ki kaže na željeno ekskluzivnost posameznikov, katerih namere pa so bile tudi 1993, ko se je ustvanavljala zveza veteranov - politične in so bili povabljeni zraven. Potem so pa izjavili, da se oni niso pridružili.Če imajo resne namene, tako ZZVS kot Sever, se bodo združili, sicer država plačuje samo še eno ZZB.
doki007@email.si
01. 11. 2007 11.05
sej je prov da ne sprejemajo ,....za vse je kriv janša ker je tako naročil ,.....!!!!!
Prvo Bore
01. 11. 2007 10.41
hinko.murovec in killi-123 Dober dan obema želim Dare_x sploh nisem tako krščen, kakor Ti, ker sploh nisem krščen in hvalabogu-ki ga ni-da nisem, ker ne bi želel biti v največji teroristični organizaciji na svetu. Muslimani se lahko skrijejo pred Vami, ker so ovčke. O pedofiliji in ostalem, ap Ti lahko pove novi papež, ki je vodil komisije o pedofiliji v cerkvi. Samo zakaj bi to podgreval,če pa VSI vemo, kako je. Hnko, JJ ve, da zapušča Slovenijo , kot največji poraženec leta 45 in naslednje leto. Izdajalev ostane izdajalec
odkimasin
01. 11. 2007 10.37
hinko.murovec na kozlanje mi gre ko berem tvoje izjave. Komunajzarji al še vedno niste preboleli poraza 2004? Ste že začeli s svojo propagando. Leta 2008 vam tud ne bo uspelo.
hinko.murovec@siol.net
01. 11. 2007 10.07
" Domovina ti si kakor zdravje " , žal dobesedno. Vedno manj jo je, vedno dražja je, v njej je poskrbljeno za redke klero & JJ poštenjake ostali pa z upanjem naprej. Ja v Sloveniji se je uveljavilo stališče - kdor ni z nami ( JJ&Co ) je sovražni komunajzer. Toliko pameti ubogi verniki našega " presvitlega " nimajo, da bi spoznali resnico o svojem tuzemnem božanstvu. Japonci so spoznali, da je cesar bolj " švoh " Bog šele, ko so dobili na glavo atomsko bombo. Zanima me, kaj se bo moralo zrušit na nekatere bebave slovenske državljane, da bodo prišli do spoznanja. LP
dare_x@email.si
01. 11. 2007 09.59
Prvo borec: mater imaš slabo izkušnjo s cerkvijo a so te malo preveč ... v ta zadnjo PS: nisem nič bolj veren ko ti