Slovenija

Šestčlanski družini požar uničil dom, ostali so brez vsega

Šentjur, 11. 10. 2024 05.57 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Luka Černe
Komentarji
6

To je tragedija, hiša je uničena, zima je pred vrati, otroci nimajo mesta, kjer se lahko učijo, pripoveduje skrušena mati šestčlanske družine iz občine Šentjur, ki ji je požar popolnoma uničil dom. Iz kurilnice se je ogenj hitro razširil na celotno ostrešje, kljub hitremu posredovanju gasilcev pa se hiše ni dalo več rešiti. Štirje otroci zdaj nimajo mesta za učenje, ostali so brez večine premoženja, poleg tega pa morajo skrbeti še za več kot 60 glav živine, pujse in kokoši. Na pomoč so jim hitro priskočili prijazni okoliški sosedi, ki so jih začasno vzeli pod svojo streho, a približuje se zima in skromna družina zdaj potrebuje nov dom.

"Hiša je nebivalna, voda vsepovsod, strop se je uničil, nimaš kaj več ... Zima je pred vrati, otroci morajo v šolo," pravita Simona in Cvetko Skok. 

Pred dvema dnevoma se je družini Skok iz Zagaja pri Ponikvi življenje obrnilo na glavo. Okoli osmih zvečer je zagorelo v kurilnici, požar se je razširil na celotno ostrešje, kjer so imeli spravljene obleke in obutev. Premoženje, ki je zdaj popolnoma uničeno. "Nekaj je zaropotalo, neka malenkost, pa jaz pravim, a je hčerka prišla iz službe ... Pa greva gledat in ko sva odprla vrata od kurilnice, je pa vse butnilo v naju," razlagata. 

Najstarejši hčeri, ki študira in za preživetje opravlja še dve službi, so za požar povedali prijatelji. "Pridem pred našo hišo in je bilo polno gasilskih avtov, gasilcev, v šoku sem bila, nisem vedela, kje so mami, ati, sestrice, bratec," se spominja Valerija Skok. 

Družina je lahko samo nemočno opazovala, kako so ognjeni zublji požirali njihov dom, medtem so na kraj prihiteli gasilci.

Gasilski društvi Ponikva in Dramlje sta bili na kraju v 15 minutah. Zaradi težko dostopnega terena sta se jim nato pridružili še prostovoljni gasilski društvi Lokarje in Šentjur, požar je gasilo kar 65 operativcev z 10 gasilskimi vozili.

Simona in Cvetko Skok
Simona in Cvetko Skok FOTO: POP TV

"Treba je bilo gasiti z vseh strani, pripravili smo več skupin, ki so skušale čimprej omejiti širjenje in znižati temperaturo na samem podstrešju, da se požar ne širi več," pove poveljnik GZ Šentjur Uroš Sitar. 

Ko smo vprašali sosede, so nam vsi najprej povedali, da družina Skok velja za delavno in pošteno družino, ki za svojo kmetijo gara noč in dan. V svojo hišo zdaj ne morejo več, zažgan strop bi se lahko vsak trenutek zrušil, zato družina zdaj spi pri sosedih, ki so jim nesebično ponudili streho nad glavo.

"To je začasna rešitev, potem pa ne vem, kaj bomo naprej. Če bosta krajevna skupnost in občina kaj pomagali, da bi vsaj nekaj imeli, da bi bili skupaj," pravita Cvetko in Simona. 

Drugam ne morejo, v hlevu jih čaka več kot 60 glav živine, pujsi in kokoši. Dva otroka sta še v šoli, dva študirata in ob študiju delata. Sosedje so s pomočjo rdečega križa že takoj stopili v akcijo iskanja sredstev od vrat do vrat, pa tudi prek računa, kamor lahko vašo pomoč družini Skok nakažete tudi vi.

Pomoč družini
Pomoč družini FOTO: POP TV

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geres
11. 10. 2024 08.18
Žal mi je družine. A vedno, ko pridejo taki članki v javnost se vprašam, kako da je toliko ljudi brez zavarovanja nepremičnine? Pa ne mi prosim, da nihče od teh nima denarja za to. Mene so od majhne naučili, da zavarovanje hiše je obveza, ne luksuz. In tudi če ni bilo za dopust, za zavarovanje hiše je bilo vedno.
PoldeVeliki
11. 10. 2024 08.15
+0
60 000 000 eur letos, da bomo oblekli in obuli neke ilegalne migrante... Golob pravi plešemo
Blue Dream
11. 10. 2024 08.11
+2
Lahko bi bila še SMS možnost nakazila
PoldeVeliki
11. 10. 2024 08.16
jablan
11. 10. 2024 08.09
+1
Kaj pa zavarovanje????
kala 09
11. 10. 2024 08.01
+6
Dejmo pomagati,ker od države ne bo pomoči.Iskreno upam ,da zberemo nekaj denarja.