Slovenija

Sestanek Petkove komisije z Bohincem

Ljubljana, 18. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki ugotavlja ozadje in vzroke napada na Večerovega novinarja Mira Petka ter morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, se je danes za zaprtimi vrati pogovarjala z notranjim ministrom Radom Bohincem.

Rado Bohinc
Rado Bohinc FOTO: Dare Čekeliš

Kot je po seji povedal Bohinc, ki se je s komisijo sestal na lastno željo, so predvsem raziskovali okoliščine, ki utemeljujejo oceno iz vmesnega poročila komisije o nezadostnem sodelovanju predstavnikov policije s člani preiskovalne komisije. Predsednik komisije Mirko Zamernik (SDS) pa je izrazil pričakovanje, da bo današnji sestanek prinesel boljše sodelovanje pristojnih organov s komisijo.

Po besedah Bohinca so na sestanku predvsem razčiščevali okoliščine, ki so za ministrstvo pomembne za sestavo končnega poročila o sodelovanju s komisijo. Slednjega naj bi po njegovem pripravili v roku enega ali dveh tednov, ob čemer se bodo "trudili tudi izpolniti svojo dolžnost, to je odpraviti ovire za sodelovanje". Na vprašanje o morebitnih kadrovskih ukrepih na policiji zaradi znane ocene komisije o nezadostnem sodelovanju pa Bohinc še ni želel odgovoriti, "saj bodo znani takrat, ko bo dokončno oblikovano poročilo".

Državni zbor je konec februarja ob obravnavi vmesnega poročila "Petkove" preiskovalne komisije med drugim sprejel sklep, v katerem je zapisano, da je pri parlamentarni preiskavi prišlo do zapletov in nesporazumov zaradi pomanjkljivega sodelovanja pristojnih organov, ki so dolžni sodelovati s preiskovalno komisijo. Zato je DZ z vmesnim poročilom seznanil tako generalno državno tožilko Zdenko Cerar kot tudi notranjega ministra in ju obenem pozval, naj ga temeljito proučita in v roku 30 dni odpravita vse ovire za polno sodelovanje pristojnih organov v skladu z ustavo in zakonom. O tem bosta morala poročati preiskovalni komisiji in državnemu zboru.

Zamernik zadovoljen z razgovorom

Mirko Zamernik
Mirko Zamernik FOTO: POP TV

Mirko Zamernik je bil po današnjem sestanku zadovoljen z razgovorom z ministrom Bohincem, poleg tega pa je kot pozitiven ocenil ponedeljkov dopis Cerarjeve, v katerem je komisijo seznanila, da je dala delo policije in tožilstva v primeru Petek v strokovno presojo vrhovnemu državnemu tožilstvu in da lahko v določenem roku pričakujejo njihovo poročilo.

Predsednik preiskovalne komisije je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja. Tako je med drugim komentiral skoraj dve leti staro izjavo generalnega direktorja policije Marka Pogorevca o tem, da policija storilcem diha za ovratnik. Napol v šali je dejal, da morajo biti napadalci na Petka že pošteno prehlajeni, Pogorevčevo izjavo pa je označil za neresno. V zvezi s tem je dodal, da je že pred dnevi na sestanku z Bohincem poudaril, da se zaveda odgovornosti, ki mu jo bodo skušali naprtiti v primeru, če se bo na policiji zgodila kakšna kadrovska menjava. "To soodgovornost sem v imenu komisije pripravljen sprejeti. Če pa se bodo kadrovske menjave zgodile samo na policiji, kjer je seveda prišlo do napak, ob tem pa so bile vsaj enake, če ne še večje napake storjene tudi na tožilstvu in če se tam ne bo zgodilo nič, bom moral razmišljati v smeri, da gre za politično zlorabo," je bil neposreden Zamernik.

Glede po mnenju komisije ključne priče, katere pričevanje so odstopili tožilcem, je predsednik parlamentarnih preiskovalcev dejal, da jim materialnih dokazov priča sicer ni prinesla, vendar pa je nakazala smer, v katero naj komisija dela naprej. Ponovil je še pričakovanje, da komisija druge obletnice delovanja ne bo dočakala in da bodo preiskovalci delo zaključili pred tem. Ob tem je spomnil še na dejstvo, da v pristojnosti komisije ni iskanje napadalcev na Mira Petka, ampak odprava nepravilnosti, ki so povzročile, da storilcev pristojni organi še niso našli.