Slovenija

Semolič: Sindikati ne morejo reševati podjetij

Ljubljana, 19. 08. 2010 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
48

Sindikati ne morejo reševati podjetij pred propadom, saj ne sprejemajo poslovnih odločitev, je dejal Semolič v odzivu na dvome, ali so sindikati odigrali svojo vlogo v Vegradu in Preventu.

Dušan Semolič-1
Dušan Semolič-1 FOTO: Dare Čekeliš

"Sindikati pridemo nekaterim politikom zelo prav, da skrijejo svojo vlogo in odgovornost. Dejstvo je, da za obstoj posameznih podjetij v prvi vrsti odgovarjajo lastniki. Ti so odgovorni, kakšne nadzorne svete in uprave postavljajo," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.
Sindikati se v podjetjih trudijo skladno s svojimi pristojnostmi, ne morejo pa reševati podjetij, ker ne sprejemajo poslovnih odločitev, je poudaril Semolič. Sicer ne more reči, da sindikati v podjetjih storijo vse, kar bi lahko, se pa trudijo narediti čim več.

Pravi, da je pomembno, da sindikati v dialogu v podjetjih v prvi vrsti ščitijo interese delavcev in da vodstva podjetij ohranijo tesno komunikacijo z delavci.

Ko pa se lastniki odločijo – kot na primer v Muri – da gre podjetje v stečaj, "ga ni sindikata, ki bi to preprečil". "Mure nismo mogli rešiti, ko se je predsednik vlade odločil, da mora iti v stečaj. V Preventu, kjer sta se dva lastnika 'zravsala', ni sindikata, ki bi podjetje rešil. Podobno v primeru Vegrada ni sindikata, ki bi lahko družbo rešil," je dejal Semolič.

Župan Velenja Srečko Meh
Župan Velenja Srečko Meh FOTO: Benjamin Povirk

Velenjski župan Srečko Meh se je v sredo v Velenju ob predstavitvi občinske pomoči delavcem Vegrada in Preventa vprašal, ali sindikati dovolj dobro opravljajo svojo vlogo. "Ta ni odigral svoje vloge. Če se bori zgolj za plače in dolžino delovne dobe, ne pa tudi v kakšnem položaju so dejansko delavci, potem to zagotovo ni pravilno ravnanje," je dejal Meh in dodal, da bi tudi država morala v sedanjih razmerah bolj pomagati.

ZSSS ima po besedah izvršnega sekretarja Ladislava Rožiča v Vegradu nekaj manj kot 600 članov od 1200 delavcev, v Preventu pa 90 odstotkov vseh zaposlenih. V družbah Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki sta v stečaju, je bilo zaposlenih 1260 delavcev.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

atomic1
22. 08. 2010 18.14
ma dajte no mir kakšni sindikati,saj ne vejo kaj je sindikat,nai gredo malo v tujino pogledat kako se dela,ne za podjetja temveč za delavce,in ko se nekaj dogovorijo potem to drži s strani delodajalca kot delavcev,pri nas pa samo prazno slamo meljejo in nič ne naredijo,skratka sindikat so ljudje in očitno se ne znajo potegniti zase,razen za šanku,drugače pa vsak pazi na svojo rit,dokler bo tako vas bodo molzli do konca.
undertakerslo
20. 08. 2010 18.39
Ehm....mislim, da če bi večina rekla NE plačevanju članarine od tistih, ki jo plačujete za skorajda ničen efekt, bi sindikati ugasnili kar sami od sebe. Namreč, izstopite lahko z vso pravico.
snifff
20. 08. 2010 09.50
Se kdo mogoče spomni kdaj je bil od Semoliča kak efekt? Ali pa morda misli da je njegovo delo le to, da delavce pelje od časa do časa na sprehod po Ljubljani, ampak to SPREHOD dobesedno pristavi kakšno kranjsko klobaso. Kdaj je bil pa kak efekt iz njegovih protestov? Ti njegovi protesti, so zgolj toliko da se stavkajoči narod pomiri, češ pa smo le protestirali. Tak sindikat od mene denarja sigurno ne bo videl nikoli in nikdar, kranjsko klobaso si lahko tudi sam kupim.
Ferdo Crni
20. 08. 2010 09.15
Semolič je še enkrat dokazal, da je njegova partijska dolžnost molsti uspešna podjetja. Njegova logika je preprosta: če je podjetje uspešno, so za to zaslužni predvsem delavci. Če podjetje propade, je za to krivo vodstvo. Pač logika nenačitanega in neizobraženega kmeta iz 30 let prejšnega stoletja.
snifff
20. 08. 2010 00.28
Sicer pa kaj bi pomagal delavcem v zavoženih podjetjih, če ve da od tam na njihov račun nebo več nič pricurjalo. BANDA sindikalna!
snifff
20. 08. 2010 00.26
Tile sindikati lahko pomagajo samo v pojetjih, ki so cvetoča. Bravo Semolič, zmagal si. Delavci te potrebujejo.
RADO62
19. 08. 2010 21.30
Ma dej Semolič saj ne veš kaj govoriš.... heh
MOSAD
19. 08. 2010 21.24
REBOL ta je pa en zivcen clovek!!
lucky.bastard
19. 08. 2010 21.20
kje nam sindikat lahko sploh še pomaga ????
est
19. 08. 2010 21.05
Od kar sindikati ne skrbijo za gajbice krompirja, jabolk in svinjske polovice so takorekoč brez dela.
apiar
19. 08. 2010 21.02
Sindikat bi moral konstruktivno sodelovati pri sprejemanju zakonov. Če se sprejemajo zakoni v škodo delavcev (ne v javnih službah), naj sproži demonstracije, ne pa da se pogovarja v oblazinjenih pozlačenih sedežih za zeleno mizo.
tiger200
19. 08. 2010 21.02
Semoliča bi bilo potrebno nagnat !
alterego
19. 08. 2010 19.49
mat ste eni pametni! zakaj se ne vpišete v sindikat in ga spremenite "od znotraj"!? je lažje sam nakladat, pa še delodajalc ni hud nate, a ne? sploh pa je cel kup sindikalnih central, vpišite se v eno drugo! pa ne da so vse zanič in skorumpirane?
am_staff
19. 08. 2010 19.30
Sindikati niso lastniki, so združenja delavcev, zato ne morejo odgovarjati za tisto, kar ni v njihovi pristojnosti.
variolog
19. 08. 2010 19.06
Tovarišija iz sindikatov,če ne morete nič rešit ali pomagat,zakaj pa potlej sploh obstajate ?Da leporečite in nategujete uboge delavce ki vam plačujejo članarino ali kaj.
undertakerslo
19. 08. 2010 18.11
In kdo od sindikatov pričakuje, da bodo reševala podjetja? G.Semolič, a vam je sploh približno jasno, kaj bi naj bila vloga sindikatov???? Očitno ne. Kje je nova splošna kolektivna pogodba????????????????????????? Tole je sigurno action item št.1 že nekaj let. Kaj je bilo narejeno v vseh teh odmevnih primerih, preden so prišla v javnost, da delavci ne bi delali zastonj? Lahko date v javnost vsa svoja dejanja PREDEN je bilo prepozno za zaščito delavcev? Bi rekla, da ne, ker jih ni bilo, ane. Se vam ne zdi, da je čas, da se umaknete - kar vsi skupaj?
Nicolete
19. 08. 2010 16.49
No veliki Borec za delavske jabke in krompir bomo videli kaj boš ti in tvoj Pahorjev sindikat naredil za delavce pri pokojninski reformi...?? Zaenkrat nisi naredil za delavce ama baš čisto nič.
zulj001
19. 08. 2010 16.47
Da zaposleni ne dobijo plač,regresa itd.,so krivi sindikati.V minulih dvajsetih letih sindikati za delavca niso naredili nič,razen všečnega nakladanja posameznih sindikalistov v javnih nastopih.........
zbor
19. 08. 2010 16.44
Zakon je napisan kar uravnoteženo, edini problem ki ga sam vidim je v tem da ga delodajalci obvladajo, medtem ko delavci še prve strani niso pogledali. Zato delavci niso seznanjeni s svojimi pravicami, s čimer so si v veliki meri krivi sami. Ker ne poznajo svojih pravic pa jih lahko delodajalci izigrajo. Že res da sindikati ne morejo reševat podjetij. Od njih se to itak ne pričakuje, samo naj pa sprejmejo posledice, do katerih so pripeljale tudi njihove zahteve. In naj se potem ne skrivajo za drugimi razlogi. Tako da najprej naj pometejo pred svojim pragom potem naj pa lahko šele zahtevajo od drugih isto.
Jožajoža
19. 08. 2010 15.47
sindikati bi morali vračat denar in pomagat z denarjem delavcem, ki so leta in leta financirali sindikate in njihove prisklednike.