Slovenija

Rezultati nadzora: na trgu tudi stara semena, iz katerih ne bo vzklilo nič

Ljubljana, 21. 06. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR) tudi v letošnjem letu spremlja označevanje in kakovost semena zelenjadnic na trgu. V okviru kontrole je bila neskladna četrtina vzorcev, razlog za neskladje pa je bila preslaba kalivost, povezana s starostjo semena. Pri semenih solate ljubljanske ledenke so ugotovili celo ničodstotno kalivost, kar pomeni, da iz takega semena ne bo vzklilo prav nič.

Slaba kalivost pomeni, da kljub vašemu trudu pridelka ne bo.
Slaba kalivost pomeni, da kljub vašemu trudu pridelka ne bo. FOTO: Thinkstock

V obdobju od 1. januarja do 31. maja letos je bilo na trgu odvzetih 53 vzorcev semena zelenjadnic. Nekaj vzorcev je bilo odvzetih v skladiščih dobaviteljev, večina pa v maloprodaji (trgovski centri, kmetijske trgovine in podobno), največkrat je bila vzorčena solata. 

"Pri vseh vzorcih semena je bila analizirana čistost (prisotnost čistega semena, drugih vrst ter mrtvih primesi), energija kalitve (odstotek vzkaljenih semen po treh dneh), kalivost (odstotek normalnih klic, nenormalnih klic, trdega semena, svežega semena ter mrtvega semena). Pri vzorcih solate je bilo kar dobrih 30 odstotkov vzorcev neskladnih. Razlog neskladnosti pri solatah je bila kalivost. Kar štirje vzorci solate od 11 neskladnih so imeli kalivost pod 10 odstotkov. Neustrezna kalivost je bila razlog neskladja tudi pri enem vzoru peteršilja in enem vzorcu radiča," so po objavi delnega poročila sporočili iz kmetijskega ministrstva. 

Pri eni od serij solate sorta ljubljanska ledenka so ugotovili celo ničodstotno kalivost, pri seriji solate sort vegorka in brune d'hiver en odstotek kalivosti, pri seriji sorte glaciale di lubiana 3 pa dvoodstotno kalivost. Ob tem na ministrstvu sicer opozarjajo, da rezultati ne pomenijo, da neskladja veljajo za vse solate določene sorte, temveč le za partijo, ki je bila vzorčena. 

Razlogi neskladja za partije semena zelenjadnic
Razlogi neskladja za partije semena zelenjadnic FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

"Pri ugotovljenih neskladjih je bil ključni dejavnik starost semena, saj je bilo kar sedem vzorcev semen, ki so bila neustrezno kaliva, starejših od treh let. Prav tako je imelo sedem neskladnih vzorcev semena na embalaži označeno veljavnost do oktobra oziroma konca leta 2024," so rezultate pojasnili na ministrstvu, IVHVVR zato potrošnikom svetuje, da pri nakupu semen preverijo datum pakiranja na embalaži.

Kako prepoznati tržno leto pakiranja? 

Označeno tržno leto pakiranja
Označeno tržno leto pakiranja FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

Nekatere semenske vrečice imajo označeno tržno leto pakiranja, kjer letnica 23/24 pomeni, da je bilo seme pakirano v obdobju med 1. 7.2023 in 30.6.2024. 

Naključno vzorčenje semen zelenjadnic, ki so na trgu, opravljajo fitosanitarni inšpektorji, ki vzorce pošljejo v semenski laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije, kjer opravijo analizo kakovosti v skladu s standardi Mednarodne zveze za testiranje semena (ISTA). "Preskus kakovosti semena obsega preverjanje čistote, energije kalitve ter kalivosti. Seme mora biti tudi praktično brez škodljivih organizmov, ki zmanjšujejo uporabnost in kakovost semena. Merila, ki jih mora izpolnjevati seme zelenjadnic, so določena v Pravilniku o trženju semena zelenjadnic," so zapisali na pristojnem ministrstvu. 

In kaj se zgodi, če rezultat analize ne ustreza zahtevam pravilnika? Trženje takšnega semena se prepove in umakne s trga, zagotavljajo na ministrstvu.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
21. 06. 2024 16.10
+2
Ne je neka vrtnarja opozorila da je slovensko seme staro prepakirano in ne kali tudi sam sem spomladi to ugotovil na vrtu pri solati, sramota,semenarni Ljubljana izstaviti visoko kazen!!!!!
ap100
21. 06. 2024 15.20
+1
prodajajo samo še sra semena ki so več let po skladiščin odkar ta trg v sloveniji obvladujejo le še tujci je kvaliteta vseh semen padla proti ničli - 15 semen bučk, kaljivost, 0, kalijo samo še najbolj prodajani artikli zadnjih 5 let je katastrofa
tornadotex
21. 06. 2024 12.29
+3
Že nekaj let ugotavljamo, da so semena zelo slabo kaljiva ali celo zanič....Večkrat smo že pomislili na to, da nam podtikajo stara semena....
Blue Dream
21. 06. 2024 09.55
+3
Včasih tudi semena ki niso stara ne vzklijejo
ap100
21. 06. 2024 16.06
+1
kako veš da niso stara - vsa semena ki sem jih pridelal sam so vedno zelo večinsko vzklila
Ne boste verjeli
24. 06. 2024 20.41
@ap100: ja, tiste, ki si jih TI pridelal, ne pa kupljena, lično zapakirana.
Uporabnik1935308
21. 06. 2024 09.30
+6
Vse napisano drži. Semena so zanič, predvsem od Semenarne, Lidla in Spara. Vendar tudi trgovec tega ne more vedeti. Tu so krivi izključno dobavitelji. Inšpekcija to ve, vendar ne ukrepa, ker domače je najboljše. Ne zraste nič, žal.
Darko32
21. 06. 2024 09.23
+6
Ko beremo komementarje vidimo, da so ljudje zamešali proizvajalce z prodajalci. Prodajalec nima blage veze kaj je zapakirano. Ustreza vsem predpisom. Zato je pošteno in korektno do potrošnikov, da se javno naveden katera semena od katerih dobaviteljev so to in nesporno je, da je glavni goljuf prav SEMENARNA Ljubljana in to na kvadrat. Zato podptikati sedaj prodajalcem, da so oni krivi pa je res malo lovska.
Zmaga Ukrajini ...
21. 06. 2024 09.50
+1
Veš kaj,... mene kot potrošnika prav prekleto malo briga kaj, kje, kdo, od koga. Ali je moja odgovornost, da na police dam kvalitetne proizvode, ali je to stvar trgovca? Izgovarjanje, da trgovec ne more vedeti, je meni popolnoma brezpredmetno - na TRGOVČEVI polici sem videla izdelek, prebrala o njegovi "učinkovitosti" in ga zato kupila. Saj razumem, da je za trgovca to lahko precej zoprno, ampak kot rečeno - VSI, zlasti pa trgovci, bodo morali pač malce bolj resno jemati svoj posel. Ali pa pač zapreti trgovino. Stvar inšpekcije pa je, da že po defaultu nadzoruje pridelovalce semen.
Darko32
21. 06. 2024 10.02
-1
Zmaga Ukrajini ... Vidim, da nič ne poznaš. Poglej če nekod pride, da bi rad prodajal izelke preko neke trgovske verige je potrebno tudi biti pošten in ne podtikati robe. Zato Sam osebno ne krivim nobenega prodajalca, da je to počenjal ampak dobavitelje in provajalce, kateri res goljufajo z 500 na uro. Podtikanje drugim pa je višek preverženosti. Zato javno objaviti katera semena so to in jih blokirati.
LuxVeritas
21. 06. 2024 10.18
+1
darko22 ti nic ne poznas, krivda je na prodajalcu in tudi na proizvajalcu, ker trgovec mora dati na police uporabno robo, razni izgovori da nisem vedel ne pijejo vode, ker se mora trgovec sam prepricati da je izdelek upraben. ker po tvoji logik8 lahk9 trgovec prodaja skrt robo ki ni uporavna in mu nic ne motejo, zraven pa se zapakitano drogo, ker itak se lahko izgovarja da ni vedel kaj je notri. ampak ne gre za to, ko trgovec kupi izdelek je izdelek od trgovca in on je dolzan da naprej proda brezhiben izdelek. zato obstajajo super kontrole znotraj prozivodenj, ponavadi te super kontrole naroci narocnik teh izdelkov, optavlja pa jih zunanje podjetje, kot npr svetovno znano podjetje za ptwverjanje kakovosti in kontrolo izdelkov, trigo.
Darko32
21. 06. 2024 11.06
+1
LuxVeritas sedaj pa ti meni povej kot lajku kako bo trgovec vedel, da je roba nekvalitetna, če je zapakirana hrmetično. Ali bo sadil okrog trgovne in preiskušal robo. Določeno robo lahko preveriš. Semen pa ne morš takoj preveriti. Vidimo kaj se dogaja. Zato pravim, da bi ljudje morali ukrepati in povedati katera semena so kupil iin kakšna je bila kvaliteta. Javna skrivnost je, da proizvajalci prepakirajo in stara semena naprej preprodajajo. Tukaj je potrebno narediti red.
Darko32
21. 06. 2024 09.18
+5
Sedaj pa naj javno povedo katera podjetja to počnejo, da stara semena prepakirajo in dajo nove ovitke.
Samo navijač
21. 06. 2024 09.06
+4
Laž. Gensko spremenjena. Koruzo pogledaš pa vidis fa ni kalčka.
Zmaga Ukrajini ...
21. 06. 2024 08.54
+17
In zakaj ne objavijo celovitega rezultata analize skupaj z imeni / nazivi trgovcev, ki prodajajo takšna semena (kakor tudi v vseh drugih primerih, ko se ugotovijo kršitve - npr. restavracije, trgovine, itd.)? Naj se nekdo na tej bebavi inšpekciji že enkrat zbudi, in razume, da so izsledki takih analiz pomembni PREDVSEM za potrošnike. Prav tako pa nerazumno prikrivanje kršiteljev na trgu nima nobene zveze s kakšno "zaščito osebnosti ipd.", ker gre za JAVNI gospodarski subjekt, ki je vključen v JAVNO trgovinsko mrežo. Torej? Res je, da na koncu vsak potrošnik sam doma ugotovi, ali je seme kvalitetno ali ne, vendar je takrat že prepozno - denar je že potrošen za stvar, ki je potrošnik nikoli ne bi kupil, če bi vedel, da je neuporabna, nekvalitetna,... a ne? Gospodarski subjekti na trgu se morajo pač sami začet obnašat odgovorneje, ne pa čakat na inšpekcijo. Če kakšen tak subjekt na trgu propade zaradi razkritja teh - za potrošnika BISTVENIH podatkov, ... kje je problem? Je to kakšna škoda? To pomeni samo "zdravo očiščenje" trga, kjer bi ostali le še "ta dobri" trgovci s kvalitetno robo. Očitno je inšpekcijo strah tega.
Ferro
21. 06. 2024 09.06
+8
Posejali 2 vrsti korenčka in peteršilja. Vzklil je 1 (kos) korenček in nič drugega. Seme iz Spara..
flojdi
21. 06. 2024 09.13
+5
.podobno.oz dve vrecki petrsila in dve korejna. Niti en se ni prikazal ven. /zdaj ze malo zbiram" svoje seme..pustim eno ali dve stvari da gre v cvet
Darko32
21. 06. 2024 09.21
+1
Ferro Špar ne pakira semen. Na vrečki piše kdo jih je dobavil to je zelo važno.
Zmaga Ukrajini ...
21. 06. 2024 09.51
+2
Se mi je kar zdelo - skratka s temi semeni lupijo na polno.
AlexReal
21. 06. 2024 08.01
+20
Problem nekaljivosti niso samo zelenjadnice, pač pa tudi navadna trava. Po večkratnem dosejavanju seme enostavno ne skali, pač pa leži na tleh kljub rednemu zalivanju. Cene takih semen trav pa astronomske !