Magazin

'Šele zdaj razumem dedija, ki je ob vsakem deževju zaskrbljeno gledal Mežo'

Črna na Koroškem, 04. 08. 2024 09.00 |

Eno leto po poplavah v Črni na Koroškem
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
83

Pred letom dni se je naša novinarska ekipa kot prva prebijala v odrezano Črno na Koroškem. Nismo vedeli, kaj nas bo tam pričakalo, saj niso bile prekinjene le cestne poti, temveč tudi komunikacijska omrežja. Tisti trenutki so se zarezali v spomine Črnjanov. Ostala je travma, ostal je strah. "Ta bo ostal za vekov veke," pravita zakonca Stropnik, ki sta bila med tistimi, ki jim je lanska povodenj opustošila dom. Leto dni po stoletnih poplavah smo se vrnili v Črno ter s tamkajšnjimi prebivalci obujali spomine na grozljive trenutke na lanski avgust. Na trenutke, ki so se jim zarezali v bit, in zaradi katerih ob vsakem močnejšem dežju ne morejo več zatisniti očesa. "Žalostna zgodba, ampak zdaj smo nekako že navajeni," pravi Črnjan Aleš Moličnik.

"Dedi je govoril o stoletnih poplavah in ob vsakem deževju zaskrbljeno pogledoval proti Meži. Šele sedaj razumem, zakaj," nam je leto dni po stoletnih poplavah pripovedoval Črnjan Aleš Moličnik. Njegova hiša je bila v letu dni zalita že trikrat – najprej julija lani, nato je bila avgusta popolnoma poplavljena. Letos pa že tretjič, a tokrat je nevarnost prišla z druge strani.

Občina sredi čudovite narave ima tudi eno reliefno slabost – okoli in okoli je obdana s hribovjem, ob vremenskih ujmah pa se tako vode z vrhov stekajo naravnost v Črno na Koroškem. Julija lani so dom Moličnikovih tako kot letos poplavili prav hudourniki, ki so se spustili s hribov. "A posledice so bile takrat nekoliko manjše kot tokrat."

Moličnik nas je leto dni po poplavah sprejel na svojem cvetočem zelenem vrtu, polnem rož in gred. A ko si se ozrl naokoli, si kmalu opazil, da vse le ni tako cvetoče. Kjer bi morale rasti sadike, smo lahko konec julija opazili le kupe blata. Na vrtu za hišo je brnel bager ter na kup vlekel naplavine, ki so jih s hribov prinesli hudourniki. Pri čiščenju so pomagali sosedje, prijatelji, družina. Iz kleti je tudi dva dni po zadnjem neurju skozi okno še vedno visela cev, pokazatelj, da so morali tudi tokrat črpati vodo. V pritlični etaži pa: s tal so dvignili vse, kar so lahko, v sobi je brnel razvlaževalnik. "Klet je bila polna vode, tla pa znova poplavljena. Ampak na srečo peč v kurilnici že dlje časa ni več v uporabi," nam je dejal sogovornik.

Po zadnjem neurju je v hiši znova zabrnel razvlaževalnik.
Po zadnjem neurju je v hiši znova zabrnel razvlaževalnik. FOTO: Luka Kotnik

Ob letošnjem neurju je bil v kleti, "ko me je zalilo do pasu". Njegova žena je v tem času reševala stvari za hišo in zato ni slišala njegovih klicev na pomoč. Iz kleti se je tako naposled rešil sam. "Žalostna zgodba, ampak zdaj smo nekako že navajeni," je dodal.

Do sedaj ni nikoli razumel strahu pred naraščanjem Meže

"Ko je julija poplavilo prvič in smo uspeli vse posušiti, smo si oddahnili. Verjeli smo namreč, da se kaj hujšega ne bo moglo zgoditi," nam je priznal. Nihče namreč ni pričakoval, da bo le nekaj dni pozneje, 4. avgusta, sledila "prava katastrofa". Pod vodo je bilo namreč praktično celotno naselje. "Takrat je reka Meža, ki teče praktično ob naši hiši, sredi noči naglo prestopila bregove. V hiši smo imeli okoli 70 centimetrov vode in 30 centimetrov mulja," se spominja sogovornik.

A čeprav so jim poplave uničile vse, kar so imeli v spodnjih prostorih, Moličnik priznava, da so jo še veliko huje odnesli njihovi sosedje. Z ženo namreč živita v zgornjem nadstropju hiše, ki ni bilo poplavljeno, njuni sosedje pa so med ujmo ostali ujeti v enoetažni hiši. "Niso mogli priti ven. Naposled so jih iz doma reševali s helikopterjem," je dejal.

Po poplavah je prišla pomoč, gasilci so pomagali očistiti klet in garažo, pomagali so tudi prostovoljci in humanitarne organizacije. Poplave so Moličnikovim poleg spodnjega nadstropja uničile tudi avtomobil. "Pomoči je bilo veliko, pomagali so sosedje, da smo skupaj očistili dvorišče, kjer je bilo na tleh 40 centimetrov mulja, da smo sploh lahko prišli v hišo."

Aleš Moličnik
Aleš Moličnik FOTO: Luka Kotnik

"Ženin oče (dedi) je torej pripovedoval o stoletnih poplavah, ki so se zgodile leta 1926. Takrat je bil poplavljen tudi on. Ampak nikoli nisem razumel njegovega strahu, ki se je pojavil, ko je naraščala Meža," je priznal Moličnik. Vse do zdaj. "Doslej namreč nismo tega nikoli občutili. Doslej tega nismo nikoli doživeli."

'Preletavali so nas helikopterji, kot bi bili sredi Afganistana'

Nekaj sto metrov nižje v naselju živita Miran in Simona Stropnik, ki o sebi kljub tesnobi in strahu, ki ju še vedno prevevata po lanskih avgustovskih poplavah, še vedno pravita, da vidita kozarec vedno na polovico poln. In skozi pogovor z njima tudi resnično opaziš tisti optimizem, ki jima je pomagal v času po poplavah.

Simona in Miran Stropnik, Črna na Koroškem
Simona in Miran Stropnik, Črna na Koroškem FOTO: Luka Kotnik

A tisti lanski avgustovski dnevi so zagotovo terjali tudi svoj davek. "4. avgusta se je vse začelo okoli 3. ure zjutraj. Spominjam se, kako sem gledal naraščanje reke. Nato pa je voda nenadoma udarila čez rob struge in naenkrat mi je segala že do kolen," nam je povedal Miran Stropnik. Takrat sta se zakonca s hčerko in dvema mačkama evakuirala k sosedu.

Njun sin živi na nekoliko višji legi v občini, zato ga sredi noči še nista klicala. Simona ga je zbudila šele okoli 5.30, a takrat do njiju ni več mogel priti, saj je bilo središče mesta že povsem pod vodo. Takrat so izgubili tudi signal. "To je bilo najhuje," nam je priznala Simona. "Najbolj me je prizadela tista nemoč, ker nisem vedela, kaj se dogaja s sinom," nam je povedala. Bilo je kot v filmu, je dodala. "Ko ti narava pove, kako nemočen si v resnici."

Ujeti so bili na drugem bregu struge, povodenj je namreč odnesla tudi del mostu, tako da na drugo stran niso mogli. Tri dni so tako ostali pod streho soseda in čakali, upali na najboljše. Ne spomnita se točno, kaj jima je takrat rojilo po glavi. Najbolj sta bila sicer zaskrbljena zaradi sina, saj nista vedela, kaj se dogaja zunaj njihovega majhnega otočka. "Nismo vedeli, kaj se dogaja drugod po Sloveniji. Še tega, kaj se dogaja drugod po Črni," pripovedujeta. Šele pozneje so ugotovili, da gasilcev ni bilo, da v resnici ni bilo nikogar, ker so bili tudi drugi poplavljeni.

"Neprestano so nas preletavali helikopterji, bilo je, kot bi bili sredi Afganistana," se spominjata zakonca. In tako so minili trije dnevi, ko so na drugi strani brega končno opazili jeep z vojaki. "Bili so le izvidnica, ampak so nas vseeno vprašali, kaj potrebujemo. Naposled so nam dali svojo malico in vodo, ker drugega niso imeli," nam je povedala Simona. Ne zamerita, da so ekipe do njih potrebovale toliko časa. Zavedata se namreč, da je bila pot do njih otežena. "V tistih prvih dneh ni bil kriv nihče," je jasna.

'Strah ostaja in bo ostal na vekov veke. Dobesedno se ti zažre v tvojo bit'

Ko se je voda umaknila, je Miran na silo vdrl v njuno stanovanje, ki je bilo povsem uničeno. S pomočjo sosedov so se nato lotili čiščenja, odstranjevanja mulja, sušenja prostorov in iskanja tistih drobcev, ki se jih je dalo iz stanovanja rešiti. Še tri tedne sta nato zakonca s hčerko in mačkama bivala v poplavljenem stanovanju.

Stropnikova sta 11 mesecev bivala v začasnih kontejnerjih
Stropnikova sta 11 mesecev bivala v začasnih kontejnerjih FOTO: Luka Kotnik

"Zavrnila sva namreč ponujeno začasno stanovanje, saj sva bila prepričana, da obstaja nekdo, ki ga potrebuje bolj od naju. Midva pa sva zaprosila za kontejnerje, ki so nam jih pripeljali po treh tednih. Ni bilo namreč cestne infrastrukture, zato nam jih pred tem niso mogli dostaviti," sta povedala. Najprej sta dobila dva bivalna kontejnerja, po oceni, da bo popolne menjave potrebna tudi kuhinja, pa še tretjega.

11 mesecev je nato družina živela v kontejnerjih, na vsega skupaj 12 kvadratnih metrih. Najtežje je bilo pozimi, ko je bilo v kontejnerju tudi zgolj osem stopinj Celzija. "Ni bilo lahko, ampak če smo složni, gre. Iz vsega potegneš najboljše, kar se da," se ne da Simona. Leto dni pozneje sta znova v svojem domu, hvaležna vsem, ki so jima pomagali, da sta se lahko vrnila. "Tu je bilo ogromno ljudi, prostovoljcev, brigadirjev ... Ljudje so bili takrat resnično pripravljeni pomagati. Takrat ni bilo etiket, kdo si ali kaj si. Takrat smo bili z roko v roki," se spominjata.

A čeprav ostajata optimistična, se v zaledju še vedno občuti strah, ki ostaja. Strah, da bodo morali takšno grozo doživeti znova. Konec julija, ko je neurje v Črni udarilo znova, sta imela srečo. Njuno stanovanje namreč tokrat ni bilo poplavljeno. "Ampak strah ostaja in bo ostal na vekov veke. To ne bo minilo nikoli. To se ti dobesedno zažre v tvojo bit, v tvoje kosti. Preprosto ne pozabiš," je priznala Simona.

Miran tako še vedno ob vsakem večjem nalivu s svetilko pregleduje strugo okoli hiše, spremlja, kako naglo voda narašča. "Na vsakih 10 ali 15 minut gledaš, kje je voda, kako visoka je. Postavljaš prioritete kaj boš naredil najprej, če bo začelo poplavljati," prizna.

Želijo ostati, 'kjer so pognali korenine'

A kljub temu zakonca ne razmišljata, da bi se preselila. Tako kot nista vzela nadomestnega stanovanja za čas obnove hiše, svojega doma seveda ne želita zapustiti tudi bolj trajno. "Ljudje pravijo, da smo Črnjani bogu za hrbtom, čeprav v resnici nismo. Ampak tu je lepo," nam je povedal Miran, njegova žena pa je pristavila: "Dom je dom, tu smo pognali korenine. Saj poznate rek: šli bomo šele, ko nas bodo od tu nesli." "Sicer nas je pa težko premakniti. Črnjani smo trmasti," se je pošalil tudi Miran.

Eno leto po poplavah v Črni na Koroškem
Eno leto po poplavah v Črni na Koroškem FOTO: Luka Kotnik

Da o selitvi ni nobenega govora, se je strinjal tudi Aleš Moličnik. "Hišo smo sezidali na novo, prej je bila tu le majhna hiška. Ker se je enkrat v 100 letih pojavila takšna povodenj, se ne nameravam seliti," je jasen. Povedal nam je tudi, da se v občini trenutno močno trudijo sanirati vso nastalo škodo – tako škodo izpred leta dni kot nedavno. Marsikaj je treba še urediti, pa dodajata Stropnikova.

Na obletnico zgodovinske katastrofe se je v Črni na Koroškem odprla fotografska razstava ob obletnici poplav, ki so lanskega avgusta prizadele državo. 21. septembra nato sledi dražba, katere izkupiček bo namenjen tistim, ki so med poplavami (tudi letošnjimi) začutili moč narave.

Čeprav ponosno stojita sredi sedaj na novo urejene in opremljene kuhinje, je treba urediti tudi še nekaj drugih prostorov. A urediti je treba tudi občino, sta jasna. "Za prihodnost si želimo, da se ne izvaja le popoplavna obnova, temveč tudi protipoplavna. Da naredijo škarpe in tudi odtoke," nam je zaupala Simona. Čeprav verjame, da se strahu ne bo mogla nikoli popolnoma otresti, verjame, da bo imela vsaj nekoliko večji občutek varnosti, če bodo struge očiščene, če bodo nasipi višji.

Njen mož je ob tem spomnil prav na nedavne poplave pred tednom dni, ko se je izkazalo, da kanalizacija ne more zajeti vse hudourniške vode, ki jo je v dolino znova prineslo neurje. "Kanalizacija je premajhna in ni požirala vse vode. Lahko smo opazovali, kako zaradi vse te količine vode poskakujejo kanalizacijski pokrovi."

'Povrniti občutek varnosti, ko je enkrat izgubljen, je težko'

V prihodnost je usmerjena tudi županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, ki se strinja, da je treba razmišljati dolgoročno in poskrbeti, da se poplave ne bodo več ponavljale ob vsaki večji ujmi. Rešitev vidi v čiščenju zaledja vodotokov. "Tu imamo še veliko manevrskega prostora. Sicer v enem letu ne moremo rešiti težav, ki so nastajale v 30 letih nedela. A stiska ljudi je velika in treba jim je vliti upanja, da bo poplavna obnova takšna, da bo ljudem zagotovila varnost," je bila jasna na tiskovni konferenci, ki je v Črni potekala 30. julija.

Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem
Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem FOTO: Luka Kotnik

"Materialne stvari se lahko namreč vedno nadomesti, povrniti občutek varnosti, ko je enkrat izgubljen, je pa veliko težje," je poudarila. Zaveda se namreč, da domačini ob vsakem deževju še vedno zaskrbljeno pregledujejo vodotoke, da ponoči s svetilkami svetijo okoli hiše in preverjajo stanje, da ob nevihtnih nočeh ne zatisnejo očesa. Tudi sama si letos ni upala zapustiti svoje Črne. Lani je namreč prav v času ujme sama ostala odrezana izven svoje občine. A to je ni ustavilo, da se kljub prekinjenim povezavam in nevarnemu terenu ni vrnila k svojim ljudem.

"Lani sem še pred poplavami spremljala našo vremensko postajo in vodostaj reke Meže. Dan prej sem krajane na družbenem omrežju opozorila, naj ravnajo samozaščitno. Potem pa so ponoči začela prihajati opozorila z Uprave RS za zaščito in reševanje. Takrat sem vedela, da se moram vrniti," se spominja trenutkov izpred leta dni. Najprej je prišla do Ljubljane, nato je nadaljevala naprej. Ne zalite avtoceste ne uničena cestna infrastruktura je niso ustavile. "Ko nisem mogla več nadaljevati z avtom, sem šla peš. Takrat sta me srečala dva fanta s terenskim vozilom, ki sta mi pomagala priti do cilja."

In kakšen je bil občutek, ko je naposled le prišla v svoj kraj? "Zgrozila sem se. Nepredstavljivo se mi je zdelo. Takrat sem razmišljala o tem, da Črne ne bomo mogli nikoli več spraviti nazaj na noge, čeprav je bila to naša prva želja," je priznala. Bilo je namreč toliko poplavljenih in hiš, toliko neprehodnih cest. Ni bilo signala, ni bilo vode, ni bilo elektrike. "Stanje je bilo resnično nepredstavljivo," nam je povedala.

A takrat jo je najbolj skrbelo za ljudi, ki pa so bili zelo potrpežljivi in celo optimistično razpoloženi. "Bili smo medsebojno povezani, medsebojno solidarni in kot taki tudi zelo močni. Takrat sem dejala kolikor smo razsuti, smo tudi močni. In res je bilo tako." V roku enega meseca so takrat odpravili najhujše posledice in Črni vrnili njeno staro podobo. Leto pozneje pa so usmerjeni k temu, da občina dobi popolnoma novo podobo. Ne le, da se bo kraj obnavljal, temveč da se bo tudi razvijal.

Ob tem pa se morajo razvijati in učiti tudi ljudje, nam je povedala. "Ljudje smo namreč sokrivi, da narava deluje tako, kot deluje sedaj. Tudi zato, ker posegamo v naravo tam, kjer ne bi smeli, da gradimo na neprimernih območjih, da skušamo preusmeriti vodotoke ... Ampak voda bo vedno našla svojo pot. Morda bo čez deset let pritekla prav tam, od koder smo jo mi v preteklosti prestavili," je še povedala.

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Sekirnik
05. 08. 2024 13.58
+1
golob ne razume ljudi zakaj ne živijo v predsedniških apartmajih, saj so samo od 10.000 eur na noč dalje?
prepih
05. 08. 2024 11.30
+0
Saj razumem da se nekje mora živeti in zidati vendar vprašam ali imajo vsi pravnomočna dovoljenja za zidavo. Kadar kupiš avto in plačaš državi vse dajatve ne zahtevaš od države da ti ga popravi ob vsaki nesreči.
Jernej Sekirnik
05. 08. 2024 09.36
je rekla Bratuškova, da bo urgentno zrihtala avtocesto do Koroške, ali je že? Ker v drugih državah zgradijo po 100km avtocest v pol leta
BroNo1
04. 08. 2024 19.53
+7
Doma narejeno NIČ ampak smo pa v svetu priznani?! Petljamo se tam, kjer nam ni mesto, gospodje v kravatah pa živijo v svojem svetu in celo mislijo, da so dobri????
mucki
04. 08. 2024 18.30
-1
Dedi je že vedel, samo ni si mislil, da se bodo gradile škarpe z koncesijo (SĐS) in to kar v strugo in da se stare škarpe samo obzidavajo, ob reko se odlagajo velike količine ničvrednega materiala, takšno delo je najceneje, računi pa veliki, s tem se je močno omejeval tok reke Meže in tudi tisti žabji pokrovi, namenjeni za cevi meteornih vod so se kar privatizirali, razlaga pa je bila velika voda vam je odnesla vse žabje pokrove, seveda verjeti jim je potrebno.
branko-r
04. 08. 2024 18.28
+8
draga novinarska ekipa še danes ko mineva ene leto ni nič kaj storjenega sosednji Avstrijci so pri podobni škodi na ono stran Črne rabili en mesec da so uredili stvari tu pri nas verjemite še naslednjih deset let ne bo sanirano
Pikaponca
04. 08. 2024 17.00
+0
Še vedno pomnem dedija, ki je povedal, ko ti pridejo po nesreči levi na pomoč, je tako kot bi še dodatno pogorel. Po nesreči je to še katastrofa.
Malek
04. 08. 2024 17.15
-1
BroNo1
04. 08. 2024 19.57
+2
Pikapolonca, levak še ve ne kaj je lopata in kako se uporablja…..
PomisliNaSonce
04. 08. 2024 15.54
-1
Najboljš da vreme spremenimo, drgač jim tako so živga ne prideš
ZIPPO
04. 08. 2024 15.48
+4
Danes mineva eno leto od poplav. Obljubljenega veliko, narejenega malo. Za ljudi in družine prizadete v poplavah NI poskrbljeno. Izvajalci, ki sanirajo škodo kradejo v sodelovanju z občinarji in funkcionarji.Vlada RS se v enem letu po taki situaciji NI IZKAZALA, kar pomeni, da zadevi VSI SKUPAJ NISO KOS!!! Za nameček pa so vzeli 7,7 milijonov eur iz sklada za krizne in izredne razmere za sodno podrtijo. Celotna Vlada BI MORALA ODSTOPITI. Slovenci pa bomo tako kot naši dedje, pred nevihtami vedno z zaskrbljenostjo pogledovali v nebo.
vicente
04. 08. 2024 14.51
+5
Stara modrost pravi kjer je enkrat bila voda bo prisla tudi v drugo
Kajuh1
04. 08. 2024 14.43
+4
10sec za reklame, prispevek 23sec…a gledamo res vse skos gnar
Wookie55
04. 08. 2024 14.01
+6
Torej bajto mas 2m bek od reke ki poplavla pol pa se cudis da mas 3x na leto poplave? Nevem meni se zdi prav smesno kaj jim ni jasno....
Volja
04. 08. 2024 13.26
+8
Novinarji, od vas se pričakuje raziskovalno novinarstvo, in ne le objokovanje zadev....
Volja
04. 08. 2024 13.25
+4
Če so za časa YU čistile hudourniški teren, reke, sotočja, brežine - vsaj za Kamnik, Domžale, t.i. družbena podjetja, ki so opravljala gozdno gospodarsko dejavnost. Predvidevam, da bi se le-to, če se je sprivatiziralo preneslo na zasebnike in podjetja, kjer je skoncentrirano znanje ter praksa - tako kot pred osamosvojitvijo....Kje se je zalomilo? Je morebiti Peterle kot dolgoletni evropski poslanec kdaj načel to tematiko v evropskem parlamentu???
Miran1960
04. 08. 2024 13.16
+3
Vem kako je, dvakrat mi je poplavilo stanovanje 87 in 97, zadnjič tudi dva avtomobila. Ko je samo malo bolj intenzivno padalo, sem premikal avte na višjo lego in potem ne spiš. K sreči smo se čez par let selili v novo hišo....
Volja
04. 08. 2024 12.23
+11
Kdo je ukinil vse te službe, ki so skrbele za gospodarjenje z naravnimi viri, pred osamosvojitvijo?
Volja
04. 08. 2024 12.40
+6
Tu se vir neodgovornega in tpoumnega obnašanja začne!
Volja
04. 08. 2024 12.42
+7
Mogoče bi se Peterle se še spomnil kot prvi predsednik slovenske vlade leta 1991. Dajte ga vprašat preden ga zgrabi demenca in vam bo raje na orglice zaigral in razlagal o čebelicah .....
lakala28
04. 08. 2024 13.26
+8
Točno tako. Bistvo zakonodaje po letu 1991 je bil revanšizem in lomastenje državnega premoženja za prijatelje takratne oblasti: vatikan. kapitalisti, domobranci... uničili so vse, kar je delovalo, novega sistema pa niso vzpostavili. Bolj ali manj je tako tudi danes. Še marsičesa nimamo, kar je Titova Jugoslavija oz. Slovenija že zdavnaj imela. In s tem se bolnik jajo še hvali, puterle pa mu podpira trtico. Da ju ni sram priti v jasnot, se vprašam.
Rdečimesečnik
04. 08. 2024 12.16
+5
Nč jokat plešite
poper00
04. 08. 2024 13.22
+0
Edini kvalificiran ,da bi to rešil je plešavi jastreb ,samo kaj ,ko takrat ko je na oblasti treba krasti.Z svojo kumrovško politkomisarsko šolo bi lahko lastnoročno poskrbel za poplave ampak je bilo potrebno ogromno energije za skrivanje ukradenega denarja in uničevanja dokazov kraj.
Volja
04. 08. 2024 12.15
+2
Itak, da ne zapišem, kako je možno, da jim zapre odtoke občinskih meteornih in kanalizacijskih izpustov, da se jim razliva po ulicah in si rešujejo zadevo le z visoko dvignjenim pločnikom. Takrat so jo še kar dobro odnesli.
kvintus
04. 08. 2024 12.10
+10
Nikoli ne bo boljše, saj država ne poskrbi, da bi se poglobile-očistile struge rek, potokov ... Od samostojnosti države niso očistile nobene reke, ne potokov ... Dandanes je podnebje drugačno kot je bilo pred 30 leti, država pa nič. Zato lahko ob vsakem deževju trepetate za svoja življenja. V podravju (okolica Ptuja) je v Dravi gramoza za 3 razvojno os. Ampak spet se bodo našli ptičkarji, metuljčkarji, hroščkarji ... ki bi preprečili izvažanje gramoza iz struge rek ... Tem ni mar za ljudi, važno je da oni dosežejo svoje ... Te bi morali že zdavnaj zapret na Goli otok ...
Volja
04. 08. 2024 12.07
+5
Gledati je treba nanose na hudourniškem gruščovju, ki je običajno visoko v hribih, kjer se običajne ceste končajo in se v bistvu šele izviri rek začnejo! V Kamniku je to okrog pol km višje od izvira Kamniške Bistrice, kjer že stoletja stoji suha hudourniška kamnita struga in je še 4. desetletja nazaj bila vedno sproti očiščena odpadlega suhega vejevja in izruvanih dreves ter dodatnih plazu kamenja ter skal. V nulo je bilo do takrat ščiščeno....
Volja
04. 08. 2024 12.08
+4
Pa tudi, kaj se dogaja na brežini sotočnih potokov, rek...