Slovenija

Šefic: Plaz je nevaren, predlagamo preselitev v začasne nastanitve

Ljubljana, 20. 10. 2023 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Ema Čepon
Komentarji
139

Vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je obiskal naselje Struge v občini Luče, ki ga je razdejala avgustovska ujma in ga ogroža plaz. "Plaz je nevaren, predlagamo takojšnjo preselitev v druge začasne nastanitve," je povedal Šefic in dodal, da to sicer ni trajna rešitev. V naslednjih 14 dneh bodo Struge obiskali tudi geologi, ki bodo pojasnili nevarnosti bivanja na tem območju. To je bilo sicer šele prvo srečanje, na katerem so govorili tudi o več rešitvah in načrtu sanacije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Šefic in Robnik o stanju v Strugah
    14:32
    Iz 24UR ZVEČER: Šefic in Robnik o stanju v Strugah
  • Iz 24UR: Nekaj dogovorov so dosegli
    03:11
    Iz 24UR: Nekaj dogovorov so dosegli
  • Iz SVETA: V Strugah na robu obupa
    04:50
    Iz SVETA: V Strugah na robu obupa
  • Šefic o stanju v naselju Struge
    07:20
    Šefic o stanju v naselju Struge

Kot so pred srečanjem povedali prebivalci, bodo državi dali še zadnjo priložnost, da jim konkretno pove, ali se bodo v svoj kraj lahko še kdaj vrnili ali Struge za bivanje niso več varne. Če konkretnega odgovora ne bo, so napovedali zaprtje ne le lokalne, ampak ene od še pomembnejših cest. Po skoraj treh urah sestankovanja za zaprtimi vrati, pa so številni krajani razočarano ugotovili, da so jim pristojni odgovorili le, da dokončnega odgovora o usodi njihovi domov, pravzaprav še nimajo.

"Zadovoljni smo samo s tem, da smo se začeli pogovarjat. Od zdaj naprej štejejo dejstva. Smo bili dejansko pozabljeni, danes je 78. dan," je povedal eden od domačinov. Drugi je dodal, da se je vse skupaj predolgo vleklo. "Dva mesca pa pol - to je predolgo. Predolgo, ker je bilo tako lepo vreme, to bi se že lahko kej naredilo."

"Ljudje so obupani, ker ne vedo, kaj bo plaz nad strugami, to pa je ključno sporočilo. Tega odgovora danes nismo dobili," je povedal še eden. Se je pa - pravijo - le premaknilo pri urejanju vodovoda, ki je zdaj speljan po zraku in bi ob prvem resnejšem padcu temperatur lahko zamrznil. Zgolj začasno bodo reševali tudi nekatere hiše, jih še novembra podbetonirali in tako preprečili, da bi začele pokati in se podirati. Ali se bodo vanje še kdaj lahko vrnili pa bo popolnoma odvisno od zemeljskih plazu, ki je izjemno nevaren in bi se vsak čas lahko sprožil.

Krajani sicer odgovorne sicer opozarjajo - protestno zaprtje regionalke nikakor ni odpovedano in se bo v primeru neaktivnosti vlade tudi zgodilo.

Šefic: Prvi cilj je bil, da krajanom zelo jasno povem, da je plaz nevaren

A po besedah vodje službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjana Šefica je bil sestanek odprt, polemičen in konstruktiven. "Veliko informacij in mnenj smo si izmenjali, to je bila tudi moja želja in cilj je bil dosežen," je povedal. 

"Prvi cilj je bil tudi to, da krajanom in krajankam zelo jasno povem, da je plaz, s katerim se ukvarjamo, nevaren. Po ocenah strokovnjakov se ne izključuje možnosti, da se sproži," je povedal. Poudaril je, da je njihova prva skrb prav skrb za varnost. "Premoženje in vse ostalo je lažje reševati kot človeška življenja. Moj poziv je bil, naj se preselijo na začasne lokacije, da se v tem obdobju lahko naredi dodatne raziskave, zadeve preveri in predlaga morebitne ukrepe. To je najbolj pomembno," je prepričan Šefic. 

Govorili so tudi o različnih možnostih glede namestitev. Večina prebivalcev je trenutno nameščena v turističnih kapacitetah, na sestanku pa so izrazili tudi skrb glede plačevanja tega začasnega bivanja, saj da so subvencije glede na njihovo situacijo premajhne. "Pričakujejo 100-odstotno nadomestilo za njihove začasne nastanitve. To bomo s kolegi z ministrstva preverili in morda tudi ukrepali, če bo to potrebno," je dejal. 

Hkrati bi radi delali tudi na tem, da bi zavarovali vse objekte, ki so na območju še ostali, tako da se ne bi delala nadaljnja škoda. "Državna tehnična pisarna je določene ukrepe predlagala že pred skoraj mesecem dni, tudi kar se tiče vodovoda, da ne bi slučajno prišlo do zmrzovanja, in vse ostale ukrepe," je povedal. 

To je bil sicer šele prvi v nizu pogovorov, pojasnjuje Šefic, češ da obstaja tudi druga možnost. "Druga opcija je, da se razmisli o preselitvi in nadomestnih lokacijah," je povedal Šefic in še enkrat dodal, da to območje po vseh dosedanjih indikacijah predstavlja določeno stopnjo nevarnosti.

S prebivalci so naredili tudi načrt glede tega, kaj bodo storili v naslednjih 14 dneh. "Najprej bodo vsi razmislili o varnostnem zornem kotu. V razpravi je bila izkazana pripravljenost oziroma razmislek o selitvi na druge lokacije, če bo dal zakon ustrezne rešitve in kompenzacije. Glede najemnin, da v roku tega tedna preverimo vse možne rešitve in jih sporočimo prebivalcem," pravi. 

Dogovorili so se tudi, da bodo imeli s prebivalci redne tedenske sestanke oz. stike. Krajani pa so predlagali, da bodo oblikovali manjšo ekipo, s katero bodo lahko operativno komunicirali. 

Nekaj pripomb so imeli sicer še glede urejanja vodotokov ne le Savinje, ampak tudi nekaterih drugih rek. "O tem bomo  nemudoma obvestili direkcijo za vode, da bodo situacijo preverili in ustrezno ukrepali," pravi Šefic. Dogovorili so se še, da bodo v roku 14 dni organizirali obisk geologov, ki jim bodo razložili težave glede plazu in tega, kje so tveganja. "Na ta način bodo dobili natančno in celovito sliko," je dejal. 

Opozorili so še na vprašanje posameznih objektov, kako jih sanirati. "Dogovorjeno je, da bo do konca novembra zadeva realizirana. V naslednjem tednu pa bo vsak dobil svoj elaborat, iz katerega bo jasno razvidno, kaj je z njihovo hišo, kaj so prvi sanacijski ukrepi in seveda tudi, kakšni so eventualni stroški. Glede vodovoda so se dogovorili glede tega, kako ga na enem delu sanirati, na drugem pa zaščititi, da ne bi prišlo do dodatne škode," je še razložil. 

"Pod črto, vsi ti dogovori in tudi nadaljnji konstruktivni stiki nas bodo pripeljali do rešitve, ki bo v prvi vrsti dobra za krajane in njihovo varnost," je sklenil Šefic. 

Poplave v Strugah
Poplave v Strugah FOTO: Paul Orešnik

Do danes v poplavah prizadetim občinam za 153,8 milijona evrov predplačil

Ministrstvo za naravne vire in prostor je po zadnjih podatkih občinam, ki so jih prizadele avgustovsko poplave, do sedaj skupno nakazalo za 153,8 milijona evrov predplačil. Zadnje izplačilo v višini 16,9 milijona evrov so izvedli danes, med prejemniki so tudi občine v Savinjski dolini, ki jih bo v soboto obiskala vlada.

Kot so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor, so danes predplačila za izvedbo nujnih ukrepov odprave nastalih posledic glede na predhodno ocenjeno škodo na občinski lastnini oziroma infrastrukturi prejelo 12 občin v skupni vrednosti 16,9 milijona evrov.

Sredstva so prejele občine Kamnik, Rečica ob Savinji, Mozirje, Križevci, Zreče, Apače, Sveti Jurij ob Ščavnici, Cankova, Kranj, Šenčur, Črenšovci in Žetale. Pred tem pa je ministrstvo denar že nakazalo na račune 32 občinam - Braslovče, Žalec, Vojnik, Tabor, Šoštanj, Puconci, Medvode, Juršinci, Idrija, Dobrna, Cirkulane, Gornji Grad, Luče, Nazarje, Ribnica na Pohorju, Šmartno ob Paki, Bled, Solčava, Ljubno, Žiri, Škofja Loka, Mežica, Muta, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Vuzenica, Slovenj Gradec, Prevalje, Mislinja, Dravograd in Črna na Koroškem.

V skladu z napovedmi ministrstva bodo ostale občine predplačila prejele v prihodnjih dneh. V okviru tega bodo nakazali še 64,8 milijona evrov, so navedli.

Kot so spomnili na ministrstvu, gre za predplačila, ki se na podlagi sprejetega predhodnega programa odprave posledic neposredne škode, ki ga je sprejela vlada, in zakona o odpravi posledic naravnih nesreč prvič doslej izplačujejo v višini do 40 odstotkov ocenjene škode. Predplačila za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov na občinski infrastrukturi zaradi posledic avgustovski ujme bo skupno prejelo 117 občin. Z nakazovanjem predplačil je ministrstvo začelo pretekli teden, do danes pa je sredstva prejelo 44 občin.

V skladu z napovedmi ministrstva bodo ostale občine predplačila v skupni vrednosti 64,8 milijona evrov prejele v prihodnjih dneh. Po predhodno ocenjeni škodi, kot so jo popisale občine, je vlada sprejela predhodni program odprave posledic neposredne škode na stvareh in za ta namen zagotovila 222 milijonov evrov.

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

celjan2
22. 10. 2023 09.49
kaksno vezo ima ta kafer (reklama Zalando) S katastrofo v STRUGAH?
Malo_sutra
21. 10. 2023 10.44
+2
Šefic je Prešeren za sirotinju 😂😂
kryptix
21. 10. 2023 10.37
+1
Spomladi bo cesta da bodo lahko šli turisti proti logarski takrat pa zablokirajte ceste in najprej plaze sanirat pol pa se naj gredo naprej turizem.
ap100
21. 10. 2023 10.36
+2
šefic - pa kje so tega levorokega blebetača našli
celjan2
22. 10. 2023 09.51
Že po tem kako ima zavezan šal, veš kam spada! pri 25 st C!
totnhem
21. 10. 2023 09.51
+1
Šefič obljube so za pet realizacija pa je pod nulo.Sama laž,laž.laž.
povanpireni
21. 10. 2023 09.18
+1
Še kmalo pase bo TRIGLAV PODRL...
Dragica Cegler
21. 10. 2023 09.17
+0
Saj to sami vedo.Zato pa ne volim levice,nikoli.Kwr niso odločni,kar nekaj predrabljajo in nobenih rezultatov.So rekli pred časom,da bodo denar dobili čez 2 tedna.pa ga še niso.Ti levaki hočejo vedno biti všečni,av tem primeru to ne gre.Traba je ljudem odločno povedati,da pod tem plazom ne morejo živeti in pika.Ce pa se ne strinjajo pa naj ostanejo in podpišejo,da bodo sami poskrbeli zase.Ostale pa preseliti in konec.A ni v Ljubljani nekaj novih stanovanj?
misterbin
21. 10. 2023 08.33
-2
To kar je povedal ta grdi Šefic to ljudje sami vedo
Svetlana na brezovi metli
20. 10. 2023 21.59
-1
avgust.
20. 10. 2023 21.37
+1
Sami si bodo morali pomagat. Vlada je samo izkoristila situacijo za samo-promocijo.
Malo_sutra
20. 10. 2023 21.18
+6
Frizurca top 😂
Betuul
20. 10. 2023 21.05
-9
Klelele v lj se zaključuje gradnja 🏙2x po 22 nadstropna 🌃stolpnica! Pa bo kmalu vselitev!Bodo imeli prizadeti in še mrzlo gre not; do 🤶božiča pa ne vemo kako bo! In kakšno bo novo leto! Kaj prednosti za kakšno vselitev! Bi morda naš župan kaj znal doreči! Res da ima lj župan svoj županat-okolico od katastrofe! Brez skrbi g. Šefic je še kako humanitarc! Dialog dogovor! Za slo prebivalce gre !
Betuul
20. 10. 2023 20.47
+12
Spoštovani g. Šefic! Obnavljal in gruntal o tem bomo na spomlad! Zdaj je čas za zrihtat avtobuse ljudi spravit na toplo! Vsak naj doma pogleda; če je kaj vredno,da odnese ali zapakira v neke škatle in zato odredijo krajani neki hrambni prostor! Hiše; če so količkaj zapečatiti! Postaviti tja na lokacije varnostnike; obhode policijske varnosti; redarje ; vojake ; za zaščito kraja; naselja ; vasi; kmetije ipd! Ljudje; deželani naj dajo točne podatke! G. Šefic a jim ne znate povedati prav??🙏🏻 Oni bodo rekli uporno; tu smo doma mi; dom družine vse je dragoceno! Pa jim recite g. Šefic: Najbolj ste nam dragoceni Vi; naš narod ste ; naše ljudstvo; pojdite na toplo! Spomladi bodo prenove! Tak je to g .Šefic! Za naše slo!
Rdečimesečnik
20. 10. 2023 20.45
-4
ArkaMast
20. 10. 2023 20.27
-10
Dovolj je poplavne sprave, narod se mora spet deliti na leve in desne. Dol z vlado, Janšo gor, pika.
Japa Jade
20. 10. 2023 20.30
+10
Janšo, hvala lepa, nisem ne levi ne desni, sem pa mel priliko delat pod Černjačem na koheziji. Janševa šola, represija nad zaposlenimi, kadrovsko je uničil službo. Še enkrat, hvala lepa za Janšo in njegove podprepnike. O Vinjaku je blo dons že govora....
Rdečimesečnik
20. 10. 2023 20.44
-11
Ka lažeš če jaz tam delam ostale je pa odpustil
INAZ
20. 10. 2023 20.51
-4
Ja, to je problem. Pod Janšo mora državna uprava delat, ne pa kofetkat po Lj.
Jozaa
21. 10. 2023 08.45
+1
Mikofinkica
20. 10. 2023 20.27
+2
Dva meseca so Golobisti potrebovali, da so v Struge poslali mumijo, da jim predlaga, da naj se preselijo začasno na drugo lokacijo, potrebovali pa s samo teden dni, da so oropali cel Slovenki narod in uprizorili nasilno krajo prebivalstva. To so te lopovske kriminalne partizanske poteze.
diceman
20. 10. 2023 20.14
+4
justed
20. 10. 2023 20.00
+7
Za milijardno sanacijo bank iz naših žepov niste potrebovali dveh mesecev.
Julijann
20. 10. 2023 19.59
+6
Koliko stane kaj npr.ena ura pogajalca, koliko kaj stane ura specialne policijske enote v večernih urah? Hm, kot davkoplačevalca me zanima, ker gre tudi moj denar za nekaj, kar ne bi bilo potrebno. Zastonj seveda niso delali.
justed
20. 10. 2023 19.59
+10
Po dveh mesecih sestankovanja in hihitanja in zapravljanja našega denarja, ste se privlekli v Struge, da ste ljudem sporočili naj počakajo še 14 dni na geologe.
Buča hokaido
21. 10. 2023 08.39
+4
Potem pa vi vsi pametni poučite nas neznalce, kako se gradi. Samo za temelje je treba čakati 28 dni. Da se beton utrdi. Pa se do zdaj še zemljina ni utrdila.
Slovenec81
21. 10. 2023 09.20
-1