Slovenija

Še zadnja usklajevanja o varčevanju

Ljubljana, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na finančnem ministrstvu bodo opravili še zadnja usklajevanja z neposrednimi proračunskimi porabniki o možnih prihrankih v letošnjem državnem proračunu.

Mramor je povedal, da bodo pri vsakem ministrstvu poskušali najti tiste prihranke, ki bi najmanj vplivali na izvajanje njegovih prednostnih nalog
Mramor je povedal, da bodo pri vsakem ministrstvu poskušali najti tiste prihranke, ki bi najmanj vplivali na izvajanje njegovih prednostnih nalog FOTO: Dare Čekeliš

Po že opravljenih dveh krogih usklajevanj so tokrat na pogovore povabili predstavnike le še štirih ministrstev, ministrstva za notranje zadeve, za šolstvo, znanost in šport, za zdravje ter za delo, družino in socialne zadeve. Za ostale proračunske porabnike pa so ocenili, da usklajevanja niso več potrebna.

Koliko prihranikov so uspeli najti v dosedanjih usklajevanjih, finančni minister Dušan Mramor po petkovi seji vlade ni povedal. Predlog rebalansa mora biti za obravnavo na vladi pripravljen do 8. maja.

Vlada je minuli petek ocenila, da bodo letošnji proračunskih prihodki od sprva predvidenih nižji za 30,7 milijarde tolarjev. Zato bo treba znižati nekatere odhodke, vendar ne za celoten znesek, saj se je vlada hkrati tudi odločila zvišati dovoljeni proračunski primanjkljaj s sedanjega 0,99 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 1,29 odstotka BDP.