Slovenija

Še vedno brez pitne vode

Železniki/Cerkno/Bohinj/Kropa, 02. 10. 2007 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Biba Jamnik
Komentarji
0

Po katastrofalnih poplavah so krajani še vedno brez pitne vode, voda je tudi ob prekuhavanju oporečna in primerna le za umivanje.

Na pomoč so prišli tudi študentje in prostovoljci.
Na pomoč so prišli tudi študentje in prostovoljci. FOTO: POP TV

Razmere na področjih, ki so jih pred štirinajstimi dnevi zajele močne padavine, kakršnih ne pomnijo že 250 let,s e počasi umirjajo. Neurje je povzročilo ogromno gmotno škodo, šest oseb je umrlo, precej družin je ostalo brez domov.

V Železnikih voda kljub prekuhavanju ni pitna

Denar za prizadeta območja lahko nakažete:
za Železnike na TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007, Namen: humanitarna pomoč;
za Kropo TRR: 07000-0000487321, sklic 290-12 Kropa, Namen: Za vodno ujmo Kropa 18. 9. 2007;
za Cerkno TRR: 01214-6000000063 sklic 00 014-2007, Namen: Pomoč ob neurju 2007;
za Bohinj TRR: 01204-0100008048, sklic 00 730.
Darujete lahko tudi preko Rdečega križa na TRR NLB 02922 – 0019831742, sklic 4026, s pripisom ''Poplave 2007''.
Uporabniki Mobitela in Si.mobila lahko pošljejo SMS sporočilo POPLAVE na številko 1919.
Poseben račun je odprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ): SI56 0222 2025 5564 305.
Račun je odprla tudi Skupnost občin. Odprt je pri Novi KBM: 04515 – 0001385183.
Mihael Prevc, župan občine Železniki, je za 24ur.com povedal, da so danes pristojni iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj znova vzeli vzorce za kemično analizo. "Mikrobiološke raziskave kažejo, da je voda še preveč onesnažena, da bi bila primerna za pitje, tudi s prekuhavanjem ne,“ je povedal Prevc. Pričeli so tudi z aktivnim čiščenjem in kloriranjem vodovodov. "V tem trenutku nihče še ne more napovedati, kdaj bo voda pitna,“ je še povedal župan.

Vodo krajanom Železnikov vozijo v cisternah iz Škofje Loke, na voljo pa je tudi ustekleničena voda, ki so jo v Železnike pripeljali donatorji. "Krajani vodo lahko dobijo na določenih odjemnih mestih,“ je pojasnil Prevc.

Sanacija rečnih strug, kot je povedal župan, zdaj poteka v smislu pretočnosti vode, sicer pa bo sanacija potekala več let. Krajani pa bodo od jutri spet deležni zdravstvene oskrbe, saj bodo na nadomestni lokaciji v župnišču v Selcih pričeli z delom trije splošni zdravniki, fizioterapija in lekarna.

V Cerknem druga analiza pitne vode
Za dezinfekcijo vode običajno zadostuje, da ta vre minuto, v pravilniku o pitni vodo pa je priporočeno triminutno vretje vode. V primeru, da je voda motna, je potrebno pred njenim prekuhavanjem iz vode odstraniti večino delcev. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja je priporočljivo, da voda ostane v isti posodi, najbolje pa jo je hraniti v hladilniku. Tako pripravljeno vodo je za pitje priporočljivo uporabljati 24, izjemoma pa 48 ur.


Kot je za 24ur.com povedal župan občine Cerkno Jurij Kavčič, danes pristojne službe opravljajo drugo analizo pitne vode. "Na nekaterih področjih so prve analize pokazale, da je voda že pitna, vendar je ljudje še ne smejo piti. Počakati moramo še na današnje analize,“ je povedal Kavčič.

So pa že uspeli izprazniti pregrade, ki so bile polne nanosov, za prvo silo so uredili tudi kamnite brane – improvizirane nasipe. "Pripravljamo se na morebitne nove padavine,“ je še povedal župan.

V Bohinju cesta le delno prevozna

Kot je za 24ur.com povedal Franc Kramar župan občine Bohinj, cesta proti Bohinju še dalj časa ne bo v celoti prevozna. "Cesta je prevozna le po enem voznem voznem pasu, promet smo uredili s semaforjem.“

Krajanom tudi odsvetujejo pitje vode, saj so analize pokazale, da voda še nikjer ni pitna. "Vodo smo tudi klorirali vendar je analiza pokazala, da je kljub temu še oporečna," je povedal Kramar.

Še vedno odpravljajo posledice, ki jih je neurje povzročilo na vodotokih. "Mehanizacija je na terenu, kjer sanira vodotoke, tako da do cest sploh še nismo prišli," je še povedal Kramar. Ceste so sicer za silo usposobili, železniški promet pa še vedno ni mogoč. "Proga je bila tako močno poškodovana, da ni mogoče napovedati kdaj bo po njej spet stekel promet," je povedal Kramar.

Krajani še vedno odpravljajo posledice, ki jih je povzročilo neurje.
Krajani še vedno odpravljajo posledice, ki jih je povzročilo neurje. FOTO: Dare Čekeliš

V Kropi sanirajo plaz

"Pristojne službe sanirajo plaz,“ je za 24ur.com povedala Manca Šetina Miklič, predstavnica v kabinetu župana občine Radovljica. Tudi v Kropi pitne vode še nimajo.

Komunala Radovljica je pravkar izdala obvestilo, da ni več treba prekuhavati vode iz vodovoda v naseljih Kropa, Kamna Gorica, Zgornja Dobrava, Srednja Dobrava, Spodnja Dobrava, Prezrenje, Mišače, Otoče, Lipnica, Rovte, Brezovica, Češnjica pri Kropi, Poljšica pri Podnartu.

Na plazu pod Vodiško planino po strugi hudournika Črni potok pa bo Uprava RS za zaščito in reševanje namestila alarmni sistem. "Vodno gospodarstvo Kranj še vedno čisti strugo Kroparice in sanira poškodovani vodni prag," je še povedala Šetinova.

Prvim krajanom so že razdelili denarno pomoč.

Tudi v Kanalu ob Soči je treba prekuhavati vodo


V občini Kanal ob Soči je do nadaljnjega potrebno prekuhavati vodo iz vodovodnega omrežja. Voda na omenjenem območju je zaradi obilice padavin v preteklem tednu motna, zato ni možno zagotoviti njene ustrezne dezinfekcije.

Podobnik na obisku v Bohinju in Tržiču


Minister za okolje in prostor Janez Podobnik, ki je konec minulega tedna preveril, kako poteka odpravljanje posledic vodne ujme v Železnikih in v Kropi, je danes obiskal še Bohinj in Tržič. Njegovega obiska so bili zlasti veseli v Bohinju, kjer so se po naravni katastrofi, ki jih je za nekaj časa povsem odrezala od sveta, počutili pozabljene. Danes pa jim je Podobnik obljubil državna sredstva za sanacijo posledic neurja, ki je po grobih ocenah v Bohinju povzročilo za 8,5 milijona evrov škode.

Poplavljena polja v Bohinju
Poplavljena polja v Bohinju FOTO: P.K.
V prihodnjih letih bo na voljo več denarja za urejanje vodotokov, je še povedal Podobnik. "Po popisu celotne škode bodo kmalu narejeni tudi prvi sanacijski ukrepi, ki bodo že do zime sanirali najbolj prizadete vodotoke, pa tudi velike nanose kamenja in proda," je obljubil minister.

Napovedal je, da bo šolsko ministrstvo pokrilo večji del škode, ki jo je utrpela bohinjska osnovna šola. Na sredstva za sanacijo škode se bo lahko prijavilo tudi podjetje Lip Bled. Za sanacijo občinskih cest pa bodo lahko porabili tudi sredstva iz resorja za lokalno samoupravo.

Bohinjski župan Franc Kramar upa, da bo najnujnejša sanacija končana do prvega snega. "Glede na obljubo ministra, da bo država poskrbela za dodatna finančna sredstva, pa bomo uspeli urediti vodotoke tako, da naslednje neurje ne bo povzročilo škode," je poudaril.

Tržiški župan Borut Sajovic je ob podobnikovem obisku izpostavil zlasti sanacijo in skrb za vodotoke, ki v Tržiču večkrat povzročajo težave. Sicer pa je Sajovic zadovoljen z odzivom vlade po vodni ujmi in z odobrenimi urgentnimi sredstvi, pa čeprav so bila ta le kaplja v morje pri sanaciji škode, ki jo je v Tržiču za pet milijonov evrov. Od tega so za tri milijone evrov škode povzročili zemeljski plazovi, dva milijona evrov škode pa je nastalo na komunalni infrastrukturi.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.