Slovenija

Jelinčič Pl.: Kadil sem iz protesta!

Ljubljana, 30. 10. 2007 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Biba Jamnik, Špela Zupan
Komentarji
113

Naročnik volilne prireditve je bila vlada, zato sem inšpektorja napotil v vladni urad, je dejal direktor CD Rotovnik.

Zmago Jelinčič Plemeniti si je na dan prvega kroga predsedniških volitev v Cankarjevem domu prižgal cigaro, s čimer je kršil protikadilski zakon, ki je v veljavo stopil 5. avgusta letos. Zakon med drugim predvideva tudi prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih.

Bo Rotovnik plačal kazen?

Zmago Jelinčič Plemeniti je povedal, da je cigaro prižgal v znak protesta proti kadilskemu zakonu.
Zmago Jelinčič Plemeniti je povedal, da je cigaro prižgal v znak protesta proti kadilskemu zakonu. FOTO: Dare Čekeliš

Generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik je za 24ur.com povedal, da ga je včeraj obiskal zdravstveni inšpektor. "Bilo je kot v Ameriki. Inšpektor mi je pokazal značko, šla sva na kraj zločina, zaslišal me je in napisal zapisnik, ki sem ga moral podpisati,“ je pojasnil Rotovnik.

Rotovnik je še povedal, da volitve niso bile njihova prireditev, Cankarjev dom je za ta dan podpisal najemno pogodbo z uradom vlade za informiranje. "Urad je s pogodbo prevzel vso odgovornost, zato sem inšpektorja napotil k njim. Sploh pa se Jelinčič Pl. ni nahajal v naših prostorih, saj je sedel v prostorih sosednje stolpnice TR 3." Kot je povedal Rotovnik, je Jelinčič Pl. zapustil prostore TR 3, ko ga je ena od novinark prosila za izjavo. "Takrat je stopil tri metre v prostore Cankarjevega doma in prižgal cigaro. Po izjavi se je vrnil nazaj v prostore TR 3,“ je še povedal Rotovnik.

Mitja Rotovnik se je zato, ker ne more nadzirati vseh uporabnikov skoraj 900 prostorov in prostorčkov, kot jih ima Cankarjev dom, odločil, da vsem najemnikom še ta teden pošlje anekse k pogodbam. "Ta teden gredo ven aneksi k pogodbam, poslali jih bomo vsem od filharmonije, opere, simfonikom. Tako bodo morali njihovi direktorji prevzeti vso odgovornost za morebitne tovrstne kršitve.“

Jelinčič Plemeniti kadil iz protesta

Kot je za 24ur.com povedal Zmago Jelinčič Plemeniti, ga do danes ni obiskal še nihče. "V skladu z zakonom me mora inšpektor dobiti na delu, razne fotografije, posnetki, morebitne fotomontaže, takšna in drugačna pričevanja ne veljajo,“ je pojasnil.

Cigaro, pravi, je prižgal v protest proti "bedastemu zakonu, ki kriminalizira kadilce in jih izriva iz družbe, v kateri imajo privilegiran položaj specifični kriminalci, pedofili in preprodajalci mamil. Cigaro sem prižgal z namenom, da se tudi v medijih vendarle začne razprava o nesmiselnosti določenih zakonskih določil.“

Jelinčič Pl. je prepričan, da bodo s tem zakonom uničili nekaj tisoč malih lokalov, lastnike, ki so za odprtje lokali vzeli kredite, pa zmetali na cesto in jim zaradi dolgov pobrali premoženje.

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihec.zupopihec@email.si
08. 11. 2007 16.20
+1
radenska16 NE TI PA NE INŠPEKTOR MI NE MORETA PREPREČITI DA JS V LOKALU NAM KADIL
zobna.us@gmail.com
07. 11. 2007 15.12
Folk, sej res ne vem zakva se kregate glede zakona. Nov popravk pravi, DA SE LASTNIKI SAMI ODLOČIJO, ALI SE V LOKALU SME KADITI, ALI NE. To se pravi, boste nekadilci lahko zahajali v nekadilske lokale, kjer boste imeli svoj čist zrak, kadilci se bomo pa zakajali v kafičih namenjenih kadilcem. ZAKON MORA BITI SPREMENJEN
metal_headx@hotmail.com
07. 11. 2007 10.46
+1
SEM NEKADILEC AMPAK ME TAKŠNO DEJANJE NE MOTI, K VEČJEMU GA PODPIRAM KER SI NEKAJ UPA!! NISEM KADILEC AMPAK TAK ZAKON JE BRCA V TEMO
Zentrum
03. 11. 2007 19.35
mihec, mislim, da si se rodil v napačnem času. Primitivizem je bil značilen v kameni dobi...
FallDown
03. 11. 2007 19.29
ne strinjam se s protikadilskim zakonom, tale jelinćić je pa vseeno navaden homofobičen kreten!!!
omask
03. 11. 2007 18.03
.......pjte vi na skret pit kavo LP
omask
03. 11. 2007 18.01
Zmago in vsi kadilci, gremo naprej!!!! Zagreti nekadilci ........... LP
Prvo Bore
03. 11. 2007 09.16
To je bila cigara zmagoslavja, ki je dokazal, da se ne da. Vsi pa dajte to v kadilski zakon !!
patricia@igop.se
03. 11. 2007 09.11
Seveda mu dam za prav, da si je prižgal cigaro. Sama sicer ne zahajam v kavarne, še posebej ne z otroci, le poleti na kakšno prostorno teraso. Glede zakona o nekadilstvu pa mislim da bom vse povedala, ko izrečem demokracija pa taka.
mihec.zupopihec@email.si
02. 11. 2007 19.12
zakon al pa dov js bom kadil tam kjer se mi bo čika zluštavo!!!
Mi?0
01. 11. 2007 17.53
Gen.T ja je super, samo v koliko lokalih se to vrši??
DarthRevan
01. 11. 2007 15.59
Sam zahajam v lokal, ki ima fizično ločeno kadilsko komoro z drsnimi vrati, v kateri se ne streže, lahko pa človek vzame pijačo in gre noter, se usede, popije in pokadi. Da pride noter, mora pritisniti na gumb, da se vrata odprejo, tako da tudi ni mogoče tja notri stopiti "po nesreči". Zdaj pa nekadilce vprašam, kaj je s tem narobe? To je krasen primer izvajanja PREJŠNJEGA zakona, mimogrede.
Draža
01. 11. 2007 15.46
KADILCEM BI MORALI ODOBRITI,DA LAHKO KADIJO SAMO NA WC-JU IN TAM KOFETKAJO ALI VEČERJAJO. ITAK JE SMRAD ISTI.SMO V EU ZATO SE DRŽIMO ZAKONOV.
mihec.zupopihec@email.si
01. 11. 2007 15.18
to mi delaj jelenčič, ti si majster ne pa peterle!!! 1:0 za jelenčiča!! tudi jaz sem včeraj kadil v lokalu, pa mi noben nekadilc ni upal kaj reči, varnostniki so se pa smejali, čez pol ure je kadilo skoraj 50 procentov nočnega lokala in prav je tako!!! dol s tem zakonom.. in tudi v prihodnje bom v lokalih kadil
tomi.passion@gmail.com
01. 11. 2007 15.00
Katie_Katty...kakor za koga. Meni, kot nekadilcu, ta zakon več kot odgovarja, saj imam končno mir pred smradom in egoističnimi kadilci. Sicer ja pa to zakon, ki ga podpira več kot 80 odstotkov ljudi. Kar pa se Zmaga tiče, je ok. Še posebno, ker je Turku in njegovim komunistom povedal direktno v faco, kar jim gre. Mogoče ga je to stalo še kakšnega glasu.
peeka
01. 11. 2007 14.53
Zmago je res car in ta protikadilski zakon je res kretenski tko k je reku. Druge zakone bi mogl mal poostrit pa dat mal višje pedofilom, morilcem itd...ne pa da kadilce preganjajo...Katastrofa kam gre ta država. Škoda, ker ni bil izvoljen za predsednika=(....sej ljudje bodo kmalu po izvolitvi novega predsednika ugotovili, da so naredili napako, ker niso volili Zmaga.
robinud@volja.net
01. 11. 2007 01.14
Predlagam, da gremo drugi teden v CD vsak z injekcijo heroina in si ga tam vbrizgamo, da protestiramo proti "bedastemu zakonu, ki kriminalizira narkomane in jih izriva iz družbe," (pa pomislite koliko malih dilerjev ima zaradi tega težavo in bodo propadli; zadolžili so se, da so robo dobili, zdaj pa jim država nekaj preprečuje prodajo, mislim no ...)
usavko
31. 10. 2007 22.51
HAHA, k si upa kej narest? lol, če bi biu on kej pogumen, se nebi skrivu za vladno imuniteto. Navad kmet je, k se obnaša glih tko k čefur, k misl da je hud k v avtobusu ali pa v kinu kadi. BRAVO JELINČIČ, pametn si glih tko k običn čefur... In ti se greš enga antičefurja oz. nacionalista... ogabn si!
daco_@email.si
31. 10. 2007 16.45
hvala bogu da je izpadu...tip je jadan!!!
DarthRevan
31. 10. 2007 15.00
No, takole si Jelinčič nabira svoje procente, ane.