Slovenija

Še stabilna koalicija?

Ljubljana, 19. 06. 2007 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.Š./N.M.
Komentarji
65

Ali Janševo vlado čaka konstruktivna nezaupnica? Da se o tem govori, je potrdil sam premier.

Predsednik vlade Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša FOTO: POP TV

Premier Janez Janša ocenjuje, da je predčasen konec mandata njegove vlade iluzija, čeprav tudi v koaliciji ni vse tako, kot bi moralo biti. Janša je bil namreč precej kritičen do DeSUSa in Slovenske ljudske stranke (SLS).

Ko je namreč vlada razmišljala o enotni davčni stopnji, je DeSUS zagrozil, da bo šel iz koalicije, ločeno mnenje so imeli pri vojnih zakonih, obstruirali so verski zakon. Kritiko premierja so tako slišali že večkrat, najnovejša pa je padla zato, ker je bila na nedavnem shodu najmanjše vladne stranke častna gostja Spomenka Hribar, ki je v svojem govoru dejala, da je ta vlada bolj dostojna oziroma malo manj nora ravno zato, ker je v vladi tudi DeSUS.

V odzivu na njene besede je Janša dejal, da so gospo, ki je včasih zaustavljala desnico, zdaj očitno poslali v DeSUS. ''Tukaj dejansko določene stvari, na tej relaciji v koaliciji, že nekaj časa škripajo,'' je pojasnil premier.

Karl Erjavec in Spomenka Hribar na strankinem srečanju v Opatjem selu
Karl Erjavec in Spomenka Hribar na strankinem srečanju v Opatjem selu FOTO: POP TV


Predsednik DeSUSa in obrambni minister Karl Erjavec je že na strankinem srečanju v Opatjem selu povedal, da stranka ni glasovalni stroj ne za eno ne za drugo opcijo. ''Če pa bi ugotovili, da se koalicijska pogodba ne uresničuje več, da se uresničujejo neki drugi programi, pa bi verjetno sami odšli iz koalicije,'' je še dodal.

O ljudski stranki, bržkone zaradi napovedi, da o kandidaturi za predsednika razmišlja celjski župan Bojan Šrot, brat prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, s katerim je tesno povezana tudi nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem, je Janša dejal, da je ''neka pivovarna očitno zadolžena'' za omenjeno koalicijsko stranko, Hkrati pa je stranki tudi napovedal zanimivo prihodnost.

Bojan Šrot premierjevih besed ne komentira. Se je pa odzval Janez Podobnik, ki bo na kongresu zelo verjetno Šrotov protikandidat. Pravi, da Janševega intervjuja sicer ni videl, zato je bil v izjavah previden. Pivovarni Laško pa, pravi, želi vse dobro. ''Navsezadnje je to tudi v interesu Slovenije. Podobno pa želimo tudi drugim sistemom, Istrabenzu, če hočete, KD Groupu, Savi, Infondu in vsem ostalim,'' je dejal Podobnik.

Bo celjski župan Bojan Šrot kandidiral na predsedniških volitvah?
Bo celjski župan Bojan Šrot kandidiral na predsedniških volitvah? FOTO: POP TV


Ne Podobnik ne Erjavec pa ne vesta ničesar o tem, da naj bi se poslanci v parlamentu že preštevali in pripravljali konstruktivno nezaupnico vladi, ki jo omenja Janša. ''Govori se o konstruktivnih nezaupnicah v času, ko je Slovenija sredi intenzivnih razvojnih projektov in priprav na predsedovanje EU,'' pravi predsednik vlade.

Na muhi Bručan in Zupan?

Vendar pa opozicija sama za nezaupnico vladi nima dovolj glasov. Neuradno naj bi čakala, ali bo SLS jeseni res prevzel Šrot, ki da bi lahko obrnil hrbet Janši.

Sicer pa je neuradno slišati tudi to, da bi v ministrskem zboru lahko znova prišlo do sprememb. Premier naj bi možnost zamenjave enega ali dveh ministrov že omenil na nekem sestanku, na muhi naj bi menda bila minister za zdravje Andrej Bručan in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
20. 06. 2007 14.58
No ! Tvoj monolog v zadnjih nekaj stavkih, očitno namiguje na to, da se sam sebi zdiš sredinsko naštelan in dokaj objektiven !
politik70
20. 06. 2007 14.16
kosir_maks pa res dobr bereš med vrsticami.Kje sem napisal da sem nepristranski?Napisal sem samo da govorimin pišem svoje besede.Ali so pa te pravilne?
kosir_maks
20. 06. 2007 14.09
Politik 70: "Janša se dejansko obnaša kot, da je v opoziciji. " Smešno ! Če bi bil JJ v opoziciji potem sploh ne bi imel dostopa do pomembnih informacij ! Potem ne bi bilo afere SOVA, ...itd ! Levičarji bi še naprej užival v svoji sproščenosti z okostnjaki v omarah ! Si še eden v nizu forumašev , ki zase meni, da je nepristranski , objektiven , tisti, ki gleda levo desno ! Ti boš nepristranski " kad vrba rodi grožđe" !
politik70
20. 06. 2007 13.37
tomi.passionHvala da si me tako lepo ocenil.Se bom malo zamislil sam nad sabo.Ti si pa tako ali tako angel nad angeli ki sploh ne žali poslušaš tudi druga mnenja. Zdej pa pejmo na tvoj nivo (hotel sem uporabiti en izraz zate pa sem se rajši zadržal). Zaradi mene ni še nihče v živlhjenju tpel ker še nisem dočakal 60 let in bo še nekaj časa minilo da jih bom. In te rseno sprašujem kje se je JANŠA obnašal bolje? V opozicji ali sedaj v vladi.In jest nobenmu nič ne vsiljujem in očitam! Lahko vse moje poste prebereš.Nisem trobilo nobene stranke in politika.Berem in gledam levo in desno .Kar govorim in pišem je iz mojga zelnika in ne tulim da mora jutri biti precednik vlade Pahor ali Rop.Vem pa da takšno stanje in obnašanje vlade ne paše nikamor.Janša se dejansko obnaša kot da je v opoziciji.
webshadow@rocketmail.com
20. 06. 2007 13.32
Vam zgleda še ni dovolj... ampak men grejo tako eni kot drugi že pošteno na živce... vse kar znajo je gledat nazaj, se blatit, sprenevedat,... najbol žalostno je pa ker so ljudje tok blazno navdušeni in vseskup spominja na eno fuzbal tekmo, kjer se zabijajo (avto)goli... In dokler se ljudje ne bojo mal spametoval in dojeli (in dejansko odprl oči), da to nikamor ne pelje... bo še večje sranje...
figa.mac
20. 06. 2007 13.32
matej.rojc,spet si me izzval.Ne vem zakaj ti sploh odgovarjam.Povedati ti moram,da so moji možgani mogoče res zasmrajeni,žal ti jih pa sploh nimaš.Mati narava in ne Bog,je poskrbela,da misliš s tujimi možgani.Zaradi takih kot si ti,je bila sedanja opozicija petnajst let na oblasti.Nobenega gospodarskega programa niso izvajali.Razprodali so več kot polovico državnega premoženja,premoženja ,ki smo ga mi delavci v svoji delavni dobi pridelali.Ko je denar pošel,so malo pred volitvami obdavčili študente.Ne vem ,kaj bi se zgodilo,če bi volitve zmagali.RAZMISLI! Ne vem veliko o ekonomiji praviš.Ekonomija je moj transakcijski račun.Če trosiš,preveč kot zaslužiš,si v minusu.Če poješ,kar si zaslužil ,imaš na računu 0.Če si pa skrben in paziš na stroške,ti na koncu meseca nekaj ostane.Če želiš hišo,avto ali stanovanje kupiti,se moraš zadolžiti.Za znesek odplačila je tvoj mesečni proračun manjši,zato moraš skromnejše živeti.To je moja ekonomija.In verjemi ,da se to na državni ravni danes izvaja.Ne vem kakšno izobrazbo imaš,mogoče fakulteto,vendar še vedno nimaš MOŽGANOV.
tomi.passion@gmail.com
20. 06. 2007 13.22
politik070. Tipična komunajzerska lastnost je ta, da ljudem, ki se ne strinjajo z vami očitate, da so fašisti, da žalijo ali meni najljubši izraz klerofašisti, ki ga je ustvaril malasutra. Osebno verjame, da komunisti trpite, ker ste izgubili volitve. In kaj potem? Zaradi vas je narod trpel 60 let. Sedanja vlada je zagotovo najboljša, sicer se nebi toliko prahu dvigovalo za njo, kot ga dviguje opozicija. Če boš pogledal delo opozicije, boš videl, da ni predlagala enega zakona, ene rešitve, bila pa je zelo aktivna pri kritiziranju, podtikanju, širjenju nestrpnosti itd. Preprosto zato, ker ne ve s čim bi lahko konkurirala sedanji vladi. S programom in napredkom ne more. Pahor obljublja alternativni vladni program že 3 leta pa še vedno nič. Skratka, če želite zmagati naslednje leto in premagati odlično vlado, boste morali kaj ponuditi ljudem. Takšnih kot ste komunajzerji , ki samo kritizirajo in ustvarjajo napeto stanje, Slovenija ne potrebuje.
politik70
20. 06. 2007 13.14
PraviSvobodnjak kje si pa ti živel preden je prišla na oblast ta vlada?A ti boš zdej govoril da je JJ v dveh letih dvignil gospodarsko rast? Pa dej razmišli mal z svojo glavo.Če bi prejšna vlada vse tko zafurala kot skoz jambrate se Slovenija nebi mogla pobrat 10 let.
politik70
20. 06. 2007 13.10
exim ne vem če je kdo tukaj toliko žalil kot to delaš ravno ti.In to na najbolj podel umazan način.A ti živci popuščajo že sedaj kaj bo šele 1 mesc pred volitvam? Sicer je pa že zadnji čas da se JJ vrne v opoziciji sa je edino tam državi koristen.Vladanje mu ne gre pa naj dela tisto kar najbolje zna.V opoziciji je državi koristen na na oblasti pa se ne zna obnašat.
yanker007@gmail.com
20. 06. 2007 13.03
exim ti lahko še najmanj lapaš drugim o žaljenju, saj si v tem med večjimi mojstri!
PraviSvobodnjak
20. 06. 2007 13.01
Mogvaj, tebe motijo vse dobre stvari v tej vladi. To, da je desna, da privatizira, da je poštena. Zaveden si ti, ne pa tomi. Matej.rojc, ti se pa dobro delaš norca iz samega sebe. Kako smešno vas je gledati. Če bi tako rekordno rast ustvarila levica, ne bi bilo nič važno, kako je do tega prišla, zdaj pa nas levakarji prepričujete, kako je to pravzaprav slabo.
mogvaj
20. 06. 2007 12.29
tomi.passion: lepo si povedal narod ga je dal gor in narod ga bo vrgel iz naslonjača, ker bolj lažnive vlade pa še ne. Pa še bela....kam gremo dejmo še svastiko začet obešat pa častit Bushev KKK. Zavedni:ti si zaveden ne pa zavedni
exim@t-2.net
20. 06. 2007 10.14
matej.rojc: verjemi, da še nihče ni želel živeti v državi, kjer je bilo treba delati in tudi ti nisi izjema. KUBA te čaka, pojdi.
Matej Rojc
20. 06. 2007 09.51
Sploh pa je ta vlada ne glede na vse pokazala kako razmišlja in kako bo delovala v prihodnje (idiot Jambrek je rekal, da rabite še en mandat da "zrihtate" Slovenijo). Idiot Jambrek hvala lepa! Morda se bodo sedaj do volitev s svojimi umotvori potuhnili, in jih skušali udejanjati v naslednjem mandatu, ki pa ga ne bo :) Ne želim živeti v državi, kjer si bodo v imenu "komunizma" izmislili kako bodo živeli ljudje oz. kako morajo živeti, delati ali misliti. Takega življenja sem mislil, da so se že vsi naveličali. Ne želim živeti v državi, kjer bo delovno mesto in dohodek odvisen od tega koga podpiraš in kako "lojalen" si, ne pa kako si sposoben in da znaš razmišljati s svojo glavo. In tega ne smemo dovoliti. Očitno je precej kriva za vse skupaj tudi komunistična zgodovina JJ.
Matej Rojc
20. 06. 2007 09.43
figa.mac ja tvoj nick je kot na mestu :)) Tvoji možgani so tako zasmrajeni, da ti povsod smrdi. Očitno ko je bog delil pamet te ni bilo zraven :) Tudi tvoje znanje ekonomije je vse prej kot zadostno - dovolj ti je nek podatek, ne veš pa kako je do tega podatka prišlo oz. do takšnega rezultata in kakšni ekonomski ukrepi in zakonitosti so vzadaj :) Pa kaj potem če bodo predsedovali EU ? To brez skrbi ne bo ničesar spremenilo. Dejstvo pa je, da bi ob takšnih političnih kiksih in splošnemu vzdušju v državi v razvitih demokracijah neka vlada že davno letela. Ampak desni ste pač bolani in pravite, da ne delate napak :))) Kaj ste bogovi ? :))) Še za boga je težko trditi da ne dela napak :)
figa.mac
20. 06. 2007 09.38
Ha,ha,ha.Predčasne volitve,to si želi opozicija.Predsedovati Evropski skupnosti,to je žulj,ki boli opozicijo.Sedaj,ko je Janševa vlada dosegla najvišjo dejansko gospodarsko rast,bi radi gospodje v gnilem jajcu zasmrdeli celo Evropo.Naj smrdijo vsak na svojem domu.
prisoten@email.si
20. 06. 2007 09.31
goldhawk21 | veš kaj mora izpolnit iz kolaicijske pogodbe. - stanpvanja od tega pa še nič. rekel je da se ne bodo večale socilane razlike. pa tvoj vodja počne ravno to. - veča socilane razlike. lp.
exim@t-2.net
20. 06. 2007 08.38
snowWhite, matej.rojc, in ostali enako misleči: kako ste nagraužni nagi! le še lapajte, to mi je všeč, saj vidim, kako ste brez moči. Nič drugega ne premorete, samo žaljenje. Škoda, morda ste pa dobri na svojih področjih in bi lahko pomagali Sloveniji. Z delom, mislim, ne z gobcem in gnojnico!
goldhawk21@yahoo.com
20. 06. 2007 08.33
matej.rojc Za Slovenijo bi bilo najbolje, da bi jeseni izpeljali predčasne parlamentarne volitve. Pozitivno za Europo in pozitivno za umiritev političnih razmer Se en primer natolcevanja brez podlage, ne vem v kaksnem primeru bi bilo to pozitivno tik pred vodenjem............. matej rojc in gadni... oba na veliko natolcujeta proti JJ, ker so jih tako napumpali starši. Se pravi brez argumentov jim je dovoljeno lapati vse povprek tako kot nekoč vsem LDSovcem in nekoc združeni listi. Kar poglejte Kučana, ki lahko še danes pobira dalkoplačevalski denar in govori kar mu pade na pamet brez argumentov. Enostavno če lažeš v kamero bi bilo potrebno nabiti take kazni, da se nikoli ne bi splačalo. Včerajšnje izjave v intervijuvu z opozicijo nam predava Školček da je podpovprečna pozicija trenutno na oblasti. Mislim ne vem kaj bi on rad s tem povedal. Se pravi, po njegovem imamo podpovprečno pozicijo z nadpovprečnimi rezultati, kar pomeni, da je bila prejšna LDSova vladavina dalec podpovprečna vlada. Se pravi zapletajo se da je joj. V parlamentu pa ne znajo postaviti enega vprašanja, vse kar znajo je nekonstruktivno natolcevanje. Sama demagogija jih je s tamalim na čelu (Lahkovnik). Vse kar znajo je lepo besedičenje, politika brez konkretnih rešitev. Pred velikim problemom pa je Pahor, ki se zaveda, da v primeru da gre na predsedniške volitve bodo SD razpadl kot LDS. Kljub temu da pahor v vsej svojih zgodovini nima kaj pokazati, se pravi nič konkrtetnega storil. Drnovšek pa je izdajalec brez primere. Najprej se ti gre delat reveža, vegeterjanca, dobrovolca človeka, ki vsem pomaga nato oprosti enega največjih kriminalcev, ki je bil dokazano kriv, seveda 100 je moral narediti to zaradi bohtigavedi kaksnih uslug v preteklosti. Nato porabi predčasno ves denar ki mu je namenjen za predsednika in njegov urad zato da lahko obiskuje vse možne duhovne obrede po svetu. Nato mu je dovoljeno javno blatiti predsednika vlade z vladarjem hudobnežev in podobno. Enostavno človek ni sposoben dati niti ene na ravni predsednika države pametne izjave! In to naj bi bil človek ki nas predstavlja po svetu. Katastrofa!! JJ bo na naslednjih volitvah zmagal, saj kot vidimo danes na tem forumu jokajo proti njemu samo tisti, ki so prej 15 let ali izkoriščali državo ali imeli privilegije, ki so jim seadaj odvzeli, ali pa so imeli kakršnekoli koristi njihovi starši ki sedaj izlivajo svoj zolč nad po njihovo nesposobnim Janezem Janšo, ki še enkrat dokazuje da je človek, načel, in močno verjamem, da bo svoje cilje iz koalicijske pogodbe v zelo veliki meri izpolnil. Najbolj pa moti opozicijo ravno to, da Janez Janša na njihove provokacije niti malo ne poskoči. Ve kaj mora izpolniti iz koalicijske pogodbe in ne bo odstopil od tega. Verjamem pa tudi to, da Janez Janša ne bo ostal dolžen vsem tistim, ki so mu povzročili zivljensko skodo, ga zaprli po krivici in se ko je bilo mozno jih niso spustili ven. In prav je tako, naj se razve za vse lumparije, ki so jih poceli v prejsnih 15ih letih in naj se pokaze kdo je clovek beseda in kdo je tisti ki je vreden da vlada Slovencem. Popolnoma se strinjam z vsemi izjavami muscolo666, tiger. Le tako naprej
SnowWhite
20. 06. 2007 08.11
Ja, tomi.passion oproda JJ-a in psihopat, naroda ga je zvolil in ta isti narod ma tega diktatorskega vladanja dost in ga poziva naj odstopi. Žal smo mel slabimi izbrali najslabše. Sami oz JJ se je lotil pranja umazanega perila preko SOVE, na koncu ni še nič dokazal, le klevete na kleveto. Še najhuje pa je, da je tako uničil inštitucijo. Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pada. TIK, TAK, TIK, TAK, ....