Slovenija

Se obetajo predčasne volitve?

Ljubljana, 19. 04. 2009 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Pahor ne pristaja na Zaresove grožnje z izstopom iz vlade, saj je preko svojega namestnika Patricka Vlačiča sporočil: 'Če Zares izstopi iz koalicije, nas čakajo predčasne volitve.' Golobič odgovarja, da ne gre za izsiljevanje.

"Če bo prišlo do razpada koalicije, bodo predčasne volitve, je odgovor stranke SD,“ je na Zaresovo grožnjo o morebitnem izstopu iz koalicije preko svojega namestnika Patricka Vlačiča ostro reagiral Borut Pahor: "Nobene druge kombinatorike, da bi vladali s kakšno drugo stranko, ne bo.

Premier Borut Pahor ne pristaja na Zaresove grožnje.
Premier Borut Pahor ne pristaja na Zaresove grožnje. FOTO: Damjan Žibert

A tudi v Zaresu dvoma ni – grožnje o izstopu, ki jih je v soboto prvi izrekel Matej Lahovnik, so resne, pravijo. "Mislim, da gospodarstvo nima nobene pravice zahtevati, da se politika ne vmešava, kadar je le-to tako neodgovorno, kot se kaže, da je,“ pravi poslanec Zaresa Vito Rožej. Ivo Vajgl pa dodaja: "Mislim, da je bil signal dan zato, da moramo vsi skupaj z odprtimi očmi videti probleme.

Liberalni demokrati Katarine Kresal pa menijo, da Zares dogodke prehiteva. "Če bi koalicija razpadla, bi bil to najslabši možni scenarij, ne le za koalicijo, pač pa zato, ker je država sredi finančne in gospodarske krize ter zato potrebuje vlado, ki zna strniti vrste. Čas je za odkrit pogovor,“ pravi Anton Anderlič.

V stranki Zares ne izsiljujemo. Doslej ni bila izrečena nobena grožnja z izstopom iz koalicije in nobenega razloga ni, da bi katera od vladnih strank izstopila iz koalicije, če bo ta kredibilna in verodostojna. To pomeni, da bo vztrajala pri svojih načelnih odločitvah. Gregor Golobič v oddaji TV Klub na POP TV

Kljub vedno večjemu razkolu v koaliciji pa jedro spora ostaja – pogledi na to, kako je treba vladati, so za Zares preveč različni. Uprava NLB, ki je reprogramirala Šrotov kredit, bi po mnenju Zaresa morala leteti – po mnenju predsednika vlade in Kresalove pa vsaj ne takoj. Odloči naj novi nadzorni svet, pravi premier, ker se politika v gospodarstvo ne bo vmešavala.

Toda tudi če koalicija iz te daleč najhujše krize doslej najde izhod, ostaja vprašanje – kakšna, če sploh, je njena prihodnost. Zlasti če drži, da so vsebinske razlike med koalicijskimi partnerji enostavno prevelike. Scenarij predčasnih volitev, če bo, je jasen – spopad za oblast se začne znova. A pogoj za predčasne volitve, ki jih pri nas še ni bilo, je, da se parlament sam razpusti.

'Senzacija, ki je ne bo'

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da so v njihovi stranki glede problematike podaljšanja posojil Infond Holdingu podobnega stališča kot pri Zares. Vlada je po njegovih besedah sprejela jasne sklepe, naj gredo posojila zlasti za tista podjetja, ki želijo ohraniti delovna mesta in ki imajo neke programe, "ne pa za konsolidacijo lastninjenja posameznih uprav". Kot je poudaril, bi bilo zamenjavo uprave – zlasti predsednika Draška Veselinoviča, ki po Erjavčevem mnenju ni kos svojim nalogam – treba doseči po pravni proceduri. V DeSUS menijo, da mora biti čim prej sklicana skupščina, da se imenuje novi nadzorni svet in da se opravi tudi zamenjava uprave, ne razmišljajo pa o grožnjah z izstopom iz koalicije.

V opozicijskih SDS in SLS trenj v koaliciji za zdaj še ne komentirajo.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic meni, da do izstopa Zaresa iz koalicije ne bo prišlo. "Javnost pričakuje neko senzacijo, ki pa je ne bo," je poudaril. Kot je pojasnil, stranke niso šle v koalicijo zaradi enega samega vprašanja, "o katerem imamo praktično tudi podobno mnenje". "Mislim, da se tudi vse stranke koalicije strinjamo, da o tem, kakšne so poslovne odločitve posamezne banke, ne more odločati ne vlada ne koalicija. Podobno kot recimo o tem, koga bo preiskovala policija, ne more odločati politika, ampak stroka," je poudaril. Zadeva je po njegovih besedah postala "politično pregreta".

Poslanec SNS Srečko Prijatelj pa se z Lahovnikom strinja, saj razmišlja trezno, glede na trenutno gospodarsko krizo v Sloveniji pa je potrebno takojšnje ukrepanje. "Omahovanje vlade pri tako pomembnih odločitvah, ki terjajo takojšnje ukrepanje, je neodgovorno dejanje," je poudaril in dodal, da verjame, da "ima Lahovnik tu popolnoma prav". Ob tem je izrazil tudi upanje, da bo Zares vztrajala tudi na tem, da svežnji protikriznih ukrepov ne bodo ostali le na papirju in da se bodo začeli tudi izvajati.

'Janšev vnovičen vzpon je najhujše, kar se lahko zgodi!'

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je levemu trojčku pomagal na oblast, sedaj koalicijo poziva, naj reši nesoglasja in vodi državo. "Koalicija ne sme razpasti, saj ima odgovornost in dolžnost, da potrpi, vzdrži in pomaga, da Slovenija ta gospodarsko težki čas prebrodi. Danes ne potrebujemo razdvajanja, ampak sodelovanje,“ pravi.

Janković pravi, da koalicija ne sme razpasti.
Janković pravi, da koalicija ne sme razpasti. FOTO: 24ur.com

Vnovičen vzpon Janeza Janše na oblast je po Jankovičevem mnenju najslabše, kar bi se lahko zgodilo Sloveniji: "Na volitvah so ljudje izglasovali spremembe. Neodgovorno bi bilo, če bi se razšli po nekaj mesecih, saj bi tako prišlo do prevare celotne volilne baze, ki je tej vladi dala podporo. Janša naj pač počaka naslednje volitve!

Ob vsem tem se Janković ne postavlja na nobeno stran: "Oba imata prav, Kresalova trdi, da NLB ne morejo voditi stranke, s čimer soglašam, Zares pa ima tudi prav, ker je vlada sklenila, da ne bo dajala kreditov za tajkunske prevzeme, ampak za segrevanje gospodarstva." Bi pa Pahor po njegovem mnenju partnerje moral posesti za mizo, še preden je prišlo do zaostritev, ki smo jim priča.

Vroče že več mesecev

Med Zaresom in vlado oziroma njenim predsednikom je v zadnjih mesecih počilo že nekajkrat. V stranki Zares so na možnost izstopa iz koalicije namigovali že večkrat, a nikoli tako jasno kot doslej.

Stranka Zares je možnost izstopa iz koalicije napovedovala že večkrat.
Stranka Zares je možnost izstopa iz koalicije napovedovala že večkrat. FOTO: POP TV

Začelo se je že med sestavljanjem vlade. Ko je z ministrskega spiska tik pred zdajci zletela že usklajena Majda Širca, je Zaresu prekipelo. Sledil je spor z liberalnimi demokrati, ki so trdili, da si omenjena stranka sploh ne zasluži štirih ministrskih mest.

Decembra se je prvič šušljalo o možnosti Zaresovega izstopa. Draško Veselinovič je bil imenovan na čelo NLB in Zares je protestiral, ker ni bilo javnega razpisa. Iz istega razloga so bili na nogah pri imenovanju šefa železnic.

Mnenja so se kresala tudi o tem, kako naj izgleda sodelovanje vlade z Janšo. Še posebej po zapletu z zaključnim računom – razočaranje, in ker se je Pahor uklonil Janši – tudi bes.

Nezaupanje v Pahorja se je pokazalo tudi na sestanku, namenjenemu oceni dela vlade. Ko je Zares vladi namenil več kritik kot pohval, je postalo jasno, da je šušljanje o izstopu mnogo več kot le šušljanje.

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ForwardThinking
21. 04. 2009 17.13
Koalicija ne bo razpadla! To so samo predvolilne poteze. Tako tudi Golobičev boj proti tajkunom s tem si samo kupuje naklonjenost državljanov! Ba*nda so pa ja vsi povezani!!! Ta koalicija, ki je tako dolgo delala, da bi prišla na oblast, da bi se zdaj kar odpovedala! Ljudje bodite pametni! Komunisti vas hočejo spet manipulirat!
cekson
21. 04. 2009 15.57
Hocemo G. J. JANSO !!!¨Da dobimo zopet funkcionalno vlado in ogled Slovenije, drugace bo slo vse v PROPAD !!! Zacelo se je na vladi nadaljuje ta Ljubljanski TAJKUN Jankovic z svojimi Komunisticnimi potezami. KAM TO PELJE NASO PRELEPO SLOVENIJO? SRAMOTA za vse tiste, ki ste to g..... volili !!!!! FUJ !! FUJ !!! FUJ !!!
Franc Zabukovec
21. 04. 2009 15.49
klerikalci bodite vsaj toliko inteligentni, da ne omenjate simbolov. svojih imate na pretek v vsaki gasi in na vsakem hribu, pa še osvetlili ste jih k je menda vaš veliki vodja slep in jih drgač ne vidi. torej o simbolih mir drgač jih hmal ne bo več tako kot ste jih drugim zbrisali.
djdj
21. 04. 2009 00.08
Samo janše ne spet na oblast...
malec
20. 04. 2009 19.58
malec
20. 04. 2009 19.57
Gravitacija, 4 osnovne sile, prostor, vesolje, črne luknje, antimaterija, 4 dimenzijski prostor-čas, 11 dimenzijski svet, mrtvaški zvon melanholije. Doba, ki je nasledila ideologio, simbole, mit, kult osebnosti, nesposobnost in postali smo močvirne rastline zgodovine pred lastnim ogledalom.
Ranunculus
20. 04. 2009 18.16
Ampak saj ne verjetno večina ne verjame, da bi se vlada res zabrisala s položaja v predčasne volitve, kajneda? No, razen če Golobič planira zbiti ugled LDS-a in DeSUS-a do te mere, da ne prideta več v parlament... Plan ni slab, samo vseeno mu mora biti, kdo zmaga na predčasnih volitvah. Pač ne gre mu več za to, kdo bo vladal ampak za to, kdo ne bo vladal.
Ranunculus
20. 04. 2009 18.10
Inspire Saj jo ne vodi, svoje mnenje ima. Problem medijev je, katera mnenja izberejo za objavo in katera se bodo pojavila zgolj pod člankom v forumu.
mentos12
20. 04. 2009 13.57
Ze zadnji cas je da pride do predcasnih volitev.Saj se sedanja vlada ukvarja sama s sabo in pa kako resevati tajkune. Namesto da bi se ukvarjal kako zaposliti ljudi,odpirati nova delovna mesta,izboljsat socialo in zdravstvo itd. In kar je najpomembneje dvigniti najnizjo placo,ki je sedaj sramotno nizka,saj smo vendar v EU in imamo evro. Vcasih bi si clovek mislil da smo nekje v Afriki in ne v EU. Tako da gospoda v vladi boljs da pomoc ki jo dajete raznim tajkunom in jih resujete,namenite ljudem ki so v stiski.
Inspire
20. 04. 2009 13.41
Od kdaj pa državo vodi župan mesta Ljubljane Zoran JANKOVIĆ ?
Neurath
20. 04. 2009 13.27
Ti brezdelnež iz Domžal pa nehaj svinjat po forumih!
Neurath
20. 04. 2009 13.26
Večino tu očitno zapušča spomin ali pa ste pač omejeni navijači. Resnica je ta, da trenutno vlado kot strateški mož vodi Gaspari. Torej ta je v finančnih vodah že od bivše juge, učil se je reševati probleme po balkansko. Ko je bil finančni minister je reševal stvari tako, da je proračunsko leto trajalo 13 mesecev, kar je unikum v svetu. Ko je bil na čelu BS je ta kupovala delnice Lemman B., ki je propadla, to se je zvedelo, kaj vse je še zavoženega v BS pa nismo niti izvedeli. Nedavno tega je bilo v parlamentu postavljeno vprašanje kam je izginilo del zlatih palic za časa vlade JJ, ko se vendar ve, da BS vodi guverner in ne premier...Veselinovič je bil na čelu Lj. borze in je moral odditi, ko mu je zaradi netransparentnih in dvomljivih poslov grozil odvzem licence. Šel je v Deželno banko, ki ima majhen delček slovenskega finančnega trga. Potem pa se mimo razpisa zavihtel po liniji LDS na najvišji položaj NLB. In res se sprašujem čemu sta ta dva gospoda pred nedavnim dobila prestižne nagrade? Očitno to podeljuje ceh LDS, ki je stranka kapitala z namenom- sama sebi Golobič pa njen soigralec in akter za spuščanje megle z namenom kritja tistega, kar so na veliko obljubljali in ne storili(no tudi ne znajo!)!.
Prvo Borec
20. 04. 2009 12.20
SPICELJ začelo se je, ko je vlada rekla, da bo napravila kontrolo v holdingu Elektra !!! Kaj so šele tam pokradli !! 5 anonimk in milijonski okostnjaki iz omar padajo !! Vsi pa so bili transparentni in pošteni !!
SPICELJ
20. 04. 2009 11.56
moram jih stalno opozarjati,da je vse Janša zakuhal,ker zna zelo dobro odigrati žrtev in mnogi mu na žalost še vedno nasedejo...
Prvo Borec
20. 04. 2009 11.51
SPICELJ Ali se Ti ljubi ??
Inspire
20. 04. 2009 11.46
Janković naj dela na občini ! Ker nima kaj pokazati po treh letih --je začel na novo ukazovat ( trojčku) BALKAN !
sugarhill
20. 04. 2009 11.42
A spet so blizu razpada? Bo še moral Janša za kako mašo dat na Brezju. Zaželjeni samo papirnati evrčki ob nabirku.
malec
20. 04. 2009 11.37
Vseh vas imamo državljeni dovolj!
SPICELJ
20. 04. 2009 11.36
Jankovič je car in je zelo sposoben,zato pa gre mnogim v nos...
Neurath
20. 04. 2009 11.32
Golobič je očitno poslušal Jankovića in se že popravlja pri svojih prvih izjavah. Ampak ne smemo pozabiti tudi to, da česar se je lotil ta idejni nadum levice Jankovićje zafurano kot trenutna vlada. Ljubljana je postala balkansko mesto in iz vsake luknje gleda balkanec. Celo v Tivoli mu je uspelo nastaniti balkance z balkanskimi igrami, čeprav je park javno dobro in ga ne bi smel dodeljevati v privatno jankovićevsko poslovanje. Pred Prešernovim spomenikom so tla slabše urejena kot v prejšnjem stoletju. Vsepovsod kamor se je vtaknil, je dal tlakovati z granitnimi kockami, da je obelodanil svojo balkansko prostorsko ureditveno omejenost. Pod njegovim županstvom se samo seka in podira drevesa, ki so stara več desetletij in so bila okras mesta in nujno potrebna senca za ljudi. Po parkih se seka in klesti veje z bagrom, ker jankovićevce motijo stara slovenska drevesa.Verjetno si s tem lesom izdelujejo potrebno pohištvo. Ob Ljubljanici je tako obžagal drevesa, da ni več sence. Drevesa posekajo ali oskubijo do živega zato, da jankovićevcem ni potrebno preveč pospravljati odpadlega listja. Podrl je vrtičke v gmajni, ki niso nikogar motili več desetletij. Vrtičke je moral nekdo odobriti v preteklosi, če ne jih ne bi bilo. In po istem postopku bi jih morali ukiniti, ne pa kar na horuk, kot v balkanski provinci. Najbolj grdo pa se lotil upravne enote Ljubljana, ki jo je mimo dogovora z ljubljančani, zaradi osebnih koristi, preselil v Tobačno. To se mi zdi pa popolna okupacija srbskih oblasti Ljubljane. Ne rabimo izgubiti vojne. Zadostuje, da nekateri izvolijo Jankoviće in tudi Slovenija(kot celota)postane plen "domačih"tajkunov.