Slovenija

Vlada upa, da bo ustavno sodišče preprečilo referendum

Ljubljana, 02. 01. 2011 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako pokojninskemu zakonu kot zakonu o malem delu se obeta referendum. Sindikati se z zaostrovanjem upokojitvenih pogojev ne strinjajo, študentje pa so prepričani, da po novem zakonu ne bodo zaslužili dovolj za študij.

Študentje so prepričani, da po zakonu, ki delo, tudi študentsko, omejuje, ne bodo zaslužili dovolj za študij.
Študentje so prepričani, da po zakonu, ki delo, tudi študentsko, omejuje, ne bodo zaslužili dovolj za študij. FOTO: Aljoša Kravanja

Pokojninska reforma, katere izhodišča je vlada javnosti predstavila jeseni 2009, je v decembru lani srečno prestala tako glasovanje v državnem zboru kot vnovično odločanje po odložilnem vetu državnega sveta. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki se tako kot preostalih šest sindikalnih central ne strinja z zaostrovanjem upokojitvenih pogojev, pa je sredi decembra vložila referendumsko pobudo za začetek postopka za razpis referenduma, podprto z več kot 22.100 podpisi.

S pokojninsko reformo želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost in podaljšati delovno aktivnost starejših, ki je v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji. Za starostno upokojitev bo postopno za oba spola obveljala starost 65 let, vendar se bo možno na račun starševstva in vojaščine upokojiti prej.

Tisti, ki so z delom začeli zgodaj, se bodo lahko upokojili mlajši, in sicer moški pri 60 letih in ženske pri 58, vendar je zahtevana pokojninska doba v tem primeru 43 let za moške in 41 let za ženske.

Obdobje za odmero pokojninske osnove se z zdaj veljavnih 18 let podaljšuje na 30 let, iz najugodnejšega zaporedja let zavarovanja pa se izločijo tri leta, ki so za zavarovanca najmanj ugodna.

Pri usklajevanju pokojnin, ki bo izvedeno enkrat letno, in sicer februarja, bo od leta 2015 v 70 odstotkih upoštevana rast plač in v 30 odstotkih rast inflacije, v obdobju od 2012 do 2015 pa bo razmerje 60 proti 40 v korist plač. V letu 2011 se bodo uskladile po do zdaj veljavnem sistemu s plačami, a le četrtinsko, kot določa interventni zakon zaradi gospodarske krize.

Zaradi fiksno določenega odmernega odstotka v višini 80 odstotkov za 40 let pokojninske dobe za moške in 38 let za ženske vlada zagotavlja, da pokojnine ne bodo več padale v primerjavi s plačami.

Vendar pokojninski zakon zaradi referendumske pobude še ne začne veljati 1. januarja letos, kot je želela vlada. Predsednik DZ Pavel Gantar je že določil 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov, potrebnih za razpis. Podpisi se bodo lahko zbirali med 6. januarjem in 9. februarjem.

Toda vlada upa, da bo ustavno sodišče preprečilo referendum. Koalicijski poslanci bodo predvidoma prihodnji teden vložili pobudo za ustavno presojo referendumske pobude. O tem bodo odločali na izredni seji DZ, ki naj bi bila okoli 10. januarja.

Sindikati so predlaganim pogojem za starostno upokojitev vseskozi nasprotovali.
Sindikati so predlaganim pogojem za starostno upokojitev vseskozi nasprotovali. FOTO: Blaž Garbajs

Sindikati nasprotujejo

Sindikati so predlaganim pogojem za starostno upokojitev vseskozi nasprotovali in se zavzemali za to, da bi bilo merilo za polno upokojitev 40 let pokojninske dobe za moške in 38 let za ženske. Čeprav je vlada besedilo v teku pogajanj in zakonodajnega postopka precej ublažila, pri ključnih pogojih za starostno upokojitev ni popustila. Po protestni konferenci petih sindikalnih central aprila lani je socialni dialog nekaj časa tekel celo v organizaciji predsednika vlade Boruta Pahorja.

Reforma ni bila usklajena niti med koalicijskimi partnerji. Koalicijski DeSUS je uresničil svojo napoved, da reforme ne bo podprl, če se pokojnine v letu 2011 ne uskladijo polovično. Interventni zakon je predvidel le četrtinsko uskladitev, vlada pa ga ni bila pripravljena spremeniti. DZ je tako sprejel pokojninski zakon s pomočjo opozicijske SLS, poslanci DeSUS pa so glasovali proti. S tem se je za nekaj časa celo odprlo vprašanje, ali bo DeSUS ostal v koaliciji, če ni podprl enega ključnih reformnih projektov.

Sindikati protestirali pred DZ - 4
Sindikati protestirali pred DZ - 4 FOTO: Blaž Garbajs

Tudi referendum o malem delu?

Referendum se obeta tudi o zakonu o malem delu, ki je v začetku novembra doživel veto državnega sveta. Vendar je bil sredi novembra vnovič potrjen. Študentska organizacija Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije sta vložili referendumsko pobudo, podprto z 10.000 podpisi, predsednik DZ Gantar pa je razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma, ki bo potekalo med 3. januarjem in 6. februarjem.

Študentje so prepričani, da po zakonu, ki delo, tudi študentsko, omejuje, ne bodo zaslužili dovolj za študij. Sindikati pa menijo, da bo zakon še dodatno spodbujal delodajalce, da delavcev ne bodo zaposlovali za nedoločen čas, ampak na malih delih, ker bodo stroški zaposlovanja tako nižji.

Študentska in Dijaška organizacija Slovenije sta 19. maja v Ljubljani proti predlogu zakona organizirali demonstracije pred stavbo DZ, ki so se sprevrgle v izgrede. Škode na poslopju DZ je bilo za 86.000 evrov.

Po zakonu bodo malo delo poleg študentov opravljali tudi brezposelni in upokojenci, določena je 30-odstotna obdavčitev ter omejitev dela pri posameznem delodajalcu. Pri delodajalcu, ki nima zaposlenega nobenega delavca ali ima zaposlenega enega, se lahko opravi 180 ur malega dela, pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 100 delavcev, pa 2880 ur. Študentje bodo lahko opravljali največ 720 ur malega dela letno.

KOMENTARJI (475)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
04. 01. 2011 20.44
Hmm kar na lepem sta besedi "Svetlik" in "kastracija" dobile nov pomen.
korintos1
03. 01. 2011 19.32
motoristika A si poslušal zadnjič bivšega Ustavnega sodnika G. Čebulja. Vse je možno. Delavci pri privatnikih ne bodo šli v splošni štrajk. Saj veš zakaj.
Jože Zaplati?
03. 01. 2011 19.25
Kje ste že to videli, da sodišče lahko izda nalog za prepoved referenduma, koliko vas je v hlačah spet spodbujate ljudi k še hujšim izgredom kot so oprizorili študentje pol so bili krivi policisti in Kresalova ej nesposobneži nesposobne kdaj bo kaj minil čas, ko se vas bomo odkrižali. Se zavedate koliko sranja ste naredili v vašem mandatu zamenjave ministrov po tekočem traku zaprli firme, ki še niso bile zrele za stečaj, hočete splošni štrajk ali kaj.
Polly ß
03. 01. 2011 18.58
BODITE PAMETNI,PA DENAR DAJTE RAJE ZA LJUDI,KI SO POGORELI in ljudi,ki nimajo kaj v lonec dati. Referendum itak ne bo uspel,škoda denar ven metati. Jaz ne vem kako to,da ni toliko pameti v institucijah,da bi to preprečile. TOLIKO NEUMNOSTI NI BILO PRI NOBENI VLADAI! H U R A !
strogoff
03. 01. 2011 18.47
ts ts ts ts škrlatna marazma again ?. . . . . .
bkaval
03. 01. 2011 11.19
Že 20 let delamo in spreminjamo zakone. Vedno seveda na slabše. Že v bivšem sistemu so bili strokovnjaki, ki so znali kopirati razne zakone iz tujine samo s to razliko, da so vedno kopirali slabe, na dobre so pa kar pozabili. Danes pa naš parlament sprejema samo slabe in kako se z njimi hvalita vlada in parlament. Ali je kdo, ki bi rešil otađbino. V Brest Litovskem je kmalu po padcu berlinskega zidu na železniški postaji pisalo: "KDOR GRE ZADNJI NAJ UGASNE LUČ"
prehlad
03. 01. 2011 09.50
KO POSLUŠAM TEGA SEMULIČA SE MI KAR OBRAČA. NO KO SO PA OMENILI ,DA BO USTAVNO SODIŠČE PRESOJALO JE PA ČEDALJE BOLJ GLASEN ,KJER VE ,DA BODO REFERENDUM PREPREČILI . ZAKAJ SE PA NI OGLASIL TAKRAT KO JE BILO ŽELEZO VROČE. HEJ TAKRAT PA NI HOTEL ITI Z ROKO V ŽERJAVICO PO KOSTANJ. KAR SE PA TIČE TEH REFERENDUMOV BO PA VSE POČASI POTIHNILO IN VLADA BO NAPREJ VGANJALA NEUMNOSTI.
LaStellaRossa
03. 01. 2011 09.35
Zakaj bristati TEMELJNO in ELEMENTARNO pravico do in spremembe sistema, če se ta kot je izkaže za NEPRAVIČNEGA in NEENAKEGA? ČE ne prej, bo pa s prepovedjo referenduma prišlo do izbruhov nezadovoljstva, ki jih POLICIJA ne bo mogla preprečiti. Mogoče jih tudi NE BO HOTELA, saj je nezadovoljstvo upravičeno ! Danes Grčija, jutri Slovenija.
LaStellaRossa
03. 01. 2011 09.27
Se pa vidi, da se bojijo VOLJE LJUDSTVA, ki pa nima več veliko potrplenja in je pripravljeno na marsikaj. In še nekaj spoštovana banda na oblasti. Študentske demonstracije bodo kot kaplja v morju, ko bodo izbruhnile demonstracije tistih, ki iz dneva v dan živimo težje in težje.
LaStellaRossa
03. 01. 2011 09.25
VLADA naj bo SREČNA & ZADOVOLJNA, da ima REFERENDUM kot VAROVALKO, ki ji odlaga neizbežen epilog: Tako kot se gredo se dolgo pač ne bodo mogli več igrati. VARČEVALNI UKREPI, ki bi jih že zdavnaj lahko uvedli pa jih niso in jih tudi ne mislijo: - ODPOKLIC vojakov z vseh misij po svetu in njihova TAKOJŠNJA VRNITEV v domovino. - ODPRODAJA ladje TRIGLAV, katere nabava je najbolj nebulozno dejanje v zadnjih 20 letih (skupaj z nabavo PATRIJ in FALCONA). - PREKINITEV pogodbe s PATRIO in prekinitev vseh orožarskih nabav za SV, ki jo bi morali postopoma zmanjševati in preformirati v enote, ki bi delovale v bodoče kot policija. - IZSTOP iz NATA in vseh povezav, ki koristijo ZDA in njenim interesom, nam pa ne zagotavljajo ničesar, razen stroškov in nepotrebnega izpostavljanja. - NACIONALIZACIJA vseh podjetij, ki so si jih s pomočjo politike PRILASTILI = POKRADLI novodobni tajkuni. Vse tajkune poloviti, pripreti, obsoditi in zapreti na najmanj 20 let zaporne kazni v OPOMIN vsem bodočim, da je konec zafrkancije. - OBDAVČITI BOGATE in sprostiti davke, ki najbolj prizadenejo najbolj revne. - RAZMISLITI o ponovni uvedbi SVOJE NACIONALNE VALUTE, saj EURO ustvarja reveže in je kot valuta vse manj zanesljiv. Pa tudi prihodnosti NIMA. Pa ne bo potrebno nobene pokojninske reforme oz. malega dela.
binmister
03. 01. 2011 09.11
Čudno še sodišča bi naj preprečevala referendum
populus
03. 01. 2011 08.59
poglejte takole je ! denar ki je namenjen za pokojnine so zapravili in pokradli !če hočejo stabilen trg nas morejo spremenit v kitajce da bomo delali samo za hrano! najprej naj uredijo plačilni trg pa ne 30 dni ,ampak 10 dni!pa bo denar krožil upokojevanje pri 65 letih ,zaradi koga?zaradi politikov ki so totalno zabluzili v vseh kategorijah !tajkunov ki so kredite dobivali na lepe očke in se nam veselo posmehujejo .mi pa veselo plačujemo njihove pufe!!!NE HVALA! ČE USTAVNO SODIŠČE RAZSODI DA JE REFERENDUM NEUSTAVEN ,POTEM ŽIVIMO V DIKTATURI IN BO LJUDSTVO TEMU NAREDILO HITRO KONEC!! malo delo ?ja in ne ! ampak da bi se potem na študije vpisovala samo elita te pokvarjene slovenske družbe .da bi se oblast prenašala iz rodov v rodove,ne !!!! zakaj 90 poslancev?sej jih nikoli ni tam 90.mislim da je 40 zadostna številka in ti bi morali poslušat ljudstvo in potem presdtavljati naše mnenje !! pahor pa naj odstopi ker z tako nizko podporo pač ne moreš vladati in s temker te ne podpiramo pač uničuješ slovensko družbo !! proti pokojninski reformmi ,ker se lopovi našega denarja še svobodno sprehajajo in še naprej kradejo . boljši nadzor nad študentskim delom in seveda tudi sankcije! malo delo bo pa tako pognalo še isto malo socialno blaginjo v iskoriščanje že tako ubobožnega naroda !tudiproti!! in vsem vsaj zdravo leto 2011 dokler še velja ta zakon o zdravstvu !! se vidimo na naslednjem referendumu ,pahor!!!!
dule100
03. 01. 2011 08.04
Ja, prejšnje leto je bilo "pasje" ! Pa ja ne bo letošnje "kozje " !
Anri Tomic
03. 01. 2011 07.28
Referendum kot edino demokratično sredstvo bodo ukinili in potem se sprašujemo a živimo v diktaturi ali v demokraciji. V vsaki demokratični državi še na misel ne bi padlo kaj takega. Pri nas??? Morebiti še v Ameriki ki je naš veliki brat saj pri nas že delujejo na veliko njihovi tajni policaji ne rabijo vprašat nobenega nič si pač vzamejo kaj rabijo. Toda a se naša vlada vparaša kako zgleda ko je 1,5 milijona ljudi proti njim v ameriki ali ko je v sloveniji? Nas je premalo da bi lahko zadovoljili pogoltnost tako velikega aparata. Pa še nafte in pornoindustrije nimamo. Naš wall streat na bavarcu pa je bol koliba za kurje posle kot borza tako da žal g. Pahor ga. Kresal in g. Golobič ali sprejmite voljo ljudstva ki vas je na ta položaj postavilo in začnite delat v dobro le teh ali pa opeketajte na smetišče zgodovine in to čim prej predno se ljudje odločijo stopiti na ulice ker ko so tam postanejo drhal kar ste že okusili in našo že itak izropano in siromašno državo bodo spremenili v pogorišče v katerem jaz pa niti pod razno ne bi živel. Upam da se ne bo gdo spomnil še kakšnih lomač in preganjanja hudičevih služabnikov ali kaj podobnega reformističnega in začel kuriti kake naše poslance ker je škoda drv in asvalta ...
JanezNovakJohn
03. 01. 2011 07.18
Strinjam se da ustavno sodišče ustavi še eno norost, vendar to ne pomeni, da drugo norost narod dovoli. To je: * Najem stavbe NPU * Nakup Patrij * Nakup Ruske topnjače * dokapitalizacijo tajkunskoh norosti v NLB * SATEX * Falkon * 30 Let dolgo gradnjo "drugega tira" * in še mnogo tega
orangensaft
03. 01. 2011 06.57
tak ja.... naj se sistem čimprej sesuje. pa ne samo v slo. v svetu. z veseljem čakam ta dan.
snifff
03. 01. 2011 06.54
Karli54 lepo te vprašam, si jedel sir?
Alojz Železnik 1
03. 01. 2011 06.29
Reforma??? Tako ne more naprej. Denarja bo zmanjkalo za pokojnine. Predlog: 1. Naj oblast manj krade. 2. Naj oblast manj krade. 3. Naj oblast manj krade. 4. Naj oblast manj krade. 5. Naj oblast manj krade. 6. Naj oblast manj krade. 7. Naj oblast manj krade. 8. Naj oblast manj krade. 9. Naj oblast manj krade. 10. Naj oblast manj krade. 1. Naj oblast manj krade. 1. Naj oblast manj krade.
hrast66
03. 01. 2011 01.33
Reforma? Tako ne more naprej pravijo. Denarja bo zmanjkalo za pokojnine. Predlog: 1. Delavci do srednje izobrazbe lahko gredo po sedanjih starostni upokojitvenih pogojih v pokoj. Zaradi sedaj nizkih plač bodo imeli tudi nizke pokojnine. 2. Delavci nad srednjo izobrazbo naj delajo do 70 leta.Družba je vložila veliko denarja za šolanje teh ljudi. Marsikateremu strokovnjaku to odgovarja. (nekateri sicer mislijo, da so nepogrešljivi) naj delajo, če so produktivni. Če niso kljub svoji izobrazbi ustrezno produktivni se jih temu primerno plača, to bi veljalo za uslužence, ki so posredno ali neposredno plačani od države. Rrivat firme, znajo že sedaj same lepo "pošlihtati" to stvar. Lepo v 2011.
Levji
03. 01. 2011 00.48
BEDAKI IN KONJI - SDS.